Defekti i valvulës së zemrës: simptoma, terapi

Defektet e valvulave të zemrës: Përshkrimi

Termi defekt i valvulës së zemrës ose sëmundje valvulare është një term ombrellë për një valvul të zemrës të ndryshuar, që rrjedh (pamjaftueshmëri) ose ngushtuar (stenozë). Simptoma të ndryshme shfaqen në varësi të valvulës së prekur të zemrës dhe llojit të defektit.

Valvulat e zemrës kanë një funksion shumë të rëndësishëm të valvulës në rrjedhën e gjakut nëpër zemër. Ata sigurojnë që gjaku të rrjedhë vetëm në një drejtim. Valvulat e zemrës hapen dhe mbyllen nga presioni dhe rrjedha e gjakut.

Frekuenca e defekteve të valvulave të zemrës

Bëhet dallimi midis defekteve kongjenitale dhe të fituara të valvulave të zemrës. Valvula bikuspidale aortale me dy në vend të tre xhepave të zakonshëm është defekti më i zakonshëm kongjenital i valvulës së zemrës. Shumica e defekteve të valvulave të zemrës prekin anën e majtë të zemrës, ku ndodhen valvulat mitrale dhe aortale.

Në Evropë dhe Amerikën e Veriut, defekti më i zakonshëm i fituar i valvulës së zemrës është pamjaftueshmëria e valvulës mitrale. Megjithatë, stenoza e valvulës aortale, defekti i dytë më i zakonshëm i valvulës, duhet të trajtohet edhe më shpesh. Zakonisht shfaqet në një moshë të shtyrë për shkak të kalcifikimit të valvulës.

Valvulat e ngushtuara të zemrës (stenozë e valvulave)

Dy stenozat më të zakonshme të valvulës së zemrës janë stenoza e valvulës aortale dhe stenoza e valvulës mitrale. Në varësi të ashpërsisë, bëhet një dallim midis stenozës së valvulës së zemrës me shkallë të ulët, të mesme ose të lartë.

Valvulat e zemrës që rrjedhin (pamjaftueshmëria e valvulave)

Pacientët, valvulat e zemrës së të cilëve nuk mbyllen fort, thuhet se kanë insuficiencë të valvulave. Pavarësisht një valvule të mbyllur të zemrës, gjaku kthehet në pjesën ku presioni është më i ulët - gjatë fazës së tkurrjes së muskujve të zemrës (sistolë) nga barkushe në atrium ose gjatë fazës së relaksimit (diastolë) nga pulmonari ose aorta e pasme. në barkushe.

Vëllimi shtesë i gjakut që rrjedh prapa (ngarkesa vëllimore) bën që barkushe të zgjerohet (zgjerimi) dhe muskuli i zemrës të bëhet më i trashë (hipertrofi). Pamjaftueshmëria progresive e valvulave gjithashtu çon në insuficiencë kardiake.

Pamjaftueshmëria e valvulës aortale (e njohur edhe si pamjaftueshmëria e aortës) dhe pamjaftueshmëria e valvulës mitrale (insuficienca mitrale) janë dy llojet më të zakonshme të pamjaftueshmërisë së valvulës së zemrës.

Prolapsi i valvulës së zemrës

Disa pacientë kanë disa defekte të valvulave të zemrës në të njëjtën kohë. Nëse një valvul e vetme rrjedh dhe ngushtohet në të njëjtën kohë, mjekët flasin për një defekt të kombinuar të valvulës së zemrës ose vitium të kombinuar.

Defektet e valvulave të zemrës: simptoma

Simptomat varen nga ashpërsia e defektit të valvulës së zemrës dhe vendndodhja e saj. Shumë defekte të valvulave të zemrës nuk shkaktojnë asnjë simptomë për një kohë të gjatë dhe për këtë arsye nuk vërehen. Megjithatë, ka edhe defekte akute të valvulave të zemrës, të tilla si stenoza e valvulës mitrale pas etheve reumatike, të cilat shkaktojnë simptoma (të qarta) herët.

Zemra mund të kompensojë shumë defekte të valvulave për një periudhë të caktuar kohe. Megjithatë, në terma afatgjatë, ato mbingarkojnë zemrën dhe gradualisht çojnë në dështim të zemrës (insuficiencë kardiake). Defekti i valvulës së zemrës shpesh vërehet vetëm kur shfaqen simptomat e dështimit të zemrës.

Në përgjithësi, simptomat e defekteve të valvulave të zemrës janë të ngjashme në rastin e stenozës dhe pamjaftueshmërisë së valvulave të zemrës. Shenjat më të rëndësishme janë presioni dhe shtrëngimi rreth sternumit dhe lodhja e shpejtë. Magjitë e të fikëtit janë gjithashtu të mundshme.

Simptomat e defektit të valvulës së zemrës së barkushes së majtë

Simptomat e defekteve të valvulës së zemrës në barkushen e majtë shkaktohen kryesisht nga një rrjedhje mbrapsht e gjakut në atriumin e majtë dhe enët pulmonare. Të prekurit zakonisht ndihen më rehat në një pozicion të drejtë dhe ulur sesa kur janë shtrirë.

Shenjat tipike të pamjaftueshmërisë së valvulës mitrale janë gulçimi (veçanërisht gjatë natës dhe kur jeni shtrirë) dhe kollitja gjatë natës. Pacientët përjetojnë pengesa në zemër dhe/ose palpitacione, shenja të një aritmie kardiake, veçanërisht në rastet e avancuara. Edema pulmonare zhvillohet si rezultat i kthimit të gjakut në mushkëri. Nëse gjaku kthehet në barkushen e djathtë, venat e qafës dalin jashtë. Për shkak të kushteve të pafavorshme të rrjedhës, mpiksjet e gjakut mund të formohen në atriumin e majtë, të cilat mund të hyjnë në qarkullim dhe të shkaktojnë komplikime serioze (p.sh. goditje në tru).

Simptomat e zakonshme të stenozës së valvulës së aortës janë luhatjet e presionit të gjakut dhe presioni i ulët i gjakut me marrje mendsh dhe madje edhe të fikët. Meqenëse arteriet koronare furnizohen me gjak nga aorta, muskuli i zemrës, i cili punon më shumë, merr shumë pak gjak. Pacientët ndjejnë dhimbje ose presion në gjoks (angina pectoris), i cili mund të rritet me sforcim. Mungesa e frymëmarrjes dhe ndonjëherë dhimbje muskulore ndodhin gjatë ushtrimit.

Pacientët me insuficiencë të aortës ankohen për gulçim. Mund të vërehet një pulsim i fortë i arteries karotide (shenja e Corrigan), e cila mund të çojë në një tundje të nënkuptuar të kokës me çdo rrahje zemre (shenja e Musset). Rritja e pulsimit të vazave (shenja e Quincke) vërehet edhe në zonën e shtretërve të thonjve.

Nëse valvulat e zemrës në anën e djathtë të zemrës (valvulat pulmonare dhe trikuspidale) nuk funksionojnë më siç duhet si rezultat i defekteve të valvulave të zemrës, ekziston rreziku afatgjatë i dështimit të zemrës në anën e djathtë. Sidoqoftë, defektet e valvulave të zemrës në anën e djathtë çojnë në simptoma të dukshme vetëm kur ato janë tashmë të avancuara mirë. Simptomat shkaktohen nga tendosja në barkushen e djathtë dhe atriumin e djathtë, të cilat dobësohen nga puna shtesë.

Si rezultat, gjaku nuk mund të pompohet më në mushkëri në sasi të mjaftueshme dhe grumbullohet para zemrës. Kjo mund të çojë në simptomat e mëposhtme:

 • gulçim
 • Lodhje e shpejtë
 • Ngjyra blu e lëkurës (mukoze) (cianozë)
 • Mbajtja e ujit në këmbë (edemë) dhe bark (ascit)
 • Mbyllja e gjakut në enët sipërfaqësore të qafës
 • Dhimbje të shkaktuara nga stërvitja në gjoks dhe në zonën e mëlçisë (nën harkun brinor të djathtë)
 • Kongjestion në organe të tjera si stomaku (humbje oreksi, vjellje) ose veshka (rreziku i insuficiencës renale)

Defektet e valvulave të zemrës: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Defektet e valvulave të zemrës mund të jenë ose të lindura ose të fituara. Shumica e defekteve të zemrës janë të fituara.

Defekte kongjenitale të valvulave të zemrës

Në të rinjtë, një defekt i valvulës së zemrës në valvulën e aortës është zakonisht rezultat i një sistemi të dëmtuar të valvulës. Valvula e aortës atëherë përbëhet nga vetëm dy në vend të tre valvulave xhepi (të ashtuquajturat valvula aortike bicuspidale).

Defekte të fituara të valvulave të zemrës

Veshja dhe kalcifikimi i valvulave të zemrës mund të çojë në defekte të ndryshme të valvulave të zemrës me rritjen e moshës. Kalcifikimi i valvulës së aortës është veçanërisht i zakonshëm. Kalcifikimi shkakton ngushtim dhe rrjedhje të valvulës.

inflamacionet

Infeksionet dhe inflamacionet e muskujve të zemrës (miokarditi) ose rreshtimi i brendshëm i zemrës (endokarditi) ndonjëherë gjithashtu rezultojnë në defekte të valvulave të zemrës. Ky është zakonisht një rast i pamjaftueshmërisë së valvulave të zemrës. Defektet më të rralla të valvulave të zemrës në anën e djathtë të zemrës shkaktohen gjithashtu kryesisht nga infeksionet e murit të brendshëm të zemrës.

Përveç patogjenëve kryesisht bakterialë, sëmundjet autoimune si lupus eritematoz sistemik (LE) gjithashtu mund të çojnë në endokardit (endokarditi Libman-Sacks). Në fazat e fundit të tij, sifilizi i transmetuar seksualisht ndonjëherë shkakton inflamacion të aortës, i cili përhapet në valvulën e aortës (aortiti sifilitik).

Ethet reumatike

Ethet reumatizmale prekin veçanërisht shpesh valvulën mitrale. Prandaj, infeksionet streptokokale trajtohen me antibiotikë si masë parandaluese, veçanërisht te fëmijët. Si rezultat, rastet e stenozës së valvulës mitrale, për shembull, janë tashmë në rënie në vendet e industrializuara.

Atak ne zemer

Një atak në zemër ndonjëherë shkakton edhe defekte të valvulave të zemrës. Mungesa e oksigjenit dëmton të ashtuquajturat muskuj papilarë në dhomat e zemrës, të cilët janë ngjitur në valvulat e mëdha të fletës (valvulat mitrale dhe trikuspidale) nga chordae tendineae. Nëse nuk funksionojnë më siç duhet apo edhe grisen, nuk e mbajnë më fletën e valvulës të ngjitur në to. Gjatë tkurrjes së barkushes, valvula kthehet përsëri në atrium. Ekziston rreziku i rrjedhjes akute dhe të rëndë të valvulës përkatëse të zemrës.

Nëse muri i ventrikulit zgjerohet pas një infarkti të miokardit, kjo gjithashtu mund të shkaktojë një defekt të rrjedhjes së valvulës së zemrës. Ky është gjithashtu një rrezik në kardiomiopatinë e zgjeruar, një sëmundje e muskujve të zemrës në të cilën dhoma e zemrës zgjerohet.

Diseksioni i aortës

Kardiomegalia

Sëmundje të ndryshme si presioni i lartë i gjakut, sëmundjet e muskujve të zemrës, mosfunksionimi i tiroides ose anemia e rëndë mund të çojnë në zmadhimin jonormal të zemrës (kardiomegalia). Meqenëse valvulat e zemrës nuk rriten me zemrën, ato rrjedhin.

Sëmundjet autoimune

Sëmundjet autoimune si arteriti i Takayasu (një inflamacion i enëve të mëdha të gjakut) ose çrregullime gjenetike të metabolizmit të indit lidhor (p.sh. sindroma Marfan) gjithashtu shkaktojnë defekte të valvulave të zemrës si pamjaftueshmëria e valvulës aortale ose valvulës mitrale.

Defektet e valvulave të zemrës: ekzaminimet dhe diagnoza

Specialistët për defektet e valvulave të zemrës janë kardiologë dhe kardiokirurgë. Ata fillimisht do t'ju bëjnë pyetje të tilla si:

 • A vuani nga gulçim apo dhimbje në zemër gjatë stërvitjes?
 • Sa shkallë mund të ngjitni pa u ndalur?
 • A keni qenë së fundmi i sëmurë akute me temperaturë?
 • A keni kryer kohët e fundit një procedurë mjekësore, duke përfshirë operacionin dentar?
 • A keni ndonjë sëmundje të njohur të zemrës?
 • Nga cilat sëmundje të tjera vuani?

elektrokardiogramë

Defektet e valvulave të zemrës ndonjëherë shkaktojnë aritmi kardiake. Stenoza mitrale, për shembull, shpesh shkakton atë që njihet si fibrilacion atrial. Mjeku e njeh këtë me anë të një elektrokardiograme (EKG). Nëse aritmitë kardiake ndodhin në mënyrë të përsëritur, por vetëm në mënyrë sporadike, një EKG afatgjatë e mbajtur nga pacienti për të paktën 24 orë mund të ndihmojë.

Testet laboratorike

Një test gjaku ofron indikacione për një proces inflamator aktiv, ndër të tjera. Mjekët e përdorin gjithashtu për të përcaktuar vlerat (jo) të drejtpërdrejta të zemrës, si kreatinë kinaza (CK) dhe BNP (peptid natriuretik i trurit). Veçanërisht nëse dyshohet për endokardit, duhen marrë edhe disa kultura gjaku, në të cilat mikrobiologët kërkojnë për baktere. Një tjetër analizë e rëndësishme e gjakut është analiza e gazit të gjakut (nga gjaku kapilar ose gjaku arterial). Kjo është për shkak se përmbajtja e oksigjenit në gjak mund të sigurojë informacion të rëndësishëm në rastin e defekteve të mëdha të valvulave të zemrës.

Ekzaminimet e imazheve

Nëse ekzaminimi fizik zbulon një defekt të dyshuar të valvulës së zemrës, mjeku do të kryejë një ekografi kardiake (ekokardiografi Doppler). Me ndihmën e kësaj, ekzaminuesi njeh, për shembull, konturin e zemrës dhe ndryshon në valvulat e zemrës. Ai gjithashtu mund të shohë – duke përdorur teknologjinë Doppler – se si gjaku rrjedh nëpër valvulat e zemrës.

Imazhet e detajuara merren duke përdorur imazhe me prerje tërthore. Për këtë qëllim përdoret teknologjia MRI (kardio-MRI) ose tomografia kompjuterike (CT). Megjithatë, ato përdoren rrallë për një defekt të pastër të valvulës së zemrës.

Testet e stresit

Si ekzaminimet me ultratinguj të zemrës ashtu edhe EKG-të mund të kryhen edhe nën stres fizik (në një ergometër ose me ilaçe stimuluese të zemrës). Këto ekzaminime sqarojnë simptomat e varura nga ushtrimet. Në fazat e hershme, defektet e valvulave të zemrës shpesh bëhen të dukshme vetëm gjatë sforcimit. Prandaj, testet e ushtrimeve ndihmojnë për të vlerësuar ashpërsinë e defekteve të valvulave të zemrës.

Kateterizimi kardiak

Me ndihmën e një ekzaminimi të ashtuquajtur kateteri kardiak, mjekët matin kushtet e presionit në zemër dhe përdorin një agjent kontrasti për të treguar nëse arteriet koronare janë ngushtuar.

Nëse ekzaminuesi injekton një agjent kontrasti në barkushen e majtë (ventrikulografi ose levokardiografi), forma dhe funksioni i barkushes, si dhe çdo vitia mund të vizualizohet.

Disa defekte të valvulave të zemrës mund të "riparohen" gjatë këtij ekzaminimi. Kjo është një arsye tjetër pse ky ekzaminim invaziv kryhet zakonisht në fund të procesit diagnostik - përveç nëse dyshohet për një sëmundje akute vaskulare të zemrës (CHD, atak në zemër). Mjekët gjithashtu duan të përjashtojnë këto sëmundje përpara një operacioni të defektit të valvulës së zemrës duke përdorur kateterizimin kardiak.

Diagnoza e detajuar lejon klasifikimin e ashpërsisë, e cila është e ndryshme për çdo valvul të zemrës. Ky klasifikim është një bazë e rëndësishme për planifikimin e trajtimit. Ndër të tjera, është e rëndësishme të përcaktohet fraksioni i nxjerrjes. Kjo vlerë tregon si përqindje se sa nga gjaku që rrjedh në barkushe pompohet përsëri për rrahje. Në zemrat e shëndetshme, vlera është rreth 60 deri në 70 për qind.

Defektet e valvulave të zemrës: trajtimi

Plani i trajtimit për një defekt të valvulës së zemrës varet nga lloji i defektit të valvulës së zemrës, valvula e prekur, ashpërsia dhe gjithashtu gjendja e përgjithshme e pacientit. Mjekët përdorin gjithashtu matje të funksionit të zemrës kur zgjedhin trajtimin. Të gjithë faktorët peshohen individualisht për të përcaktuar terapinë më të mirë për pacientin individual. Megjithatë, mjekët nuk duan vetëm të lehtësojnë simptomat me trajtim. Terapia gjithashtu përmirëson prognozën dhe stabilizon funksionin e valvulave të zemrës.

Para çdo trajtimi, mjekët flasin përsëri me pacientin në detaje. Ata kryesisht adresojnë pyetjet e mëposhtme:

 • Cila është dëshira e pacientit?
 • A është një defekt serioz i valvulës së zemrës?
 • A ka ndonjë simptomë të lidhur me defektin e valvulës së zemrës?
 • Sa vjeç është pacienti?
 • A i tejkalojnë përfitimet e trajtimit rreziqet?
 • Cila qendër mjekësore është e përshtatshme për procedurën?

Mjekim

Mjekimi ndihmon në reduktimin e aritmisë kardiake, uljen e presionit të gjakut, forcimin e fuqisë pompuese të zemrës dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut. Ndër të tjera, mjekët përshkruajnë ilaçe që rrisin sekretimin e urinës në mënyrë që të zvogëlojnë ngarkesën (vëllimin) në zemër (diuretikët). Barnat e tjera ulin ritmin e zemrës dhe në këtë mënyrë reduktojnë punën e zemrës (beta-bllokuesit). Pas futjes së valvulave të zemrës nga "materiali i huaj", mjekimi antikoagulues është shpesh i nevojshëm.

Profilaksia e endokarditit

Përveç kësaj, në rastin e një defekti të valvulës së zemrës, duhet pasur gjithmonë parasysh se para ndërhyrjeve mjekësore ku ekziston rreziku i infektimit dhe inflamacionit të zemrës, duhet të kryhet profilaksia antibiotike kundër infeksionit. Për këtë arsye, pacientët duhet të informojnë mjekët e tyre kurues për praninë e një defekti (të trajtuar) të valvulës së zemrës, në mënyrë që ata të mund të përshkruajnë terapi me antibiotikë nëse është e nevojshme. Kjo vlen veçanërisht për trajtimin dentar, si dhe ekzaminimet dhe trajtimin e traktit gastrointestinal.

Trajtimi intervenues

Mjekim

Mjekimi ndihmon në reduktimin e aritmisë kardiake, uljen e presionit të gjakut, forcimin e fuqisë pompuese të zemrës dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut. Ndër të tjera, mjekët përshkruajnë ilaçe që rrisin sekretimin e urinës në mënyrë që të zvogëlojnë ngarkesën (vëllimin) në zemër (diuretikët). Barnat e tjera ulin ritmin e zemrës dhe në këtë mënyrë reduktojnë punën e zemrës (beta-bllokuesit). Pas futjes së valvulave të zemrës nga "materiali i huaj", mjekimi antikoagulues është shpesh i nevojshëm.

Profilaksia e endokarditit

Përveç kësaj, në rastin e një defekti të valvulës së zemrës, duhet pasur gjithmonë parasysh se para ndërhyrjeve mjekësore ku ekziston rreziku i infektimit dhe inflamacionit të zemrës, duhet të kryhet profilaksia antibiotike kundër infeksionit. Për këtë arsye, pacientët duhet të informojnë mjekët e tyre kurues për praninë e një defekti (të trajtuar) të valvulës së zemrës, në mënyrë që ata të mund të përshkruajnë terapi me antibiotikë nëse është e nevojshme. Kjo vlen veçanërisht për trajtimin dentar, si dhe ekzaminimet dhe trajtimin e traktit gastrointestinal.

Trajtimi intervenues

Zëvendësimi i valvulave të zemrës - lloje të ndryshme

Valvulat mekanike ose protezat biologjike nga njerëzit ose kafshët (përbërësit e zemrës nga valvulat e bagëtisë ose derrit) mund të konsiderohen si zëvendësues të valvulave për defektet e valvulave të zemrës.

Valvulat metalike të zemrës zgjasin një kohë shumë të gjatë. Megjithatë, mpiksja e gjakut duhet të pengohet me ilaçe të veçanta për pjesën tjetër të jetës së pacientit, pasi përndryshe mpiksjet e gjakut mund të ngjiten në valvulën artificiale, ta bllokojnë atë ose të lirohen dhe të çojnë në mbyllje vaskulare.

Asnjë "hollim i gjakut" nuk është i nevojshëm për një zëvendësim biologjik të valvulës. Megjithatë, valvulat biologjike të zemrës duhet të ndërrohen pas një periudhe të caktuar kohore, pasi qëndrueshmëria e tyre është e kufizuar. Përveç konsumimit normal, kjo mund të jetë për shkak të faktit se sistemi imunitar i njeh valvulat si trupa të huaj dhe i sulmon ato. Bëhet dallimi midis valvulave zëvendësuese biologjike nga kafshët (ksenografi), nga një person i vdekur (homograft) dhe valvulave të zemrës të kultivuara nga qelizat burimore të personit të prekur (autograft). Sa do të zgjasë një valvul i tillë është e vështirë të parashikohet dhe varet nga shumë faktorë.

Zgjedhja e një valvule të re të zemrës

Kombinimi midis jetëgjatësisë së gjatë të protezës dhe "hollimit të gjakut" gjatë gjithë jetës duhet të vendoset në baza individuale. Si rregull, valvulat biologjike të zemrës përdoren vetëm nga mosha 60 vjeç për shkak të qëndrueshmërisë së tyre të kufizuar. Valvulat metalike të zemrës priren të zgjidhen për pacientët më të rinj ose për pacientët që tashmë duhet të marrin "hollues gjaku" gjatë gjithë jetës për arsye të tjera. Përjashtim bëjnë gratë që dëshirojnë të kenë fëmijë dhe nuk dëshirojnë t'u përshkruhen ilaçe antikoagulante.

Pas vendosjes së një valvule protetike, duhet të lëshohet një kalim i valvulës, të kryhet një kontroll të paktën një herë në vit dhe të merret parasysh gjithmonë profilaksia e endokarditit. Profilaksia e endokarditit është administrimi parandalues ​​i antibiotikëve për trajtime që mbartin rrezikun e infeksionit. Kjo duhet gjithashtu të merret parasysh veçanërisht gjatë procedurave dentare.

Pamjaftueshmëria dhe stenoza e valvulës së aortës

Në kushte të caktuara, pamjaftueshmëria e valvulës aortale, si dhe stenoza e valvulës së aortës, mund të trajtohen duke përdorur teknikën e kateterit (“TAVI”: Zëvendësimi i Valvulës Transaortike). Një valvul zëvendësuese e palosur futet në një tub të vogël nëpërmjet një ene në ijë përmes arterieve të mëdha në zemër, ku valvula mund të shpaloset dhe ngjitet.

Në një operacion Ross, valvula e aortës zëvendësohet nga valvula pulmonare. Valvula pulmonare, e cila është nën tendosje shumë më të vogël, zëvendësohet nga një valvul dhuruese njerëzore. Avantazhi i kësaj metode është se nuk është i nevojshëm hollimi i gjakut gjatë gjithë jetës, funksioni afatgjatë është shumë i mirë dhe elasticiteti fizik është pothuajse i pakufizuar. Disavantazhi kryesor është një mosfunksionim i mundshëm i valvulës së donatorit. Një operacion Ross mund të kryhet vetëm nga specialistë me përvojë.

Mjekët ndonjëherë përdorin valvuloplastikë me balonë për të kapërcyer hendekun deri në trajtimin përfundimtar, për shembull në rast të një përkeqësimi akut të gjendjes së pacientit. Kjo përfshin zgjerimin e valvulës duke përdorur një tullumbace, e cila është ngjitur në një kateter dhe udhëhiqet në zemër nëpërmjet enëve të gjakut. Kjo metodë përdoret edhe tek fëmijët. Kjo sepse një protezë valvulash është e vështirë për ta pasi nuk mund të rritet me to.

Stenoza e valvulës mitrale

Fillimisht, stenoza e valvulës mitrale mund të trajtohet me ilaçe. Këto gjithashtu mund të lehtësojnë simptomat e lehta. Veçanërisht diuretikët ndihmojnë në uljen e ngarkesës së vëllimit në valvulën mitrale të ngushtuar. Çdo aritmi ekzistuese kardiake duhet gjithashtu të kontrollohet me mjekim. Ashtu si me pamjaftueshmërinë e valvulës aortale, operacioni duhet të merret në konsideratë në kohën e duhur në rastin e stenozës së valvulës mitrale nëse simptomat përparojnë ose funksioni i matur kardiak zvogëlohet.

Si një trajtim intervenues, valvula mund të zgjerohet (valvuloplastika mitrale me balonë). Kjo formë e riparimit të valvulës, e cila synon të ndajë skajet e bashkuara të valvulës, mund të kryhet edhe si pjesë e një operacioni të hapur (komisurotomia kirurgjikale). Nëse ka kundërindikacione, mjekët zëvendësojnë valvulën me një protezë.

Pamjaftueshmëria e valvulës mitrale dhe prolapsi i valvulës mitrale

Parime të ngjashme zbatohen për trajtimin e pamjaftueshmërisë së valvulës mitrale si për stenozën e valvulës mitrale. Operacioni për trajtimin e këtij lloji të defektit të valvulës së zemrës duhet të kryhet kur është simptomatik dhe kur (ose më mirë akoma më parë) ka shenja të funksionit të dëmtuar të zemrës.

Në ditët e sotme riparimi i valvulës mitrale mund të kryhet edhe si procedurë intervenuese. Kjo përfshin futjen e një kapëseje (MitraClip) në zemër. Më pas kapëse fiksohet në vend në mënyrë që të mbajë fletët e valvulës mitrale së bashku dhe të kompensojë defektin e valvulës së zemrës.

Pamjaftueshmëria e valvulës së zemrës ose prolapsi i valvulës mitrale gjithashtu mund të riparohen gjatë një operacioni. Në rastin e pamjaftueshmërisë së valvulës mitrale, një unazë mund të futet në zonën e valvulës për të korrigjuar defektin e valvulës së zemrës. Mbledhja me sutura të veçanta mund të zvogëlojë dobësinë e valvulës. Nëse riparimi nuk është i mundur, valvula mund të zëvendësohet në mënyrë kirurgjikale. Megjithatë, riparimi (rikonstruksioni) preferohet sesa proteza e valvulës.

Sutura të veçanta përdoren gjithashtu për prolapsin e valvulës mitrale: kardiokirurgët i përdorin ato për të qepur tendinat e muskujve papilarë në skajin e valvulës mitrale. Ndonjëherë mjekët fillimisht duhet të zvogëlojnë ose heqin fletëpalosjen anormalisht të madhe (pjesën që fryhet) dhe më pas t'i qepin përsëri pjesët e saj.

Pamjaftueshmëria e valvulës pulmonare

Stenoza e valvulës pulmonare

Stenoza e valvulës pulmonare mund të trajtohet me ilaçe. Në rastin e stenozës së avancuar të valvulës pulmonare, mund të kryhet një riparim ose zëvendësim i valvulës. Për këtë lloj defekti të valvulës së zemrës ofrohen edhe procedura intervenuese dhe kirurgjikale, si ato që përdoren për stenozën mitrale (dilatim me balon, komisurotomi kirurgjikale).

Insuficienca e valvulës trikuspidale dhe stenoza e valvulës trikuspidale

Këto defekte të rralla të valvulave të zemrës trajtohen sapo të ndikojnë në funksionin kardiovaskular. Simptomat e tyre janë zakonisht të lehta. Nëse mjekimi nuk ndihmon, fillimisht mund të tentohet riparimi i valvulës. Në rastin e pamjaftueshmërisë së valvulës trikuspidale, për shembull, mbledhja e skajit të valvulës dhe futja e një unaze për ta stabilizuar atë (annuloplastika e unazës) është e përshtatshme. Zëvendësimi i valvulave është gjithashtu një opsion.

Sport për defektet e valvulave të zemrës

Nëse dhe në çfarë forme është i mundur sporti për pacientët me defekte të valvulave të zemrës varet nga lloji i keqformimit. Gjendja individuale dhe mirëqenia e pacientit gjithashtu luajnë një rol në rekomandimin për stërvitje.

Para se pacientët me defekt të valvulës së zemrës të ndërmarrin ndonjë aktivitet fizik, ata duhet të konsultohen gjithmonë me mjekun që i trajton.

Nëse njerëzit me një defekt të lindur të valvulës së zemrës mund të jenë aktivë në sport, varet gjithmonë nga gjendja individuale e pacientit. Nuk ka rekomandime të përgjithshme.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Defektet e valvulave të zemrës mund të kufizojnë jo vetëm cilësinë e jetës, por edhe kohëzgjatjen e jetës, pasi si pasojë vuan i gjithë sistemi kardiovaskular. Prognoza për defektet e valvulave të zemrës varet kryesisht nga ajo se cila valvul e zemrës është prekur dhe nëse defekti i valvulës së zemrës tashmë ka dëmtuar funksionin e zemrës. Nëse një defekt i madh i valvulës së zemrës nuk trajtohet, ai do të çojë në dështim të zemrës dhe një prognozë të dobët me kalimin e kohës.

Defektet e lehta të valvulave të zemrës shpesh nuk kanë nevojë të operohen fillimisht, por ato duhet të trajtohen. Është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht një defekt të zbuluar të valvulës së zemrës (të paktën një herë në vit). Specialisti i zemrës do të kontrollojë se sa mirë funksionon trajtimi i mëparshëm dhe nëse duhen marrë masa të reja. Përfitoni nga këto ekzaminime, pasi ato mund të përmirësojnë prognozën për defektet e valvulave të zemrës në afat të gjatë.