Dhimbja e thembrës (Tarsalgia): Shkaqet, Trajtimi, Këshilla

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Tendiniti i shputës së këmbës (fasciiti shputor ose fasciiti i shputës), nxitja e thembrës, ndryshimet patologjike të tendinit të Akilit, bursiti, fraktura e kockave, sëmundja e Bechterew, sindroma S1, sindroma e tunelit tarsal, bashkimi i lindur i kockës së thembrës dhe kockave navikulare.
 • Kur të shihni një mjek? Nëse dhimbja e thembrës vazhdon për një periudhë më të gjatë kohore, rritet nën stres, kufizon ecjen ose shoqërohet me ankesa të tjera si ënjtja e kyçeve.
 • Trajtimi: në varësi të shkakut, p.sh. në rastin e kërcinjve të thembrave, futjeve speciale të këpucëve, ilaçeve kundër dhimbjeve, terapi fizike dhe nëse është e nevojshme, kirurgji. Nëse nuk ka sëmundje themelore: Këshilla dhe ushtrime kundër dhimbjes së thembrës.
 • Këshilla dhe ushtrime: Shmangni mbipeshën, korrigjoni këmbët me pozicione të gabuara, shmangni uljen e tepërt, shmangni këpucët e ngushta, ngrohuni para stërvitjes, ushtroni mesatarisht, ngrini këmbën në rast dhimbjeje akute (p.sh. kur vraponi), ftohuni dhe merrni me qetësi.

Dhimbja e thembrës: Shkaqet

Inflamacioni i pllakës së tendinit të shputës së këmbës (fasciiti shputor ose fasciiti shputar).

Fasciiti i shputës është një sëmundje (degjenerative) e lidhur me konsumimin e ngjitjes së pllakës së tendinit në tuberozitetin kalkaneal (gungën e kockave të thembra). Pllaka e tendinit lidh tuberozitetin kalcaneal me topin e këmbës dhe së bashku ato formojnë harkun gjatësor të këmbës. Fasciiti shputor shkakton dhimbje presioni në thembër.

Dhimbja e thembrës si pasojë e fasciitit të shputës zakonisht shkaktohet nga stresi i lidhur me sportin, si vrapimi ose kërcimi. Megjithatë, gjendja mund të ndodhë edhe për shkak të moshës si rezultat i konsumit natyror.

Shumë nxitje

Dhimbja në thembër mund të tregojë gjithashtu një nxitje të thembrës. Kjo është një rritje e kockave në formë gjembash në kockën e thembra, por nuk dëmton domosdoshmërisht.

Shkëmbi i poshtëm (shpëtimtar) i thembrës (spir calcaneal) e ka origjinën në pjesën e poshtme të gungës kalkaneale, ku fillojnë muskujt e shkurtër të këmbës dhe pllaka e tendinit të shputës së këmbës. Shkakton dhimbje të forta presioni në mes të skajit të poshtëm të kalkaneusit. Kur pesha vendoset në këmbë, dhimbja therëse shtohet në shputën e këmbës. Në raste ekstreme, personi i prekur mund të shkelë vetëm me pjesën e përparme të këmbës.

Një nxitje e thembrës mund të ndodhë gjithashtu së bashku me inflamacionin e pllakës së tendinit të shputës së këmbës (fasciiti shputor).

Ndryshimet patologjike të tendinit të Akilit

Bursit

Dy bursa ndodhen në zonën e futjes së tendinit të Akilit dhe kockës së thembrës. Kur ato bëhen të përflakur, shpesh rezulton dhimbje në thembër.

Njëra prej bursave ndodhet midis tendinit të Akilit dhe kockës së thembrës (bursa subachillaea). Mund të inflamohet, për shembull, për shkak të një nxitjeje të thembrës së sipërme, përdorimit të tepërt ose disa sëmundjeve të tilla si përdhes.

Frakturë kockash

Një frakturë e kockës në zonën e thembrës, për shembull një frakturë kalkaneale, mund të rezultojë gjithashtu në dhimbje në thembër. Në shumicën e rasteve, një thyerje kockore shkaktohet nga një aksident. Megjithatë, ekzistojnë edhe të ashtuquajturat fraktura të lodhjes (thyerje stresi). Ato mund të ndodhin në kockat që i nënshtrohen stresit të lartë, për shembull në vrapuesit profesionistë. Tibia, metatarsus dhe thembra preken veçanërisht shpesh. Në rastin e fundit rezulton dhimbje në thembër.

Sëmundja e Bechterew (spondiliti ankilozues)

Simptomat e zakonshme të spondilitit ankilozant përfshijnë inflamacionin e kyçeve, ngurtësimin në mëngjes në nyje dhe dhimbjen e alternuar të mollaqeve. Në këtë rast, shtylla e mesit shpesh ka lëvizshmëri të kufizuar, dhe dhimbja rrezaton në kofshë, e jo rrallë edhe në thembra.

Sindroma S1

Sindromi i tunelit Tarsal

Një tjetër shenjë e sindromës së tunelit tarsal: shputa e këmbës sekreton dukshëm më pak djersë se normalja.

Fuzioni i kalkaneusit dhe kockës navikulare (coalitio calcaneonaviculare).

Dhimbje në thembër: këshilla dhe ushtrime

A vuani tashmë nga dhimbja e thembrave apo dëshironi të parandaloni dhimbjet e thembrave në mënyrë efektive? Atëherë këshillat dhe ushtrimet e mëposhtme mund t'ju ndihmojnë.

Nëse keni dhimbje në thembër për një kohë të gjatë, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek (mjeku i familjes ose ortopedi) për të sqaruar shkaqet e ankesave tuaja. Këshillat dhe ushtrimet e përmendura më pas mund të kryhen krahas trajtimit mjekësor nga mjeku.

Këshilla kundër dhimbjes së thembra

 • Shmangni peshën e tepërt: Çdo kilogram i tepërt ushtron stres në këmbë dhe nxit gërvishtjet e thembrave dhe probleme të tjera të këmbëve. Pra, sigurohuni që të mbani një peshë të shëndetshme trupore. Nëse jeni mbipeshë, duhet të përpiqeni të humbni peshë.
 • Të korrigjohen deformimet e këmbëve: Çrregullimet si një këmbë e sheshtë mund të shkaktojnë një nxitje të thembrës, duke shkaktuar dhimbje në thembër. Prandaj, ju duhet të trajtoni shtrembërimet e këmbëve.
 • shmangni uljen e tepërt
 • shmangni këpucët e ngushta
 • Ushtrohuni në mënyrë të moderuar: Mos e teproni me stërvitjen. Kjo do të ndihmojë në shmangien e frakturave të dhimbshme të lodhjes, për shembull, në thembër.
 • Aplikoni masat e ndihmës së parë: Për dhimbje akute të thembrës, ngrini këmbën e prekur, ftohni dhe pushoni.

Ushtrime kundër dhimbjes së thembra

Ekspertët rekomandojnë stërvitje të rregullt të viçit për të parandaluar dhimbjen e thembrës ose për të lehtësuar shqetësimin akut. Për ta bërë këtë, për shembull, mund të bëni ushtrimet e mëposhtme të shtrirjes çdo ditë:

Ushtrimi 1 kundër dhimbjes së thembrës

Ushtrimi 2 kundër dhimbjes së thembrës

Qëndroni me topat e këmbëve mbrapa në një shkallë shkalle dhe kapuni nga parmaku me njërën dorë. Tani ngadalë shtyjini thembrat poshtë sa të mundeni. Mbajeni pozicionin për 10 sekonda dhe përsëriteni ushtrimin 20 herë.

Të dy ushtrimet janë gjithashtu të mira për programin tuaj të ngrohjes para sportit.

Dhimbja e thembrës: përshkrimi dhe format

Në varësi të vendndodhjes së saktë të dhimbjes, bëhet një dallim:

 • Dhimbje në thembrën e poshtme ose shputore: Kjo është dhimbje nën thembër. Shpesh shkaktohet nga inflamacioni i pllakës së tendinit (fasciiti shputor) ose një nxitje e thembrës së poshtme.
 • Dhimbje në thembrën e sipërme ose dorsal: Kjo është dhimbje në bazën e tendinit të Akilit. Kjo dhimbje në thembër zakonisht ndodh kur vendi i ngjitjes së tendinit të Akilit është i tepruar ose i përflakur, ose kur është i pranishëm një nxitje e sipërme e thembrës.

Një vizitë te mjeku indikohet për:

 • dhimbje të zgjatur në thembër
 • dhimbje në thembër që shtohet nën stres
 • dhimbje në thembër që kufizon ecjen
 • dhimbje në thembër që shoqërohet me ankesa të tjera, për shembull ënjtje të kyçeve

Dhimbje në thembër: Çfarë bën mjeku?

Së bashku me historinë mjekësore, ekzaminime të ndryshme mund të ndihmojnë në identifikimin e shkakut të dhimbjes së thembrës. Ekzaminimet më të rëndësishme përfshijnë:

 • Ekzaminimi fizik: këtu mjeku teston, për shembull, nëse ka dhimbje presioni ose ënjtje kockore në zonën e thembrës, gjë që mund të tregojë një nxitje të thembrës. Ai gjithashtu kontrollon, ndër të tjera, se sa të lëvizshëm janë kyçet, sa të fortë janë muskujt tuaj dhe nëse mund të ecni normalisht.
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI): Nëse mjeku dyshon se ndryshimet patologjike në tendinën e Akilit janë pas dhimbjes së thembrës, ai mund ta hetojë këtë dyshim me ndihmën e një MRI. Sëmundja e Bechterew mund të zbulohet gjithashtu me një MRI.

Dhimbje në thembër: trajtim

Pyetjet më të shpeshta

Përgjigjet për pyetjet më të shpeshta në lidhje me këtë temë mund t'i gjeni në artikullin tonë Pyetjet e bëra më shpesh në lidhje me dhimbjen e thembrave.