Nxitja e thembra: Trajtimi, simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Shtojcat e këpucëve, terapia e ftohtë, fizioterapia, terapia me valë shoku, rrezatimi, ilaçet anti-inflamatore, kirurgjia
 • Simptomat: Dhimbje e fortë në harkun e pasmë të këmbës kur qëndroni në këmbë dhe ecni.
 • Diagnoza: Në bazë të simptomave, mundësisht ekzaminim me rreze X
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Përdorimi i tepruar (për shembull, përmes sportit), deformimet e këmbëve, obeziteti, tendinat e shkurtuara.
 • Parandalimi: ngrohja para stërvitjes; shmangni mbingarkimin; këpucë të mira, të rehatshme dhe të përshtatshme; zvogëloni peshën e trupit nëse është e nevojshme.

Çfarë është shtylla e thembra?

Nxitja e thembra (skurse kalkaneale, fasciiti shputar) është një rritje e kockave në formë gjembash në thembër. Format shumë më të zakonshme formohen duke filluar nga buza e poshtme, e përparme e kockës së thembrës përgjatë pjesës së poshtme të këmbës drejt gishtërinjve (skurse shputore e thembrës). Nxitja më e rrallë e thembrës dorsal zhvillohet në bazën e tendinit të Akilit.

Si trajtohet nxitimi i thembrës?

Trajtimi i shtyllës së thembrës synon të lehtësojë dhimbjet akute dhe të parandalojë ankesat e ardhshme. Pacientët kanë nevojë për shumë durim për terapinë: sepse shpesh duhen disa javë apo edhe muaj para se ankesat të zhduken plotësisht. Megjithatë, operacioni është i nevojshëm vetëm në raste të rralla.

Lehtësim

Si trajtohet nxitimi i thembrës?

Trajtimi i shtyllës së thembrës synon të lehtësojë dhimbjet akute dhe të parandalojë ankesat e ardhshme. Pacientët kanë nevojë për shumë durim për terapinë: sepse shpesh duhen disa javë apo edhe muaj para se ankesat të zhduken plotësisht. Megjithatë, operacioni është i nevojshëm vetëm në raste të rralla.

Lehtësim

Fizioterapi

Fizioterapia përfshin shtrirjen e pllakës së madhe të tendinit të shputës së këmbës (fascia shputore), muskujve të viçit dhe tendinit të Akilit. Si një efekt anësor, aktivizimi përmirëson rrjedhjen e gjakut në inde, gjë që nxit më tej shërimin. Pacienti mëson ushtrime të veçanta gjatë trajtimit që mund të aplikohen më tej në shtëpi.

Terapia e infiltrimit

Shtyllat e shtyllës së thembra

Ata që janë të prirur për t'u ngjitur në thembra duhet të veshin gjithmonë këpucë të rehatshme. Përveç kësaj, këpucët mund të mbushen me zgjuarsi. Kjo lehtëson këmbën dhe parandalon ankesat e reja.

 • Me këmbë të sheshta, këmbë të përkulura ose këmbë të zbrazëta, ekziston një rrezik më i lartë për të zhvilluar një nxitje thembra. Megjithatë, këto keqpozicione të këmbëve mund të kompensohen mirë me shtroja ortopedike. Në këtë mënyrë, shpesh është e mundur të parandalohet që në radhë të parë të zhvillohet një nxitje e thembrës.
 • Për shtyllat e pasme të thembra (në tendinën e Akilit), një jastëk thembra, copa të ndjerë ose pykë thembra mund të ngjiten në pjesën e pasme të këpucës për mbështjellje.

Terapia e valëve goditëse

Në terapinë me valë shoku, praktikuesi drejton valë të forta presioni në shtyllën e thembrës duke përdorur një pajisje të veçantë. Ato janë krijuar për të irrituar indet dhe për të stimuluar rrjedhjen e gjakut dhe metabolizmin e qelizave. Si rezultat, inflamacioni shërohet më shpejt dhe dhimbja zvogëlohet.

Radioterapia

Kirurgjia e shtyllës së thembra

Operacionet e shpimit të thembrës kryhen shumë rrallë. Ato janë masa e fundit kur të gjitha masat e tjera terapeutike kanë dështuar. Për më tepër, operacioni është i mundur vetëm në rastin e një nxitje thembra nën shputën e këmbës. Në këtë rast, kirurgu pren muskujt e shkurtër të këmbës dhe shkëput pllakën e tendinit nën shputën e këmbës nga kocka e thembrës. Kjo është për të lehtësuar tendinën nën këmbë.

Format alternative të trajtimit

Shiriti i shtyllës së thembra: Disa pacientë mbështeten në të ashtuquajturat shirita për të trajtuar një nxitje të thembra. Ky është një shirit ngjitës elastik. Lëkura dhe indi lidhor lëvizen kundër njëri-tjetrit nëpërmjet përdorimit të shiritit. Kjo është për të përmirësuar furnizimin me gjak në inde.

Metodat mjekësore alternative plotësojnë trajtimin mjekësor konvencional në rastin më të mirë, por nuk e zëvendësojnë atë. Bisedoni me mjekun tuaj se si ju vetë mund ta mbështesni më mirë terapinë.

Homeopatia e shtyllës së thembrave: Ilaçi Hekla lava D4 përdoret për trajtimin homeopatik të kërthizave të thembra.

Kripërat Schuessler: Kripërat Schuessler si Kalciumi Fluoratum D12, Kalciumi phosphoricum D6 dhe Silicea D12 thuhet se janë të mira për kockat dhe tendinat.

Çfarë mund të bëni vetë kundër skursit të thembra?

Kushdo që ka ankesa për shkak të një nxitjeje të thembra shpesh i përmirëson ato me ushtrime të ndryshme ose i pengon ato të përsëriten. Këto përfshijnë korrigjimin e pozicioneve të gabuara të këmbës, forcimin e këmbës dhe shtrirjen e tendinave dhe ligamenteve.

Trajnimi i muskujve të këmbës

Ushtrime shtrënguese për nxitjen e thembra

Tetiva e shputës nën këmbë mund të shtrihet përmes ushtrimeve të ndryshme. Për ta bërë këtë, vendosni një top tenisi nën shputën e këmbës tuaj dhe rrokulliset përpara dhe mbrapa me presion të fortë.

Një ushtrim tjetër me nxitjen e thembrave është të qëndroni në një shkallë shkallësh vetëm me topat e këmbëve tuaja, më pas lërini thembrat tuaja të fundosen derisa të ndjeni një dhimbje të lehtë shtrirjeje në pjesën e poshtme të këmbës.

Në parim, këshillohet që të konsultoheni me mjekun nëse dhimbja në thembër ose në shputën e këmbës është e vazhdueshme ose e fortë. Inflamacioni mund të bëhet kronik dhe të çojë në dhimbje të përhershme nëse këmba e prekur ngarkohet për një periudhë më të gjatë kohore.

Mjetet juridike në shtëpi

Kundër nxitjes së thembrave përdoren mjete të ndryshme shtëpiake:

 • Masazhi i këmbëve: Stimulimi i qarkullimit të gjakut mund të lehtësojë dhimbjen.
 • Banja e këmbëve me uthull molle: Një banjë këmbësh në ujë të ngrohtë për pesë deri në dhjetë minuta, së cilës i shtohet gjysmë filxhani uthull molle, thuhet se ndihmon në frenimin e inflamacionit. Alternativa është një llapë me një përzierje uji dhe uthull molle.
 • Yndyra e kokrës: Pomada e kërpudhave nga farmacia thuhet se ka veti anti-inflamatore dhe mund të ndihmojë me parehatinë e kyçeve dhe muskujve.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Simptomat

Edhe nëse një nxitje e thembrës mund të shihet në një rreze X, ajo nuk shkakton domosdoshmërisht siklet. Anasjelltas, dhimbja ndonjëherë ndodh edhe nëse nuk shihen ndryshime në rreze X.

Megjithatë, simptomat e nxitimit të thembra shpesh janë edhe më të theksuara pas një periudhe pushimi, për shembull në mëngjes kur ngriheni. Shpesh, dhimbja mund të shkaktohet edhe duke shtypur vendin përkatës në thembër.

Një nxitje shputore (e poshtme) e thembra shkakton dhimbje në skajin e brendshëm të përparmë të shputës së thembra. Në rastin e një nxitjeje të thembrës dorsal, pika e presionit është në zonën e kapakut të pasmë të këpucës ose në futjen pak më të lartë të tendinit të Akilit (Achillodynia).

Nxitja kalkaneale shkaktohet nga mbingarkesa e këmbës. Kjo çon në lëndime të vogla dhe çarje në zonat ku tendina shputore ose tendina e Akilit janë shkrirë me kockën e thembrës.

Mikro-lëndimet ndonjëherë kërkojnë inflamacion, i cili tërheq qeliza të veçanta të sistemit imunitar. Ata riparojnë indin duke e rimodeluar atë. Kjo rezulton në kalcifikime të vogla dhe përfundimisht një nxitje thembra.

 • Nëse jeni mbipeshë, thembra i nënshtrohet stresit më të madh në çdo hap.
 • Profesionet në të cilat duhet të ecësh ose të qëndrosh shumë në këmbë
 • Deformime të këmbëve të tilla si këmbë të sheshta ose harqe të rënë
 • natyrë
 • Ngrohje e pamjaftueshme para sportit: muskujt e viçit, tendinat dhe ligamentet janë më të tendosura dhe ushtrojnë forcë më të madhe në ngjitjen e tendinit në thembër.

Nëse një nxitje thembra është tashmë e pranishme, ajo do të përkeqësohet nga çdo stres i mëtejshëm. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, rekomandohet që në çdo rast të trajtohet nxitimi i thembrës.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Për të konfirmuar diagnozën, mjeku shpesh bën x-ray anën e këmbës. Në shumicën e rasteve, osifikimi tashmë mund të shihet qartë në rreze X. Një nxitje e madhe kalkaneale nuk shkakton domosdoshmërisht simptoma më të rënda se sa një e vogël.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Nxitja e thembrave nuk zmbrapset më vete. Ky nuk është problem në vetvete, sepse shqetësimi shkaktohet nga reaksioni inflamator dhe jo nga vetë rritja e kockave.

Nëse simptomat janë më të rënda, ka mundësi të tjera trajtimi. Kirurgjia për kërcitjet e thembrës është shumë rrallë e nevojshme.

Parandalim

Disa masa mund të jenë të përshtatshme për të parandaluar problemet e këmbëve, si p.sh. kërcitja e thembrës. Këto përfshijnë ngrohjen shumë përpara stërvitjes, gjë që ndihmon në reduktimin e stresit në tendinat.