Hemoptiza (kollitja e gjakut): Shkaqet, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është hemoptiza? Kollitja me gjak, pra kollitja me sputum të përgjakshëm. Forma e zbutur quhet hemoptizë.
 • Shkaqet e mundshme: Bronkiti, daljet bronkiale kongjenitale ose të fituara, tumoret malinje në mushkëri, pneumonia, emboli pulmonare, abscesi pulmonar, hipertensioni pulmonar, keqformimet vaskulare, sëmundjet autoimune, rritja e tendencës për gjakderdhje (p.sh., për shkak të disa dëmtimeve të mushkërive).
 • Vështrim i shkurtër

Çfarë është hemoptiza? Kollitja me gjak, pra kollitja me sputum të përgjakshëm. Forma e zbutur quhet hemoptizë.

Shkaqet e mundshme: Bronkiti, daljet bronkiale kongjenitale ose të fituara, tumoret malinje në mushkëri, pneumonia, emboli pulmonare, abscesi pulmonar, hipertensioni pulmonar, keqformimet vaskulare, sëmundjet autoimune, rritja e tendencës për gjakderdhje (p.sh., për shkak të disa dëmtimeve të mushkërive).

Hemoptiza duhet të dallohet nga sëmundjet në të cilat gjaku mund të shkarkohet nga goja në mënyra të tjera - për shembull, gjakderdhje nga hundët, lëndimet orale dhe dentare, dhe gjakderdhje nga ezofag dhe stomak. Në shikim të parë, kjo shpesh nuk është e drejtpërdrejtë. Në rastin e hemoptizës, gjaku i nxjerrë shpesh mund të duket i shkumëzuar për shkak të ajrit të përzier. Nëse, nga ana tjetër, e ka origjinën nga stomaku, shpesh ka ngjyrë të zezë për shkak të veprimit të acidit gastrik.

Hemoptiza: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Hemorragjia në bazë të hemoptizës mund të ndodhë në stacione të ndryshme të sistemit të frymëmarrjes dhe shkaqet e mundshme janë të shumta. Duke parë fillimisht trakenë dhe bronket, për shembull, shkaktarët e mëposhtëm janë të mundshëm:

 • Bronkiti (akut ose kronik), i cili është një inflamacion i rrugëve më të mëdha të frymëmarrjes, i shkaktuar zakonisht nga infeksione virale ose bakteriale.
 • Karcinoma bronkiale (kanceri i mushkërive): Në rastin e një rritje malinje të mukozës bronkiale, kollitja me gjak është shpesh simptoma e parë – madje edhe para dhimbjes. Megjithatë, karcinomat bronkiale përbëjnë më pak se dhjetë për qind të shkaqeve të hemoptizës.
 • Metastazat e mushkërive: Këto janë metastaza të kancereve të tjera që vendosen në mushkëri. Ato shfaqen shpesh, për shembull, në kancerin kolorektal, kancerin e veshkave dhe kancerin e gjirit.

Nëse ndiqni rrugët e frymëmarrjes më poshtë, përfundimisht arrini në indin e mushkërive. Këtu, gjithashtu, shkaktarë të ndryshëm mund të çojnë në hemoptizë:

 • Pneumonia: Në raste të rralla mund të shoqërohet edhe me hemoptizë.
 • Abscesi i mushkërive: Nëse grumbullimi i qelbit (abscesi) në mushkëri lidhet me një enë pulmonare të dëmtuar, mund të ndodhë hemoptizë.

Shkaqe të tjera të mundshme të hemoptizës përfshijnë:

 • Embolia pulmonare: Kjo është kur një arterie pulmonare bllokohet nga një mpiksje gjaku (emboli). Kjo mpiksje e ka origjinën jashtë mushkërive (shpesh në venat e këmbëve) dhe mund të hyjë në një enë pulmonare përmes qarkullimit të gjakut. Përveç kollitjes me gjak, simptomat e mundshme përfshijnë gulçim dhe dhimbje gjoksi.
 • Keqformime vaskulare: Këto përfshijnë, për shembull, "lidhjet e qarkut të shkurtër" (mjek. shunts) midis arterieve dhe venave vijnë si dhe zgjerimet patologjike të enëve në kontekstin e sëmundjes trashëgimore të Oslerit.
 • Sëmundjet autoimune: Për shembull, sindroma Goodpasture si dhe granulomatoza e Wegener mund të shkaktojnë hemoptizë. Lupus eritematoz sistemik gjithashtu shkakton hemoptizë në raste të rralla.
 • Lëndimet e mushkërive, p.sh. si pasojë e një aksidenti ose një plage me thikë

Hemoptiza: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Kollitja me gjak ose sputum me gjak është një sinjal paralajmërues urgjent që duhet të sqarohet menjëherë nga mjeku. Nuk ka gjithmonë një sëmundje serioze pas simptomave, por vetëm një mjek mund ta zbulojë atë. Në përgjithësi, sa më herët të identifikohet dhe trajtohet shkaku i hemoptizës, aq më mirë.

Hemoptiza: Çfarë bën mjeku?

Diagnostifikimi

Mjeku fillimisht e pyet pacientin në detaje për rrethanat e hemoptizës që ka ndodhur (anamneza):

 • Kur u shfaq për herë të parë hemoptiza?
 • Sa zgjati?
 • Sa gjak keni kollitur dhe si ju dukej?
 • A keni apo keni pasur ndonjë simptomë tjetër (ethe, etj.)?
 • A keni ndonjë gjendje të njohur para-ekzistuese?

Mjeku do të dëgjojë mushkëritë e pacientit si dhe do të nxjerrë gjak për të përcaktuar vlera të rëndësishme laboratorike (numërimi i gjakut, vlerat e koagulimit, përmbajtja e oksigjenit në gjak, etj.). Procedurat diagnostike si radiografia e gjoksit, bronkoskopia ose tomografia e kompjuterizuar me rezolucion të lartë (HRCT) mund të përdoren për të gjetur burimin e gjakderdhjes.

Terapi

Në rastin e hemorragjisë akute, është e rëndësishme të ndaloni gjakderdhjen sa më shpejt të jetë e mundur, gjë që shpesh mund të bëhet gjatë një bronkoskopie.

Në thelb, terapia e hemoptizës varet nga shkaktari përkatës. Për rrjedhojë, përdoren barna të tilla si antibiotikët ose imunosupresorët. Në raste të tjera, kimioterapia, ndërhyrjet kirurgjikale ose mbyllja e synuar e enëve (embolizimi) janë të nevojshme.

Masat emergjente

Masat fillestare për hemoptizën akute mund të përfshijnë administrimin e oksigjenit dhe zëvendësimin e vëllimit (d.m.th., zëvendësimin e vëllimit të humbur të gjakut me kripë ose preparate të tjera), nëse është e nevojshme. Shpesh, pacienti pozicionohet në mënyrë që pjesa e mushkërive të jetë poshtë me burimin e gjakderdhjes. Kjo është për të parandaluar që mushkëria e padëmtuar të mos shqetësohet në funksionin e saj.

Hemoptiza: Çfarë mund të bëni vetë