Hemorroide: Shtatzënia

Pse shfaqen hemorroidet gjatë shtatzënisë?

Pse shumë gra kanë hemorroide gjatë shtatzënisë nuk është kuptuar ende plotësisht. Megjithatë, ka disa faktorë që dihet se e nxisin atë:

Presion në bark

Kapsllëk

Fëmija gjithashtu ushtron presion në zorrët. Prandaj, gratë shtatzëna shpesh kanë kapsllëk. Ata shtyjnë fort gjatë jashtëqitjes, gjë që rrit më tej rrezikun e hemorroideve.

Arsyet e tjera për kapsllëkun dhe rrjedhimisht hemorroidet gjatë shtatzënisë janë rritja e peshës trupore, kufizimi i lëvizjes dhe marrja shpesh e nevojshme e suplementeve të hekurit.

Faktorë të tjerë favorizues

Përveç kësaj, rreziku i hemorroideve gjatë shtatzënisë rritet për gratë që tashmë kanë fëmijë ose janë pak më të rritura.

Për gratë që kanë pasur hemorroide më parë, simptomat përkeqësohen gjatë shtatzënisë dhe lindjes.

Si i dalloni hemorroidet në shtatzëni?

Simptomat e zakonshme të hemorroideve gjatë shtatzënisë (dhe fazave të tjera të jetës) përfshijnë:

  • që kruhet
  • Që rrjedh
  • Ndjenja e presionit
  • Gjakderdhje me gjak në jashtëqitje, në tualet ose në letër higjienike

Në shumicën e rasteve, megjithatë, hemorroidet në shtatzëni janë vetëm të lehta - ato janë zakonisht hemorroide të shkallës së parë ose të dytë. Vetëm rrallë gratë shtatzëna zhvillojnë sëmundje të rënda hemorroide, siç është klasa e katërt.

Për më shumë mbi shkallët e ashpërsisë së hemorroideve nga një deri në katër, shihni artikullin Hemorroidet.

Si mund të trajtohen hemorroidet gjatë shtatzënisë?

Gjatë shtatzënisë dhe gjithashtu pas lindjes në të ashtuquajturën periudhë pas lindjes, mjekët preferojnë të trajtojnë hemorroidet me masa konservative. Në shumicën dërrmuese të rasteve, mjekët këshillojnë gratë shtatzëna kundër skleroterapisë ose procedurave kirurgjikale për trajtimin e hemorroideve.

Gratë e prekura kryesisht marrin këshillat e mëposhtme:

  • Hani një dietë të pasur me fibra.
  • Agjentët ënjtës të tillë si lëvozhgat e psiliumit mbështesin gjithashtu rregullimin e jashtëqitjes.
  • Lëvizni sa më shumë që të jetë e mundur.
  • Mundohuni të shmangni qëndrimin ulur për një kohë të gjatë dhe/ose të shtypni fort në tualet.
  • Pastrojeni zonën anale tërësisht me ujë pas defekimit.

Zakonisht lejohen pomada ose supozitorë të veçantë të hemorroideve që lehtësojnë shqetësimin. Mjetet juridike përmbajnë agjentë anti-inflamatorë, astringent dhe/ose anestetikë lokalë. Ka preparate pa recetë dhe gjithashtu me recetë.

Përveç kësaj, ka disa ilaçe shtëpiake për hemorroidet që mund të lehtësojnë mirë shqetësimin. Në disa raste të hemorroideve të rënda, edhe këto e mbështesin pak trajtimin nga mjeku.

Ju mund të lexoni më shumë rreth mjeteve juridike në shtëpi për hemorroidet në këtë artikull Mjetet juridike shtëpiake për hemorroidet.

A vazhdojnë hemorroidet pas shtatzënisë?

Kjo është një arsye tjetër pse heqja e synuar e hemorroideve (për shembull, me operacion) zakonisht nuk është e nevojshme. Megjithatë, në raste të jashtëzakonshme, është e këshillueshme kirurgjia, për shembull në rastin e gjakderdhjes së rëndë ose prolapsit të anusit (prolapsi anal). Megjithatë, nëse është e mundur, mjekët heqin hemorroidet më së shumti dy muaj pas lindjes dhe jo gjatë shtatzënisë.