Hemorroidet – Cili mjek?

Vështrim i shkurtër

 • Cili mjek? Mjeku familjar, proktolog, koloproktolog, gastroenterolog, dermatolog, kirurg, gjinekolog, urolog
 • Si vazhdon ekzaminimi? Anamneza, inspektim, ekzaminim dixhital rektal, proktoskopi, rektoskopi, kolonoskopi
 • Çfarë përshkruan një mjek? Terapia bazë (rregullime diete, ushtrime, lëvizje të rregulluara të zorrëve), pomada/kremra/supozitorë për të luftuar simptomat, në varësi të ashpërsisë, për shembull skleroterapia ose procedurat kirurgjikale.
 • Kur të shihni një mjek? Një vizitë te mjeku është veçanërisht e rëndësishme në rastin e gjakut në jashtëqitje ose ankesave të vazhdueshme gjatë një deri në dy javë.

Tek cili mjek shkoni me hemorroidet?

Gjak në jashtëqitje, ënjtje, kruajtje ose djegie në zonën e anusit janë ankesa të zakonshme – por edhe jo specifike – për hemorroide të zgjeruara. Nëse dyshoni se vuani nga hemorroidet, zakonisht mjeku juaj i familjes është personi i parë që duhet të kontaktojë. Shumë njerëz e kanë më të lehtë të flasin për këtë me një mjek të besuar.

Pas konsultimit fillestar, është e mundur që mjeku juaj (familjar) të klasifikojë ankesat në mënyrë më të detajuar. Varësisht se sa e theksuar dhe e avancuar është gjendja hemorroide, mjeku juaj më pas do të diskutojë me ju opsionet e mundshme të trajtimit. Hemorroidet e lehta zakonisht trajtohen nga vetë mjeku juaj i familjes.

Referim te specialisti

Nëse hemorroidet janë zmadhuar shumë, mjeku juaj i familjes zakonisht do t'ju referojë te një specialist i cili do të fillojë ekzaminimet dhe trajtimin e mëtejshëm. E njëjta gjë vlen nëse dyshoni për një sëmundje më serioze të zonës anale – si tromboza e venave anale ose kanceri anal (karcinoma anale).

Mjekët nga këto specialitete specializohen në mënyrë specifike në trajtimin e gjendjeve hemorroide, si dhe në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve të tjera anale:

 • Proktologjia: Mjeku proktolog (lat. proctum = rektum) është i specializuar për sëmundjet e rektumit, anusit dhe dyshemesë së legenit. Ekziston edhe specialiteti i koloproktologjisë, i cili gjithashtu merret me zorrën e poshtme të hollë dhe të trashë.
 • Gastroenterologjia: Gastroenterologët janë specialistë në trajtimin e sëmundjeve gastrointestinale. Ato gjithashtu sqarojnë ankesat e organeve të tjera të brendshme - për shembull, në rastin e funksionit të dëmtuar të mëlçisë, fshikëzës së tëmthit ose pankreasit.
 • Gjinekologjia: Gratë e prekura mund të sqarojnë ankesat nga një specialist në gjinekologji dhe obstetrikë.
 • Urologjia: Meshkujt e prekur mund të konsultohen edhe me një specialist në urologji për një gjendje të mundshme hemorroide.
 • Dermatologjia: Meqenëse hemorroidet i përkasin ndryshimeve të jashtme të lëkurës, një kontakt i përshtatshëm është edhe dermatologu – si specialist i lëkurës dhe sëmundjeve veneriane.
 • Kirurgjia: Në fazat më të avancuara shpesh ndihmon vetëm ndërhyrja kirurgjikale. Heqja kirurgjikale e hemorroideve zakonisht kryhet nga një kirurg specialist.

Se cili specialist për hemorroidet është i duhuri në një rast individual varet nga simptomat dhe sëmundjet e mundshme shoqëruese. Pyesni mjekun tuaj të familjes për një rekomandim se cili specialist në zonën tuaj do të ishte i përshtatshëm.

Si vijon ekzaminimi?

Ekzaminimi në zonën e rektumit zakonisht vazhdon në mënyrë të ngjashme. Në fillim, ju përshkruani ankesat tuaja tek mjeku juaj. Kjo zakonisht pasohet nga ekzaminimet fizike. Në vijim do të mësoni më shumë se si vijojnë fazat përkatëse të diagnostikimit mjekësor.

Biseda e anamnezës

Para së gjithash, mjeku do t'ju ofrojë një konsultë të hollësishme. Ju do t'i përshkruani ankesat tuaja sa më saktë që të jetë e mundur. Qëllimi i diskutimit është të merret një histori mjekësore. Kjo i jep mjekut tuaj informacion fillestar për natyrën e ankesave tuaja, përparimin e tyre me kalimin e kohës dhe shkaqet e mundshme.

Ju nuk keni nevojë të pengoheni në këtë bisedë. Edhe nëse tema shpesh i bën pacientët të turpëruar ose të pakëndshëm, mjeku juaj është i njohur profesionalisht me të. Mos harroni: Për mjekun, zona anale është një pjesë e trupit si çdo tjetër. Qëllimi përfundimtar është shërimi i pacientit – pavarësisht nga pjesa e trupit ku ndodhet problemi.

Disa nga pyetjet që doktori juaj do t'ju bëjë janë:

 • Çfarë ankesash keni dhe nga kur?
 • Keni kruajtje, djegie apo dhimbje në zonën anale? Keni të brendshme të ndotura me jashtëqitje? Keni gjak në jashtëqitje apo në letër higjienike?
 • A janë ankesat të përhershme?
 • Sa shpesh keni jashtëqitje? Cila është konsistenca (diarre/kapsllëk)? A duhet të shtyni fort gjatë lëvizjeve të zorrëve?
 • A i keni trajtuar tashmë vetë ankesat tuaja me barna pa recetë nga farmacia? Nëse po, me cilat?
 • A keni një profesion kryesisht të ulur? A merresh me sport?
 • Si e ushqeni veten?

Ekzaminimi fizik - diagnostikimi bazë proktologjik

Pas konsultimit fillestar, hapi tjetër është një ekzaminim fizik nga një mjek i përgjithshëm ose një specialist. Shumë njerëz e shohin atë të pakëndshme, por është e nevojshme në mënyrë që të bëhet diagnoza e saktë.

Një sërë procedurash ekzaminimi janë të disponueshme për këtë qëllim, duke filluar nga inspektimi i jashtëm deri te rektoskopia. Megjithatë, zakonisht nevojiten vetëm disa ekzaminime. Kjo do të thotë që mjekët zakonisht kryejnë vetëm ekzaminimet që janë më të përshtatshme për rastin individual. Në shumicën e rasteve, kjo tashmë është e mjaftueshme për të bërë një diagnozë.

Diagnoza bazë proktologjike zakonisht zgjat vetëm një kohë të shkurtër. Mundohuni të relaksoheni gjatë ekzaminimit. Flisni me mjekun tuaj nëse keni frikë nga dhimbja gjatë procesit: Nëse është e nevojshme, ai do të mpijë zonën anale në vend me një pomadë.

Në mënyrë që mjeku të ketë një pamje të mirë të zonës së prekur, ai ose ajo do t'ju kërkojë të merrni një nga tre pozicionet e përshkruara më poshtë:

 • Pozicioni i litotomisë: Në këtë pozicion, pacienti shtrihet në shpinë. Ijet janë të përkulura 90 gradë dhe këmbët e poshtme shtrihen në gjysmë guaska të ngritura me gjunjë të përthyer. Këmbët janë pak të shtrira.
 • Pozicioni në anën e majtë: Për këtë pozicion, pacienti shtrihet në një shtrat të sheshtë ekzaminimi në anën e majtë dhe i tërheq të dy gjunjët drejt barkut. Mund të jetë e dobishme të tërhiqni paksa lart të pasmet e djathta me dorën.
 • Pozicioni gju-bërryl: Për ta bërë këtë, pacienti mbështetet përpara në bërryla dhe këmbët e poshtme në një pozicion katërkëmbësh.

Ndërsa jeni në një nga këto pozicione, mjeku juaj më pas do të përdorë procedurat individuale të ekzaminimit të mëposhtëm:

 • Inspektimi: Mjeku vlerëson anusin nga jashtë dhe përcakton nëse inflamacioni, acarimi i lëkurës, lotët ose trashjet e kaltërta, të dhimbshme (tromboza e venave anale) janë të dukshme. Meqenëse hemorroidet e vogla zakonisht dalin nga anusi vetëm kur ushtrohet presion, ai mund t'ju kërkojë të shtyni shkurtimisht.

Mos harroni se ekzaminimi është rutinë për mjekun dhe pjesë fikse e rutinës së tij të përditshme mjekësore. Ai është i njohur me shqetësimet e pacientëve dhe ndjenjën e turpit të lidhur me ekzaminimin.

 • Ekzaminimi dixhital-rektal: Në këtë ekzaminim të shkurtër, zakonisht pa dhimbje, mjeku palpon me kujdes anusin dhe kanalin anal me gisht. Ai kërkon ndryshime në mukozën dhe tensionin e muskulit sfinkter. Paraprakisht, ai kremon anusin dhe gishtin e tij me doreza me një lubrifikant.
 • Proktoskopia: Në këtë procedurë, mjeku fut një tub të ngurtë rreth trashësisë së një gishti ose një tub ekzaminimi fleksibël me një burim drite në rektum për ta ekzaminuar atë nga brenda. Për ta bërë këtë, ai e mbush atë me pak ajër në mënyrë që zorra të shpaloset dhe të vlerësohet më mirë mukoza. Kjo paraprihet nga një klizmë.
 • Rektoskopia (rektoskopia e rektumit): Është e ngjashme me proktoskopinë. Megjithatë, mjeku shikon jo vetëm kanalin anal, por të gjithë zorrën e trashë. Ky ekzaminim është i nevojshëm nëse mjeku dyshon për ndryshime në zorrën e trashë.
 • Kolonoskopia (endoskopia e zorrëve): Kolonoskopia është rrallë e nevojshme për hemorroide të dyshuara. Përdoret kryesisht për të përjashtuar kancerin kolorektal.

Lexoni më shumë rreth temës në artikullin Kolonoskopia.

Çfarë rekomandon mjeku për hemorroidet?

Në rastin e hemorroideve, mjekët ju përshkruajnë kryesisht një terapi bazë. Kjo përfshin, ndër të tjera, masat e mëposhtme të sjelljes:

 • Rregullimi i dietës: më shumë fibra, pini lëngje të mjaftueshme, ulni peshën nëse jeni mbipeshë.
 • Aktiviteti fizik: më shumë lëvizje, pa qëndrim ulur për periudha të gjata kohore
 • Shkuarja në tualet: pa presion të rëndë, lëvizje të rregullta të zorrëve, higjiena e duhur e zonës anale.

Në shumë raste, mjeku do të përshkruajë edhe pomada, kremra, supozitorë ose tampona anale (supozitorë me futje garzë), të cilat kanë efekt anti-inflamator dhe/ose analgjezik. Në shumë raste të hemorroideve me simptoma, mjekët këshillojnë edhe skleroterapinë apo ndërhyrjet kirurgjikale. Çfarë saktësisht ka kuptim varet nga ashpërsia.

Për më shumë mbi ashpërsitë e ndryshme të hemorroideve dhe trajtimin e tyre, shihni artikullin Hemorroide.

Kur është e rëndësishme vizita te mjeku?

Pavarësisht nga shkaku i ankesave, sa më shpejt që mjeku të gjejë shkakun dhe ta trajtojë atë, aq më të mëdha janë shanset për sukses.

Një vizitë te mjeku rekomandohet veçanërisht urgjentisht nëse gjakderdhja shfaqet gjatë ose pas defekimit. Ekziston një shkallë veçanërisht e lartë urgjence nëse simptomat nuk zhduken pas një deri në maksimum dy javë.

Është e mundur vetëm që një mjek të vlerësojë shkakun e saktë të shqetësimit anal dhe ta sqarojë atë në bazë të ekzaminimeve.