Hepatiti A: Simptomat, Transmetimi, Trajtimi

Çfarë është hepatiti A?

Hepatiti A është një formë akute e inflamacionit të mëlçisë që shpesh quhet hepatiti i udhëtimit. Kjo për faktin se shumë të sëmurë e kapin infeksionin ndërsa udhëtojnë në vende me kushte të këqija higjienike. Këto përfshijnë, mbi të gjitha, rajonet subtropikale dhe tropikale si Evropa Jugore dhe Juglindore, Afrika, Azia dhe Amerika Jugore dhe Qendrore. Infeksioni ndodh kryesisht nëpërmjet ujit të kontaminuar (gjithashtu në formën e kubeve të akullit) dhe ushqimit të kontaminuar.

Në vendet e industrializuara të Evropës dhe Amerikës së Veriut, megjithatë, ka pasur një rënie të mprehtë të infeksioneve me hepatit A në dekadat e fundit për shkak të standardit të lartë të higjienës.

Edhe ngrohja deri në një maksimum prej 85 ° Celsius ose e ftohta deri në minus 15 ° Celsius nuk e shqetëson patogjenin. Për më tepër, virusi i hepatitit A është shumë i ndryshueshëm. Prandaj është mjaft lehtë në gjendje të shmangë mekanizmat mbrojtës të sistemit imunitar të njeriut me anë të ndryshimeve dhe përshtatjeve të vogla.

Kujdes: virusi i hepatitit A gjithashtu mbetet infektues në duar për disa orë.

Cilat janë simptomat e hepatitit A?

Sidomos te fëmijët, infeksionet e hepatitit A zakonisht zhvillohen pa simptoma. Sëmundja zakonisht kalon pa u vënë re tek ata dhe shërohet vetë. Ekspertët supozojnë se rreth 30 për qind e të rriturve në vendet e industrializuara perëndimore janë imun ndaj hepatitit A sepse kanë përjetuar një infeksion asimptomatik, pra një infeksion pa simptoma, gjatë fëmijërisë.

Fillimisht, hepatiti A zakonisht shfaqet me simptoma jo specifike, për shembull:

  • Rritje e lehtë e temperaturës në më pak se 38°C
  • Humbja e oreksit
  • Përzier dhe të vjella
  • Rënia e performancës
  • Dhimbje presioni në pjesën e sipërme të barkut të djathtë

Mjekët i referohen kësaj faze të simptomave të hershme si faza prodromale. Ajo zgjat rreth dy javë.

Në rreth një të tretën e të prekurve, faza prodromale pasohet nga e ashtuquajtura faza ikterike. Termi rrjedh nga termi mjekësor për verdhëzën (icterus). Tek të prekurit, lëkura dhe pjesa e bardhë e syve (sklera) zverdhen. Kjo për faktin se një produkt i zbërthimit të pigmentit të kuq të gjakut (bilirubina) lirohet nga dëmtimi i mëlçisë dhe depozitohet në lëkurë dhe sklera.

Faza e verdhëzës zgjat nga disa ditë deri në disa javë. Është shumë më pak e zakonshme tek fëmijët nën gjashtë vjeç sesa tek të rriturit.

Si transmetohet hepatiti A?

Viruset e hepatitit A transmetohen kryesisht fekal-oral nëpërmjet infeksioneve të njollosjes: Njerëzit e infektuar i nxjerrin viruset kryesisht në jashtëqitje, një deri në dy javë përpara se të shfaqen simptomat e para. Nëse njerëzit nuk i lajnë duart tërësisht pas defekimit, ata i transferojnë viruset në dorezat e derës, takëm ose peshqirë, për shembull. Prej aty, ato futen në duart e njerëzve të shëndetshëm dhe hyjnë në trup përmes mukozës kur prekin gojën.

Herë pas here, transmetimi i hepatitit A ndodh nëpërmjet gjakut dhe produkteve të gjakut. Në këtë mënyrë, të varurit nga droga infektojnë edhe njëri-tjetrin, për shembull kur ndajnë pajisjet e injektimit.

Në gratë shtatzëna që infektohen nga hepatiti A, ekziston mundësia që infeksioni të kalojë tek fëmija i palindur.

Kohëzgjatja e infektimit

Të infektuarit me hepatit A janë ngjitës për sa kohë që nxjerrin patogjenë në jashtëqitjen e tyre. Rreziku më i lartë i infeksionit për njerëzit e shëndetshëm është një deri në dy javë para, si dhe në ditët e para pas verdhëzës ose rritjes së vlerave të mëlçisë (transaminazave). Me sa duket, shumica e individëve të prekur nuk janë më ngjitës rreth një javë pas fillimit të simptomave.

Kujdes: Fëmijët e infektuar nxjerrin viruset e hepatitit A në jashtëqitje për një periudhë shumë më të gjatë se të rriturit, ndoshta për disa javë.

Hepatiti A: periudha e inkubacionit

Ekzaminimet dhe diagnoza

Për një diagnozë të hepatitit A, një gjakmarrje është e rëndësishme përveç historisë mjekësore dhe ekzaminimit fizik. Vlerat e ngritura të mëlçisë, duke përfshirë GOT, GPT, gama-GT dhe AP, tregojnë inflamacion të mëlçisë.

Trupi gjithashtu prodhon antitrupa specifikë kundër viruseve të hepatitit A (HAV), të cilat janë të dallueshme në gjak. Në varësi të fazës së infeksionit, sistemi imunitar prodhon klasa të ndryshme të antitrupave. Prandaj, lloji i saktë i antitrupave tregon se sa kohë më parë ka ndodhur infeksioni. Për shembull, antitrupat IgM kundërHAV (anti-HAV IgM) tregojnë një infeksion të ri: ato zbulohen dy javë pas infektimit dhe për rreth tre deri në katër muaj.

Detyrimi për raportim

Hepatiti A është i njoftueshëm. Kjo do të thotë që mjeku që merr pjesë duhet të raportojë me emër në departamentin përgjegjës të shëndetit publik të gjitha rastet e dyshuara dhe sëmundjet e provuara. E njëjta gjë vlen edhe për vdekjet nga hepatiti A. Zyra shëndetësore ia përcjell të dhënat Institutit Robert Koch, ku regjistrohen statistikisht.

Trajtim

Nuk ka ilaçe specifike kundër viruseve të hepatitit A. Prandaj, në rastin e hepatitit A, është i mundur vetëm trajtimi simptomatik. Për shembull, simptoma të tilla si nauze ose ethe mund të lehtësohen me ilaçe të përshtatshme nëse është e nevojshme. Përveç kësaj, të prekurit duhet ta kenë të qetë fizikisht dhe të hanë vetëm ushqime të lehta. Ushqimet me karbohidrate të larta dhe me pak yndyrë janë veçanërisht të përshtatshme për lehtësimin e ngarkesës në mëlçi.

Terapia e hepatitit A zakonisht administrohet në shtëpi dhe nuk kërkon shtrimin në spital. Deri në dy javë pas shfaqjes së simptomave të para ose një javë pas shfaqjes së verdhëzës, personat e prekur duhet të kenë sa më pak ose aspak kontakt me persona të shëndetshëm. Higjiena e vazhdueshme e duarve dhe një tualet i veçantë ndihmojnë në uljen e rrezikut të infeksionit për anëtarët e familjes.

Nëse është e nevojshme, këshillohet që të afërmit të vaksinohen kundër hepatitit A si masë paraprake. Në raste të caktuara, ka kuptim që njëkohësisht të administrohen antitrupa të gatshëm kundër viruseve të hepatitit A (imunizimi pasiv). Ndryshe nga imunizimi aktiv, në të cilin trupi fillimisht duhet të prodhojë vetë antitrupat, këto hyjnë në fuqi menjëherë. Megjithatë, nëse ka pasur kontakt të mëparshëm me virusin, asnjë nga imunizimi nuk është në gjendje të parandalojë sëmundjen në të gjitha rastet.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Tek të rriturit, infeksioni i hepatitit A është përgjithësisht më i rëndë se tek fëmijët. Megjithatë, raste shumë të rënda me dështim akut të mëlçisë ose funksion të rëndë të dëmtuar të mëlçisë janë të rralla. Një hepatit i tillë fulminant zakonisht prek të moshuarit mbi 50 vjeç. Një ecuri e rëndë favorizohet edhe nga: konsumimi i alkoolit, sëmundjet e mëlçisë para-ekzistuese ose dëmtimi i ilaçeve.

Një ndërlikim i mundshëm është koma me prishje hepatike. Kjo ndonjëherë ndodh kur shumë qeliza të mëlçisë vdesin gjatë një kursi të rëndë hepatiti. Në përgjigje të toksinave të lëshuara nga qelizat e kalbjes së mëlçisë, personi i prekur humbet vetëdijen. Në këtë rast, trajtimi sa më shpejt të jetë e mundur është i rëndësishëm; transplantimi i mëlçisë mund të jetë i nevojshëm.

Sa kohë kërkohet pushimi mjekësor për hepatitin A varet nga kursi individual dhe nuk mund të thuhet në terma të përgjithshëm.

Parandalim

Përveç trajtimit të ndërgjegjshëm të ushqimit dhe ujit (veçanërisht kur udhëtoni) dhe higjienës së plotë të duarve kur kemi të bëjmë me persona të infektuar, mbrojtja më e mirë kundër hepatitit A është vaksinimi. Vaksinimi kundër hepatitit A në përgjithësi tolerohet mirë. Efektet anësore të mundshme përfshijnë lodhje, dhimbje koke, dhimbje gjymtyrësh ose skuqje. Zakonisht ato zhduken përsëri shpejt. Ekzistojnë gjithashtu vaksina që mbrojnë nga viruset e hepatitit A dhe hepatitit B në të njëjtën kohë.

Mësoni këtu për kë është i dobishëm vaksinimi kundër hepatitit A, sa vaksina përforcuese janë të nevojshme në çfarë intervalesh (orari i vaksinimit) dhe kush i bartë shpenzimet për vaksinat.

Gjithçka e rëndësishme për vaksinimin kundër hepatitit A mund të lexoni në artikullin Vaksinimi kundër hepatitit.