Hepatiti B: Simptomat, transmetimi, kursi

Çfarë është hepatiti B?

Hepatiti B është një nga inflamacionet më të zakonshme të mëlçisë të shkaktuara nga viruset (hepatiti viral) në mbarë botën. Shumica e të prekurve infektohen me patogjenët e hepatitit B gjatë marrëdhënieve seksuale. Infeksioni është akut ose kronik.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), rreth 296 milionë njerëz në mbarë botën ishin të infektuar kronikisht me virusin e hepatitit B në vitin 2019, duke përfshirë rreth 14 milionë në Evropë. Sëmundja është më e zakonshme në Afrikën Sub-Sahariane dhe Azinë Lindore, por edhe në rajonet jugore të Evropës Lindore dhe Qendrore. Rreth 1.5 milionë njerëz infektohen rishtazi me virusin e hepatitit B çdo vit dhe 780,000 vdesin në mbarë botën çdo vit nga kjo sëmundje dhe pasojat e saj si cirroza e mëlçisë dhe kanceri i mëlçisë.

Detyrimi për raportim

Hepatiti B është i njoftueshëm. Kjo do të thotë që mjeku që ju trajton duhet t'i raportojë të gjitha rastet e dyshuara dhe të konfirmuara te autoriteti shëndetësor përgjegjës. Kjo vlen edhe për vdekjet e shkaktuara nga hepatiti B. Zyra ia përcjell të dhënat Institutit Robert Koch, ku regjistrohen statistikisht. Megjithatë, nuk ka asnjë detyrim për të izoluar personat e infektuar.

Cilat janë simptomat e hepatitit B?

Rreth një e treta e të gjithë të rriturve të infektuar nuk shfaqin simptoma. Në një të tretën e mëtejshme, shfaqen simptoma të tilla si lodhje, mungesë oreksi, të përziera dhe dhimbje të muskujve dhe kyçeve, por jo verdhëz. Së fundi, në të tretën e fundit është i pranishëm edhe verdhëza (përveç simptomave të tjera).

Periudha e inkubacionit të hepatitit B

Kohën ndërmjet infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para, mjekët e quajnë periudhën e inkubacionit. Për hepatitin B është 45 deri në 180 ditë. Mesatarisht, duhen 60 deri në 120 ditë (dmth dy deri në katër muaj) që sëmundja të shpërthejë.

Hepatiti B akut: simptomat

Hepatiti B akut fillon me simptoma jo specifike si humbja e oreksit, neveria ndaj ushqimeve të caktuara, nauze dhe të vjella, dhimbje muskujsh dhe kyçesh dhe një temperaturë e lehtë.

Pas rreth tre deri në dhjetë ditë, verdhëza (ikteri) shfaqet në disa raste: Lëkura, mukozat dhe e bardha e syve (sklera) kthehen në të verdhë. Kjo vërehet shpesh tek fëmijët e vegjël dhe tek njerëzit me sistem imunitar të dobët. Përveç kësaj, jashtëqitja shpesh bëhet e zbardhur, ndërsa urina bëhet e errët.

Hepatiti kronik B: simptomat

 • Lodhje
 • Dhimbje të kyçeve dhe muskujve
 • Humbja e oreksit
 • Pesha humbje
 • Ndjenja e herëpashershme e presionit nën kafazin e djathtë

Në rreth një përqind të të prekurve, inflamacioni kronik zhvillohet në kancer të mëlçisë ose në një mëlçi të tkurrur (cirozë të mëlçisë). Rreziku i kancerit të mëlçisë tek njerëzit me hepatit është madje rreth 100 herë më i lartë se në pjesën tjetër të popullsisë. Zhvillimi i cirrozës së mëlçisë favorizohet nga abuzimi me alkoolin dhe një infeksion shtesë i hepatitit C.

Infeksion shtesë me hepatit D

Njerëzit me hepatit B mund të jenë gjithashtu të infektuar me virusin e hepatitit D. Një infeksion i tillë është i mundur vetëm në prani të viruseve të hepatitit B, pasi vetëm virusi i hepatitit D nuk është në gjendje të replikohet në qelizat njerëzore.

Nëse ndodh një super-infeksion i tillë, sëmundja e mëlçisë është më e rëndë sesa vetëm me infeksionin e hepatitit B. Për më tepër, infeksioni shtesë me virusin e tipit D rrit edhe më shumë rrezikun e cirrozës së mëlçisë. Numri i rasteve kronike gjithashtu rritet ndjeshëm nga rreth dhjetë përqind në mbi 90 përqind. Kanceri i mëlçisë favorizohet gjithashtu: Me një infeksion të kombinuar me hepatitin B dhe D, tumori malinj formohet më herët se sa me një infeksion të vetëm me hepatit B.

Si transmetohet hepatiti B?

Sëmundja shpesh transmetohet përmes gjakut të infektuar. Prandaj, njerëzit që trajtojnë gjak dhe gjilpëra ose objekte të tjera të mprehta në jetën e përditshme janë veçanërisht të rrezikuar nga infeksioni i hepatitit B. Kjo perfshin

 • Personeli mjekësor
 • Pacientët me dializë
 • Të varur nga droga, veçanërisht nëpërmjet përdorimit të përbashkët dhe të shumëfishtë të shiringave dhe pajisjeve të tjera
 • Njerëzit që marrin gjak të konservuar ose plazmë gjaku (produktet e gjakut tani kontrollohen rreptësisht përpara administrimit)
 • Personat që shpohen në vesh, tatuazhe ose piercing në kushte johigjienike

Hepatiti B gjithashtu mund të transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë shtatzënisë, lindjes dhe ushqyerjes me gji. Nëse dihet se një nënë është e infektuar me hepatit B, fëmija vaksinohet në mënyrë aktive dhe pasive brenda 12 orëve pas lindjes. Përveç kësaj, në rrethana të caktuara, terapia antivirale është e këshillueshme për nënën e ardhshme gjatë shtatzënisë, për shembull nëse ngarkesa virale është e lartë dhe sëmundja është aktive.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Hepatiti B zakonisht diagnostikohet në mënyrë serologjike duke përdorur një mostër gjaku. Një test laboratorik kryhet për të përcaktuar nëse ka ndonjë dëshmi të virusit të hepatitit B:

 • Antigjenet e viruseve: Këto janë përbërës specifikë të mbështjellësit të proteinave të viruseve (HBs-Ag, HBc-Ag dhe HBe-Ag). Ashtu si ADN-ja virale, ato lejojnë zbulimin e drejtpërdrejtë të patogjenit.
 • Antitrupat specifikë: Në rastin e një infeksioni të hepatitit B, sistemi imunitar formon antitrupa specifikë kundër patogjenit (siç është anti-HBc). Prania e tyre është një zbulim indirekt i patogjenit.

Prania ose mungesa e antigjeneve dhe antitrupave i lejon mjekut të nxjerrë përfundime të vlefshme:

Një infeksion aktual i hepatitit B është i pranishëm nëse materiali gjenetik i virusit, antigjeni viral HBs-Ag dhe lloji i antitrupave anti-HBc mund të zbulohen në gjakun e personit të prekur. Megjithatë, lloji i antitrupave anti-HBs mungon në këtë rast. Ekziston rreziku i infeksionit për njerëzit e tjerë.

Nëse hepatiti B është shëruar, antitrupat anti-HBc (dhe zakonisht edhe anti-HB) qarkullojnë në gjak. Nga ana tjetër, antigjeni viral HBs-Ag nuk është i zbulueshëm.

Nëse në gjak gjenden vetëm antitrupa anti-HBs, por nuk gjenden antitrupa të tjerë ose antigjenë të virusit të hepatitit B, kjo tregon se personi në fjalë ka mbrojtje efektive kundër vaksinimit të hepatitit B.

Teste të mëtejshme

Nëse dyshohet për hepatit B, në mostrën e gjakut të personit të prekur përcaktohen edhe parametra të tjerë. Vlerat e ngritura të mëlçisë (si GPT, GOT, gama-GT) tregojnë dëmtim të mëlçisë.

Mjeku përdor një ekzaminim me ultratinguj për të vlerësuar strukturën dhe madhësinë e mëlçisë. Në rastin e hepatitit kronik, ai gjithashtu mund të marrë një mostër indi nga mëlçia (biopsi e mëlçisë) për të përcaktuar shkallën e dëmtimit të indeve.

Trajtim

Në rastin e një infeksioni akut, zakonisht nuk nevojitet terapi specifike e hepatitit B - sëmundja pothuajse gjithmonë shërohet vetvetiu spontanisht. Megjithatë, nëse është e nevojshme, mjeku do të trajtojë simptomat. Personat e prekur me raste të rënda janë një rast i veçantë. Në këto raste, mund të këshillohet trajtimi medikamentoz.

Në çdo rast, të prekurit duhet ta kenë të lehtë fizikisht, madje edhe të pushojnë në shtrat nëse është e nevojshme dhe të hanë një dietë të pasur me karbohidrate dhe me pak yndyrë. Është gjithashtu shumë e rëndësishme të shmangni alkoolin – detoksifikimi i tij do të ngarkonte më shumë mëlçinë e sëmurë. Për të njëjtën arsye, është e rëndësishme të mos merrni asnjë ilaç që është i dëmshëm për mëlçinë, si qetësues kundër dhimbjeve dhe hormonet seksuale femërore (pilula).

 • Nukleozidet dhe analogët e nukleotideve: Këto pengojnë riprodhimin e viruseve të hepatitit dhe zakonisht disponohen si tableta.
 • Interferoni-α dhe interferoni α pegiluar (PEG interferon α): Ato gjithashtu kanë një efekt antiviral dhe gjithashtu stimulojnë sistemin imunitar. Ato administrohen me injeksion.

Qëllimi i terapisë me ilaçe është të zvogëlojë sa më shumë sasinë e virusit në gjak. Kjo zvogëlon rrezikun e cirrozës së mëlçisë dhe kancerit të mëlçisë si pasojë e hepatitit kronik B. Megjithatë, hepatiti kronik B zakonisht nuk mund të kurohet me ilaçe. Nëse inflamacioni kronik i mëlçisë ka çuar në cirrozë të rëndë të mëlçisë, opsioni i fundit i trajtimit është transplantimi i mëlçisë.

Në disa njerëz me hepatit kronik B, viruset shumohen vetëm pak, vlerat e mëlçisë janë shpesh normale dhe mëlçia është (ende) vetëm pak e dëmtuar. Në këtë rast, trajtimi shpesh kufizohet në kontrolle të rregullta.

Kursi dhe prognoza

Në rreth nëntë nga dhjetë të rritur me hepatit B akut, inflamacioni i mëlçisë shërohet spontanisht dhe pa pasoja brenda disa javësh dhe çon në imunitet të përjetshëm. Vetëm rrallë, deri në një përqind të të prekurve, hepatiti B bëhet shumë i rëndë dhe serioz, ndonjëherë edhe fatal (kursi fulminant).

Tek fëmijët, hepatiti B pothuajse gjithmonë (rreth 90 përqind) merr një ecuri kronike.

Parandalim

Masa më efektive për të parandaluar hepatitin në radhë të parë është vaksinimi i hepatitit. Vaksina aktive e hepatitit B stimulon sistemin imunitar për të prodhuar antitrupa specifikë kundër patogjenit. Disponohet si një vaksinë e vetme ose si pjesë e vaksinave të kombinuara (p.sh. së bashku me vaksinën e hepatitit A). Mësoni këtu se kush duhet të vaksinohet kundër hepatitit A, sa vaksina përforcuese janë të nevojshme dhe në çfarë intervalesh dhe kush paguan për vaksinat.

Mund të lexoni gjithçka që duhet të dini për vaksinimin kundër hepatitit B në artikullin Vaksinimi kundër hepatitit.

Masa të mëtejshme mbrojtëse

Për të parandaluar hepatitin B, duhet të përdorni gjithmonë prezervativ gjatë marrëdhënieve seksuale. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse partneri juaj seksual ndryshon shpesh.

Përveç kësaj, njerëzit e shëndetshëm dhe personat e infektuar me hepatit B nuk duhet të përdorin furçën e dhëmbëve, gërshërët e thonjve ose briskun.