Hepatiti C: Simptomat, Transmetimi, Terapia

Çfarë është Hepatiti C?

Hepatiti C është një formë e inflamacionit të mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit C (HCV). Virusi i hepatitit C është përhapur në mbarë botën dhe transmetohet kryesisht nëpërmjet gjakut. Sëmundja akute shpesh përparon pa simptoma të theksuara. Megjithatë, hepatiti C akut shpesh kalon në një formë kronike. Një infeksion i hepatitit C konsiderohet kronik nëse materiali gjenetik i patogjenit, HCV ARN, është i zbulueshëm në gjakun e personit të prekur për më shumë se gjashtë muaj.

Hepatiti C kronik është një nga shkaqet më të zakonshme të tkurrjes së mëlçisë (ciroza) dhe kancerit të mëlçisë (karcinoma hepatocelulare). Në mbarë botën, ajo shkakton rreth 30 për qind të të gjitha cirrozave të mëlçisë dhe rreth një të katërtën e karcinomave hepatoqelizore.

Detyrimi për raportim

Hepatiti C është i njoftueshëm. Kjo do të thotë që mjeku që merr pjesë duhet të raportojë me emër në departamentin përgjegjës të shëndetit publik të gjitha rastet e dyshuara dhe sëmundjet e provuara. E njëjta gjë vlen edhe për vdekjet nga hepatiti C. Zyra shëndetësore ia përcjell të dhënat Institutit Robert Koch, ku regjistrohen statistikisht.

Cilat janë simptomat e hepatitit C?

Infeksionet e hepatitit C nuk shkaktojnë simptoma ose vetëm simptoma jo specifike, kryesisht të ngjashme me gripin në rreth 75 për qind të rasteve. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Lodhje dhe lodhje
 • @ Humbje oreksi
 • Të përzier
 • Muskuj dhe dhimbje të përbashkët
 • Ethet e lehta

Vetëm rreth 25 përqind e personave të infektuar zhvillojnë inflamacion akut të mëlçisë, i cili zakonisht është i butë. Kjo vërehet kryesisht nga verdhëza, pra zverdhja e lëkurës, mukozave dhe sklerës së bardhë në sy. Ankesat në pjesën e sipërme të barkut në anën e djathtë janë gjithashtu të mundshme.

Ndonjëherë simptomat dhe sëmundjet shfaqen në rajone krejtësisht të ndryshme të trupit gjatë rrjedhës së hepatitit C kronik. Këto përfshijnë kruajtje, ankesa të kyçeve, zmadhimin e nyjeve limfatike (limfoma) dhe dobësi të veshkave (dështimi i veshkave). Këto përfshijnë kruajtjen, ankesat e kyçeve, zmadhimin e nyjeve limfatike (limfoma), forma të veçanta të inflamacionit vaskular dhe të veshkave dhe dobësi të veshkave (insuficiencë renale).

Sëmundje të tjera gjithashtu vërehen shpesh në lidhje me hepatitin C kronik, për shembull depresioni, diabeti mellitus, inflamacioni autoimun i tiroides (si tiroiditi Hashimoto) dhe i ashtuquajturi sindromi Sjögren.

Si transmetohet hepatiti C?

Hepatiti C transmetohet kryesisht nëpërmjet gjakut të kontaminuar.

Ekziston gjithashtu një rrezik infeksioni për personelin mjekësor (si mjekët ose infermierët) që kanë kontakt me pacientët me hepatit C ose materialin e tyre të mostrës. Për shembull, nëse dikush lëndon veten në një gjilpërë të kontaminuar me gjak të infektuar nga një person i prekur, transmetimi i virusit është i mundur. Megjithatë, infeksione të tilla profesionale janë të rralla, veçanërisht pasi rreziku i transmetimit pas një dëmtimi nga shpimi është mesatarisht më pak se një përqind.

Nga ana tjetër, dhurimet e gjakut dhe plazmës nuk paraqesin më rrezik përkatës për infeksion, pasi të gjitha produktet e gjakut duhet të testohen për hepatitin C në këtë vend. Transmetimi përmes lëngjeve të tjera të trupit si pështyma, djersa, lotët ose sperma është gjithashtu shumë i pamundur. Megjithatë, në parim, infeksioni është i mundur gjatë praktikave të caktuara seksuale nëse ato shoqërohen me një rrezik të shtuar të lëndimit, për shembull në mukozën.

Për gratë që ushqejnë fëmijën me gji me një ngarkesë të lartë virale dhe dëmtime gjakderdhjeje në zonën e thithkës (për shembull, çarje të vogla të quajtura ragade), mund të këshillohet përdorimi i një kapaku për gji. Nga ana tjetër, vetë qumështi i gjirit nuk luan asnjë rol në transmetimin e virusit.

Nuk është sqaruar përfundimisht nëse shpimi i tatuazheve, shpimi ose vrima e veshit mbart rrezikun e infeksionit për hepatitin C. Megjithatë, nëse përdoren takëmet e kontaminuara (për shkak se nuk janë dezinfektuar siç duhet ndërmjet takimeve me klientin), transmetimi i virusit nuk mund të përjashtohet me siguri.

Hepatiti C: periudha e inkubacionit

Koha ndërmjet infeksionit dhe shfaqjes së simptomave të para të hepatitit C (periudha e inkubacionit) është dy deri në 24 javë. Mesatarisht, megjithatë, kalojnë gjashtë deri në nëntë javë. Ekziston rreziku i infektimit për të tjerët për sa kohë që materiali gjenetik i virusit (HCV-ARN) është i zbulueshëm në gjak.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Më pas vijon ekzaminimi fizik: ndër të tjera, mjeku ekzaminon ngjyrën e lëkurës, mukozave dhe sklerës së bardhë në sy (zverdhja në verdhëz). Ai gjithashtu palpon barkun për të përcaktuar nëse ka dhimbje presioni në pjesën e sipërme të djathtë të barkut - një tregues i mundshëm i sëmundjes së mëlçisë. Duke palpuar barkun, ai vlerëson edhe nëse mëlçia është jonormale. Për shembull, një organ i ngurtësuar tregon cirrozë të mëlçisë.

Testet laboratorike

Analizat e gjakut janë një pjesë thelbësore e diagnozës së hepatitit C. Së pari, mjeku përcakton vlerat e mëlçisë (si p.sh. GOT, GPT), pasi vlerat e ngritura mund të tregojnë sëmundje të mëlçisë. Së dyti, gjaku kërkohet për antitrupa kundër viruseve të hepatitit C (anti-HCV). Antitrupa të tillë zakonisht zbulohen shtatë deri në tetë javë pas infektimit. Vetëm një test i tillë i hepatitit C lejon një diagnozë të besueshme.

Nëse infeksioni (i dyshuar) ka ndodhur vetëm kohët e fundit, trupi mund të mos ketë pasur ende kohë të mjaftueshme për të formuar antitrupa specifikë. Edhe në këtë rast, vetëm zbulimi i drejtpërdrejtë i patogjenit mund të japë siguri.

Ekzistojnë nëntipe të ndryshme të virusit të hepatitit C, të ashtuquajturat gjenotipe, të cilat ndryshojnë nga njëri-tjetri në karakteristikat e tyre. Pasi të jetë vendosur diagnoza e hepatitit C, është e rëndësishme të përcaktohet gjenotipi i saktë i patogjenit. Përveç kësaj, mjeku përcakton të ashtuquajturën ngarkesë virale, gjegjësisht përqendrimin e materialit gjenetik viral (HCV ARN) në gjak. Të dyja janë të rëndësishme për planifikimin e terapisë.

Ekografia e zgavrës së barkut

Biopsi & Elastografi

Për të përcaktuar më saktë se sa larg ka përparuar dhëmbja (fibroza), mjeku mund të marrë një mostër indi nga mëlçia dhe ta ekzaminojë atë në laborator (biopsi e mëlçisë). Një alternativë është një teknikë e veçantë e ultrazërit e quajtur elastografi. Mund të përdoret për të përcaktuar shkallën e fibrozës së mëlçisë pa ndërhyrje në trup.

Trajtim

Hepatiti C akut shërohet brenda disa javësh pa trajtim deri në 50 për qind të të prekurve. Për këtë arsye, mjekët në përgjithësi nuk përshkruajnë ilaçe antivirale menjëherë, por prisni dhe shikoni.

Edhe në rastin e hepatitit C akut me simptoma të rënda ose sëmundje të rënda shoqëruese, shpesh është i dobishëm trajtimi i infeksionit me barna antivirale.

Megjithatë, ilaçe të tilla përdoren kryesisht për hepatitin kronik C. Ato synojnë të parandalojnë përparimin e mëtejshëm të sëmundjes së mëlçisë. Ato synojnë të parandalojnë përparimin e mëtejshëm të sëmundjes së mëlçisë. Në këtë mënyrë, ato gjithashtu reduktojnë rrezikun e cirrozës së mëlçisë dhe kancerit të mëlçisë si pasoja të vonshme të hepatitit kronik C.

Barnat kundër hepatitit C

Sot, hepatiti C trajtohet kryesisht me ilaçe që parandalojnë riprodhimin e patogjenëve në mënyra të ndryshme. Mjekët i referohen agjentëve të tillë si "agjentë të drejtpërdrejtë antiviral" (DAA). Ato janë në dispozicion në formë tabletash. Efektet anësore janë praktikisht inekzistente. DAA-të e përdorura përfshijnë:

 • frenuesit e proteazës si grazoprevir, glecaprevir ose simeprevir
 • Frenuesit e polimerazës si sofosbuvir
 • Frenuesit e NS5A si velpatasvir, ledipasvir ose elbasvir

Shumë prej këtyre agjentëve nuk janë të disponueshëm individualisht, por vetëm në një kombinim fiks tabletash.

Terapia e hepatitit C pa interferon nuk rekomandohet gjatë shtatzënisë dhe laktacionit.

Trajtimi me ilaçe për hepatitin C zakonisht zgjat dymbëdhjetë javë. Në disa raste, mjeku përshkruan mjekimin për vetëm tetë javë. Megjithatë, disa të sëmurë duhet t'i marrin ato për më shumë se dymbëdhjetë javë, për shembull 24 javë.

Së paku dymbëdhjetë javë pas përfundimit të trajtimit me ilaçe, mjeku kontrollon përsëri gjakun për të kontrolluar suksesin e terapisë. Nëse materiali gjenetik nga viruset e hepatitit C ende mund të zbulohet në mostër, ose terapia nuk ka funksionuar mjaftueshëm ose personi i prekur është infektuar përsëri. Në këtë rast, zakonisht këshillohet trajtimi i ri (zakonisht me agjentë të ndryshëm nga hera e parë).

Transplantimi i mëlçisë

Kursi dhe prognoza

Shumë të sëmurë duan të dinë një gjë mbi të gjitha: A është i shërueshëm hepatiti C? Përgjigja është: në shumë raste, po.

Hepatiti C akut shërohet spontanisht në rreth 15 deri në 45 për qind të të prekurve. Anasjelltas, kjo do të thotë: Hepatiti C kronik zhvillohet në 55 deri në 85 për qind të të gjithë personave të infektuar. Kjo, gjithashtu, zakonisht është e lehtë dhe pa simptoma specifike. Megjithatë, rikuperimi spontan vërehet rrallë.

Megjithatë, terapia e duhur për hepatitin C kronik shpesh çon në sukses. Në këtë rast, suksesi do të thotë që nuk zbulohen më viruse në gjak. Kjo kontrollohet me ekzaminime kontrolli pas përfundimit të trajtimit. Rikthimet e mëvonshme janë të rralla. Megjithatë, pas një infeksioni të shëruar, është e mundur të infektoheni përsëri me hepatitin C. Kështu, ndryshe nga disa forma të tjera të hepatitit, sëmundja nuk lë një imunitet të përjetshëm.

Hepatiti C kronik: efekte të vonshme

Në rreth 20 për qind të pacientëve me hepatit kronik C, cirroza e mëlçisë zhvillohet si pasojë e vonshme brenda 20 viteve. Në këtë proces, gjithnjë e më shumë inde shndërrohen në ind lidhor jofunksional, duke bërë që mëlçia të humbasë gjithnjë e më shumë funksionin e saj. Megjithatë, shpejtësia me të cilën përparon cirroza e mëlçisë ndryshon shumë nga personi në person, pasi faktorë të ndryshëm ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes. Faktorët që nxisin zhvillimin e shpejtë të cirrozës së mëlçisë përfshijnë:

 • Mosha e moshuar
 • Gjinia mashkullore
 • Konsumimi kronik i alkoolit
 • Infeksion shtesë me hepatit B
 • Infeksion shtesë me HIV
 • Genotipi 3 i HCV
 • Enzima të ngritura të mëlçisë (transaminazave)
 • Hemodializë kronike
 • Një formë e caktuar e sëmundjes së mëlçisë yndyrore (steatozë)
 • Faktorët gjenetikë