Herpes: ngjitje, simptoma, kohëzgjatje

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Kruajtje, djegie, dhimbje, ndjesi tensioni në zonën e prekur të trupit, më pas formim tipik i flluskave me akumulim të lëngjeve, formim i mëvonshëm i kores, gjithashtu i mundshëm me shenja të përgjithshme të sëmundjes si ethe në rastin e infeksionit fillestar.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht njollosja e infeksionit me virusin herpes simplex të tipit 1 dhe tipit 2, shpesh infeksioni i parë si fëmijë brenda familjes, infeksioni i mundshëm edhe nëpërmjet marrëdhënieve seksuale, shpërthime të përsëritura herpes shpesh për shkak të një sistemi të dobësuar imunitar
 • Diagnoza: Në varësi të pjesës së trupit të prekur, bazuar në një diagnozë vizuale të simptomave tipike dhe testeve laboratorike
 • Trajtimi: Mund të trajtohet me medikamente frenuese të virusit (antivirale), kohëzgjatje të shkurtuar të sëmundjes, përdorimi i disa ilaçeve shtëpiake gjithashtu i mundur me një kurs të thjeshtë sëmundjeje.
 • Prognoza: E pashërueshme, zakonisht e padëmshme pa dhëmbëza, kohëzgjatja e sëmundjes shpesh më e shkurtër për shkak të antiviralëve, kurse të rënda janë të mundshme në mungesë të imunitetit ose te të porsalindurit, disa prej të cilave janë kërcënuese për jetën.
 • Parandalimi: infeksioni fillestar: i mundur në një masë të kufizuar nëpërmjet masave higjienike (pa takë të përbashkët, ushqim, etj.) në rast të një shpërthimi akut të herpesit, kufizoni kontaktin e ngushtë fizik, riaktivizim: i rëndësishëm i sistemit imunitar të fortë (dietë e shëndetshme, stërvitje, mjaftueshëm gjumë), asnjë vaksinim i mundshëm deri më sot

Çfarë është herpesi?

Në parim, ekzistojnë viruse të ndryshme herpes, të cilët ndonjëherë shkaktojnë sëmundje shumë të ndryshme te njerëzit. Sidoqoftë, "herpesi" zakonisht i referohet simptomave tipike të shkaktuara nga virusi herpes simplex (HSV). Mjekët i ndajnë viruset e gjinisë herpes simplex në tipin 1 dhe tipin 2, d.m.th., HSV-1 dhe HSV-2.

Viruset e tjera herpes shkaktojnë sëmundje të tilla si lija e dhenve dhe herpesi, mononukleoza ose ethe treditore.

Në Gjermani, mbi 90 për qind e të rriturve janë të infektuar me virusin herpes simplex të tipit 1. Me HSV-2, shkalla është dukshëm më e ulët midis 10 dhe 30 për qind.

HSV-2 zakonisht shkakton herpes gjenital dhe transmetohet kryesisht nëpërmjet marrëdhënieve seksuale. Virusi herpes simplex 1, nga ana tjetër, është shumë më i zakonshëm dhe zakonisht përhapet brenda familjes që në foshnjërinë ose fëmijërinë e hershme.

Si përparon herpesi në vendet përkatëse?

Herpesi ndjek gjithmonë të njëjtin model, pavarësisht nga zona e trupit: së pari ka kruajtje dhe dhimbje në zonën e prekur, ndonjëherë të shoqëruar me simptoma të përgjithshme si lodhje ose keqtrajtim. Kjo pasohet nga formimi dhe hapja e flluskave dhe formimi i një kore. Pasi kjo bie, shpërthimi i herpesit shërohet.

Infeksioni herpes është zakonisht më i rëndë gjatë infeksionit të parë, me shpërthimet e mëvonshme që janë më të lehta. Herpesi në zonën gjenitale në veçanti ndonjëherë është shumë i pakëndshëm dhe i dhimbshëm gjatë infeksionit fillestar, veçanërisht tek gratë.

Sa ngjitës është herpesi?

Herpesi është një sëmundje jashtëzakonisht ngjitëse dhe është veçanërisht infektive kur derdhen viruse dhe shfaqen flluska të freskëta. Rreziku më i madh i infektimit me herpes vjen nga lëngu në flluska, i cili përmban një numër të madh virusesh.

Sapo të gjitha flluskat janë formuar dhe nuk shfaqen më të reja, rreziku i infektimit është tashmë dukshëm më i ulët. Megjithatë, është ende e mundur që trupi të nxjerrë sasi të vogla të virusit në këtë pikë për ca kohë pasi korja e herpesit të ketë rënë.

Si ndodh një infeksion herpes?

Herpesi është para së gjithash një infeksion viral. Infeksioni fillestar me herpes ndodh nga personi në person, kryesisht nëpërmjet infeksionit të njollosjes. Kjo do të thotë që virusi herpes përhapet nga vendi i infeksionit ose nga pështyma e një personi të infektuar në mukozën e një personi të shëndetshëm - për shembull gjatë puthjes ose marrëdhënieve seksuale.

Në përgjithësi, rreziku i transmetimit të herpesit rritet me kontaktin e ngushtë fizik, kështu që fëmijët ndonjëherë infektohen edhe gjatë lojës, për shembull.

Përveç kësaj, infeksioni është i mundur edhe nëpërmjet objekteve të tilla si syzet e përdorura. Megjithatë, herpesi kërkon lagështi. Nëse viruset e herpesit thahen, ata vdesin. Sipas studimeve të fundit, është e mundur që viruset herpes të mbijetojnë jashtë trupit deri në 48 orë.

Duke qenë se pështyma është gjithashtu e infektuar me viruse dhe infektive në rastin e sëmundjes aktive të herpesit në buzë dhe në gojë, viruset herpes mund të transmetohen edhe nga infeksioni me pika kur janë në afërsi fizike. Kur flasim, prodhohen pika të vogla të pështymës, të cilat udhëtojnë në distanca të shkurtra nëpër ajër dhe kështu arrijnë në mukozën e njerëzve të tjerë.

Koha ndërmjet infeksionit të parë dhe fillimit të simptomave është rreth dy deri në shtatë ditë (periudha e inkubacionit); disa javë janë gjithashtu të mundshme.

Si ndodh riaktivizimi i herpesit?

Pasi infektohet me virusin herpes, virusi mbetet në trup për gjithë jetën dhe mund të riaktivizohet në çdo kohë (riaktivizimi).

Virusi herpes simplex nuk mund të shkatërrohet plotësisht nga sistemi imunitar, por mund të futet vetëm në një lloj gjendjeje të fjetur. Brenda qelizave të caktuara, ajo mbetet joaktive shumicën e kohës dhe nuk shkakton ndonjë dëm. Megjithatë, në rrethana të caktuara, sëmundja e herpesit riaktivizohet.

Viruset e herpesit grumbullohen kryesisht në të ashtuquajturat ganglione nervore, d.m.th., në koleksionet e trupave të qelizave nervore. Nëse sistemi imunitar dobësohet përkohësisht ose përgjithmonë, viruset individuale të herpesit migrojnë nga ganglia përsëri në qelizat epiteliale në sipërfaqen e lëkurës. Aty shumohen sërish dhe shkaktojnë edhe një herë simptomat tipike.

Sa shpesh ndodhin riaktivizime të tilla ndryshon shumë nga personi në person. Tek disa njerëz, herpesi shfaqet disa herë në vit, ndërsa të tjerët rrallë ose kurrë nuk preken pas infeksionit parësor. Herpesi gjenital i shkaktuar nga HSV-2 tenton të riaktivizohet më shpesh sesa plagët e ftohta të shkaktuara nga HSV-1.

Kur është herpesi ngjitës?

Herpesi është ngjitës vetëm gjatë infeksionit primar ose riaktivizimit. Kjo është kur viruset derdhen. Megjithatë, simptomat klasike nuk janë gjithmonë të pranishme.

Në të ashtuquajturat infeksione latente, të prekurit ekskretojnë viruse, por nuk shfaqin simptoma. Nëse nuk merren masat e duhura, rreziku i transmetimit të herpesit rritet.

Ndërsa virusi është në gjendje të fjetur, infeksioni herpes nuk është i mundur.

Çfarë simptomash shkakton herpesi?

Simptomat e herpesit gjatë infeksionit fillestar

Fillimisht shfaqen shpesh simptoma jospecifike (simptoma prodromale), të ndjekura më vonë nga simptomat tipike në lëkurë. Simptomat e para pasojnë direkt pas periudhës së inkubacionit dhe ndonjëherë ndodhin deri në dy ditë para infeksionit aktual të herpesit. Simptomat tipike prodromale të herpesit janë

 • Sëmundje e përgjithshme
 • lodhje
 • dhimbje koke
 • ethe
 • Të përzier

Gjatë kësaj faze, shpesh ka kruajtje ose ndjesi shpimi gjilpërash në zonat ku zhvillohen përfundimisht fshikëzat dhe gjithashtu është e mundur dhimbje e lehtë.

Shpërthimi aktual i herpesit shoqërohet më pas me flluska të mbushura me lëngje në lëkurë të skuqur, ënjtje dhe dëmtim të lëkurës. Termi "faza herpes" mund të përdoret vetëm në një masë të kufizuar, pasi tranzicionet janë të lëngshme. Edhe pasi flluska të kenë shpërthyer dhe formuar kore, është e mundur që të krijohen përsëri flluska të reja.

Simptomat e herpesit gjatë riaktivizimit

Në ndryshim nga infeksioni fillestar, faza fillestare e herpesit në një shpërthim të riaktivizuar është zakonisht shumë më e dobët dhe zgjat vetëm disa orë.

Të prekurit shpesh nuk kanë fare simptoma përpara se të shfaqen shenjat aktuale të herpesit. Megjithëse shpërthimi është shpesh më pak i rëndë se infeksioni fillestar herpes, rrjedha dhe lloji i simptomave janë të njëjta.

Sa zgjat herpesi?

Se sa zgjat sëmundja varet edhe nga stadi i sëmundjes. Në rastin e një infeksioni fillestar, simptomat janë shpesh disi më të vazhdueshme; në rastin e riaktivizimit, mbrojtja e trupit tashmë është njohur me virusin herpes dhe e merr infeksionin nën kontroll më shpejt.

Nëse simptomat e herpesit vazhdojnë për një kohë jashtëzakonisht të gjatë, mund të ketë një të ashtuquajtur superinfeksion përveç një mangësie imune. Ky është një infeksion bakterial shtesë i zonave të prekura të lëkurës. Kjo është për shkak se lëkura e dëmtuar është një pikë ideale hyrëse për bakteret nëse mbrojtja e trupit dobësohet.

Herpes tek fëmijët

Shfaqja e parë e herpesit tek fëmijët është shpesh më e rëndë se tek të rriturit. Fëmijët shpesh ndihen shumë të mjerë, me një temperaturë të lartë, të ngjashme me një të ftohtë ose grip të rëndë. Simptomat klasike të herpesit nuk ndodhin domosdoshmërisht. Prandaj, herpesi tek foshnjat dhe fëmijët ndonjëherë nuk është aq i lehtë për t'u njohur.

Një formë e veçantë e herpesit tek fëmijët është gingivostomatitis herpetica, në të cilën ka një infeksion të theksuar në gojë. Herë pas here preken edhe të rriturit.

Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në artikullin Herpes në gojë.

Format e veçanta të herpesit dhe komplikimet

Herpes në lëkurë

Virusi herpes simplex mund të transmetohet nga vendi aktual i infeksionit – për shembull me gërvishtje – në zona të tjera të lëkurës. Kjo ndodh kryesisht në zonat e dëmtuara ose shumë të holla të lëkurës. Për shembull, herpesi në qepallë dhe herpesi në anën e pasme janë po aq të zakonshëm sa herpesi në krah ose herpesi në gisht.

Një rast i veçantë është ekzema herpeticatum. Ky është një infeksion herpes më i gjerë me flluska që shpërthejnë shpejt në pacientët që vuajnë gjithashtu nga sëmundje të lëkurës si neurodermatiti ose psoriasis. Një ndjenjë e theksuar e sëmundjes është tipike.

Herpes në sy

Herpesi në sy është një rast i veçantë. Viruset mund të infektojnë zona të ndryshme, si qepalla apo kornea, por edhe retina. Pastaj ekziston rreziku i verbërisë në syrin e prekur. Ju mund të mësoni se si ta dalloni herpesin okular dhe si mjekët e trajtojnë atë në artikullin tonë Herpes në sy.

Encefaliti herpes

Encefaliti herpes (inflamacion i trurit) mund të shkaktohet gjithashtu nga virusi, zakonisht HSV-1. Nëse herpesi ndodhet në tru, mund të çojë në komplikime kërcënuese për jetën.

Herpes simplex i gjeneralizuar

Një ndërlikim tjetër është forma e përgjithësuar e sëmundjes. Në këtë rast, viruset hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe shumohen në mënyrë të tepruar (viremia). Mjekët gjithashtu u referohen formave të rënda si herpes simplex sepsis, pra helmimi i gjakut me viruse herpes.

Format e përgjithësuara zakonisht ndodhin vetëm në pacientët me rrezik të lartë me një sistem imunitar të dobësuar rëndë - për shembull pas kimioterapisë ose transplantimit të organeve.

Plagë të ftohta

Mund të gjeni më shumë detaje mbi variantin më të zakonshëm të herpesit në tekstin Ftohtë.

Herpes gjenital

Herpesi në zonën gjenitale është veçanërisht shqetësues dhe zakonisht shoqërohet me një nivel të lartë turpi. Ju mund të lexoni informacionin më të rëndësishëm për këtë temë nën Herpes gjenital.

Herpesi në gojë

Herpesi për herë të parë tek fëmijët ndonjëherë çon në një infeksion të gjerë në gojë. Më shumë për këtë nën Herpes në gojë.

Herpes gjatë shtatzënisë

Ka disa gjëra që duhen mbajtur parasysh në lidhje me herpesin gjatë shtatzënisë. Ju mund të gjeni informacion më të detajuar për këtë nën Herpes gjatë shtatzënisë.

Si ndodh një infeksion herpes?

Fëmijët janë shpesh në kontakt të ngushtë fizik, kështu që herpesi është veçanërisht ngjitës mes tyre. Përmbajtja e lëngshme e flluskave është shkaku kryesor i infeksionit me herpes. Për këtë arsye, nuk këshillohet asnjëherë të hidhni fshikëzat e herpesit.

Faktorët e rrezikut për riaktivizimin e herpesit

Riaktivizimi i herpesit zakonisht ndodh kur sistemi imunitar dobësohet ose nervi përgjatë të cilit udhëton virusi është i irrituar. Ka shumë arsye për këtë. Shkaqet e zakonshme të herpesit janë

 • Ftohjet dhe infeksionet e ngjashme me gripin
 • Stresi mendor dhe fizik
 • Disa ilaçe, të tilla si kortizoni ose ilaçet e kimioterapisë
 • Ekspozimi i tepërt ndaj dritës UV
 • Ndryshimet hormonale
 • Plagosje
 • Sëmundja e mungesës së imunitetit HIV

Ftohjet dobësojnë sistemin imunitar dhe nxisin viruset e herpesit të fjetur nga ganglionet nervore të rishfaqen në lëkurë. Simptomat e herpesit më pas shpesh shfaqen së bashku me temperaturën, kjo është arsyeja pse ato përgjithësisht quhen "plagët e ftohta". Megjithatë, vetëm ethet nuk shkaktojnë flluska.

Pse shpesh merrni herpes pas djegies nga dielli? Rrezatimi i tepërt UV jo vetëm që irriton lëkurën, por edhe nervat dhe viruset herpes mund të aktivizohen si rezultat. Lëndimet e lëkurës gjithashtu nxisin riaktivizimin.

Por jo të gjithë ata që ankohen se kanë "herpes të vazhdueshëm" kanë një mangësi imune. Disa njerëz vuajnë nga riaktivizimi më shpesh se të tjerët, pa qenë në gjendje të gjejnë arsye specifike për këtë. Stresi në veçanti, qoftë fizik apo emocional, duket se favorizon herpesin dhe riaktivizimet e shpeshta.

Si diagnostikohet herpesi?

Mjeku zakonisht e njeh lehtësisht herpesin në bazë të historisë mjekësore dhe simptomave të pacientit. Shpesh mjafton një diagnozë e thjeshtë vizuale. Në varësi të zonës së trupit të prekur, në disa raste ka kuptim të identifikohet patogjeni në laborator.

Metodat e ekzaminimit të herpesit

Metodat e mëposhtme janë të disponueshme për të përjashtuar sëmundje të ngjashme ose për të kontrolluar viruset e herpesit për rezistencë të mundshme ndaj ilaçeve:

Përcaktimi i antitrupave (serologjia)

Kur trupi përballet me një patogjen, sistemi imunitar i shëndetshëm prodhon të ashtuquajturat antitrupa. Këto luajnë një rol të rëndësishëm në shkatërrimin e patogjenëve.

Zbulimi i disa antitrupave tregon një infeksion herpes, megjithëse rezultati i testit nuk është gjithmonë përfundimtar. Sidomos te pacientët me imunitet të kompromentuar, ndonjëherë nuk gjenden antitrupa herpes edhe pse pacienti është i infektuar.

Përcaktimi i antitrupave është i dobishëm në përcaktimin e përhapjes së infeksionit në një grup popullsie.

Përcaktimi i antigjenit

Zbulimi i drejtpërdrejtë i virusit me PCR

Metoda më e saktë për zbulimin e besueshëm të viruseve herpes është shumëzimi artificial i ADN-së virale në laborator. Edhe me sasitë më të vogla të virusit, materiali gjenetik i virusit mund të shumëzohet duke përdorur këtë metodë derisa të zbulohet përfundimisht. Mjekët i referohen kësaj metode si reaksioni zinxhir i polimerazës (PCR).

Kultivimi i viruseve herpes

Metoda më komplekse e zbulimit është kultivimi i viruseve herpes. Për këtë, një mostër vendoset në një mjedis kulture - duke shtuar ilaçe, reagimi i viruseve mund të testohet dhe terapitë të përshtaten. Është gjithashtu e mundur të bëhet dallimi midis HSV-1 dhe -2.

Si trajtohet herpesi?

Mund të zbuloni saktësisht se si trajtohet herpesi në tekstin Herpes: Trajtimi

Ilaçet shtëpiake për herpesin

Disa të sëmurë përdorin mjete juridike shtëpiake për të trajtuar herpesin. Ju mund të zbuloni se cilat ilaçe shtëpiake ekzistojnë dhe cilat prej tyre janë të dobishme në tekstin Mjete juridike shtëpiake për herpesin.

A mund të kurohet herpesi?

Virusi herpes simplex mbetet në trup për gjithë jetën pas infeksionit fillestar, edhe nëse shpërthen rrallë ose kurrë.

Nëse simptomat e herpesit zgjasin dukshëm më shumë se dy javë, këshillohet që të konsultoheni me një mjek për të përjashtuar komplikimet ose sëmundjet me pamje të ngjashme.

Çfarë duhet të shmanget gjatë një shpërthimi aktiv të herpesit?

Nëse vuani shumë nga një shpërthim herpes, këshillohet që t'i kushtoni vëmendje disa gjërave. Në këtë mënyrë është e mundur të kufizohet kohëzgjatja e sëmundjes dhe të shmanget përhapja e panevojshme e virusit.

 • Shmangni sa më shumë prekjen e zonës së infektuar.
 • Lani duart tërësisht pasi prekni një zonë të infektuar.
 • Nëse mbani lente kontakti, mbani syze gjatë një shpërthimi herpes. Kjo do të parandalojë që virusi të hyjë në sy nëpërmjet infeksionit të njollosjes.
 • Mos ndani gota, peceta, peshqirë, takëm etj. me njerëz të tjerë gjatë një infeksioni herpes.
 • Përdorni një copë herpes për të mbuluar herpesin dhe mos vishni make-up. Kjo për shkak se viruset futen në enët e kozmetikës dhe mund të përhapen më tej.
 • Shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë të lëkurës, veçanërisht puthjen, me njerëzit e tjerë.
 • Nëse keni herpes, mos i gërvishtni ose shponi fshikëzat ose mos hiqni koren.

Si mund të parandalohet herpesi?

Një sistem i fortë imunitar është mënyra kryesore për të parandaluar shpërthimet e shpeshta të herpesit (riaktivizimet). Për ta promovuar këtë, këshillohet t'i kushtoni vëmendje gjërave të mëposhtme:

 • Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar
 • Gjumë i mjaftueshëm
 • Ushtrim i rregullt
 • Ulja e stresit

Kujdesi i mirë i lëkurës është gjithashtu i rëndësishëm për plagët e ftohta. Sidomos në stinën e ftohtë, kujdesi i duhur i buzëve mund të parandalojë shumë riaktivizime, pasi buzët e plasaritura dhe të vrazhda e bëjnë më të lehtë infeksionin. Në verë, këshillohet të mbroni buzët nga dëmtimi i rrezeve ultraviolet me mbrojtje adekuate nga dielli.

A ka një vaksinë kundër herpesit?

Një vaksinim efektiv dhe i përdorur rregullisht kundër virusit herpes simplex ende nuk ekziston. Meqenëse virusi herpes simplex i tipit 1 ndryshon vetëm minimalisht nga tipi 2, një vaksinë efektive do të ishte automatikisht efektive kundër të dy llojeve.