Herpesi në sy: Përkufizimi, simptomat, terapia

Herpes në sy: përmbledhje e shkurtër

 • Çfarë është herpesi okular? Infeksioni i syrit nga virusi herpes simplex, më së shpeshti në korne (herpes keratitis), por edhe gjetkë si qepallë, konjuktivë ose retinë; e mundur në çdo moshë, madje edhe tek të porsalindurit
 • Simptomat: Herpesi okular zakonisht shfaqet në mënyrë të njëanshme, shpesh me ënjtje në dhe në sy, herpes flluska në buzë të qepallës, sy të skuqur, të dhimbshëm, të përlotur, fotofobi, ndjesi trupi të huaj; në fazat e avancuara, përkeqësimi i shikimit (shiko menjëherë një okulist, verbëria është e mundur!)
 • Trajtimi: antivirale, në raste të lehta, në mënyrë topike si pomadë ose pika, përndryshe sistemike si tableta, mundësisht glukokortikoide (“kortizon”), mundësisht transplantim korneal, rrallë vitrektomi
 • Parandalimi: shmangni kontaktin e ngushtë me personat e infektuar akute, mbani një higjienë të rreptë (p.sh. lani duart para kontaktit me sytë, ndërroni peshqirët), kujdes me lentet e kontaktit; në rastin e inflamacionit të përsëritur, profilaksia afatgjatë me antivirale nëse është e nevojshme
 • Shërimi: Një shërim i plotë nuk është i mundur pasi viruset herpes mbeten në trup; shpërthime të shpeshta të përsëritura (përsëritje) të herpesit okular
 • Komplikime të mundshme: Përsëritje, plagë, dëmtime të vazhdueshme dhe mjegullim të kornesë, glaukoma, shkëputje e retinës, superinfeksione me mikrobe të tjera (baktere, viruse të tjera, kërpudha), verbëri.
 • Ekzaminimet: kryhen nga një okulist; okulisti kontrollon ndjeshmërinë e kornesë dhe ekzaminon syrin duke përdorur një llambë të çarë, oftalmoskopi, ngjyrosje fluorescein; Zbulimi i virusit është i mundur me PCR

Çfarë është herpesi i syrit?

Herpesi okular është një term ombrellë për sëmundjet infektive të syrit të shkaktuara nga viruset herpes simplex (HSV). Viruset zakonisht infektojnë qepallën, irisin, trupin ciliar, konjuktivën, kornenë ose retinën në njërën anë. Aty ata ndezin dhe dëmtojnë indin.

Mjekët bëjnë dallimin midis formave të ndryshme të herpesit okular, në varësi të pjesës së syrit që kanë prekur viruset:

Keratiti herpes simplex (keratiti herpes)

Keratiti herpes simplex është kur herpesi shfaqet në kornenë e syrit. Është forma më e zakonshme e herpesit okular. Vlerësohet se ka rreth dhjetë milionë të sëmurë në mbarë botën.

Kornea transparente ndodhet në pjesën e përparme të kokës së syrit përpara bebëzës dhe përbëhet nga disa shtresa. Viruset herpes simplex mund të infektojnë cilindo prej tyre. Prandaj, mjekët bëjnë dallimin midis

 • keratiti epitelial (keratitis dendritica): herpesi prek shtresën e sipërme të kornesë
 • keratiti stromal (keratitis herpetica interstitialis): viruset e herpesit prekin shtresën e mesme të kornesë
 • keratiti endotelial (endoteliti herpetik): herpesi okular prek shtresën më të brendshme të kornesë.

Konjuktiviti herpes simplex

Lëkura e qepallave shpesh preket gjithashtu. Ky njihet si blefarokonjuktiviti herpes simplex. Mjekët i referohen kombinimit të konjuktivitit dhe inflamacionit të kornesë si keratokonjuktiviti herpes simplex.

Blefariti herpes simplex

Një infeksion fillestar me herpes shpesh shfaqet edhe në qepallë, i njohur si blefariti herpes simplex. Fëmijët preken veçanërisht shpesh.

Herpes simplex uveitis anterior

Kjo i referohet infeksioneve të virusit herpes simplex në pjesën e përparme të pjesës së mesme të syrit (uvea anteriore). Irisi, trupi ciliar ose të dyja preken njëkohësisht (iridocikliti).

Trabekuliti herpes simplex

Në trabekulitin herpes, rrjeta trabekulare afër skajit të jashtëm të irisit bëhet e përflakur. Humori ujor në sy normalisht rrjedh përmes këtij indi sfungjer. Inflamacioni prish drenazhin dhe presioni intraokular rritet. Kjo favorizon glaukomën, e njohur më mirë si glaukoma.

Herpes në sy: nekrozë akute e retinës

Në raste të rralla, virusi herpes simplex inflamon retinën (retiniti herpes simplex) dhe enët e saj të gjakut. Në rastin më të keq, ndodh nekroza akute e retinës, në të cilën qelizat e retinës vdesin. Në këtë rast, sëmundja shpesh përhapet në syrin e dytë.

Nekroza akute e retinës mund të shkaktojë verbëri nga herpesi okular.

Herpes neonatorum i syrit

Kur të sapolindurit infektohen me virusin herpes simplex, ky quhet herpes neonatorum. Në shumë raste, HSV tipi 2 është shkaktari, më rrallë virusi herpes simplex i tipit 1.

Kjo zakonisht shkakton konjuktivit (ophthalmia neonatorum) ose inflamacion të kornesë në syrin e të porsalindurit. Më shumë për transmetimin e herpesit tek i porsalinduri dhe simptomat dhe pasojat mund të mësoni në artikullin Herpes gjatë shtatzënisë.

Herpesi neonatorum shpesh mbetet i lokalizuar në lëkurë ose në sy. Megjithatë, mund të përhapet edhe në tru ose në të gjithë trupin dhe më pas të bëhet kërcënuese për jetën. Prandaj mjekët e trajtojnë atë sapo dyshojnë për një infeksion.

Dallimi midis herpesit okular dhe herpes zoster në sy

Përveç virusit herpes simplex, ka lloje të tjera të virusit herpes që infektojnë syrin. Këto përfshijnë virusin varicella zoster (VZV). Shkakton herpes zoster, i cili mund të shfaqet edhe në sy. Mjekët më pas flasin për zoster ophthalmicus. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në artikullin tonë "Zoti në fytyrë".

Si shfaqet herpesi në sy?

Simptomat e herpesit okular shpesh janë jo specifike. Kjo do të thotë se ato shfaqen edhe me sëmundje të tjera të syrit. Simptomat që shfaqen varen nga vendi ku shfaqet saktësisht herpesi në sy.

Simptomat e herpesit në qepallë

 • Flluska të dhimbshme, fillimisht të mbushura me lëngje: shpesh në grupe në kryqëzimin e lëkurës dhe mukozës
 • Ënjtje e syrit, mundësisht edhe e nyjeve limfatike
 • shpërthejnë flluska herpes me një kore pas tharjes
 • zakonisht nuk ka plagë

Një shpërthim i herpesit okular shpesh fillon me një ndjesi djegieje ose kruajtjeje në ose rreth syrit. Simptomat e hershme përfshijnë gjithashtu një buzë të fryrë dhe të skuqur të qepallës me një ndjenjë të dhimbshme shtrëngimi.

Simptomat e herpesit në vetë syrin

Shenjat e sëmundjeve të tjera të herpesit të syrit, si keratiti herpes ose konjuktiviti herpes, prekin kryesisht vetë syrin. Ato zakonisht kufizohen gjithashtu në njërën anë:

 • sy i kuq
 • Dhimbje në sy
 • Ndjesi e trupit të huaj
 • Ndrojtja e dritës (fotofobi)
 • lacrimation

Në rastin e herpesit të përsëritur shpesh dhe në raste të rënda, mund të shfaqen edhe simptomat e mëposhtme:

 • sy i turbullt qumështi-gri (për shkak të turbullimit dhe dhëmbëzimit të kornesë, mjeku mund të shikojë vetëm në ekzaminim)
 • Ndryshim i ngjyrës së irisit ose formës së bebëzës (me uveit herpes)
 • Përkeqësimi i shikimit, shikimi i kufizuar (humbja e fushës vizuale)
 • Humbja e shikimit

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, vizitoni shpejt një okulist. Kjo do t'u mundësojë atyre t'ju trajtojnë në kohë dhe të parandalojnë komplikimet.

Simptomat e nekrozës akute të retinës për shkak të herpesit

Nëse ndërhyrja terapeutike nuk ndërmerret në kohë, në retinë krijohen vrima të mëdha. Të prekurit nuk mund të shohin më në këtë zonë. Në disa raste, retina ndahet plotësisht ose pjesërisht nga koroidi (shkëputja e retinës).

Të prekurit shohin më pak mirë ose nuk mund të shohin më zona të caktuara në fushën e tyre të shikimit. Ndriçimet e dritës dhe pikat e zeza shpesh ndodhin me një retinë të shkëputur. Ekziston rreziku i verbërisë së plotë.

Si mund të trajtohet herpesi në sy?

Herpesi okular është i trajtueshëm. Mjekët zakonisht përshkruajnë ilaçe kundër viruseve herpes (antivirale). Qëllimi është të lehtësohen simptomat, të shtypet virusi më shpejt dhe të zvogëlohen pasojat e inflamacionit.

Terapia e saktë varet nga vendndodhja dhe ashpërsia e infeksionit. Në rast të komplikimeve dhe dëmtimeve pasuese, mjekët mund të kryejnë operacion.

Ilaçe për herpesin e syve

Mjekët përdorin të ashtuquajturat antivirale për të trajtuar herpesin në sy. Ato parandalojnë që viruset të shumohen më tej. Ato janë të disponueshme si pomadë, xhel dhe pika për t'u aplikuar direkt në ose në sy (lokal, lokal). Ndonjëherë mjekët përshkruajnë antivirale si tableta ose me infuzion.

Përbërësit e zakonshëm aktivë janë aciklovir, valaciclovir, ganciclovir dhe trifluorothymidine (trifluridine). Mjeku zgjedh mjekimin dhe formën e tij të dozimit në mënyrë që të ketë efektin më të mirë të mundshëm në zonën e inflamuar në sy.

Në disa raste të herpesit okular, mjekët administrojnë edhe glukokortikoidet (“kortizon”). Ato lehtësojnë reaksionet inflamatore (të tepërta). Ata arrijnë në brendësi të syrit përmes pikave të syrit. Mjekët i përdorin ato vetëm nëse epiteli i kornesë është i paprekur.

Në rastin e herpesit sipërfaqësor keratit dendritica, mjeku nuk përdor pika sysh me glukokortikoidë. Ato qëndrojnë në rrugën e rindërtimit të epitelit. Viruset mund të pushtojnë më lehtë zona të mëdha të epitelit dhe të shkaktojnë të ashtuquajturin keratitis geographica.

Terapia zakonisht zgjat disa javë, varësisht se ku dhe sa i rëndë shfaqet herpesi në sy. Ndonjëherë mjekët e zvogëlojnë dozën pas një periudhe të caktuar kohe. Të prekurit më pas vazhdojnë të marrin mjekimin derisa herpesi i syrit të jetë shtypur plotësisht.

Kirurgji për ose pas herpesit në sy

Në disa raste, shenjat e kornesë nënkuptojnë se të prekurit nuk mund të shohin më qartë. Ndonjëherë epiteli i kornesë dëmtohet aq shumë sa nuk rritet më së bashku plotësisht. Një transplant i kornesë (keratoplastika) më pas mund të ndihmojë.

Në të ashtuquajturën keratoplastikë penetruese, kirurgu heq plotësisht zonën e dëmtuar të kornesë. Pacienti më pas merr një pjesë të kornesë nga një dhurues organesh.

Mbrojtja e trupit shpesh i klasifikon transplantet si pushtues të huaj dhe i sulmon ato. Kjo ndodh më rrallë me keratoplastikë, pjesërisht për shkak se kornea nuk furnizohet drejtpërdrejt me gjak.

Sidoqoftë, refuzimi nuk mund të përjashtohet plotësisht. Në rast të një reagimi të tillë, viruset herpes simplex e kanë veçanërisht të lehtë, pasi syri është tashmë i parainfektuar. Prandaj, mjekët përshkruajnë antivirale para dhe pas procedurës. Ata gjithashtu përdorin glukokortikoidet në nivel lokal për të shtypur një reaksion imunitar kundër transplantit.

Infeksionet e kornesë me herpes janë ende të mundshme pas transplantimit. Megjithatë, nervat që të çojnë në këtë pjesë janë shkëputur gjatë operacionit. Ky boshllëk i mban viruset në skajin e seksionit të dhuruar për momentin.

Nëse trupi qelqor është i turbullt dhe i errët si pasojë e nekrozës akute të retinës, mjeku mund të këshillojë heqjen kirurgjikale (vitrektominë). Kjo mund të këshillohet edhe në rastin e shkëputjes së retinës. Mund të lexoni më shumë për këtë në tekstin "Shkëputja e retinës".

Mjete bimore për herpesin në sy

Gjethet e balsamit të limonit besohet se parandalojnë ngjitjen e viruseve herpes simplex në qelizat njerëzore. Njerëzit me plagë të ftohta ndonjëherë e përdorin atë në formën e pomadave ose çajrave.

Mbrojtja e trupit shpesh i klasifikon transplantet si pushtues të huaj dhe i sulmon ato. Kjo ndodh më rrallë me keratoplastikë, pjesërisht për shkak se kornea nuk furnizohet drejtpërdrejt me gjak.

Sidoqoftë, refuzimi nuk mund të përjashtohet plotësisht. Në rast të një reagimi të tillë, viruset herpes simplex e kanë veçanërisht të lehtë, pasi syri është tashmë i parainfektuar. Prandaj, mjekët përshkruajnë antivirale para dhe pas procedurës. Ata gjithashtu përdorin glukokortikoidet në nivel lokal për të shtypur një reaksion imunitar kundër transplantit.

Infeksionet e kornesë me herpes janë ende të mundshme pas transplantimit. Megjithatë, nervat që të çojnë në këtë pjesë janë shkëputur gjatë operacionit. Ky boshllëk i mban viruset në skajin e seksionit të dhuruar për momentin.

Nëse trupi qelqor është i turbullt dhe i errët si pasojë e nekrozës akute të retinës, mjeku mund të këshillojë heqjen kirurgjikale (vitrektominë). Kjo mund të këshillohet edhe në rastin e shkëputjes së retinës. Mund të lexoni më shumë për këtë në tekstin "Shkëputja e retinës".

Mjete bimore për herpesin në sy

Gjethet e balsamit të limonit besohet se parandalojnë ngjitjen e viruseve herpes simplex në qelizat njerëzore. Njerëzit me plagë të ftohta ndonjëherë e përdorin atë në formën e pomadave ose çajrave.

Nëse herpesi shfaqet kur syri infektohet për herë të parë, sëmundja zakonisht zgjat vetëm disa ditë dhe shpesh zgjidhet vetë. Në shumicën e rasteve, ky infeksion primar nuk vërehet fare.

Përparimi dhe prognoza e herpesit okular

Përsëritjet e herpesit janë të zakonshme, veçanërisht në kornea. Periudha pa simptoma midis shpërthimeve ndryshon në gjatësi. Faktorët e rrezikut favorizojnë një përsëritje.

Nëse inflamacioni mbetet sipërfaqësor (p.sh. në epitelin e qepallës dhe kornesë) dhe trajtimi është efektiv, zakonisht largohet pa pasoja. Infeksionet e thella herpestike mbartin rrezikun e komplikimeve të tilla si plagët.

Sa më i gjatë, më i rëndë dhe më i shpeshtë të shfaqet herpesi në sy, aq më keq është prognoza. Si rregull i përgjithshëm, diagnoza dhe trajtimi i shpejtë është i rëndësishëm për të shmangur dëmtimet pasuese. Edhe nëse ka një shpërthim të ri.

Edhe me trajtim të menjëhershëm, ecuria e sëmundjes mund të zgjatet, pasi herpesi mund të shpërthejë vazhdimisht (përsëritet) dhe të jetë i rëndë.

Herpesi në sy është një nga shkaqet më të zakonshme të verbërisë infektive të kornesë në mbarë botën. Rreziku i verbërisë është veçanërisht i lartë në pacientët me imunitet të kompromentuar dhe në rastet e nekrozës akute të retinës të shkaktuar nga herpesi.

komplikimet

 • Plagët, vaskularizimi dhe mjegullimi i kornesë shkaktojnë dëmtim të shikimit ose mprehtësisë vizuale.
 • Keratiti metaherpetik: Dëmtimi i përhershëm epitelial i kornesë pas një shpërthimi të HSV në sy
 • Glaukoma me dëmtim të nervit optik.
 • Shkëputja e retinës në nekrozën e retinës akute të induktuar nga HSV (urgjencë!)
 • Superinfeksionet: Nëse syri dhe sistemi imunitar tashmë janë dobësuar për shkak të infeksionit HSV, patogjenë të tjerë (baktere, viruse të tjera, kërpudha) mund të bashkohen.
 • verbëri

Herpes në sy: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Herpesi okular zakonisht shkaktohet nga viruset herpes simplex të tipit 1. Lloji 2 HSV gjithashtu mund të shkaktojë herpes okular, veçanërisht te të porsalindurit. Viruset e herpesit janë shumë ngjitëse.

Njerëzit zakonisht infektohen nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëz të tjerë të sëmurë ose nëpërmjet objekteve të kontaminuara (p.sh. peshqirët). Infeksioni zakonisht kalon pa u vënë re. Herpesi shpërthen vetëm në kushte të caktuara, për shembull në sy.

Infeksion

Virusi herpes simplex, veçanërisht HSV i tipit 1, është i përhapur. Njerëzit me herpes e kalojnë virusin përmes lëngjeve trupore. Lëngu nga fshikëzat e herpesit është veçanërisht infektiv. Infeksioni zakonisht ndodh në fëmijëri.

Ju gjithashtu mund ta kapni virusin nga vetja. Për shembull, nëse keni plagë të ftohta, mund ta transmetoni virusin nga atje te sytë tuaj. Termi teknik për këtë është autoinokulimi.

Ka edhe njerëz të infektuar që nuk kanë simptoma të dukshme, por mund ta transmetojnë virusin. Megjithatë, ata zakonisht sekretojnë vetëm disa viruse.

Mund të mësoni më shumë rreth infeksionit me herpes dhe riaktivizimin e herpesit në artikullin tonë kryesor mbi herpesin.

Faktorët e rrezikut

Pasi infektohet me herpes, ai shpesh shpërthen përsëri dhe përsëri. Kjo ndodh veçanërisht kur sistemi imunitar është dobësuar ose syri është tashmë i dëmtuar. Disa faktorë rreziku favorizojnë shpërthimet e herpesit në sy. Kjo perfshin

 • Infeksionet akute, ethe: Patogjenë të tjerë mund të shpërqendrojnë mbrojtjen imune ose të thyejnë mekanizmat mbrojtës në sy në një masë të tillë që viruset e herpesit mund të depërtojnë më lehtë.
 • Kirurgjia invazive e syrit: Barrierat natyrore të syrit mund të jenë më të depërtueshme ndaj HSV (p.sh. pas operacionit lazer të syrit).
 • Diabeti mellitus: Pacientët, nivelet e sheqerit në gjak të të cilëve luhaten më shpesh, janë shpesh të ndjeshëm ndaj infeksioneve.
 • Virusi HIV dhe fruthi: Të dy viruset sulmojnë qelizat e sistemit imunitar dhe e dobësojnë atë. HSV mund të përfitojë nga kjo situatë.
 • Imunosupresorët, kortikosteroidet (“kortizoni”): Këto barna shtypin reagimet mbrojtëse të trupit.
 • Administrimi lokal i ilaçeve për glaukomën
 • Atopia: Të prekurit janë më të ndjeshëm ndaj reaksioneve alergjike për arsye trashëgimore. HSV duket se shfaqet më shpesh në të dy sytë (kujdes: diagnoza e gabuar është e mundur!)
 • Stresi: Këtu përfshihet stresi fizik dhe psikologjik.
 • Luhatjet e hormoneve: Menstruacionet, shtatzënia, mjekimi
 • Lentet e kontaktit: Personat që përdorin i prekin sytë më shpesh dhe për këtë arsye kanë më shumë gjasa të sjellin HSV në sy. Periudhat e gjata të konsumimit dhe sytë e thatë mund të shkaktojnë plagë të vogla në kornea kur i hiqni ato. Këto janë pikat e mundshme hyrëse për HSV.
 • Lëndimet në sy, veçanërisht në kornea, për shembull për shkak të trupave të huaj në sy

Ekzaminimet dhe diagnoza

Oftalmologët merren me herpesin në sy. Ata marrin në pyetje pacientin dhe ekzaminojnë plotësisht syrin e prekur. Kjo është e rëndësishme pasi trajtimi varet nga forma e herpesit okular. Përveç kësaj, diagnoza nuk është e lehtë, pasi edhe sëmundje të tjera shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Histori mjekesore

Gjatë historisë mjekësore, oftalmologu do të pyesë për simptomat dhe sa kohë kanë qenë të pranishme. Ai ose ajo do të pyesë gjithashtu nëse herpesi okular ka ndodhur në të kaluarën ose nëse ka ndonjë faktor rreziku.

Ekzaminimi fizik i syrit

Mjeku do të kërkojë shenja të jashtme si ënjtje e qepallës, skuqje, fshikëza ose lotim të bollshëm. Ai ose ajo do të ndjejë gjithashtu kokën dhe qafën për ënjtje të nyjeve limfatike.

Ekzaminime të synuara

Testi me estezometër është më i besueshëm. Kjo është një pajisje me "qime" që irritojnë kornenë në shkallë të ndryshme kur preken. Në këtë mënyrë, mjeku mund të zbulojë saktësisht se sa e ndjeshme është kornea.

Mprehtësia vizuale kontrollohet si pjesë e një testi të syrit. Oftalmologu i drejton ngadalë gishtat në fushën e shikimit nga jashtë për të kontrolluar për defekte të mundshme vizuale. Pacienti shikon drejt përpara dhe nuk lëviz sytë ose kokën.

Në mënyrë tipike, mjeku gjithashtu ekzaminon syrin me një mikroskop me llambë të çarë. Kornea ndriçohet posaçërisht dhe zmadhohet shumë herë. Kjo i lejon mjekut të vlerësojë shtresat e ndryshme të kornesë. Çdo turbullim ose mbajtje uji bëhet i dukshëm.

Si rregull, mjeku përdor edhe të ashtuquajturën ngjyrosje me fluoresceinë. Për ta bërë këtë, ai vendos në sy një zgjidhje që përmban ngjyrën e ndritshme. Në llambën e çarë, ai më pas sheh defekte në kornea në një ngjyrë të gjelbër.

Gjetjet tipike në herpesin okular

Për të diagnostikuar herpesin okular, mjeku kërkon gjetje tipike në mikroskopin e llambës së çarë me ngjyrosje me fluoresceinë.

Nëse HSV inflamon shtresën e mesme dhe të brendshme të kornesë, lëngu grumbullohet atje. Mjeku e njeh këtë si disqe të lehta (keratitis disciformis). Në këtë mënyrë duken edhe plagët, vrimat, enët e reja të gjakut dhe shtresat e holluara të kornesë.

Ekzaminime të mëtejshme

Në varësi të gjetjeve, okulisti më pas do të ekzaminojë pjesën e pasme të syrit (funduskopi). Nekroza akute e retinës shfaq njolla të ndritshme në retinë, depozitime inflamatore në trupin qelqor dhe ndryshime vaskulare.

Kjo gjithashtu i lejon mjekut të vlerësojë se sa ka përparuar sëmundja. Me këto ekzaminime mund të zbulohen edhe dëme pasuese.

Megjithatë, HSV mund të zbulohet vetëm drejtpërdrejt në sy në laborator duke përdorur PCR. Për ta bërë këtë, mjeku merr një shtupë nga syri ose merr humor ujor.

PCR lejon që nëntipet e virusit herpes simplex të diferencohen. Nëse trajtimi nuk funksionon, një ndryshim në materialin gjenetik viral mund t'i bëjë patogjenët rezistent. Mjeku më pas do të përshkruajë ilaçe të reja.

Mund të mësoni më shumë rreth diagnozës së herpesit në përgjithësi në artikullin tonë të herpesit.

Përjashtimi i shkaqeve të tjera

Parandalimi i herpesit në sy

Herpesi është shumë ngjitës dhe për këtë arsye mund të përhapet lehtësisht. Virusi gjithashtu mund të transmetohet nga një pjesë e trupit në sy ose anasjelltas. Ju mund të zvogëloni rrezikun e infektimit të vetes ose të tjerëve me masat e mëposhtme të higjienës:

 • Lani duart: Viruset e herpesit nuk gjenden vetëm në lëngjet trupore. Ata gjithashtu mund të mbijetojnë për disa orë në lëkurë, objekte me lagështi ose në ushqime të ftohta. Lani duart rregullisht për të shmangur përhapjen e viruseve.
 • Ndryshoni shpesh peshqirët: Nëse viruset mbeten pas larjes së duarve, ato mund të futen në peshqir dhe kështu në pjesë të tjera të trupit ose te njerëzit.
 • Dezinfektuesit e etiketuar "(i kufizuar) virucidal" zhdukin viruset herpes simplex.
 • Mos i gërvishtni flluska të hapura të herpesit në sy. Përndryshe, lëngu shumë infektiv do të përhapet më lehtë.
 • Mos i prekni sytë dhe fytyrën pa nevojë: Kur vendosni ose hiqni lentet e kontaktit, HSV mund të futet nga gishtat në lente dhe në sy (lajini duart mirë paraprakisht ose mbani syze).
 • Pa make-up në sy: Nëse aplikoni make-up në syrin e infektuar gjatë një shpërthimi akut, ka të ngjarë të bartni HSV në syrin tjetër nëpërmjet mjeteve të grimit të përdorura.
 • Lani rrobat dhe peshqirët të nxehtë.

Parandaloni shpërthimet e mëtejshme me ilaçe

Më pas mund të këshillohet parandalimi afatgjatë me agjentë antiviralë (antiviralë) për të parandaluar shpërthimet e reja të herpesit okular. Pacientët zakonisht marrin tableta aciklovir për një vit ose më gjatë. Si masë mbështetëse, mund të përpiqeni gjithashtu të shmangni faktorët e rrezikut për riaktivizimin e herpesit.