Hidradenitis Suppurativa: Përkufizimi, Trajtimi, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Medikamente, kirurgji ose terapi lazer
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Nuk janë sqaruar përfundimisht, ndoshta hormonal, predispozicion trashëgues ose për shkak të një sistemi imunitar të shqetësuar, faktorë nxitës intensifikojnë sëmundjen
 • Simptomat: Inflamacion në lëkurë me gunga të prekshme dhe trashje, akumulime të mëvonshme të qelbit, fistula dhe plagë.
 • Diagnoza: Historia mjekësore (anamneza), ekzaminimi fizik, marrja e mostrave dhe procedurat imazherike
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Nëse nuk trajtohet, mund të zhvillohet një gjendje kronike. Komplikime të tilla si helmimi i gjakut ose efektet e vonshme si një tumor malinj i lëkurës janë të mundshme.

Çfarë është inversa e puçrrave?

Akne inversa (acne inversa) është një sëmundje inflamatore e lëkurës që është një sëmundje autoimune. Prek kryesisht rajonet ku krijohen lehtësisht palosjet e lëkurës (sqetullat, zona gjenitale). Këtu ndodhin zona të mëdha inflamacioni, akumulime të qelbës dhe absceseve.

Mund të formohen edhe kanalet lidhëse nga lëkura me organet e tjera (fistulat). Aknet e kundërta gjithashtu mund të çojnë në plagë dhe paaftësi të theksuara. Ashpërsia e sëmundjes mund të ndahet në shkallë ose faza të ndryshme:

 • Faza I: Janë formuar abscese individuale, mungojnë fistula dhe cikatrice.
 • Faza III: Absceset ndodhin në një zonë të madhe. Formohen trakte fistuloze dhe cikatrice.

Gratë vuajnë nga aknet e kundërta më shpesh sesa meshkujt. Në shumicën e rasteve, sëmundja shfaqet për herë të parë pas pubertetit dhe para moshës 30 vjeçare.

Në shumë raste, aknet inversa shfaqen së bashku me puçrrat më të njohura vulgaris.

Si trajtohen aknet inversa?

Trajtimi i akneve inversa është i vështirë dhe varet nga stadi (ashpërsia) e sëmundjes. Ndonjëherë mjekimi lehtëson simptomat dhe i siguron pacientit faza pa simptoma ose të paktën pa simptoma.

Megjithatë, shpesh ndërhyrjet kirurgjikale nuk mund të shmangen. Në përgjithësi, aknet inversa trajtohen në qendrat mjekësore që janë të specializuara për sëmundjet e lëkurës.

Ilaçe për aknet inversa

Për trajtimin lokal të plagëve të akneve inversa, mjeku përshkruan preparate antiseptike (antimikrobike) në formë solucionesh ose pomadash (për shembull me poliheksanid, oktenidinë ose jod PVP). Përveç kësaj, mjeku shpesh përshkruan antibiotikë për të kontrolluar infeksionet bakteriale, të cilat mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në rrjedhën e akneve inversa.

Mjekët ndonjëherë trajtojnë raste më të rënda të akneve inversa me të ashtuquajturin frenues TNF adalimumab (TNF = faktori i nekrozës së tumorit). Ky është një antitrup monoklonal i prodhuar bioteknologjikisht që ngadalëson proceset inflamatore në sistemin imunitar.

Prandaj përdoret gjithashtu, për shembull, në artritin reumatoid, psoriasis, sëmundjen e Crohn, kolitin ulceroz dhe sëmundje të tjera autoimune.

Grave me puçrra fytyre inversa herë pas here u përshkruhen antiandrogjenë. Këto pengojnë hormonet seksuale mashkullore që ndodhin në sasi të vogla në trupin e femrës. Kjo mund të ketë një efekt pozitiv në rrjedhën e sëmundjes.

Medikamente të tjera përdoren më rrallë në trajtimin e akneve inversa, të tilla si kortikosteroidet (kortizoni) ose acitretin.

Disa të sëmurë mund të përpiqen të trajtojnë aknet inversa me ndihmën e mjeteve juridike shtëpiake. Sidoqoftë, në përgjithësi, efektiviteti i mjeteve juridike shtëpiake nuk është vërtetuar gjithmonë shkencërisht ose është hulumtuar mjaftueshëm.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Trajtimi kirurgjikal

Aknet e avancuara inversa zakonisht mund të kurohen përgjithmonë vetëm duke hequr në mënyrë kirurgjikale zonat e prekura të lëkurës. Në varësi të madhësisë së plagës dhe çdo çrregullimi ekzistues të shërimit të plagës, mund të merren parasysh tre opsione të trajtimit të plagës:

 1. Shërimi dytësor: Skajet e plagës janë të qepura së bashku dhe në vendin e prerjes formohet një mbresë. Shërimi sekondar i akneve inversa është veçanërisht i përshtatshëm për zona më të vogla të lëkurës.
 2. Plastia me suture flap: Në një suture flap plasty, lëkura e shëndetshme hiqet nga zona përreth për të mbyllur plagën. Kirurgu siguron që tensioni i krijuar në lëkurë të mos kufizojë lëvizjen.
 3. Shartimi i lëkurës me trashësi të ndarë: Në shartimin e lëkurës me trashësi të ndarë, kirurgu heq lëkurën e shëndetshme nga pjesa e pasme e kokës ose kofshës, për shembull, dhe e vendos atë në plagë. Zona nga e cila merret lëkura shërohet vetë, si një gërvishtje.

Sa kohë nuk jeni në gjendje të punoni pas një operacioni për shkak të akneve inversa varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe procesi i shërimit, për shembull.

Masat e tjera terapeutike

Mjekët rrallë përdorin terapi lazer për aknet inversa, për shembull për të hequr indin e sëmurë ose si terapi me rrezatim.

Për shembull, ekspertët rekomandojnë një dietë të ndërgjegjshme për kalori dhe ushtrime fizike për aknet inversa.

Cili është shkaku themelor i akneve inversa?

Shkaqet e sakta të akneve inversa janë ende të panjohura. Ekspertët dyshojnë se çrregullimet e sistemit imunitar dhe ndikimet hormonale luajnë një rol në zhvillimin e kësaj sëmundjeje të rëndë të lëkurës. Përveç kësaj, disa njerëz me sa duket kanë një predispozitë trashëgimore ndaj akneve inversa.

Është e sigurt se disa faktorë shkaktojnë ose përkeqësojnë sëmundjen e lëkurës. Këta faktorë nxitës përfshijnë

 • Pirja e duhanit
 • Mbipesha e rëndë (mbipesha)
 • Stresi dhe tendosje psikologjike
 • Djersitje
 • Acarim mekanik (për shembull për shkak të veshjeve të ngushta)
 • Heqja e qimeve të trupit (rruajtje)
 • Kolonizimi bakterial i folikulave të flokëve (veçanërisht me Staphylococcus aureus)

Përveç kësaj, vërehet shpesh një lidhje midis akneve inversa dhe disa sëmundjeve të tjera (sëmundje shoqëruese) si sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve koliti ulceroz dhe sëmundja e Crohn.

Çfarë simptomash shkakton aknet inversa?

Në puçrra fytyre inversa, fillimisht vetëm rrënjët e flokëve dhe gjëndrat dhjamore dhe të djersës që lidhen me to, inflamohen në zonat e prekura të lëkurës. Formohen gunga të palpueshme dhe trashje, të cilat duken si pika të zeza të zmadhuara.

Grumbullimet e qelbit ndonjëherë kullojnë spontanisht dhe qelb, sebum ose një sekrecione me erë të keqe lirohet. Pas disa vitesh, zonat e prekura zakonisht karakterizohen nga një numër i madh plagësh nga vatra të mëparshme të inflamacionit.

Regjionet e mëposhtme të trupit, ndër të tjera, preken nga këto procese patologjike të akneve inversa:

 • sqetullat
 • ijë
 • Rajoni gjenital: vulvë, skrotum (skrotum)
 • mollaqe
 • Palosjet e barkut
 • Paloset nën gjoksin e femrës

Aknet inversa ndodhin më rrallë në zona të trupit si fytyra, qepallat dhe shpina.

Akne inversa: ekzaminimet dhe diagnoza

Shpesh duhen vite përpara se aknet inversa të diagnostikohen. Një arsye për këtë është se shumë të sëmurë nuk shkojnë te mjeku deri më vonë për shkak të ndjenjës së turpit. Përveç kësaj, sëmundja është aq e rrallë sa shumë mjekë kanë pak përvojë me të dhe për këtë arsye nuk e bëjnë menjëherë diagnozën e saktë.

Për të sqaruar ndryshimet e lëkurës, mjeku fillimisht pyet pacientin për historinë e tij mjekësore (anamnezën). Ndër të tjera, ai do t'i kërkojë pacientit të përshkruajë të gjitha simptomat dhe ankesat në detaje dhe të pyesë se sa kohë kanë qenë të pranishme.

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Për shembull, mjeku ekzaminon me kujdes ndryshimet e lëkurës dhe palpon indin. Çdo fistula ekzaminohet më nga afër duke përdorur një sondë. Mjeku zakonisht merr edhe mostra gjaku për të përcaktuar parametrat e inflamacionit si shkalla e sedimentimit të eritrociteve dhe proteina C-reaktive.

Tamponët e sipërfaqes së lëkurës dhe mostrat nga shtresat më të thella të indeve në zonat e ndryshuara patologjikisht të lëkurës gjithashtu ofrojnë informacion. Çdo mikrob i pranishëm mund të zbulohet në laborator.

Mjeku përdor procedura imazherike për të përcaktuar thellësinë e sëmundjes ose traktet e fistulës. Për shembull, përdoren imazhe me ultratinguj dhe rezonancë magnetike (MRI).

Gjatë ekzaminimeve të tij, mjeku përjashton sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme. Këto përfshijnë, për shembull, inflamacion të përsëritur të folikulit të flokëve (folikulit), inflamacion të thellë, purulent të një folikuli të vetëm të flokëve (valuar) ose disa folikulave të qimeve fqinje (karbunkulë) dhe tuberkulozit të lëkurës.

Cilat janë efektet dhe pasojat e akneve inversa?

Për shkak të simptomave fizike, pacientët me akne inversa dëmtohen rëndë në cilësinë e jetës së tyre. Përveç kësaj, sëmundja mund të ketë efekte të tjera që ndikojnë negativisht në jetën e përditshme, profesionale dhe në marrëdhëniet e të prekurve. Kjo perfshin

 • dhimbje
 • çrregullime gjumi
 • Mbipesha (mbipesha)
 • Ndjenja e neverisë
 • Problemet e shpërfytyrimit të kombinuara me një ndjenjë turpi
 • Ndjenja e lagështisë, ndotja e veshjeve (kur kullohet qelbi)
 • Ënjtje e indeve të buta nën lëkurë për shkak të një çrregullimi të sistemit limfatik (limfoedema)
 • Performanca e dëmtuar
 • Dëmtimi i jetës seksuale
 • Frika nga sëmundjet dytësore: Anemia, zhvillimi i një tumori në anus dhe në zonën gjenitale
 • Frika nga stresi në mjedisin familjar/social
 • Frika nga papunësia/problemet financiare
 • Frika nga barra/trashëgimia gjenetike

Prognozë

Nëse nuk trajtohet, aknet inversa mund të zhvillohen në një gjendje kronike që shoqërohet me dhimbje të forta dhe një dëmtim të konsiderueshëm të cilësisë së jetës. Shumë të sëmurë tërhiqen nga jeta shoqërore dhe disa madje zhvillojnë depresion. Prandaj është shumë e rëndësishme që të ekzaminoheni dhe trajtoheni nga një dermatolog me përvojë në një fazë të hershme nëse dyshohet për akne inversa.

Nëse patogjeni përhapet, ekziston edhe rreziku i helmimit të gjakut (sepsis). Një nga pasojat e mundshme, por të rralla, afatgjata është karcinoma e qelizave skuamoze - një tumor malinj i lëkurës.