Sindroma e goditjes së ijeve: Përkufizim, terapi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Dhimbje ijë e varur nga lëvizja, dhimbje pas qëndrimit ulur të zgjatur, lëvizshmëri e kufizuar.
 • Shkaktarët: Keqformime të kokës së femurit dhe/ose acetabulumit që bien në vend.
 • Trajtimi: Në raste të lehta, terapi konservative, por zakonisht kirurgji
 • Format: Në varësi të përfshirjes së acetabulumit ose kokës, bëhet dallimi midis goditjes së pinces dhe kamerës; forma të përziera të mundshme
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik i lëvizshmërisë, ekzaminimet imazherike, veçanërisht X-ray dhe MRI
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Nëse trajtohet në kohë, mund të parandalohen dëmtimet më të rënda të kyçeve (kirurgjia artroskopike); nëse nuk trajtohet, kërci ose buza e përbashkët dëmtohen potencialisht; në rastin më të keq: artroza e kyçit të hipit
 • Parandalimi: shmangni sportet me stres të veçantë në nyjen e ijeve (futbolli, artet marciale); megjithatë, parandalimi i përgjithshëm nuk është i mundur.

Përshkrim

Sindroma e goditjes së kofshës (sindroma e goditjes femoro-acetabulare) është një shtrëngim mekanik midis kokës së femurit të kofshës së kofshës (femurit) dhe çatisë së acetabulës (acetabulum), e cila formohet nga kocka e legenit.

Në varësi të origjinës së ndryshimeve kockore, mjekët bëjnë dallimin midis përplasjes së pincerit dhe goditjes me kamerë.

Goditja me pincer e kofshës

Në goditjen Pincer të kofshës, qafa e femurit ka një konfigurim normal. Acetabulumi, nga ana tjetër, ka formën e deformuar të pincës dhe fjalë për fjalë "pushon" kokën e femurit. Kjo mbulim i rritur i kokës së femurit brenda hapësirës së përbashkët bën që koka e femurit dhe çatia acetabulare të përplasen pak, në varësi të lëvizjes. Rezultati është një përplasje e dhimbshme mekanike e kyçit të hipit.

Sindroma e goditjes me pincer të ijës është më e zakonshme tek gratë.

Goditja e kamerës së kofshës

Në një skelet të shëndetshëm, qafa e femurit ka një bel poshtë kokës së femurit, duke i dhënë kokës së femurit më shumë liri lëvizjeje në kapsulën e përbashkët. Në sindromën e goditjes me kamerë të kofshës, beli humbet për shkak të rritjes së kockës së qafës së femurit. Fryrja e kockës ngushton hapësirën e kyçeve, gjë që nxit fërkimin e dhimbshëm të kokës së qafës së femurit dhe labrumit të çatisë acetabulare.

Sindroma e përplasjes së kamerës së ijeve është më e zakonshme tek meshkujt e rinj, aktivë atletikisht, me lojtarët e futbollit që janë veçanërisht të prirur ndaj tij.

Simptomat

Fillimisht, simptomat e sindromës së goditjes së ijeve janë shpesh shumë graduale. Pacientët raportojnë dhimbje sporadike në nyjen e hipit. Dhimbja në ijë shpesh rrezaton në kofshë dhe intensifikohet me sforcim.

Ngjitja e shkallëve dhe qëndrimi në një pozicion ulur gjatë vozitjes gjithashtu shpesh shkaktojnë dhimbje. Në shumicën e rasteve, kthimi i këmbës së përthyer nga brenda (rrotullimi i brendshëm me 90 gradë përkulje) gjithashtu shkakton ose intensifikon dhimbjen. Pra, në varësi të pozicionit të gjumit (gjumësi anësor), njerëzit me goditje në ijë mund të përjetojnë dhimbje gjatë natës sepse kyçi është rrotulluar në mënyrë të vështirë.

Në shumë raste, të sëmurët marrin një qëndrim mbrojtës në të cilin ata e rrotullojnë këmbën e prekur pak nga jashtë (rrotullimi i jashtëm).

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sindroma e goditjes së kofshës më së shpeshti rezulton nga deformimi kockor i çatisë acetabular (acetabulum): Kocka iliake (os ilium) formon një fole në formë kupe që, së bashku me kokën femorale të femurit, formon nyjen e kofshës.

Origjina e shumë rasteve të goditjes me pince dhe përplasje me kamerë nuk është sqaruar ende në mënyrë adekuate. Megjithatë, ndryshimet strukturore kockore të varura nga ngarkesa janë të dallueshme në shumicën e individëve të prekur. Një shpjegim tjetër i mundshëm për deformimin kockor është supozimi se një çrregullim i rritjes në adoleshencë çon në një mbyllje të gabuar të pllakave të rritjes.

Një faktor tjetër i zhvillimit duket se janë sportet e tepruara.

Si trajtohet sindroma e goditjes së kofshës?

Koncepti i terapisë për sindromën e goditjes së kofshës varet nga shkaku që shkakton. Qasjet e terapisë konservative si imobilizimi i kyçit, ilaçet kundër dhimbjeve, fizioterapia dhe shmangia e faktorëve nxitës shpesh lehtësojnë simptomat, por nuk eliminojnë shkakun. Për këtë është e nevojshme kirurgjia (terapia kauzale).

Terapia konservative e sindromës së goditjes së kofshës

Në fazat e hershme të sëmundjes, opsionet e terapisë konservative janë veçanërisht të rëndësishme. Qëllimi i tyre është të lehtësojnë dhimbjen pa procedura invazive. Ilaçet kundër dhimbjeve si acidi acetilsalicilik ose ibuprofeni ndihmojnë.

Terapia shkakësore e sindromës së goditjes së kofshës.

Qasja e terapisë kauzale përfshin trajtimin dhe eliminimin e shkakut nxitës të gjendjes. Në sindromën e goditjes së kofshës, mjeku heq ndryshimet strukturore të kockave gjatë një procedure kirurgjikale (arthroskopia). Dhimbja zakonisht përmirësohet pasi shtrëngimi mekanik hiqet me operacion.

Kirurgjia rekomandohet veçanërisht për pacientët e rinj për të minimizuar rrezikun e ngurtësimit të kyçeve më vonë në jetë. Procedura kirurgjikale e zgjedhjes së parë është artroskopia.

Artroskopia është procedura kirurgjikale e zgjedhjes së parë dhe ka zëvendësuar kirurgjinë e hapur. Është një metodë me rrezik të ulët, minimalisht invazive që përfshin bërjen e dy deri në tre prerje të vogla (rreth një centimetër) në lëkurën rreth nyjës së hipit. Një aparat fotografik me një burim drite të integruar dhe pajisje speciale kirurgjikale futen në nyje përmes prerjeve të lëkurës, duke lejuar vizualizimin e saktë të të gjithë artikulacionit dhe zbulimin e dëmtimit.

Ekzaminimi dhe diagnostikimi

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për sindromën e goditjes së ijeve është një specialist në ortopedinë dhe kirurgjinë e traumës. Ai ose ajo së pari do të diskutojë me ju në detaje historinë tuaj mjekësore. Ai mund t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • A bëni ndonjë sport dhe nëse po, çfarë lloji?
 • Cilat janë simptomat e lëvizshmërisë së kufizuar në nyjen e ijeve?
 • A ju kujtohet një lëndim apo një përpjekje e rëndë që shoqërohej me fillimin e dhimbjes?
 • A shtohet dhimbja kur e ktheni këmbën nga brenda?

Mjeku do t'ju ekzaminojë fizikisht pas intervistës. Ai do të testojë lëvizshmërinë e nyjës së kofshës duke ju kërkuar të vendosni këmbën në pozicione të ndryshme. Përveç kësaj, mjeku do të shtypë këmbën e përkulur në skajin e folesë së ijeve, gjë që zakonisht shkakton dhimbjen tipike.

Testet imazherike për të zbuluar sindromën e goditjes së kofshës përfshijnë një rreze X të legenit, imazhe me rezonancë magnetike (MRI) dhe një ekzaminim me ultratinguj (sonografi).

Ekzaminimi me rreze X

Imazhe rezonancë magnetike (MRI)

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI), e njohur edhe si imazhe me rezonancë magnetike, mundëson imazhe të sakta të indeve të buta që rrethojnë nyjen e hipit. Kështu, tendinat, muskujt, bursa dhe kërci mund të përshkruhen me rezolucion shumë të lartë. Imazhet krijohen gjatë imazhit të rezonancës magnetike duke kombinuar valët e radios dhe fushat magnetike.

Para një procedure të planifikuar kirurgjikale, rindërtuese, një MRI është veçanërisht e dobishme për të vlerësuar më mirë kushtet kirurgjikale dhe për të planifikuar më mirë procedurën e planifikuar.

Sonografia (ultrazëri)

Sonografia është një metodë ekzaminimi shumë e thjeshtë dhe e lirë që mund të përdoret, për shembull, për të vizualizuar akumulimet e lëngjeve të lidhura me inflamacionin brenda bursës, si dhe strukturat muskulare. Kockat, nga ana tjetër, nuk mund të imazhohen mjaft mirë me ultratinguj. Në sindromën e goditjes së kofshës, sonografia zakonisht përdoret vetëm si metodë ekzaminimi shtesë dhe jo si metodë parësore diagnostike.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Në varësi të masave të kryera gjatë operacionit, periudha kohore gjatë së cilës pacientët duhet të kujdesen për veten ndryshon. Në rrethana të caktuara, kjo do të thotë se pas artroskopisë lejohet fillimisht vetëm mbajtja e pjesshme e peshës së kyçit të hipit me një maksimum prej 20 deri në 30 kilogramë.

Trajtimi i rregullt fizioterapeutik pason menjëherë pas artroskopisë. Mbajtja e peshës me kërcim rekomandohet në dymbëdhjetë javët më të hershme pas operacionit të kyçit të hipit. Sportet që lehtësojnë presionin në nyjen e ijeve, të tilla si noti dhe çiklizmi, lejohen përsëri që në gjashtë javë pas operacionit. Gjashtë muaj më vonë, të gjitha sportet zakonisht janë të mundshme përsëri.

Dëmet pasuese të shkaktuara nga sindroma e goditjes së kofshës mund të parandalohen me sukses vetëm me trajtim të hershëm.