Zëvendësimi i kofshës (nyje artificiale e kofshës): Indikacionet, procedura

Çfarë është një TEP i hip?

Një TEP i hipit (zëvendësimi total i ijeve) është një nyje artificiale e ijeve. Ndryshe nga protezat e tjera të hipit, TEP i hipit zëvendëson plotësisht nyjen e hipit:

Artikulacioni i kofshës është një nyje top dhe fole - koka e përbashkët e femurit ndodhet në fole, e cila formohet nga kocka e legenit. Të dy partnerët e kyçeve janë të mbuluar me kërc, i cili, së bashku me lëngun sinovial, siguron lëvizje pa fërkime.

Në rastin e një nyjeje të dëmtuar të kofshës që nuk funksionon më siç duhet, të dy partnerët e kyçit - kondili dhe foleja - mund të zëvendësohen me një zëvendësim total të ijeve (hip TEP).

Kur keni nevojë për një TEP hip?

Shkaku më i zakonshëm i zëvendësimit të ijeve është konsumimi dhe këputja e nyjës së kofshës (koksartroza). Në këtë rast, kërci në kokën dhe folenë e kyçit gradualisht konsumohet, gjë që çon gjithashtu në ndryshime në sipërfaqet e kockave të përfshira. Të prekurit përjetojnë dhimbje dhe nyja e ijeve humbet lëvizshmërinë e saj. Shkaktarët e mundshëm të këtij osteoartriti të nyjës së hipit (koksartroza) janë mosha më e madhe, mbingarkesat, pozicionet e gabuara ose inflamacionet.

Implantimi i një TEP të hipit mund të jetë gjithashtu i nevojshëm në rastin e sëmundjeve reumatike-inflamatore si artriti reumatoid, si dhe në rastin e frakturave të kockave (frakturave) në zonën e kyçit të hipit.

Çfarë bëhet gjatë një TEP të hipit?

Në përgatitje për kirurgjinë e hip TEP, është i nevojshëm një ekzaminim imazherik i nyjës së hip (rrezet X, tomografi kompjuterike, imazhe me rezonancë magnetike = MRI). Kjo i lejon kirurgut të zgjedhë protezën e duhur të kofshës dhe të përcaktojë me saktësi pozicionin e mëpasshëm të protezës.

Implantimi i hip TEP kryhet ose me anestezi të përgjithshme ose të pjesshme (anestezi spinale). Kirurgu fillimisht heq kokën femorale të kofshës dhe përgatit kockën e kofshës dhe folenë e kockës së legenit për TEP i kofshës. Më pas ai ankoron folenë e kyçit artificial në kockën e kofshës dhe kërcellin me topin e kyçit në kockën e kofshës.

Pasi të jetë kontrolluar lëvizja dhe përshtatja e fortë e kofshës TEP, plaga qepet.

Cilat janë rreziqet e TEP të hipit?

Ashtu si me çdo operacion, komplikimet mund të ndodhin me implantimin e një TEP të hipit. Këto përfshijnë rreziqe të zakonshme si infeksioni, formimi i mpiksjes së gjakut, dëmtimi i nervave ose indeve dhe humbja e lartë e gjakut. Përveç kësaj, dhimbja nga formimi i kockave të reja (kockëzimi), ngjitjet dhe kalcifikimi mund të ndodhin pas implantimit të nyjës së re të hipit. Përveç kësaj, TEP i kofshës mund të "dislokohet" (zhvendosje) ose të lirohet herët.

Çfarë duhet t'i kushtoj vëmendje pas një TEP të kofshës?

Qëndrimi në spital pasohet nga rehabilitimi (i shtruar ose ambulator). Pacientët mësojnë se si të sillen në jetën e përditshme në një mënyrë sa më të lehtë për nyjet. Këtu përfshihen sportet që janë të lehta për nyje. Kontrolli i peshës është gjithashtu i rëndësishëm - pesha ekzistuese e tepërt duhet të reduktohet nëse është e mundur.

Përveç kësaj, janë planifikuar ekzaminime të rregullta përcjellëse për të kontrolluar përshtatjen dhe funksionalitetin e TEP të kofshës.