Gjëndrat paratiroide: Hipofunksioni

Hipoparatiroidizmi primar është shumë i rrallë. Ndodh, për shembull, në H.-A.-M. sindroma (= sindroma hiperparatiroid-addison-moniliazë). Kjo sëmundje e trashëgueshme autoimune është shkaktuar nga një mutacion në kromozomin 21. Disi më e zakonshme është hipoparatiroidizmi paratiroide. Shkaktohet, për shembull, nga operacioni në gjëndër tiroide në të cilën gjëndrat paratiroide hiqen aksidentalisht ose të tyre gjak furnizimi shkatërrohet.

Pasojat

Hypothyroidism çon në një mungesë të hormoni paratiroide dhe kështu të kalcium mungesa (hipokalcemia). Simptomat e kësaj përfshijnë konvulsione dhe aritmi kardiake; e zgjatur kalcium mungesa mund të shkaktojë edhe ndryshime në karakterin e pacientit ose psikozë. Vitaminë D dhe kalcium administrohen si terapi.

Si mund të mbroj dhe mbështes gjëndrat e mia paratiroide?

Nuk ka mbrojtës specifik masat për gjëndrat paratiroide. Një ekuilibruar dietë dhe ushtrimet adekuate janë të mira për të gjithë trupin, për të mos përmendur forcimin e kockat që na mbartin gjatë gjithë jetës sonë.