Kapsllëku: Histori Mjekësore

Histori mjekesore (historia e sëmundjes) përfaqëson një komponent të rëndësishëm në diagnozën e kapsllëk (kapsllëku). Histori familjare

 • Cili është shëndeti i përgjithshëm i të afërmve tuaj?
 • A ka ndonjë sëmundje në familjen tuaj që është e zakonshme?
 • A ka ndonjë sëmundje të trashëgueshme në familjen tuaj?

Historia sociale

 • Cili eshte profesioni juaj?
 • A jeni i ekspozuar ndaj substancave të dëmshme të punës në profesionin tuaj?
 • A ka ndonjë dëshmi të stresit ose tendosjes psikosociale për shkak të situatës tuaj familjare?

Aktual histori mjekesore/ histori sistemike (ankesa somatike dhe psikologjike).

 • Kur keni pasur një lëvizje të zorrëve për herë të fundit?
 • Sa rregullisht keni lëvizje të zorrëve?
  • Të rriturit: më pak se 3 lëvizje të zorrëve në javë?
  • Fëmijët: dy jashtëqitje në javë ose më pak?
 • Si duket lëvizja e zorrëve? Forma, ngjyra, aroma, përzierjet?
 • A është stol i vështirë?
 • A ka nevojë për të shtyrë / shtyrë për shumicën e lëvizjeve të zorrëve?
 • A mendoni se jashtëqitja është e plotë?
 • Sa e rëndë ishte kapsllëku në 7 ditët e fundit?
 • A përdorni mjete ndihmëse të tilla si laksativë (laksativë) për të pasur lëvizje të rregullta të zorrëve?
 • Keni dhimbje kur bëni jashtëqitje? Nëse po, për sa kohë?
 • Vuani edhe nga dhimbje barku? Nëse po, për sa kohë?
 • A vuani nga gazrat? Nëse po, për sa kohë?

Anamnezë vegjetative përfshirë. anamneza ushqyese.

 • Jeni mbipeshë? Ju lutemi na tregoni peshën tuaj trupore (në kg) dhe lartësinë (në cm).
 • Jeni nënpeshë? Ju lutemi na tregoni peshën tuaj trupore (në kg) dhe lartësinë (në cm).
  • A keni humbur peshë trupore pa dashje kohët e fundit? Nëse po, sa kilogramë në cilën kohë?
 • Cila është dieta juaj?
  • I pasur me yndyrë dhe proteina?
  • Pak karbohidrate komplekse?
  • I varfër në fibra dietike
 • Sa pini çdo ditë (specifikoni në litra)?
 • A ju pëlqen të pini kafe, çaj të zi dhe jeshil? Nëse po, sa gota në ditë?
 • A pini pije të tjera ose shtesë me kafeinë? Nëse po, sa nga secila?
 • A pini duhan? Nëse po, sa cigare, puro ose tuba në ditë?
 • A pini alkool më shpesh? Nëse po, çfarë pije (pije) dhe sa gota të saj në ditë?
 • A përdorni droga? Nëse po, cilat barna (opiumet resp. Opioidet (alfentanil, apomorfinë, buprenorfinë, kodeinë, dihidrokodinë, fentanil, hidromorfon, loperamid, morfinë, metadon, nalbufinë, nalokson, naltrekson, oksikodon, pentazocent pentid, pentid, pentid, pentid, pentid, pentid, pentid) , tilidinë, tramadol)) dhe sa shpesh në ditë ose në javë?
 • A bëni mjaftueshëm ushtrime çdo ditë?

Vetë anamneza përfshirë. anamneza e ilaçeve

Historia e ilaçeve

Shoqërimi i ekzaminimit, personi i prekur duhet të mbajë një regjistër për të paktën dy javë, duke dokumentuar frekuencën, qëndrueshmërinë e jashtëqitjes dhe çdo dhimbje me përvojë gjatë jashtëqitjes.