Kosheret tek fëmijët: Njohja dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht infeksionet, intolerancat ose alergjitë (p.sh. ndaj medikamenteve ose ushqimeve ose aditivëve të ushqimit); Shkaktarë të tjerë të mundshëm janë kontakti i lëkurës me substanca toksike/irrituese (p.sh. hithra), i ftohti, nxehtësia, presioni në lëkurë, djersa, sforcimi fizik, stresi.
 • Simptomat: Skuqje e lëkurës, kruajtje, gërvishtje, rrallë ënjtje e lëkurës/mukozës (angioedema).
 • Trajtimi: shmangni shkaktarët, skuqjen e ftohtë, medikamentet (zakonisht antihistaminet, ndoshta të tjera si kortizoni)
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik; ndonjëherë sqarim më i detajuar me ekzaminim gjaku ose test alergjie; mostra shumë e rrallë e indeve.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Zakonisht të mira, simptomat zakonisht zhduken brenda gjashtë javësh. Rrallëherë ka urgjencë, sepse mukozat e rrugëve të frymëmarrjes fryhen.

Çfarë është urtikaria tek fëmijët?

Urtikariet është një gjendje e lëkurës që prek si fëmijët ashtu edhe të rriturit. Mjekët gjithashtu i referohen urtikarisë si varësia ndaj grurit ose urtikari. Urtikaria është relativisht e zakonshme, me rreth një në pesë persona të prekur nga urtikariet në një moment të jetës së tyre.

Tipike për urtikariet tek fëmijët dhe foshnjat janë grilat e kuqe të ndezura dhe kruarje në lëkurë. Mjekët në përgjithësi bëjnë dallimin midis dy formave të urtikarisë tek fëmijët:

 • Urtikaria kronike: Kjo formë është më pak e zakonshme tek fëmijët dhe foshnjat dhe ka më shumë gjasa të shfaqet tek të rriturit. Këtu shkaqet zakonisht nuk janë në sistemin imunitar. Simptomat shpesh vazhdojnë më shumë se gjashtë javë.

Nëse bëhet fjalë për gulçim, dobësi të qarkullimit të gjakut ose simptoma të tjera kërcënuese, telefononi menjëherë mjekun e urgjencës (112)!

A janë urtikariet ngjitëse te fëmijët?

Kosheret nuk janë ngjitëse. Pra, fëmijët me skuqje nuk paraqesin asnjë rrezik për anëtarët e familjes dhe njerëzit e tjerë rreth tyre.

Shkaqet e urtikarisë tek fëmijët

Mjekët dallojnë dy lloje kryesore të koshereve tek fëmijët (dhe të rriturit):

 • koshere spontane
 • dhe urtikaria e induktueshme.

Në të dyja rastet, simptomat e urtikarisë shkaktohen nga aktivizimi i disa qelizave imune (mastociteve) në lëkurë, të cilat rezultojnë në rritjen e çlirimit të neurotransmetuesit histamine. Kjo shkakton kruajtje, skuqje të lëkurës dhe ënjtje të lëkurës/mukozës.

Koshere spontane

Ndodh papritur dhe pa ndonjë shkas të jashtëm të dukshëm. Bëhet dallimi sipas kohëzgjatjes së simptomave:

 • Koshere akute spontane: Simptomat zgjasin maksimumi gjashtë javë. Pas kësaj, simptomat zhduken përsëri.

Kosheret e induktueshme

Këtu, simptomat e lëkurës shkaktohen nga kontakti me stimuj të veçantë. Sipas natyrës së këtyre stimujve, urtikaria e induktueshme ndahet më tej në forma të ndryshme:

Kosheret fizike.

Ndonjëherë kosheret tek fëmijët (dhe të rriturit) shkaktohen nga stimujt fizikë. Për shembull, në varësi të llojit të stimulit, ekzistojnë format e mëposhtme të sëmundjes:

 • Urtikaria e ftohtë (urtikaria e kontaktit të ftohtë): shkaktari këtu është kontakti i lëkurës me objekte të ftohta, ajër të ftohtë, erë të ftohtë ose lëngje të ftohta.
 • Urtikaria e nxehtësisë (urtikaria e kontaktit me nxehtësi): Këtu, një fëmijë zhvillon urtikariet nga kontakti i lëkurës me nxehtësinë lokale, të tilla si një banjë e nxehtë e këmbëve ose tharje me fryrje.
 • Urtikaria factitia (dermografizmi urtikarial): Forcat prerëse, të tilla si ato të prodhuara nga kruarja, fërkimi ose fërkimi i lëkurës, janë shkaktari i skuqjes së urtikarisë në këtë rast.
 • Urtikarie e lehtë: Kjo është kur rrezet e diellit ose rrezet UV në dhomë me diell shkaktojnë simptomat e urtikarisë.

Forma të veçanta të urtikarisë

 • Urtikaria kolinergjike: Kjo shkaktohet nga një rritje në temperaturën bazë të trupit, për shembull nga një banjë e nxehtë ose ushqimi pikant. Përpjekjet fizike dhe stresi gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë urtikari kolinergjike kur rrisin temperaturën brenda trupit.
 • Urtikaria e kontaktit: Këtu lëkura reagon ndaj kontaktit me të ashtuquajturat substanca urtikariogjene. Ndonjëherë ky është një reaksion alergjik (p.sh. ndaj helmit të insekteve, peshkut, disa frutave, lateksit, ilaçeve të caktuara). Është gjithashtu e mundur të kemi një reaksion joalergjik, si p.sh. në hithra, kandil deti, luleshtrydhe ose balsam Peru (p.sh. në pomadat për shërimin e plagëve).
 • Urtikaria akuagjenike: Shumë rrallë, kontakti me ujin (p.sh., gjatë dushit, notit ose në mot me shi) shkakton urtikarie tek një fëmijë. Megjithatë, ky nuk është një reaksion alergjik!

Urtikariet tek fëmijët: Shkaqet më të zakonshme

Më shpesh, urtikaria tek fëmijët shkaktohet nga një infeksion. Për shembull, në disa raste një infeksion i ngjashëm me gripin, një inflamacion i veshit të mesëm ose fytit shkakton urtikari spontane akute tek fëmija. Kur infeksioni ulet, urtikaria e fëmijës zakonisht zhduket.

Urtikaria kronike spontane tek fëmijët është analoge, por e rrallë. Shkaktarët përfshijnë një infeksion kronik të vazhdueshëm, për shembull me streptokokë ose më rrallë me krimba ose parazitë të tjerë.

Skuqja pseudo-alergjike e koshereve zakonisht shkaktohet nga disa medikamente ose konservues ose ngjyra në ushqime.

Faktorë të tjerë që potencialisht shkaktojnë urtikarie tek fëmijët përfshijnë:

 • Stimujt fizikë si i ftohti, nxehtësia, gërvishtja, presioni ose fërkimi në lëkurë (p.sh. nga veshja, çanta e shkollës)
 • Kontakti i lëkurës me substanca irrituese ose toksike (p.sh. prekja e hithrave ose kandil deti)
 • Djersë
 • Stres

Shpesh nuk mund të gjendet asnjë shkak për kruarjen e rrufave dhe/ose ënjtjet e lëkurës/mukozës. Më pas mjekët flasin për urtikari idiopatike.

Ndonjëherë urtikaria nuk shkaktohet vetëm nga një shkaktar, por nga një kombinim faktorësh - për shembull, një infeksion viral plus administrimi i antibiotikëve ose sforcimi fizik plus konsumimi i një ushqimi nxitës.

Si duken urtikariet tek fëmijët?

Urtikarie, e quajtur edhe urtikarie, është emri për një skuqje të lëkurës të kuqe, me kruarje me rruaza (flluska të ngritura të lëkurës) – si kur lëkura bie në kontakt me hithra thumbuese. (Këtej vjen emri i gjendjes së lëkurës.) Rrotat me skuqje rreth e qark ndonjëherë janë të vogla sa koka e gjilpërës, por mund të rriten edhe në madhësinë e pëllëmbës së dorës.

Urtikariet mund të shfaqen tek fëmijët në çdo moshë. Djemtë dhe vajzat janë prekur në të njëjtën masë. Fëmijët me dermatit atopik vuajnë nga urtikariet kronike më shpesh se fëmijët e tjerë.

Si trajtohet urtikaria tek fëmijët?

Trajtimi i urtikarisë tek fëmijët (dhe të rriturit) varet nga forma e sëmundjes dhe ashpërsia e saj. Nëse është e mundur, dikush përpiqet të shmangë ose eliminojë shkaktarin ose shkakun e urtikarisë.

Përveç kësaj ose në mënyrë alternative (nëse shkaktari/shkaku nuk dihet ose nuk mund të eliminohet), trajtimi synon lirinë e simptomave: është e rëndësishme që fëmija të jetë sa më pa simptoma.

Shmangni shkaktarët

Nëse dihet shkaktari i urtikarisë së fëmijës suaj, është e rëndësishme ta shmangni atë – nëse është e mundur.

Për shembull, nëse fëmija juaj zhvillon urtikarie nga disa aditivë ushqimorë (të tillë si ngjyrat ose konservantët), është e rëndësishme t'i hiqni këto produkte nga dieta e fëmijës nëse është e mundur.

Nëse medikamente të caktuara janë shkaktari i urtikarisë, mjeku i shmang ato dhe i zëvendëson me një preparat më të toleruar. Informoni mjekun nëse dihet se disa medikamente shkaktojnë urtikarie tek fëmija juaj.

Ftohtë kundër kruajtjes

Nëse fëmija juaj vuan rëndë nga kruajtja, është e dobishme për të ftohur skuqjen. Kjo mund të bëhet, për shembull, me një pako ftohëse që e mbështillni me një peshqir të hollë dhe e vendosni në zonën e lëkurës që kruhet.

Pomadat dhe kremrat ftohës gjithashtu shpesh lehtësojnë shqetësimin e pakëndshëm, në mënyrë që fëmija juaj të ndihet më rehat. Preparate të tilla janë në dispozicion pa recetë në farmaci.

Mjekim

Shpesh është e nevojshme të trajtohen urtikariet me ilaçe, për shembull në rastin e urtikarisë kronike ose urtikarisë akute të theksuar. Kryesisht, anti-histamines si cetirizina përdoren për këtë qëllim.

Këta përbërës aktivë bllokojnë vendet e lidhjes së substancës transmetuese të histaminës, e cila është përgjegjëse për zhvillimin e reaksioneve të lëkurës. Antihistaminet merren - në çfarë doze dhe për sa kohë do t'ju shpjegohet nga mjeku që merr pjesë.

Nëse trajtimi me antihistamine nuk funksionon (mjaftueshëm), barnat e tjera janë një opsion. Këto janë, për shembull, glukokortikoidet (“kortizon”), të cilat jepen përveç antihistamines – si lëng, tabletë ose supozitor.

Një trajtim i tillë plotësues afatshkurtër me kortizon përdoret, për shembull, në koshere të rënda akute me ënjtje të lëkurës/mukozave.

Një episod i rëndë i urtikarisë kronike ndonjëherë mund të kontrollohet vetëm me kortizon. Megjithatë, për shkak të efekteve anësore të mundshme, kjo përdoret gjithashtu vetëm për një kohë të shkurtër.

Përndryshe, urtikariet kronike që nuk mund të lehtësohen me sukses vetëm me antihistamine shpesh trajtohen me një antagonist leukotriene. Këta agjentë ndonjëherë përdoren edhe në terapinë e astmës.

Shumë rrallë, urtikariet tek fëmijët janë aq të rënda sa që mjekët kurues duhet të përdorin medikamente të tjera – siç është antitrupi omalizumab i prodhuar artificialisht. Ai drejtohet kundër antitrupit imunoglobulin E, i cili luan një rol në shumë reaksione alergjike.

Homeopatia për koshere

Disa prindër gjithashtu duan të trajtojnë skuqjen e urtikarisë së fëmijës së tyre në mënyra alternative. Për këtë, ndër të tjera, përdoren preparate bimore (si preparatet kundër kruajtjes dhe anti-inflamatore të gatshme për përdorim të bazuara në bimën e lashtë medicinale dhe helmuese të natës së hidhur).

Disa prindër gjithashtu mbështeten në përgatitjet homeopatike, të tilla si mjetet juridike squfuri dhe urtica urens për simptomat e urtikarisë. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për efektivitetin e tyre.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshme në shkencë dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Si i njeh mjeku kosheret tek fëmijët?

Diagnoza e "koshereve" bëhet nga një pediatër ose një dermatolog. Të njëjtat ekzaminime dhe hapa diagnostikues ndodhin tek fëmijët si tek të rriturit.

Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik

Së pari, mjeku i bën fëmijës së prekur ose prindërve të tij/saj disa pyetje për të marrë një histori mjekësore (anamnezë). Këto përfshijnë, për shembull:

 • Sa kohë ka qenë prezent skuqja?
 • Në çfarë situate u shfaqën simptomat (p.sh., shoqërues i një infeksioni, gjatë sforcimit fizik, pas veshjes së ngushtë)?
 • A merr fëmija juaj ilaçe? Nëse po, cilat?
 • A vuan fëmija juaj nga ndonjë sëmundje tjetër e lëkurës, alergji apo astma?

Më pas, mjeku ekzaminon të gjithë lëkurën dhe mukozën e fëmijës. Ai shikon veçanërisht nga afër skuqjen e lëkurës.

Ky ekzaminim fizik në kombinim me historinë mjekësore zakonisht është i mjaftueshëm që mjeku të diagnostikojë urtikarinë. Diagnostifikimi i mëtejshëm është i nevojshëm vetëm në raste të caktuara.

Ekzaminime të mëtejshme

E njëjta gjë vlen nëse skuqja e lëkurës me kruajtje është një ngarkesë e tillë për fëmijën, saqë ai ose ajo vuan shumë dhe jeta e tij e përditshme (si shkolla, sporti ose loja) është e dëmtuar.

Ekzaminimet e mëtejshme, të cilat më pas ndonjëherë janë të dobishme, janë për shembull testet e alergjisë dhe analizat e gjakut. Rrallëherë, është gjithashtu e nevojshme të merret një mostër indi (biopsi) e lëkurës për të sqaruar urtikariet tek fëmijët, e cila më pas ekzaminohet në mënyrë më të detajuar në laborator.

A është e rrezikshme urtikaria tek fëmijët?

Zakonisht nuk ka rrezik për fëmijën nga koshere. Megjithatë, ndryshimet e lëkurës janë të pakëndshme. Të biesh në gjumë, të bësh sport, të përqendrohesh në shkollë: Kruajtja e përhershme dëmton cilësinë e jetës së disa fëmijëve të prekur.

Është e rrezikshme nëse urtikariet shfaqen tek foshnja ose fëmija juaj si pjesë e një reaksioni alergjik, për shembull pas një pickimi nga insektet. Nëse membranat mukoze të traktit respirator dhe/ose gjuha fryhen, mund të shfaqen vështirësi në frymëmarrje. Ky është një urgjencë që duhet trajtuar menjëherë!

Kur të shihni një mjek?

Këshillohet që një fëmijë me urtikarie të ekzaminohet nga një pediatër ose dermatolog (dermatolog). Mjeku më pas do të fillojë një terapi të përshtatshme në mënyrë që skuqja e pakëndshme e lëkurës së fëmijës të zhduket sa më shpejt që të jetë e mundur.