Farmaci në shtëpi: Çfarë duhet të përfshihet patjetër

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Enë me ilaçe, fasha dhe instrumente mjekësore për sëmundje të vogla të përditshme (p.sh. ftohje, dhimbje koke), lëndime të lehta (p.sh. gërvishtje, djegie) dhe urgjenca shtëpiake.
 • Përmbajtja: ilaçe (p.sh. qetësues kundër dhimbjeve dhe antipiretikë, pomadë për plagë dhe djegie, agjent kundër diarresë), fashë, instrumente mjekësore (p.sh. gërshërë fashë, piskatore, termometër klinik), mjete të tjera ndihmëse (p.sh. kompresë ftohëse).
 • Këshilla: kontrolloni rregullisht për plotësinë dhe kontrolloni datën e skadencës së medikamenteve dhe veshjeve, shënoni datën e hapjes në paketimet e barnave, mos përdorni artikuj të skaduar, por hidhini ato në mënyrën e duhur.

Çfarë është një kabinet ilaçesh?

Nga njëra anë, kabineti i barnave dhe përmbajtja e tij shërben për të lehtësuar ankesat e vogla të përditshme (p.sh. dhimbje koke, probleme gastrointestinale) dhe për të trajtuar lëndimet e lehta (p.sh. gërvishtjet). Nga ana tjetër, ato ndihmojnë në ofrimin e ndihmës së parë në raste urgjente (si helmimi ose goditjet elektrike). Ruajtja dhe pajisja e duhur e kabinetit tuaj të ilaçeve është e rëndësishme për këtë!

Çfarë i përket një kabineti ilaçesh?

Një kabinet ilaçesh i pajisur mirë është veçanërisht i rëndësishëm për t'u siguruar që të përgatiteni shpejt dhe me efikasitet kur ju nevojitet. Zbatohet si vijon: Çfarë i përket një kabineti ilaçesh varet gjithashtu nga rrethanat dhe nevojat individuale. Një familje me fëmijë të vegjël mund të ketë nevojë për një kabinet ilaçesh të ndryshme nga një person beqar sportiv.

Në thelb, medikamentet dhe ndihmat e mëposhtme i përkasin çdo kabineti ilaçesh të pajisur mirë:

Medikamente

 • Pomadë për djegiet, plagët dhe shërimin (p.sh. pomadë me dekspantenol ose oksid zinku)
 • Pika kundër syve të thatë (p.sh. me acid hialuronik)
 • Medikamente për pickimin e insekteve, djegiet nga dielli, acarimin ose kruajtjen e lëkurës (p.sh. pomada, kremra, xhel me ure ose hidrokortizon)
 • Barnat kundër sëmundjeve të mukozës së gojës (p.sh. klorheksidina, lidokaina)
 • Ilaçe kundër dhimbjeve dhe antipiretikë (p.sh. paracetamol, acid acetilsalicilik, ibuprofen)
 • Supozitorët antikonvulsantë (p.sh. me butilskopolaminë, simetikon)
 • Medikamente për ankesat e tretjes si urth (p.sh., pastile ose pastile të përtypura me hidroksid alumini, karbonat kalciumi ose oksid magnezi), fryrje (p.sh. tableta të përtypura me simetikon ose dimetikon), diarre (p.sh., përzierje elektrolite, tableta ose kapsula loperamide), dhe kapsllëk (p.sh. shurup me laktulozë).
 • Medikamente për mavijosje, tendosje dhe ndrydhje (p.sh. tableta, xhel, sprej akulli ose pomadë që përmbajnë diklofenak ose ibuprofen)
 • medikamente për alergjitë në familje (p.sh. pika anti-alergjike të syve, sprej për hundë ose tableta që përmbajnë cetirizinë ose loratadinë)
 • Medikamente individualisht të rëndësishme nëse dikush në familje ka një sëmundje specifike (kronike) (p.sh., medikamente antihipertensive, medikamente për tiroidet, medikamente për diabetin)

Instrumente mjekësore

 • Termometri klinik
 • Gërshërë fashë
 • Piskatore (p.sh. për të hequr trupat e huaj si copa qelqi nga plagët)
 • Kunjat e sigurisë (p.sh. për të rregulluar veshjet)
 • Tik pincë/kartë tik-tak
 • Doreza njëpërdorimshe (p.sh. për të shmangur futjen e mikrobeve gjatë trajtimit të plagëve ose për të mbrojtur kundër lëngjeve trupore si gjaku gjatë trajtimit të personave të lënduar)

Materiali i veshjes

 • Kompresa sterile (p.sh. për plagë dhe gërvishtje të vogla dhe të mëdha)
 • Pëlhurë trekëndore (p.sh. si një hobe krahu ose për të qetësuar frakturat dhe plagët e hapura)
 • Shirita suvaje në madhësi të ndryshme (p.sh. për të mbuluar lëndime të vogla si prerje, qepje ose flluska të djegura)
 • Suva ngjitëse / veshje për plagë me veprim të shpejtë dhe rrotulla suvaje (p.sh. për të rregulluar veshjet)
 • Paketa e veshjes së djegies
 • Llaçe me flluska

tjetër

 • Kompresa e ftohtë/paketë e ftohtë (ruani në frigorifer/kuti akulli)
 • Shishe me uje te nxehte
 • Batanije shpëtimi
 • Fletë informacioni me udhëzime të rëndësishme të ndihmës së parë (p.sh. për pozicionin e qëndrueshëm anësor)

Farmaci në shtëpi: Baby & Child

Nëse në shtëpi jetojnë fëmijët, kabineti i barnave duhet të pajiset me disa gjëra shtesë. Këto përfshijnë, për shembull, mjetet juridike për problemet e daljes së dhëmbëve, kremrat/pomadat për inflamacionin e lëkurës në zonën e pelenës ose supozitorët e temperaturës në doza të përshtatshme për moshën.

Nëse dëshironi të krijoni një kabinet ilaçesh për një familje me fëmijë, lexoni artikullin Kabineti i ilaçeve në shtëpi: foshnja dhe fëmija.

Si duhet të ruhet kabineti i ilaçeve?

Vendi ideal i ruajtjes është i thatë, mundësisht i errët dhe jo shumë i nxehtë. Vende të përshtatshme për kabinetin e barnave janë pra dhoma e gjumit, dhoma e ndenjes dhe korridori. Një kabinet ilaçesh mund të ruhet gjithashtu në një depo, të mbrojtur nga drita, lagështia dhe nxehtësia.

Vende të pafavorshme

Gjithashtu nuk duhet t'i lini ilaçet në makinë, ku mund të ekspozohen ndaj temperaturave të larta dhe rrezet e diellit direkte, veçanërisht në verë. Kjo gjithashtu mund të dëmtojë barnat.

Magazinimi i papërshkueshëm nga fëmijët

Farmaci në shtëpi: Këshilla të mëtejshme

Mbani futjet e paketimit: Mbani gjithmonë paketimin origjinal dhe futjet e paketimit të ilaçeve. Kjo do t'ju ndihmojë të mbani shënim orarin e dozës dhe datën e skadimit. Nëse mungon një paketë, farmacisti juaj mund të printojë fletën e paketimit nëse është e nevojshme dhe t'u përgjigjet pyetjeve rreth marrjes së ilaçit ose dozës.

Kontrolloni rregullisht: Shpesh, farmacia juaj e shtëpisë është një grumbull shumëngjyrësh kuti pilulash të lira, fletëpalosje të shumta udhëzuese dhe medikamente të skaduara. Për të parandaluar që kjo të ndodhë në radhë të parë dhe për t'u siguruar që të keni të gjitha ilaçet e nevojshme për t'i dorëzuar shpejt në një rast akut, duhet të kontrolloni kabinetin tuaj të barnave të paktën një herë në vit – idealisht përpara se të fillojë sezoni i ftohtë.

Në parim, data e skadencës vlen vetëm për produktet e pahapura, por jo më, për shembull, për pikat, lëngjet ose pomadat që tashmë janë hapur. Futja e paketimit tregon se sa kohë mund të përdoret ende një preparat pas hapjes.

Kini parasysh produktet që prishen shpejt si pomadat, kremrat, xhelat, pikat dhe lëngjet kur i keni hapur produktet.

Ndaloni përdorimin e këtyre ilaçeve dhe kërkoni këshilla nga farmacisti juaj. Shumë barnatore ofrojnë një kontroll të farmacisë në shtëpi si shërbim. Nëse është e nevojshme, farmacisti mund t'i dërgojë barnat në laborator dhe t'i kontrollojë ato për përdorim dhe efikasitet të sigurt.

Përndryshe, ju mund t'i dorëzoni ilaçet e hedhura në një farmaci - por kini kujdes: farmacitë nuk janë të detyruara ligjërisht të pranojnë ilaçe të vjetra. Është mirë të pyesni farmacinë tuaj paraprakisht!

Në Austri, produktet farmaceutike nuk mund të hidhen në mbeturinat shtëpiake. Në vend të kësaj, ato duhet të dërgohen në një pikë grumbullimi të materialeve problematike ose në një farmaci.

Në Zvicër, farmacitë dhe pikat e grumbullimit janë gjithashtu rruga e caktuar për asgjësimin e barnave të skaduara ose që nuk nevojiten më. Për shkak se këto konsiderohen mbetje të rrezikshme, ato nuk duhet të përfundojnë në shportën e mbetjeve. Vetëm veshjet e plagëve dhe mbeturinat e tjera që nuk paraqesin rrezik mund të hidhen me mbeturinat komunale.

Rimbushni në kohën e duhur: Rimbushni medikamentet që pothuajse janë varfëruar herët dhe rregulloni nevojat e familjes suaj për mjekim sipas nevojës.

Për të njëjtën arsye, ilaçet për kafshët nuk kanë vend në kabinetin e barnave.

Ilaçet që mjeku juaj ju ka përshkruar për një periudhë të kufizuar përdorimi dhe që nuk i keni përdorur nuk duhet të përdoren më vonë ose t'u jepen njerëzve të tjerë.