Ilaçet shtëpiake për kërpudhat e thonjve (p.sh. uthull)

Mjete juridike shtëpiake kundër mykut të thonjve

Qofshin librat e këshillave, interneti apo gjyshja e dikujt - ilaçet shtëpiake kundër mykut të thonjve rekomandohen nga shumë anë si një alternativë ose masë shoqëruese ndaj trajtimit mjekësor konvencional.

Për shembull, shumë të sëmurë pastrojnë internetin në kërkim të një këshille të brendshme kundër mykut të thonjve dhe përpiqen të trajtojnë kërpudhat e thonjve në fazat e hershme me një ilaç shtëpiak vetë.

Avantazhi i ilaçeve shtëpiake është se ato janë pjesërisht tashmë të disponueshme në shtëpi dhe shpesh më të lira se agjentët mjekësorë. Nëse mjetet juridike shtëpiake si uthulla, limoni ose pasta e dhëmbëve ndihmojnë vërtet kundër kërpudhave të thonjve, megjithatë, zakonisht nuk është vërtetuar mjekësisht ose të paktën nuk është studiuar mjaftueshëm.

Uthull (mollë) kundër mykut të thonjve

Uthulla kundër mykut të thonjve është një ilaç shumë i zakonshëm në shtëpi dhe disa pacientë pyesin nëse kërpudhat e thonjve mund të trajtohen me sukses me uthull.

Aplikimi për mykun e thonjve në këmbë shpesh merr formën e një banjë këmbësh: për ta bërë këtë, përzieni ujë të ngrohtë me uthull në një raport 1:1 dhe lani këmbët në të për 10 deri në 15 minuta. Uthulla e mollës në veçanti rekomandohet shpesh si një ilaç në shtëpi për kërpudhat e thonjve.

Përndryshe, mund të lagni një shtupë pambuku ose një top pambuku me uthull dhe ta fërkoni në thoin e infektuar.

Në vend të uthullës, ndonjëherë përdoret esenca e uthullës kundër mykut të thonjve. Kjo është uthull me një përmbajtje të lartë acidi. Esenca e uthullës duhet të aplikohet në zonat e prekura një deri në tre herë në ditë. Por këtu këshillohet kujdes, sepse acarimi i lëkurës mund të ndodhë rreth thoit!

Bimë medicinale kundër mykut të thonjve

Për kërpudhat e thonjve dhe infeksionet e tjera kërpudhore të lëkurës, fitoterapia klasike rekomandon barëra medicinale si gjethet e sherebelës, lulet e kalendulës, rrënjën e shafranit të Indisë, gjethet e rozmarinës dhe kanellën. Bimët medicinale mund të përdoren nga brenda si çaj ose nga jashtë (si për shembull për banjën e këmbëve).

Përgjithësisht për infeksionet mykotike rekomandohet edhe hudhra. Për kërpudhat e thonjve, mund të pritet në feta ose të shtypet në një shtypje hudhre dhe më pas të aplikohet në thoin e prekur. E marrë nga brenda, duhet të ndihmojë gjithashtu, veçanërisht në formën e një preparati me dozë të lartë nga farmacia.

Vaji i pemës së çajit kundër mykut të thonjve

Një tjetër ilaç shtëpiak i rekomanduar shpesh për kërpudhat e thonjve është vaji i pemës së çajit. Kërpudhat e thonjve duhet të jenë në gjendje të vriten në mënyrë efektive me të. Vaji esencial gjithashtu përgjithësisht tolerohet mirë.

Aplikimi është i ngjashëm me atë të uthullës: Kërpudhat e thonjve do të jenë tre deri në katër herë në ditë me një top pambuku të lagur me vaj pemë çaji. Ju gjithashtu mund të hidhni disa pika direkt në thoin e sëmurë ose në një banjë këmbësh.

Shumë farmaci ofrojnë edhe një vaj bimor të mykut të thonjve, i cili përveç vajit të pemës së çajit përmban, për shembull, vajrat esenciale të sherebelës ose balsamit të limonit.

Sodë buke kundër mykut të thonjve

Bikarbonati i natriumit që përmban soda e bukës gjithashtu thuhet se ndihmon kundër mykut të thonjve kur përdoret vetëm si banjë për këmbët.

Limoni kundër mykut të thonjve

Limoni është një ilaç shtëpiak i provuar dhe i testuar për kërpudhat e thonjve: lagni një shtupë pambuku me lëng limoni të freskët dhe aplikojeni në thoin e prekur në mëngjes dhe në mbrëmje. Përsëriteni këtë çdo ditë për disa javë – madje edhe disa ditë pasi simptomat të jenë ulur.

Mjete të tjera shtëpiake kundër mykut të thonjve

Vaji i pemës së çajit dhe uthulla rekomandohen më shpesh kundër mykut të thonjve. Sidoqoftë, ilaçe të tjera shtëpiake për kërpudhat e thonjve janë të njohura, për shembull, vetë urina, uji i kripur ose alkooli. Përsëri, efektiviteti është i dyshimtë.

Mjetet juridike shtëpiake për kërpudhat e thonjve: Përfundim

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.