Yoga hormonale: Si ndihmon dhe kush përfiton

Çfarë është Yoga Hormone?

Brazilianja Dinah Rodrigues krijoi llojin e jogës. Ajo është një filozof dhe psikologe. Ajo ka shkruar edhe librin “Hormone Yoga”. Qasja e saj: një teknikë holistike dhe rinovuese që synon të riaktivizojë formimin e hormoneve femërore në vezore, tiroide, hipofizë dhe gjëndra mbiveshkore përmes ushtrimeve rigjallëruese.

Kjo është arsyeja pse Yoga Hormone është veçanërisht e përshtatshme për gratë që janë në menopauzë. Por Yoga Hormone mund të ndihmojë gjithashtu gratë në faza të tjera të jetës - për shembull, me probleme menstruale, me PMS, me një dëshirë të paplotësuar për të pasur fëmijë ose me çrregullime të ciklit.

Për të arritur rezultate efektive, Yoga Hormone fokusohet në elementët e mëposhtëm:

 • Asana dinamike (ushtrime fizike) të shoqëruara nga pranayama të veçanta (teknika të frymëmarrjes) që prodhojnë një masazh të brendshëm intensiv.
 • Pranayama të zjarrta që veprojnë me theks në rajonin e barkut.
 • Teknika tradicionale që sigurojnë që energjia të drejtohet përmes trupit.

Cilët elementë janë të rëndësishëm në jogën hormonale?

Joga hormonale ndikon në trupin fizik dhe energjik. Të dyja janë të lidhura ngushtë dhe formojnë një njësi të vetme. Trupi fizik përbëhet nga lëkura, muskujt, tendinat dhe nervat, ndër të tjera. Trupi energjetik përbëhet nga qendra energjetike (chakras) dhe një rrjet pikash dhe kanalesh shpërndarjeje përmes të cilave qarkullon energjia (nadis). Siç shkruan Dinah Rodrigues në librin e saj, ne zakonisht identifikohemi vetëm me trupin fizik.

Prana dhe Nadis

Ne marrim prana përmes frymëmarrjes. Por nuk duhet ngatërruar me oksigjenin. Përkundrazi, karakterizohet nga polaritetet: energjitë diellore dhe hënore. Dallimi i tyre: Energjia diellore aktivizon metabolizmin tonë; energjia hënore e ngadalëson atë. Burimet kryesore të pranës janë, nga njëra anë, ajri, ushqimi dhe dielli. Dhe nga ana tjetër vende në natyrë si liqene, pyje apo ujëvara.

Për të aktivizuar vezoret, gjëndrën tiroide, gjëndrën e hipofizës dhe gjëndrat mbiveshkore në yoga hormonale, prana luan një rol të rëndësishëm në aktivizimin e tyre të energjisë diellore. Për të qetësuar sistemin nervor të njerëzve të stresuar, nga ana tjetër shërben energjia hënore.

Chakras

Pas çakrave janë qendrat e energjisë. Ata ruajnë pranën dhe e shpërndajnë atë në pjesë të ndryshme të trupit për të ruajtur shëndetin. Por para se të shpërndajnë energjinë, ata duhet ta transformojnë atë. Çdo chakra ka frekuencën e vet vibruese, e cila mund të aktivizohet përmes ushtrimeve të caktuara, përqendrimit dhe mantras. Nëse një chakra bllokohet, energjia në trup nuk mund të rrjedhë lirshëm. Në këtë rast mund të shfaqen edhe probleme shëndetësore.

 • Muladhara
 • Swadhistana
 • manipura
 • Anahata
 • Vishudha
 • Çdo
 • sahasrara

Yoga hormonale gjatë menopauzës

Joga hormonale, ndër të tjera, është krijuar për të ndihmuar gratë të përgatiten për kohën e menopauzës. Kjo ndodh sepse gjatë kësaj periudhe të jetës, në trup prodhohen më pak hormone femërore. Kjo çon në një sërë efektesh të ndryshme – duke përfshirë ndezjet e nxehta, dhimbje koke ose rënie të flokëve. Bilanci i ndryshuar i hormoneve ndikon gjithashtu në psikikën. Shumë gra vuajnë nga depresioni ose trazirat e brendshme. Sipas Dinah Rodrigues, joga hormonale mund të ndihmojë në zbutjen e këtyre simptomave.

Sipas një studimi që ajo kreu me gratë në menopauzë, joga hormonale mund të rrisë nivelet e hormoneve me 254 për qind në katër muaj - me praktikë të përditshme. Gjetja e Dinah Rodrigues: shumica e simptomave u eliminuan, të tjerat u lehtësuan dhe në thelb, mirëqenia u rivendos.

Si funksionon Yoga Hormone?

Menjëherë pas zgjimit është koha optimale për joga hormonale. Nëse kjo nuk është e mundur, ka kuptim të prisni një orë pas mëngjesit ose dy orë pas një vakt normal. Që Yoga hormonale të jetë efektive, rregullsia është e rëndësishme. Jogini duhet të planifikojë gjysmë ore në ditë për të.

Yoga hormonale ka për qëllim në thelb të ribalancojë fiziologjinë e hormoneve. Duke qenë se vezoret janë të lidhura ngushtë me funksionin hormonal të gjëndrës së hipofizës dhe tiroides, është e nevojshme të stimulohet edhe aktiviteti i tyre. Përveç kësaj, gjëndrat mbiveshkore duhet të aktivizohen. Prandaj, fokusi është në fushat e mëposhtme:

 • Gjëndra e hipofizës: ndodhet në qendër të kafkës
 • Gjëndra tiroide: ndodhet në zonën e qafës
 • Vezoret: ndodhen anash në të tretën e poshtme të barkut
 • Gjëndrat mbiveshkore: ndodhen sipër veshkave

Këto teknika përdoren për:

 • Pranayama energjike dhe qetësuese
 • Mudras – Bandhas – Mantras
 • Asana statike dhe dinamike
 • Teknika për lëvizjen dhe drejtimin e energjisë
 • Ushtrime relaksimi dhe Yoga Nidra

Pranayamas në Yoga hormonale

Mjeshtrit e jogës besojnë se një praktikë e përditshme e pranayamave të ndryshme ruan ekuilibrin emocional. Nëpërmjet pranayamas është e mundur të zvogëlohet ose të rritet numri i rrahjeve të zemrës, të ulet presioni i gjakut, të ndryshohet temperatura e trupit dhe të stimulohet tretja.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të frymëmarrjes:

 • Frymëmarrja autonome: ndodh shumicën e kohës, veçanërisht kur flemë. Garanton që procesi i frymëmarrjes të vazhdojë pa ndërprerje.
 • Frymëmarrja e vullnetshme: Na lejon të marrim frymë me vetëdije, duke ndryshuar ritmin, thellësinë dhe kohëzgjatjen e frymëmarrjes.

Të dyja teknikat e frymëmarrjes përdoren në terapinë e jogës për të ndikuar në proceset e trupit që kontrollohen nga sistemi nervor. Duke marrë frymë me vetëdije, ne kontrollojmë edhe pranën.

Këto frymëmarrje përdoren në jogën hormonale:

 • Frymëmarrje e ulët ose frymëmarrje e barkut
 • Frymëmarrje e mesme ose e kraharorit
 • Frymëmarrja e sipërme ose frymëmarrja e klavikulës
 • Frymëmarrje e plotë, frymëmarrje alternative (Sukha Purvak)
 • Frymë shakull
 • Frymëmarrje çliruese
 • Frymëmarrja metabolike
 • Pranayama katrore
 • Pranayama për humbje peshe

mudras

Meqenëse disa mudra gjithashtu bashkojnë mbaresat nervore të sistemeve nervore simpatike dhe parasimpatike, ato ndikojnë në funksionin e sistemit nervor. Në total, ka 58 mudra klasike dhe variacione të tjera.

Në Yoga Hormone, përdoren mudrat e mëposhtme:

 • Mudra relaksimi (Jnani mudra)
 • Mudra energjike (Prana Nadi Mudras)
 • Venus Mudra
 • Mudra KD
 • Khecari Mudra (Mudra e gjuhës)

Bandhas

Bandhas janë qëndrime dhe kontraktime që jogi kryen për të kontrolluar rrjedhën e pranës. Tre banda të ndryshme përdoren në Yoga Hormone:

Jaladhara Bandha (shtrirja e zonës së qafës).

Kjo banda bëhet duke mbajtur frymën me mushkëri të plota. Aktivizon gjëndrën tiroide, shkakton një shtrirje të fortë të zonës së qafës dhe i jep energji trurit.

Uddiyana Bandja (Tërheqje në bark).

Kjo bandha ka të bëjë me vizatimin në bark. Ai kontrollon rrjedhën e prana-s, masazhon organet e brendshme të barkut, nxit detoksifikimin dhe aktivizon energjinë e zjarrtë.

Mulabandha (tkurrje e muskul unazor)

Mantras dhe efekti i frekuencave të tyre vibruese

Mantras janë tinguj ose fjalë, frekuenca vibruese e të cilave ka një efekt të caktuar tek ne. Ka, ndër të tjera, mantra qetësuese, vitalizuese ose medituese. Në Hormon Yoga, frekuenca vibruese e disa mantras përdoret për të aktivizuar disa çakra ose për të ndikuar në gjendjen emocionale.

Si funksionon Yoga Hormone

Ata që praktikojnë yoga hormonale rregullisht mund të ndjejnë efekte në nivele të ndryshme:

Efekti i nivelit fizik

 • Forcimi i muskujve
 • Korrigjimi i qëndrimit
 • Rritja e fleksibilitetit dhe lirisë së lëvizjes
 • Modelimi i trupit
 • Forcimi i kockave

Ndikimi në nivelin fiziologjik

 • Aktivizimi i prodhimit të hormoneve
 • Reduktimi i intensitetit të simptomave të menopauzës
 • parandalimi i sëmundjeve të shkaktuara nga rënia hormonale
 • Harmonizimi i funksioneve të organizmit në tërësi

Ndikimi në nivelin psikologjik

 • luftimi i stresit, depresionit dhe pagjumësisë dhe problemeve të tjera të menopauzës

Efekt në nivelin energjik

 • Aktivizimi i energjisë individuale
 • Përmirësimi i përthithjes dhe shpërndarjes së pranës
 • rigjallërimi i organeve përgjegjëse për prodhimin e hormoneve

Për kë Yoga hormonale është e përshtatshme

Në përgjithësi, Yoga Hormone rekomandohet për gratë 35 vjeç e lart. Ata që vuajnë nga probleme të rënda menstruale mund të fillojnë edhe më herët. Sipas Dina Rodrigues, është e rëndësishme të keni parasysh kur bëni joga hormonale: Gratë duhet të përmbahen nga ajo gjatë menstruacioneve dhe gjithashtu nëse ka një prirje fizike në të cilën nuk tregohet rritja e niveleve të estrogjenit. Ky mund të jetë rasti me kancerin e gjirit ose me endometriozën e rëndë. Gjithashtu, nëse ushtrimet janë të vështira ose shkaktojnë dhimbje, është e rëndësishme të flisni me një mjek për këtë.

Ku ofrohet Hormone Yoga?

Nëse dëshironi të filloni me Yoga Hormone, së pari duhet të shkoni në një klasë dhe të kërkoni një instruktor t'ju tregojë ushtrimet. Ofertat ofrohen në studiot e jogës ose në disa qytete në qendrën e edukimit të të rriturve. Për më tepër, seminare dhe takime mbahen në të gjithë botën me fokus në Yoga Hormone.