Sa zgjat gripi i stomakut: Kohëzgjatja deri në shërim

Gripi gastrointestinal: periudha e inkubacionit

Periudha e inkubacionit përshkruan kohëzgjatjen midis infeksionit me një sëmundje infektive dhe shfaqjes së simptomave të para.

Mesatarisht, duhen nga një deri në shtatë ditë që simptomat e para të gastroenteritit të shfaqen pas infeksionit. Megjithatë, me disa patogjenë, simptomat e para mund të shfaqen brenda disa orësh. Me të tjerët, mund të duhen javë përpara se personi i infektuar të vërejë ndonjë gjë.

Periudha e inkubacionit për një infeksion me patogjenë të zakonshëm të gripit të manganit është afërsisht:

 • Norovirus: gjashtë deri në 50 orë
 • Rotavirus: një deri në tre ditë
 • Salmonela: gjashtë deri në 72 orë (në varësi të sasisë së salmonelës së gëlltitur)
 • EHEC: dy deri në dhjetë ditë (tre deri në katër ditë mesatarisht)
 • Campylobacter: dy deri në pesë ditë
 • Shigella (dizenteri bakteriale): dymbëdhjetë deri në 96 orë
 • Entamoeba histolytica (dizenteri amebike): nga tre ditë deri në shtatë ditë, në disa raste më gjatë
 • Helmimi nga ushqimi: një deri në tre orë (Staphylococcus aureus), shtatë deri në 15 orë (Clostridium perfringens)

Gastroenteriti: kohëzgjatja e simptomave

Diarreja që zgjat më shumë se tre javë është ajo që mjekët e quajnë diarre kronike. Mund të ndodhë, për shembull, te pacientët me mungesë imuniteti: Mbrojtja e dëmtuar e trupit mund të zgjasë ndjeshëm kohëzgjatjen e gastroenteritit. Është gjithashtu e mundur që diarreja të zgjasë me javë apo edhe muaj nëse parazitët si ameba dhe lamblia shkaktojnë gastroenterit.

Se sa kohë vazhdojnë simptomat në fund varet – si periudha e inkubacionit – kryesisht nga patogjeni në fjalë. Nëse shkaktarët janë salmonelat, infeksioni gastrointestinal zakonisht zgjat vetëm disa ditë.

Një grip tipik gastrointestinal viral është gjithashtu shpesh i rëndë, por zgjat vetëm një kohë relativisht të shkurtër. Tre ditë pas fillimit të një infeksioni norovirus ose rotavirus, tretja zakonisht është kthyer në normalitet.

Një grip gastrointestinal i shkaktuar nga Cambylobacter zakonisht zgjat disi më gjatë: kohëzgjatja e simptomave këtu është zakonisht katër deri në pesë ditë. Herë pas here, megjithatë, mund të duhen deri në dy javë që pacienti të ngrihet përsëri në këmbë.

Gastroenteriti: Sa kohë është ngjitëse?

Edhe pasi simptomat janë zhdukur, të prekurit vazhdojnë të nxjerrin mikrobet shkaktare në jashtëqitje për disa kohë. Si rezultat, ekziston ende rreziku i infeksionit për disa ditë, ndonjëherë edhe javë, pas rimëkëmbjes së perceptuar:

 • Noroviruset ende mund të maten në jashtëqitje një deri në dy javë pas shërimit.
 • EHEC mund të zbulohet deri në tre javë,
 • Shigella dhe Campylobacter edhe deri në katër javë.

Për sa kohë që patogjenët janë të pranishëm në jashtëqitje, është potencialisht e mundur të infektoheni. Megjithatë, probabiliteti i kësaj zvogëlohet sa më gjatë që pacienti të ndihet sërish i shëndetshëm subjektivisht. Në fazën akute të një gripi gastrointestinal, ngarkesa patogjene në trup është në nivelin më të lartë dhe kështu edhe sasia që personi i prekur ekskreton me jashtëqitje. Ndërsa sistemi imunitar lufton patogjenët, ato zvogëlohen në mënyrë të qëndrueshme, dhe po ashtu edhe rreziku i infeksionit.

Rast i veçantë i ekskretuesve të qëndrueshëm

Ekskretuesit e vazhdueshëm janë njerëzit që vazhdojnë të nxjerrin baktere ose viruse për më shumë se dhjetë javë, edhe pse prej kohësh nuk shfaqin simptoma. Të prekurit shpesh nuk janë të vetëdijshëm për këtë dhe për këtë arsye përfaqësojnë një rrezik të përhershëm të infeksionit për njerëzit e tjerë. Kjo gjendje mund të jetë e përkohshme (ekskretor i përkohshëm i përhershëm), por mund të mbetet edhe gjatë gjithë jetës (ekskretor i përhershëm).

Megjithatë, probabiliteti për t'u bërë një sekretues i përhershëm pas një periudhe gastroenteriti është i ulët. Për disa patogjenë, megjithatë, mbetet një rrezik i caktuar i mbetur: për shembull, në rastin e salmonelozës, rreth një deri në katër përqind e atyre që sëmuren bëhen ekskretues të përhershëm pa simptoma. Mosha duket të jetë një faktor negativ këtu. Kjo do të thotë se njerëzit e moshuar kanë më shumë gjasa të bëhen sekretues të përhershëm sesa të rinjtë.