Si e kontrollon shpirti mekanizmin mbrojtës të trupit

Komunikimi midis trurit dhe sistemit imunitar zhvillohet, ndër të tjera, nëpërmjet hormoneve të tilla si hormoni i stresit, kortizoli. Qelizat mbrojtëse prodhojnë gjithashtu substanca të dërguara të njohura si interleukina: ato kontrollojnë aktivitetin e sistemit imunitar dhe – nëse janë të pranishme në sasi të mëdha në gjak – i sinjalizojnë trurit se, për shembull, një infeksion po shpërthen në trup. Më pas truri ngre temperaturën e trupit dhe e bën pacientin të ndihet i dobët dhe i dëshpëruar – në mënyrë që ai ose ajo ta ketë të lehtë. Nëse truri regjistron se niveli i interleukinës dhe rrjedhimisht aktiviteti i sistemit imunitar është shumë masiv, ai mbyll përsëri mbrojtjen e trupit.

Përveç substancave të tilla lajmëtare, sistemi nervor autonom shërben edhe si një mjet komunikimi, duke dërguar mesazhe nga trupi në tru dhe anasjelltas.

Qelizat imune të alarmuara

Stresi kronik dobëson sistemin imunitar

Stresi kronik, nga ana tjetër, ka një efekt të ndryshëm: niveli i kortizolit në gjak më pas rritet përgjithmonë. Hormoni i stresit lidhet me receptorët e vendosur në sipërfaqen e disa qelizave të bardha të gjakut. Si rezultat, këto qeliza sekretojnë më pak interleukin-1-beta. Kjo substancë e dërguar normalisht stimulon qelizat imune të shumohen. Interleukin-1-beta gjithashtu rrit aktivitetin e qelizave vrasëse natyrore dhe nxit formimin e antitrupave që specializohen në patogjenë të caktuar. Nëse niveli i kësaj substance mesazhere bie, efektiviteti i sistemit imunitar gjithashtu ulet.

Kushdo që është vazhdimisht "nën pushtet" nuk duhet të habitet nëse paralizohet vazhdimisht nga një infeksion. Në periudha stresuese, shumë njerëz përjetojnë gjithashtu një përsëritje të flluskave të bezdisshme të herpesit, agjentët shkaktarë të të cilave zakonisht mbahen nën kontroll nga sistemi imunitar. Plagët gjithashtu shërohen më ngadalë kur i dëmtuari është i stresuar.

Sporti si një frenues stresi

Çdo gjë që kundërshton stresin, nga ana tjetër, forcon sistemin imunitar. Sporti, për shembull, shkakton uljen e niveleve të kortizolit në gjak. Aktiviteti i rregullt fizik forcon kështu sistemin imunitar.

Teknikat e synuara të relaksimit, të tilla si trajnimi autogjen, relaksimi progresiv i muskujve ose ushtrimet e ndërgjegjes, mbështesin gjithashtu mbrojtjen e trupit.

Fuqia fatale e emocioneve negative

Emocionet negative gjithashtu kanë një efekt negativ në sistemin imunitar. Prandaj, njerëzit që vuajnë nga depresioni ose ankthi janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Përmasat e këtij ndikimi tregohen, ndër të tjera, nga studimet me pacientë me kancer. Në një studim, për shembull, gjysma e pacientëve me kancer të gjirit të cilët gjithashtu vuanin nga depresioni vdiqën brenda pesë viteve - por vetëm një e katërta e atyre pacientëve me kancer që nuk ishin në depresion.

Arsyeja për këtë mund të jetë se pacientët e qëndrueshëm mendërisht kanë më shumë qeliza vrasëse natyrale në gjakun e tyre. Përveç patogjenëve, këta mund të gjurmojnë dhe shkatërrojnë qelizat e degjeneruara.

Nxitja e energjisë pozitive

Nga ana tjetër, emocionet pozitive mund të forcojnë sistemin imunitar dhe madje të përmirësojnë shanset e shërimit nga kanceri. Prandaj, psiko-onkologjia synon të luftojë stresin psikologjik të lidhur me kancerin. Si pjesë e trajtimit, teknikat e terapisë së sjelljes përdoren për të forcuar mendimet pozitive dhe për të zbutur mendimet negative. Teknikat e vizualizimit përdoren gjithashtu për të krijuar një humor pozitiv.

Qelizat imune hiperaktive

Kjo është ndoshta për shkak të mungesës së kortizolit, besojnë ekspertët. Kortizoli normalisht pengon prodhimin e interleukinës-2, por kur nivelet e kortizolit janë të ulëta, prodhimi i interleukinës-2 rritet. Kjo thërret në veprim më shumë qeliza T, të cilat gjithashtu sulmojnë qelizat e trupit në kontekstin e sëmundjeve autoimune. Kjo teori mbështetet, ndër të tjera, nga vëzhgimet se në disa gra shtatzëna me artrit reumatoid simptomat zhduken papritur - gjatë shtatzënisë niveli i kortizolit rritet.

Rritja e alergjive për shkak të stresit

Një mekanizëm i ngjashëm do të thotë që simptomat e sëmundjeve alergjike mund të përkeqësohen nën stres. Kjo mund të ndodhë, për shembull, me neurodermatit dhe astmë. Sistemi imunitar i të prekurve është tepër i stimuluar dhe prodhon sasi më të mëdha imunoglobuline E. Këto antitrupa ngjiten në lëkurë gjatë reaksioneve alergjike. Në pacientët me alergji, këto antitrupa ngjiten në të ashtuquajturat qeliza mast (një nëngrup leukocitesh), të cilat më pas lëshojnë histaminën. Kjo substancë shkakton simptoma tipike të alergjisë si kruajtje, skuqje të lëkurës dhe ënjtje të indeve (edemë).

Prandaj, mësimi i një ushtrimi relaksimi mund ta bëjë jetën më të lehtë për ata që vuajnë nga alergjitë, siç kanë treguar studimet: të sëmurët me astmë vuajnë nga sulmet më rrallë, lëkura e pacientëve me neurodermatit përmirësohet dhe ata që vuajnë nga ethet e barit përfitojnë gjithashtu nga relaksimi i synuar.