Si të lexoni saktë insertet e paketave

Fakti që futjet e paketave janë kaq të ndërlikuara është për shkak të kërkesave ligjore. Këto çojnë në tekste që pothuajse asnjë pacient nuk i kupton. Kjo do të thotë që futjet e paketave humbasin qëllimin e tyre të vërtetë.

Pra, mos dyshoni në inteligjencën tuaj nëse keni luftuar me paketimin e një ilaçi, por ende nuk keni kuptuar gjithçka. Në vend të kësaj, pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për një shpjegim.

Së pari kuptoni, pastaj gëlltitni

Që nga 1 janari 1999, farmacive u kërkohet gjithashtu të kenë një zonë të veçantë konsultimi ku klientët mund të marrin këshilla konfidenciale. Fakti që udhëzimet për pacientin dhe informacioni mjekësor për mjekun shpesh përshkruhen së bashku në futjen e paketimit, priret të errësojë në vend që të sigurojë qartësi. Sfondi për këtë është se prodhuesit duan të mbrohen nga pretendimet e mëvonshme për dëme.

Futja e paketës - ajo që është veçanërisht e rëndësishme

Aspektet e mëposhtme janë veçanërisht të rëndësishme kur lexoni fletën e paketimit:

” Kundërindikimet (kundërindikimet): Kundërindikimet absolute janë të gjitha rrethanat që ndalojnë përdorimin e barit në fjalë për shkak të efekteve anësore shumë të rënda (p.sh. shtatzënia, astma, ulçera në stomak). Përveç kësaj, ka kundërindikacione relative, ku mjeku duhet të peshojë përfitimet dhe rreziqet e aplikimit të barit për pacientin.

“Ndërveprimet me agjentë të tjerë (ndërveprimet medikament-drogë): Medikamente të ndryshme mund të ndikojnë në efektet e njëri-tjetrit kur përdoren në afërsi me njëri-tjetrin. Në asnjë mënyrë nuk duhet të nënvlerësoni ndërveprime të tilla: Efekti i njërit ose të dy barnave mund të zvogëlohet ose rritet, dhe përveç kësaj, një preparat mund të ketë një efekt më të shkurtër ose më të gjatë se sa duhet.

Megjithatë, jo vetëm ilaçet e tjera, por edhe ushqimet dhe stimuluesit mund të ndërveprojnë në mënyrë të padëshirueshme me një ilaç. Prandaj, shmangni kafen, alkoolin, lëngun e grejpfrutit ose produktet e qumështit nëse kjo është e shënuar në paketimin ose e rekomanduar nga mjeku ose farmacisti juaj.

Efektet anësore - mos u frikësoni

Insertet e paketimit shpesh përmbajnë një listë të gjatë të efekteve anësore të mundshme. Frekuenca me të cilën mund të shfaqen efektet anësore varion nga shumë e zakonshme në shumë e rrallë.

Prodhuesit farmaceutikë duhet të listojnë të gjitha efektet anësore të njohura, edhe nëse ato kanë ndodhur vetëm në një pacient të vetëm, për shembull. Përveç kësaj, ka shumë pak gjasa që një pacient të ketë të gjitha efektet anësore të listuara.

  • Shumë e rrallë: në më pak se 0.01 për qind të rasteve
  • Të rralla: në 0.01 deri në 0.1 për qind
  • Herë pas here: 0.1 deri në 1 përqind
  • Shpesh: në 1 deri në 10 përqind
  • Shumë shpesh: në më shumë se 10 përqind

Mos u shqetësoni nga asnjë paketë, edhe nëse disa lexojnë si ditarin e një patologu.