Si të hiqni ose trajtoni koren e qumështit?

A mund të hiqet kapaku i djepit?

Më e rëndësishme se çështja se si të hiqni kapakun e djepit është nëse këshillohet ta hiqni atë fare. Mjekët rekomandojnë të mos e bëni këtë. Kjo ndodh sepse kapaku i djepit është zakonisht manifestimi i parë i dermatitit atopik. Nuk do të bënte mirë heqja e zgjebeve, por më tepër dëm:

Fëmija mund të ndiejë dhimbje kur ju lironi koret në zonat e përflakur, shumë të kruar të lëkurës. Kjo gjithashtu krijon plagë të vogla në të cilat bakteret mund të vendosen shpejt dhe ndoshta të ndezin më tej zonën e prekur.

Si mund të trajtohet kapaku i djepit?

Shumë prindër janë të shqetësuar se kapaku i djepit do të ndikojë në mirëqenien e fëmijës së tyre dhe pyesin veten: Çfarë mund të bëhet për të trajtuar kapelën e djepit? Nëse dëshironi të trajtoni kapakun e djepit, është e rëndësishme të lehtësoni skuqjen dhe kruajtjen e lidhur me të. Masat e mëposhtme janë përgjithësisht të dobishme për kapakun e djepit dhe neurodermatitin:

  • Kompresat dhe locionet ftohëse (p.sh. me polidokanol ose mentol të shtuar) qetësojnë lëkurën e përflakur dhe lehtësojnë kruajtjen.
  • Preparatet kortizonike dhe imunomoduluesit në formën e kremrave dhe pomadave e zbehin reaksionin inflamator që çon në skuqje. Megjithatë, këto medikamente duhet të përdoren vetëm tek foshnjat për një kohë të shkurtër dhe nën mbikëqyrjen mjekësore.
  • A mund të hiqet kapaku i djepit?

Më e rëndësishme se çështja se si të hiqni kapakun e djepit është nëse këshillohet ta hiqni atë fare. Mjekët rekomandojnë të mos e bëni këtë. Kjo ndodh sepse kapaku i djepit është zakonisht manifestimi i parë i dermatitit atopik. Nuk do të bënte mirë heqja e zgjebeve, por më tepër dëm:

Fëmija mund të ndiejë dhimbje kur ju lironi koret në zonat e përflakur, shumë të kruar të lëkurës. Kjo gjithashtu krijon plagë të vogla në të cilat bakteret mund të vendosen shpejt dhe ndoshta të ndezin më tej zonën e prekur.

Si mund të trajtohet kapaku i djepit?

Shumë prindër janë të shqetësuar se kapaku i djepit do të ndikojë në mirëqenien e fëmijës së tyre dhe pyesin veten: Çfarë mund të bëhet për të trajtuar kapelën e djepit? Nëse dëshironi të trajtoni kapakun e djepit, është e rëndësishme të lehtësoni skuqjen dhe kruajtjen e lidhur me të. Masat e mëposhtme janë përgjithësisht të dobishme për kapakun e djepit dhe neurodermatitin:

Kompresat dhe locionet ftohëse (p.sh. me polidokanol ose mentol të shtuar) qetësojnë lëkurën e përflakur dhe lehtësojnë kruajtjen.

Preparatet kortizonike dhe imunomoduluesit në formën e kremrave dhe pomadave e zbehin reaksionin inflamator që çon në skuqje. Megjithatë, këto medikamente duhet të përdoren vetëm tek foshnjat për një kohë të shkurtër dhe nën mbikëqyrjen mjekësore.

Heqja e gneissit të kokës nuk është problem. Për ta bërë këtë, lani kokën e fëmijës me një shampo të butë për fëmijë. Nëse është formuar një shtresë e fortë zbokthi, njomni për pak kohë me një vaj për fëmijë nën një mbulesë koke. Më pas zbokthi mund të hiqet lehtësisht me një furçë për fëmijë.

Konsultohuni me pediatrin tuaj nëse nuk jeni të sigurt nëse bëhet fjalë për kapak djepi apo një gjendje tjetër.