HPV: Shkaqet, Prognoza, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Kursi dhe prognoza: Nuk ka ecuri klasike të sëmundjes, shpeshherë e pavërejtur dhe shëruese pa pasoja, mund të formohen lytha (sidomos lythat e lëkurës, lythat gjenitale), shumë rrallë kanceri (si kanceri i qafës së mitrës, kanceri i faringut oral, kanceri anal)
 • Trajtimi: Në varësi të pamjes klinike, krem, terapi lazer, elektrokauteri, mjekim, procedura kirurgjikale.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me papillomavirusin njerëzor (HPV) kryesisht nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë me lëkurën ose mukozën; Faktorët e rrezikut: marrëdhëniet seksuale të pambrojtura, pirja e duhanit, sistemi imunitar i shtypur, shumë lindje, infeksione të tjera
 • Simptomat: Në varësi të pasqyrës klinike; p.sh., në rastin e lythave gjenitale, papulave të kuqërremta, kafe ose të bardha në rajonet gjenitale dhe anale, mundësisht me një ndjenjë lagështie dhe kruajtjeje; në rastin e kancerit të qafës së mitrës, shkarkimit vaginal dhe gjakderdhjes vaginale të pashpjegueshme
 • Ekzaminimi dhe diagnoza: Ekzaminimi fizik, testi i qelizave (pap testi), kolposkopia (reflektimi i zgjatur i vaginës), testi HPV, biopsi (analiza e mostrës së indeve)
 • Parandalimi: seksi më i sigurt (prezervativët), vaksinimi, higjiena, ekzaminimi i rregullt i rekomanduar për gratë nga gjinekologu

Çfarë është HPV?

Infeksioni HPV mund të çojë në zhvillimin e llojeve të ndryshme të lythave, por edhe kancerit (për shembull, kanceri i qafës së mitrës). Papillomaviruset e njeriut ndahen në grupe me rrezik të ulët (duke përfshirë llojet 6, 11) dhe grupe me rrezik të lartë (përfshirë llojet 16, 18). Infeksioni afatgjatë me një lloj HPV me rrezik të lartë rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit. Megjithatë, në shumicën e rasteve, infeksioni HPV shërohet pa terapi apo pasoja negative.

Infeksioni HPV është i trajtueshëm vetëm në rastin e lythave gjenitale (lythat gjenitale) ose karcinomave (ndryshimet malinje të indeve). Për infeksionin e pastër me HPV nuk ka mjekim, kështu që shpesh duhet pak kohë për të hequr qafe virusin. Prandaj, një infeksion HPV është gjithashtu ngjitës për një kohë relativisht të gjatë.

Gjatë infeksionit akut dhe më të gjatë (zakonisht deri në dy vjet maksimumi), është e mundur të infektohen partnerët seksualë me HPV. Meqenëse një infeksion HPV pa simptoma as që vihet re, infeksioni shpesh ndodh pa e ditur.

Si përparon HPV tek burrat dhe gratë?

Papillomavirusi i njeriut (HPV) nuk bën dallim midis grave dhe burrave. Është e mundur që të dy të infektohen gjatë marrëdhënieve seksuale të pambrojtura (përfshirë seksin oral). Kursi klasik i një infeksioni HPV nuk ekziston. Shpesh kalon pa u vënë re dhe shërohet pa pasoja. Nëse shfaqen simptoma të HPV, shërimi spontan është gjithashtu i mundur.

Në përgjithësi, shumica e infeksioneve HPV shërohen brenda pak muajsh. Pas dy vjetësh, rreth 90 për qind e të gjitha infeksioneve HPV shërohen.

Rrallëherë, pas një periudhe inkubacioni prej disa javësh deri në tetë muaj pas infektimit me HPV, lythat gjenitale (lythat gjenitale) zhvillohen në zonën gjenitale (vaginë, vulvë, penis, skrotum) dhe/ose anale. Fillimisht formohen papula të vogla (nyje ose vezikula), të cilat ndonjëherë përhapen në një zonë të madhe. Vetëm në disa pacientë disa viruse HPV vazhdojnë më gjatë dhe madje çojnë në kancer. Shpesh kalojnë vite ose dekada përpara se kanceri të zhvillohet për shkak të HPV.

Një infeksion HPV i shëruar nuk ofron mbrojtje kundër një infeksioni të rinovuar me patogjenët.

Në shumicën e rasteve, infeksionet HPV shërohen spontanisht, pasi qelizat imune luftojnë dhe vrasin viruset HPV. Ndonjëherë, megjithatë, sëmundjet ekzistuese dobësojnë sistemin imunitar dhe kështu luftën natyrale kundër HPV. Prandaj, këto duhen trajtuar për të mposhtur HPV gjithashtu.

Në përgjithësi, zgjedhja e terapisë HPV varet nga lloji dhe shtrirja e simptomave të HPV. Simptomat si kondilomat ose lythat e lëkurës trajtohen në mënyra të ndryshme. Vetë viruset HPV rrallë eliminohen plotësisht. Prandaj, shpesh ndodhin rikthime.

Nëse mjeku ka testuar një pacient pozitiv për HPV, ka kuptim të informoni edhe partnerin seksual për këtë në mënyrë që të shmangni infektimin e njerëzve të tjerë nëse është e mundur.

Krem (krioterapi)

Elektrokuteria

Mjeku përdor elektrokauterinë si krem ​​për lythat gjenitale dhe lythat e lëkurës. Indi i ndryshuar nga HPV shkatërrohet nga rryma elektrike. Megjithatë, virusi HPV mbetet në trup dhe ndonjëherë shkakton ndryshime të reja të lëkurës.

Elektrokauteri përdoret gjithashtu pas heqjes kirurgjikale të lythave: mjeku djeg shtresat e lëkurës direkt ngjitur dhe enët e tyre. Kjo zvogëlon rrezikun e përsëritjes, por ka një probabilitet të lartë që të krijohet një mbresë.

Procedurat kirurgjikale

Është e mundur të trajtohet një simptomë e HPV në kirurgji. Kjo përfshin përdorimin e instrumenteve të ndryshme. Së pari, zona e prekur e trupit anestezohet lokalisht. Pastaj rritjet priten me një lugë të mprehtë (kyretazh), një lak elektrik (procedurë ekscizionale elektrokirurgjikale, LEEP) ose gërshërë kirurgjikale (grusht me gërshërë) (ekcizion).

Megjithatë, nëse pacientja është shtatzënë, ata përpiqen ta shtyjnë operacionin deri pas lindjes. Në varësi të fazës së kancerit, kirurgu do ta zgjasë operacionin në përputhje me rrethanat. Për shembull, në rastin e kancerit të avancuar të qafës së mitrës, zakonisht hiqet e gjithë mitra (histerektomia radikale).

Në disa pacientë me kancer, terapia me rrezatim dhe/ose kimioterapia kryhet si alternativë ose krahas operacionit.

Terapia me lazer

Ky opsion për trajtimin e sëmundjes HPV është gjithashtu një nga procedurat kirurgjikale. Lazeri (për shembull CO2 ose lazeri Nd:YAG) përdoret për lythat HPV të çdo lloji. Nën anestezi lokale, rritjet priten dhe avullohen. Megjithatë, këshillohet kujdes: viruset HPV përhapen lehtësisht për shkak të zhvillimit të tymit. Prandaj, mbrojtja e duhur me anë të nxjerrësve dhe filtrave është veçanërisht e rëndësishme.

Ilaçe kundër lythave HPV

Drogë

Përdorues

Shënimet

Podofilotoksina-0.15% krem

Pacient

Krem Imiquimod 5%.

Pacient

Acid trikloroacetik

Mjek

Në parim, infeksionet HPV shoqërohen me një rrezik të lartë të përsëritjes (rikthimit). Prandaj, këshillohet që të monitorohen me kujdes zonat e trajtuara dhe të vizitoni mjekun në intervale të rregullta.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Papillomaviruset e njeriut (HPV) i përkasin viruseve të ADN-së. Ashtu si gjenomi i njeriut, informacioni i tyre gjenetik ruhet në një fije ADN-je. Për t'u riprodhuar, viruset HPV kërkojnë qeliza njerëzore. Infeksioni funksionon si kjo:

Viruset HPV futin materialin e tyre gjenetik në një qelizë pritëse njerëzore (qeliza e lëkurës ose e membranës mukoze) dhe e detyrojnë atë të prodhojë vazhdimisht viruse të reja. Në një moment, qeliza pritëse shpërthen (dhe vdes gjatë procesit), duke lëshuar shumë viruse të rinj. Ata më pas infektojnë qelizat e reja njerëzore.

Transmetuesi

Shumë viruse HPV transmetohen thjesht nga kontakti me lëkurën. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata patogjenë që shkaktojnë lytha të padëmshme të lëkurës (papilloma).

Llojet e HPV-së që infektojnë organet gjenitale dhe shkaktojnë lytha gjenitale ose kancer të qafës së mitrës, për shembull, transmetohen kryesisht përmes marrëdhënieve seksuale. Prandaj, infeksionet gjenitale HPV klasifikohen si sëmundje seksualisht të transmetueshme (STD).

Infeksioni me HPV është gjithashtu i mundur përmes seksit oral nëse mukoza e gojës bie në kontakt me zonat e lëkurës të infektuara me HPV (të tilla si labia ose penisi).

Në përgjithësi, është e mundur të infektoheni me HPV edhe në një partneritet të përkushtuar, pra gjatë marrëdhënieve seksuale me të njëjtin partner.

E njëjta gjë vlen edhe për kontaktin fizik kur laheni së bashku, megjithëse kjo është një rrugë shumë më e rrallë e infeksionit. Të paktën teorikisht është i mundur edhe një infeksion me virusin HPV nëpërmjet objekteve të infektuara si lodrat e seksit, peshqirët ose tualeti.

Një mundësi tjetër është transmetimi i patogjenit nga nëna tek fëmija gjatë lindjes, ku tumoret beninje në zonën e laringut (papilloma e laringut) rrallë ndodhin.

Sipas njohurive të deritanishme, nuk ekziston rreziku i infektimit nëpërmjet ushqyerjes me gji, puthjes normale apo dhurimit të gjakut.

Nëse lythat gjenitale gjenden në zonën gjenitale-anus të fëmijëve, kërkohet vëmendje e veçantë. Këtu është e rëndësishme që mjeku të ekzaminojë çdo rast individual për të përjashtuar abuzimin seksual.

Faktorët e rrezikut

Ndoshta faktori më i rëndësishëm i rrezikut për infeksionin gjenital rezulton nga mekanizmi i transmetimit të HPV: marrëdhëniet seksuale të shpeshta dhe veçanërisht të pambrojtura. Faktorë të tjerë rreziku për infeksionin HPV përfshijnë:

 • Kontakti i parë seksual para moshës 16 vjeç: Ky faktor rreziku është veçanërisht i vërtetë për vajzat.
 • Pirja e duhanit: Cigaret & Co jo vetëm që rrisin rrezikun e infeksionit HPV, por edhe rrezikun që qelizat të degjenerojnë dhe të zhvillohen në qeliza kanceroze.
 • Përdorimi i paqëndrueshëm i prezervativëve: Prezervativët jo gjithmonë parandalojnë 100 për qind infeksionin HPV, por nëse përdoren vazhdimisht gjatë kontaktit seksual, rreziku i infektimit zvogëlohet.
 • Sistemi imunitar i shtypur: Nëse sistemi imunitar është i dëmtuar në funksionin e tij për shkak të një sëmundjeje (siç është HIV) ose për shkak të ilaçeve (supresuesit imunitar), rreziku i infeksionit HPV rritet.
 • Infeksione të tjera gjenitale: Klamidia, herpesi gjenital dhe infeksione të ngjashme gjithashtu duket se nxisin transmetimin e HPV.

Përveç kësaj, disa faktorë rrisin rrezikun që qelizat e infektuara me HPV të kthehen në qeliza kanceroze. Këto përfshijnë pirjen e duhanit, shumë shtatzëni, infeksionin me HIV dhe përdorimin e pilulave kontraceptive për pesë vjet ose më gjatë.

Sëmundjet pasuese

Sëmundjet dytësore që mund të rezultojnë nga një infeksion HPV varen nga lloji i virusit. Shumica nuk shkaktojnë fare simptoma ose shkaktojnë vetëm lytha të padëmshme të lëkurës. Disa lloje HPV infektojnë në mënyrë specifike mukozën gjenitale. Ata ndahen në grupe sipas mundësive që ato të shkaktojnë kancer:

Llojet me rrezik të lartë (HPV me rrezik të lartë) shkaktojnë ndryshime indore (displazi, neoplazi) nga të cilat, në raste të rralla, zhvillohet një tumor malinj gjatë një periudhe vitesh. Kanceri i qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës) është veçanërisht i zakonshëm. Megjithatë, infeksioni HPV gjithashtu rrit rrezikun e kancereve të tjera si kanceri i penisit ose kanceri i laringut. Dy llojet kryesore të HPV me rrezik të lartë janë HPV 16 dhe 18, dhe llojet e tjera me rrezik të lartë janë renditur në tabelën më poshtë.

Disa papillomaviruse si HPV 26, 53 dhe 66 kanë më shumë gjasa të zbulohen në lezionet prekanceroze. Disa autorë i referohen këtyre si HPV të ndërmjetme (rrezik mesatar-i lartë). Rreziku i kancerit për këto lloje HPV është midis atij të llojeve me rrezik të ulët dhe të lartë. Viruset HPV 5 dhe 8, për shembull, klasifikohen gjithashtu si HPV të ndërmjetëm. Ato janë realisht të rrezikshme vetëm në dy raste: në rastin e mungesës së imunitetit dhe në rastin e sëmundjes së rrallë trashëgimore të lëkurës epidermodysplasia verruciformis.

Në tabelën e mëposhtme, llojet më të zakonshme të HPV klasifikohen sipas klasave të rrezikut:

Klasifikimi Klasa e rrezikut Llojet e HPV
rrezik të ulët 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 70, 71, 72, 74, 81, 83, CP6108
Rreziku i lartë
Rrezik mesatar i lartë 5, 8, 26, 53, 66

Tabela e llojeve të HPV nuk është e plotë. Këtu bëhet fjalë për llojet e HPV-së, klasifikimi i të cilëve në grupe të ndryshme rreziku aktualisht mbështetet mjaftueshëm nga studimet. Megjithatë, ka lloje të tjera HPV, disa prej të cilave gjithashtu çojnë në sëmundje dytësore.

Lythat gjenitale (Condylomata acuminata)

Lythat gjenitale (kondilomat me majë) janë rritje beninje të indeve në zonën gjenitale dhe në anus. Ato transmetohen përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura dhe zakonisht janë përgjegjës llojet me rrezikshmëri të ulët HPV 6 dhe 11, por ndonjëherë përgjegjës janë edhe përfaqësues të tjerë të HPV. Burrat dhe gratë janë të prekur në mënyrë të barabartë nga lythat gjenitale.

Nga infektimi me virusin HPV deri te shfaqja e lythave gjenitale (periudha e inkubacionit) ndonjëherë zgjat deri në tetë muaj. Kondilomat janë tumoret beninje më të zakonshme të zonës gjenitale të jashtme dhe anale. Zakonisht shërohen spontanisht, por ndonjëherë vazhdojnë për muaj ose vite.

Condylomata plana

 • Neoplazia intraepiteliale e qafës së mitrës (CIN): në qafën e mitrës (= qafën e mitrës)
 • Neoplazia intraepiteliale e vulvës (VIN): në vulvë (= labia, klitoris dhe mons veneris)
 • Neoplazia intraepiteliale vaginale (VAIN): në vaginë (= vaginë)
 • Neoplazia intraepiteliale e penisit (PIN): në penis
 • Neoplazia intraepiteliale perianale (DHIMBJE): në regjionin e anusit
 • Neoplazia intraepiteliale anale (AIN): në regjionin e anusit (anusit).

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth zhvillimit dhe trajtimit të kondilomave, lexoni artikullin Lythat gjenital.

Kanceri i qafës së mitrës (karcinoma e qafës së mitrës).

Kur qelizat e mukozës në qafën e mitrës (qafa e mitrës) infektohen kronikisht me lloje të HPV me rrezik të lartë, ekziston mundësia që ato të degjenerojnë me kalimin e kohës dhe të formojnë një tumor malinj. Megjithatë, kjo nuk ndodh me çdo infeksion, por relativisht rrallë: Sipas statistikave, më pak se një në 100 gra të infektuara me një lloj HPV me rrezik të lartë zhvillon kancer të qafës së mitrës – dhe kjo ndodh mesatarisht 15 vjet pas infektimit me HPV.

Lexoni më shumë rreth zhvillimit, simptomave, trajtimit dhe prognozës së kancerit të qafës së mitrës në tekstin Kanceri i qafës së mitrës.

Sëmundje të tjera të kancerit

Në rastin e kancerit të qafës së mitrës është vërtetuar qartë lidhja me virusin HPV. Megjithatë, zhvillimi i kancerit nga HPV po hetohet edhe në vende të tjera. Për shembull, infeksioni me HPV nëpërmjet seksit oral mund të rrisë rrezikun e rritjeve malinje në fyt (si kanceri i laringut), por edhe në gojë (buzët). Përveç kësaj, ka studime që tregojnë një lidhje midis infeksionit HPV dhe kancerit të mushkërive.

Disa lloje HPV me rrezik të lartë nxisin rritje kanceroze në zonat gjenitale dhe anale, të tilla si kanceri vaginal, kanceri i vulvës, kanceri i penisit dhe kanceri anal. Megjithatë, të gjitha këto kancere janë shumë më pak të zakonshme se kanceri i qafës së mitrës.

Një studim i vitit 2021 tregoi se infeksioni me HPV me rrezik të lartë tipi 16 rrit gjasat e zhvillimit të kancerit të gjuhës, qiellzës, mishrave të dhëmbëve dhe bazës së zgavrës me gojë.

Lythat e lëkurës

Nëse një infeksion me HPV shkakton lytha në shputën e këmbës, këto janë zakonisht lytha shputore (verrucae plantares). Nëse lythat shputore shfaqen në numër më të madh në formën e fushave të lythave, dermatologët i referohen si lytha mozaiku.

Lythat e sheshta që shfaqen shpesh tek fëmijët shkaktohen nga HPV 3 ose 10. Termi teknik i tyre është verrucae planae juveniles.

Lythat në gojë

Ndonjëherë lythat individuale mund të shihen në gojë me infeksion HPV. Ato quhen papilloma orale.

Nëse lythat ose struktura të ngjashme me lytha shfaqen në gojë, mund të jetë sëmundja Heck (sëmundja e Heck-it ose hiperplazia fokale epiteliale). Këto rritje beninje të lëkurës ndodhin gjithmonë në grupe dhe jo individualisht. Zhvillimi i tyre lidhet me HPV 13 ose 32. Sëmundja e Heck-it është e rrallë në popullatën evropiane, por është e zakonshme në popullata të tjera, siç janë popujt indigjenë të Amerikës Qendrore dhe Jugore.

Epidermodysplasia verruciformis

Simptomat

Sistemi imunitar i njeriut lufton mjaft mirë një infeksion me viruset HPV në shumë raste, kështu që nuk shfaqet asnjë simptomë ose pothuajse nuk shfaqet ndonjë simptomë HPV. Në përgjithësi, simptomat shfaqen tek burrat dhe gratë, për shembull, në organet gjenitale ose në zonën e gojës/fytit.

Në rastin e një infeksioni latent HPV (njëri është i infektuar por nuk ka simptoma), papillomaviruset e njeriut mund të zbulohen vetëm në laborator. Në rastin e një infeksioni nënklinik HPV (pa simptoma të dukshme), është e mundur të vizualizohen vetëm ndryshimet e lëkurës/mukozës së lidhur me virusin duke përdorur teknika të veçanta.

Në të kundërt, kur simptomat e HPV janë të dukshme me sy të lirë, profesionistët mjekësorë i referohen kësaj si një infeksion klinik HPV. Shenjat që shkaktojnë viruset HPV varen nga lloji i virusit dhe sëmundja e veçantë.

Simptomat e lythave gjenitale (condylomata acuminata)

Tek gratë, shenja të tilla HPV gjenden kryesisht në labi, në kryqëzimin e pasmë të dy labia majora (komisioni i pasmë) dhe në regjionin anal. Megjithatë, lythat gjenitale ndonjëherë zhvillohen në vaginë dhe qafën e mitrës. Tek meshkujt, këto shenja të infeksionit me HPV prekin penisin dhe rajonin anal.

Lythat gjenital vështirë se shkaktojnë ndonjë shqetësim. Ndonjëherë, megjithatë, një ndjenjë lagështie dhe kruajtjeje, djegie dhe gjakderdhje pas marrëdhënies seksuale janë simptoma të mundshme të lythave gjenitale të shkaktuara nga HPV. Dhimbja shfaqet vetëm herë pas here.

Në raste të rralla, lythat gjenitale që ekzistojnë prej vitesh zhvillohen në të ashtuquajturat kondiloma gjigante Buschke-Löwenstein (Condylomata gigantea). Këto rritje të ngjashme me lulelakrën zhvendosin dhe shkatërrojnë indin përreth. Është e mundur që qelizat të degjenerojnë dhe të formojnë qeliza kanceroze (karcinoma verrukoze).

Simptomat e condylomata plana

Simptomat e neoplazise intraepiteliale

Në shumë individë të prekur, ndryshimet qelizore të shkaktuara nga HPV (neoplazia intraepiteliale) nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Kjo vlen, për shembull, për neoplazinë intraepiteliale të qafës së mitrës (CIN, ndryshimet qelizore në zonën e qafës së mitrës). Në raste të tjera, simptomat ndonjëherë janë pak a shumë të dukshme. Për shembull, neoplazia intraepiteliale në vulvë (VIN) ndonjëherë shoqërohet me kruajtje, djegie dhe dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale (dyspareunia) ose mbetet asimptomatike.

Neoplazia intraepiteliale anale ose perianale (AIN dhe PAIN) shkakton kruajtje në zonën anale dhe gjakderdhje diskrete nga anusi dhe dhimbje gjatë defekimit. Lezionet qelizore të penisit (PIN) ndonjëherë shkaktojnë një skuqje prej kadifeje, të parregullt, me shkëlqim në zonën e glansit ose të lafshës.

Simptomat e kancerit të lidhur me HPV

Në fazat e avancuara të kancerit të qafës së mitrës, gratë shpesh raportojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës ose zonën e legenit, gjatë urinimit ose lëvizjeve të zorrëve. Nganjëherë ndodh gjithashtu akumulimi i lëngjeve në inde (mbyllje limfatike) në këmbë.

Ndonjëherë kancere të tjera shoqërohen gjithashtu me HPV. Simptomat varen nga vendndodhja e tumorit dhe faza e sëmundjes. Në rastin e kancerit të penisit, për shembull, ndodhin ndryshime të lëkurës si ënjtje ose ngurtësim i glansit ose lafshës, lëkura me gjakderdhje të lehtë në penis dhe ndonjëherë ndodhin rrjedhje me erë të keqe. Kanceri vaginal bëhet i dukshëm vetëm në një fazë të avancuar me simptoma të tilla si rrjedhje të përgjakshme ose gjakderdhje vaginale (për shembull pas seksit).

Simptomat e lythave të lëkurës

Lythat e lëkurës zakonisht zbulohen lehtësisht. Zakonisht nuk shkaktojnë ndonjë shqetësim, përveç kruajtjes së herëpashershme, ndjenjës së presionit apo tensionit. Lythat në shputën e këmbës shpesh shkaktojnë dhimbje. Ndonjëherë lythat (si lythat shputore) kanë njolla të vogla të zeza. Këto janë gjak i mpiksur nga kapilarët e vegjël të lëkurës.

Lythat e shputës në shputat e këmbëve shtypen nga brenda si thonjtë nga pesha e trupit kur ecni ose qëndroni në këmbë. Kjo ndonjëherë shkakton dhimbje të tilla, saqë ecja është shumë e vështirë.

Lythat e mozaikut kanë madhësinë e një koke gjilpëre dhe të bardha. Ato rriten veçanërisht në topat e këmbëve ose nën gishta. Në disa pacientë, ato gjithashtu mbulojnë të gjithë pjesën e poshtme të këmbës. Për shkak se ato janë më të sheshta se lythat e shputës, zakonisht nuk shkaktojnë dhimbje kur ecin ose qëndroni në këmbë.

Verrucae planae juveniles, të cilat shfaqen kryesisht tek fëmijët, janë lytha të sheshta, me ngjyrë të lëkurës. Ato formohen veçanërisht në fytyrë dhe në pjesën e pasme të duarve. Kur fëmijët i gërvishtin ato, ata përhapin viruset HPV në një model të ngjashëm me vizën, kështu që lythat shpesh janë gjithashtu të rregulluara në një model të ngjashëm me vizën.

Simptomat e lythave në gojë

Papillomat orale të shkaktuara nga infeksioni HPV janë lytha të vetme, të ngjashme me lulelakrën në gojë. Ato gjenden kryesisht në qiellzën e fortë ose të butë ose në uvula.

Në sëmundjen e Heck, disa papula të rrumbullakëta ose ovale shfaqen në mukozën e gojës. Të prekur kryesisht fëmijët dhe adoleshentët.

Simptomat e epidermodysplasia verruciformis

Diagnoza dhe ekzaminimi

Në shumicën e rasteve, asnjë simptomë HPV nuk mund të gjendet në një infeksion. Në shumicën e rasteve, infeksioni mbetet pa u vënë re. Megjithatë, nëse viruset HPV shkaktojnë shenja të sëmundjes, këto janë zakonisht ndryshime tipike në lëkurë ose në mukozën.

Megjithatë, disa manifestime janë aq të paqarta sa është e mundur që ato të bëhen të dukshme vetëm me procedura të veçanta. Ekzaminimet e nevojshme zakonisht bëhen nga specialistë, pra në varësi të pasqyrës klinike, ose dermatologë, gjinekologë, urologë ose specialistë të veshit, hundës dhe fytit. Një test klasik gjaku nuk kryhet për diagnozën e HPV.

Histori mjekesore

Së pari, mjeku pyet pacientin për çdo simptomë që mund të jetë në përputhje me infeksionin HPV, për shembull:

 • Ku janë saktësisht ankesat apo ndryshimet e lëkurës?
 • A ka kruajtje apo djegie në organet gjenitale?
 • A ka pasur ndonjë gjakderdhje që nuk mund të shpjegohet?

Mjeku gjithashtu vë në dukje faktorët e përgjithshëm të rrezikut si pirja e duhanit ose mjekimi. Ai gjithashtu do të pyesë për ndonjë gjendje të njohur para-ekzistuese. Këto mund të dobësojnë sistemin imunitar dhe në këtë mënyrë të favorizojnë një infeksion HPV.

Ekzaminim fizik

Mjeku zakonisht ekzaminon të gjithë trupin. Shumica e simptomave të HPV-së, përkatësisht lythat në lëkurë, njihen lehtësisht. Ekzaminimet e mëtejshme atëherë zakonisht nuk janë të nevojshme. Nëse një lyth i lëkurës duket i dyshimtë, mjeku e heq atë dhe e dërgon në laborator për ekzaminim të mëtejshëm.

Ndryshimet në zonën gjenitale femërore zakonisht zbulohen gjatë ekzaminimeve parandaluese. Vagina palpohet dhe më pas ekzaminohet me spekulum (“pasqyrë”). Palpimi është i rëndësishëm sepse ndonjëherë spekulat mbulojnë rritje të thella, të cilat rrallë shkaktohen nga viruset HPV.

HPV ndonjëherë gjendet edhe në zonën anale. Meqenëse tumoret e shkaktuara nga HPV nganjëherë shtrihen në kanalin anal, disa mjekë kryejnë një endoskopi të kanalit anal (proktoskopi).

Shpifje qelizore

Për gratë 20 vjeç e lart, gjinekologët rregullisht fshijnë qafën e mitrës për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës. Duke përdorur lëvizje rrethore, mjeku fillimisht fshin sipërfaqen e qafës së mitrës me një lloj furçe. Shpifja e dytë merret nga kanali i qafës së mitrës. Më pas njollat ​​konsolidohen në një pjatë qelqi me ndihmën e një solucioni alkoolik me përqindje të lartë dhe më pas ngjyrosen dhe ekzaminohen me ndihmën e mikroskopit.

Ky nuk është një test i veçantë HPV për të zbuluar viruset, por një ekzaminim për ndryshime të dyshimta në qelizat që vijnë nga infeksioni HPV (ose nga shkaqe të tjera).

Lexoni më shumë rreth fazave të ndryshme si rezultat i Pap testit këtu: Pap test.

Kolposkopia

Kolposkopia duhet kuptuar si një reflektim i zgjeruar i vaginës. Gjatë këtij ekzaminimi, mjeku gjinekolog përdor edhe të ashtuquajturin kolposkop (colpo = vaginë; skopie = vëzhgim), pra një lloj mikroskopi. Me një zmadhim deri në 40 herë, mjeku mund të zbulojë ndryshimet ose gjakderdhjet më të vogla në qafën e mitrës, qafën e mitrës, muret vaginale dhe vulvë.

Në kolposkopinë e zgjatur, mjeku vendos dy deri në tre përqind acid acetik në mukozën. Kjo bën që shtresat e sipërme mbuluese të ndryshuara të bymehen dhe të dalin të bardha nga pjesa tjetër e mukozës.

Një hap i mëtejshëm është i ashtuquajturi test i jodit Schiller. Mukoza vaginale lyhet me një tretësirë ​​jodi (katër për qind tretësirë ​​e jodit Lugol). Mukoza e shëndetshme më pas kthehet në kafe në të kuqe për shkak të niseshtës (glikogjenit) që përmban. Në të kundërt, shtresat qelizore që ndryshohen nga HPV, për shembull, mbeten të panjollosura.

Biopsi

Testi HPV

Ky test përdoret për të zbuluar infeksionin HPV dhe për të identifikuar llojin e virusit. Përdorimi i tij në qafën e mitrës testohet më së miri: rezultati i testit ndihmon në diagnostikimin e tumorit malinj ose pararendësve të tij. Shumë më pak i përshtatshëm është testi për zbulimin e infeksionit HPV në pjesë të tjera të trupit.

Testi HPV është i disponueshëm në variante të ndryshme. Për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës, aktualisht rekomandohet vetëm për gratë mbi 30 vjeç së bashku me Pap-testin. Nëse një Pap test i dukshëm është tashmë i disponueshëm në një moshë më të re, zakonisht është i dobishëm edhe një test për viruset papilloma humane. Ndihmon gjithashtu në monitorimin e suksesit të trajtimit për lezionet prekanceroze në qafën e mitrës.

Nëse dëshironi të dini më shumë për procedurën, rëndësinë dhe kostot e këtij ekzaminimi, ju lutemi lexoni artikullin e testit HPV.

Parandalim

Nëse jeni HPV pozitiv dhe dëshironi të keni një fëmijë, është e rëndësishme që të kontaktoni gjinekologun tuaj për këtë.

Në përgjithësi, ka kuptim t'i kushtoni vëmendje higjienës së plotë dhe të forconi sistemin imunitar. Për të zvogëluar rrezikun e infektimit me lytha normale të lëkurës, është gjithashtu një ide e mirë të mos ecni zbathur në pishina, ambiente sauna, dhoma zhveshjeje publike dhe dhoma hoteli. Nëse dikush në mjedis ka lytha, mos ndani peshqir, leckë larëse ose çorape (për lythat në këmbë) me atë person, për shembull.

Për të parandaluar infeksionet HPV në zonën gjenitale dhe anale, është mirë që gjithmonë të përdorni prezervativ, veçanërisht nëse ndërroni shpesh partnerë seksualë. Seksi më i sigurt nuk ofron mbrojtje 100 për qind kundër HPV-së, sepse virusi HPV ndonjëherë transmetohet nga infeksioni i njollosjes. Megjithatë, prezervativët zvogëlojnë rrezikun e infeksionit.

Konsiderohet e sigurt se rreziku i HPV-së është më i ulët tek meshkujt që janë bërë synet sesa tek meshkujt që nuk janë bërë synet.

Një mënyrë shumë e mirë parandalimi është vaksinimi ndaj HPV për të rinjtë dhe të rejat.

Vaksinimi HPV

Nuk dihet ende saktësisht se sa zgjat mbrojtja e vaksinimit. Rezultatet e studimit tregojnë se vajzat/gratë e vaksinuara janë ende të mbrojtura në mënyrë efektive kundër infeksionit HPV dymbëdhjetë vjet pas vaksinimit. Megjithatë, nuk është ende e mundur të thuhet nëse mbrojtja e vaksinimit do të duhet të rifreskohet në një moment.

Më shumë për zbatimin, efektivitetin dhe kostot e këtij vaksinimi kundër HPV-së mund të lexoni në artikullin Vaksinimi kundër HPV-së.

Grupet e vetëndihmës

 • Shërbimi i Informacionit për Kancerin – Grupet e mbështetjes së kancerit dhe shoqatat e pacientëve: www.krebsinformationsdienst.de/wegweiser/adressen/selbsthilfe.php