Vaksinimi HPV: Efektet, efektet anësore

Çfarë është vaksinimi HPV?

Vaksinimi HPV është një vaksinim kundër papillomaviruseve të njeriut. Ndër të tjera, këta konsiderohen si faktori më i rëndësishëm i rrezikut për kancerin e qafës së mitrës. Përveç kësaj, në disa raste ato nxisin edhe sëmundje të tjera, si forma të tjera të kancerit (p.sh. kanceri i penisit) si dhe lythat gjenitale.

Për shkak se vaksinimi HPV redukton faktorin më të rëndësishëm të rrezikut për kancerin e qafës së mitrës, ai në gjuhën e folur quhet "vaksinimi i kancerit të qafës së mitrës" ose "vaksinimi kundër kancerit të qafës së mitrës". Megjithatë, ky emër është i pasaktë sepse vaksinimi nuk parandalon drejtpërdrejt kancerin.

vaksinat

 • Vaksina e dyanshme e HPV-së mbron nga infeksioni me tipet HPV me rrezik të lartë 16 dhe 18, të cilët janë përgjegjës për rreth 70 për qind të të gjitha rasteve të kancerit të qafës së mitrës.
 • Vaksina e HPV me nëntë barna mbron nga llojet me rrezik të lartë 16, 18, 31, 33, 45, 52 dhe 58, të cilat së bashku shkaktojnë rreth 90 për qind të të gjitha rasteve të kancerit të qafës së mitrës. Nga ana tjetër, vaksina mbron edhe nga tipet me rrezik të ulët HPV 6 dhe 11, të cilët konsiderohen si shkaktarët kryesorë të lythave gjenitale (lythat gjenitale).

Vaksinat HPV përmbajnë proteina nga mbështjellja e virusit (kapsida). Sistemi mbrojtës formon antitrupa të veçantë kundër këtyre proteinave. Këto mundësojnë një mbrojtje të shpejtë dhe të synuar kur një person bie në kontakt me patogjenët pas vaksinimit.

Në përgjithësi të dyja llojet e vaksinimit kundër HPV tolerohen mirë. Megjithatë, mund të ndodhin efekte anësore – si me të gjitha medikamentet. Ato pothuajse nuk ndryshojnë midis dy vaksinave HPV, zakonisht zhduken vetë pas një kohe të shkurtër dhe zakonisht nuk janë të rrezikshme.

Efektet anësore shumë të zakonshme janë:

 • reaksione në vendin e injektimit (skuqje, dhimbje, ënjtje)
 • Dhimbje koke
 • Dhimbje muskulore (vaksina e dyfishtë HPV)
 • lodhje (vaksina e dyfishtë HPV)

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë:

 • Ethe
 • Kruajtje, skuqje, urtikarie (vaksina e dyanshme HPV)
 • Kruarje dhe gjakderdhje në vendin e injektimit (vaksina e HPV me nëntë drejtime)
 • Dhimbje kyçesh (vaksina e dyanshme HPV)
 • Marramendje, lodhje (vaksina me nëntë drejtime HPV)

Me më pak frekuencë, ndonjëherë ndodhin efekte të tjera anësore, për shembull, infeksione të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes (vaksina e dyfishtë) ose ënjtje e nyjeve limfatike (të dyja vaksinat).

Të fikët si përgjigje ndaj injektimit (të dyja vaksinat) është e mundur nëse dikush në përgjithësi ka frikë nga injeksionet. Personat e prekur duhet t'i tregojnë mjekut për frikën nga injeksionet përpara se të marrin vaksinën.

Disa njerëz kanë një reaksion alergjik ndaj vaksinës HPV (të dyja vaksinat). Kjo mund të manifestohet me ënjtje të fytyrës dhe/ose rrugëve të frymëmarrjes. Në këtë rast, duhet të shkoni menjëherë te mjeku!

Asnjë tregues i infertilitetit apo “dëmtimit të vaksinës

Në përgjithësi, nuk ka asnjë ndalim për sportet pas një vaksinimi, por zakonisht është e arsyeshme që të mos e teproni menjëherë pas kësaj.

A janë të mundshme vdekjet?

Në të kaluarën, ka pasur raporte për vdekje të izoluara pas vaksinimit kundër HPV (rreth një në Gjermani dhe një në Austri). Megjithatë, deri më tani, në asnjë nga rastet nuk është arritur të vërtetohet se vaksinimi ishte përgjegjës për vdekjen.

Sa kohë është i dobishëm vaksinimi kundër HPV?

Komisioni i Përhershëm i Vaksinimit (STIKO) rekomandon vaksinimin kundër HPV për të gjithë fëmijët nga mosha nëntë deri në 14 vjeç. Vaksinimet e humbura duhet të ndiqen më së voni deri në moshën 18 vjeçare – pra deri në ditën e fundit para ditëlindjes së 18-të. Për vajzat dhe/ose gratë, inokulimi është kuptimplotë kundër HPV në mënyrë natyrale për mbrojtjen kundër kancerit të qafës së mitrës. Zbuloni më poshtë pse është e këshillueshme edhe për djemtë dhe meshkujt.

Qofshin vajza apo djem: Vaksinimi ndaj HPV bëhet para marrëdhënies së parë seksuale, nëse është e mundur, sepse ndonjëherë infektoheni me HPV gjatë seksit të parë – dhe ndoshta edhe gjatë paralojës!

Rekomandimi i vaksinimit për vajzat ka hyrë në fuqi që nga viti 2007, dhe vaksinimi ndaj HPV për djemtë rekomandohet që nga viti 2018.

Pse rekomandohet vaksinimi për djemtë?

 • Vaksinimi HPV zvogëlon rrezikun e kancerit të penisit dhe analit, si dhe tumoreve në gojë dhe fyt (seksi oral!). Papillomaviruset e njeriut shpesh përfshihen në zhvillimin e këtyre kancereve, si në kancerin e qafës së mitrës.
 • Vaksina e nëntëfishtë kundër HPV mbron jo vetëm vajzat/gratë nga lythat gjenitale, por edhe djemtë/burrat.
 • Nëse, falë vaksinimit kundër HPV, burrat/djemtë mbrohen nga infeksioni me papillomaviruset humane, ata gjithashtu nuk i kalojnë këto viruse te partnerët e tyre seksualë. Kjo do të thotë se vajzat përfitojnë edhe kur djemtë marrin vaksinën kundër HPV.

Vaksinimi HPV për të rriturit?

Për shembull, disa të rinj nuk kanë pasur ende marrëdhënie seksuale. Më pas, vaksinimi kundër HPV shpeshherë e zhvillon ende efektin e tij të plotë në këtë moshë.

Në rrethana të caktuara, megjithatë, vaksinimi HPV është ende i dobishëm edhe për një të rritur që është tashmë seksualisht aktiv. Ky mund të jetë rasti, për shembull, nëse dikush tashmë është infektuar me HPV 16, por jo ende me viruse të tjera HPV të përfshira në vaksinë (siç është tipi HPV 18 me rrezik të lartë). Pastaj vaksinimi HPV mbron personin në fjalë edhe pas infektimit të paktën ende kundër këtyre llojeve të virusit.

Kur mund/nuk duhet të vaksinohen?

Në rast të mbindjeshmërisë së njohur ndaj përbërësve të vaksinës, vaksinimi kundër HPV nuk duhet të administrohet.

Në rast të sëmundjeve akute, të rënda, febrile, vaksinimi kundër HPV duhet të shtyhet. Vaksinimi kundër HPV gjithashtu nuk rekomandohet gjatë shtatzënisë.

Cila është procedura për vaksinimin e HPV?

Për vaksinimin kundër HPV, ju shkoni për shembull te një pediatër, mjek i përgjithshëm ose gjinekolog. Mjeku e injekton vaksinën në një muskul (mundësisht në pjesën e sipërme të krahut).

Kur filloni me serinë e vaksinimit HPV nga mosha 15 vjeç, në thelb nevojiten tre doza vaksinimi për imunizimin bazë.

Orari për çdo dozë vaksinimi ndryshon pak në varësi të vaksinës HPV të përdorur. Intervalet ndërmjet dozave varen edhe nga fakti nëse janë planifikuar dy ose tre doza vaksinash. Ka kuptim të përfundoni serinë e vaksinimit brenda një viti.

Disa pyesin veten nëse u ndalohet të bëjnë seks gjatë imunizimit (vaksinime të shumëfishta HPV). Është e rëndësishme që vaksinimi i plotë ndaj HPV të bëhet përpara marrëdhënies së parë seksuale. Pra, gjëja më e sigurt për të bërë është të mos kryeni marrëdhënie seksuale përpara se të përfundoni vaksinat. Edhe prezervativët nuk mbrojnë 100 për qind nga infeksioni HPV.

A ka nevojë për një përforcues vaksinimi?

Ende nuk është sqaruar përfundimisht nëse një përforcues i vaksinimit HPV është i nevojshëm në një moment pas një imunizimi të plotë bazë. Rezultatet e studimit të deritanishëm tregojnë se mbrojtja e vaksinës kundër llojeve të HPV me rrezik të lartë 16 dhe 18 ruhet ende tek vajzat dhe gratë, përkatësisht, 12 vjet pas vaksinimit.

Vaksinimi HPV pas konizimit

Gjatë një konizimi, mjeku pret indet e ndryshuara nga qafa e mitrës në një formë koni, e cila përndryshe mund të zhvillohet në kancer të qafës së mitrës. Rreziku që ndryshimet qelizore të formohen përsëri më vonë mund të reduktohet nëse gratë marrin vaksinimin HPV pas konizimit. Këtë e tregojnë studimet.

Vaksinimi HPV: efektiviteti

Nëse ata do të thonë po ose jo për vaksinimin HPV, varet nga prindërit, adoleshentët dhe të rinjtë, sepse vaksinimi aktualisht nuk është i detyrueshëm.

Shkencëtarët kanë hetuar efektivitetin e vaksinimit HPV në studime të shumta. Si përmbledhje, të dyja vaksinat HPV reduktojnë ndjeshëm rrezikun e infektimit me ato lloje të viruseve me rrezik të lartë që më së shpeshti përfshihen në zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës (HPV 16 dhe 18). Vaksina me nëntë barna mbron gjithashtu kundër llojeve të tjera të HPV-së që ndonjëherë shkaktojnë kancer të qafës së mitrës.

Dy studime kryesore të fundit tregojnë gjithashtu se vaksina HPV, e cila është miratuar në Evropë që nga viti 2006, mund të parandalojë në fakt kancerin e qafës së mitrës:

 • Studimi britanik (2021) tregoi gjithashtu një rrezik të reduktuar ndjeshëm të kancerit përmes vaksinimit HPV. Ai tregoi se sa më të reja të ishin vajzat kur vaksinoheshin, aq më i ulët ishte rreziku i tyre i mëvonshëm për kancer të qafës së mitrës.

Studime të tjera treguan se vaksinimi HPV mund të parandalojë formimin e lezioneve prekanceroze.

Mbrojtje kundër kancereve të tjera si dhe lythave gjenitale

Vaksina me nëntë doza parandalon gjithashtu infeksionin me shkaktarët kryesorë të lythave gjenitale (HPV 6 dhe 11) si dhe me lloje të tjera të rrezikut HPV. Vaksina me dy doza nuk e ofron këtë mbrojtje.

Efektiviteti i vaksinimit HPV varet nëse një fëmijë ka tashmë një infeksion HPV në kohën e vaksinimit. Njeriu mund të infektohet me viruset HPV edhe gjatë aktivitetit të parë seksual. Prandaj, nëse vaksina HPV u jepet adoleshentëve tashmë aktivë seksualisht, ajo mund të jetë më pak efektive.

Nuk është një zëvendësim për ekzaminimet parandaluese!

Infeksioni HPV ndonjëherë ndodh pavarësisht vaksinimit, sepse vaksinat e ndryshme nuk janë efektive kundër të gjithë viruseve HPV, por vetëm kundër llojeve HPV që janë më shpesh përgjegjës për sëmundjet dytësore.

Kostot e vaksinimit HPV

Kompanitë statutore të sigurimit shëndetësor paguajnë për vaksinimin e HPV-së për fëmijët nga mosha nëntë deri në katërmbëdhjetë vjeç dhe gjithashtu nuk kanë munguar vaksinat deri në ditëlindjen e 18-të. Si rregull, këtë e bëjnë edhe kompanitë private të sigurimeve shëndetësore. Është më mirë të pyesni kompaninë tuaj të sigurimit paraprakisht.

Për sa i përket vaksinimit të HPV për të rriturit, disa kompani sigurimesh mbulojnë gjithashtu kostot. Edhe këtu ia vlen të pyesësh.

Mungesa e vaksinave

Për të mësuar se çfarë bëjnë mjekët kur këto mungesa të furnizimit prekin vaksinat e HPV, lexoni artikullin tonë Mungesa e vaksinave.