Humbja e peshës

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Përcaktim

Ulja e peshës (dobësimi) mund të arrihet në dy mënyra. Për të humbur peshë, një energji negative bilancit duhet të arrihet. Kjo do të thotë se më shumë kalori janë konsumuar sesa duhet të konsumohen. Kjo mund të arrihet nga njëra anë nga një marrje e reduktuar e energjisë (FdH klasike) dhe nga ana tjetër nga një konsum i rritur (për këtë ju gjithashtu mund të shihni temën tonë durim sportive dhe djegia e dhjamit).

Sa më radikale të jetë strategjia për të humbur peshë, aq më shpejt të arrini qëllimin tuaj?

Kjo nuk vlen në asnjë rast për terapinë ushqyese që synon humbjen e peshës në rast të mbipeshë. Përkundrazi, sa më rigoroz, i njëanshëm dhe me pak kalori çdo ditë dietë është, aq më i madh rreziku i të qenit i paaftë për të ruajtur këtë formë të ushqyerit për një periudhë më të gjatë kohore. Rreziku për të mos marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese të caktuara është i madh.

Në kontekstin e dietave të njëanshme, zakone të pasakta të ngrënies që kanë çuar në mbipeshë mirëmbahen. Pas përfundimit të dietë, dikush do të bjerë përsëri në modelet e vjetra të sjelljes dhe shpejt do të fitojë peshë përsëri. Dieta BCMNëse marrja ditore e kalorive është shumë e ulët, shkaktohet i ashtuquajturi efekt yo-yo.

Trupi reagon ndaj marrjes së zvogëluar të ushqimit duke zbrazur depot e sheqerit, të ashtuquajturat rezerva glukogjeni. Tjetra, trupi prish proteina dhe vetëm atëherë organizmi fillon të sulmojë rezervat e tij, yndyrën e trupit. Kjo "yndyrë rezervë" në stomak, ijet dhe kofshët është sigurimi i jetës për kohën në nevojë.

Me dieta jashtëzakonisht të reduktuara kalori ne simulojmë kohën e urgjencës për trupin tonë. Si pasojë e kësaj, vihet në lëvizje një program kursimesh (humbje peshe). Shkalla metabolike bazale zvogëlohet dhe si pasojë, sa më shpejt që të hahet më shumë, pesha e vjetër rifitohet shpejt dhe fitohet edhe më shumë peshë.

Ngadalë drejt suksesit

Nëse doni të humbni peshë përgjithmonë duhet të merrni kohën tuaj. Idealja është të humbni gjysmë kilogram në maksimum një kilogram në javë. Gjysmë kilogrami yndyrë korrespondon me 3500 kalori.

Përveç kësaj, 500 kalori më pak në ditë duhet të merret me ushqim ose të digjet përmes ushtrimeve shtesë. Një kombinim i të dyjave është më i përshtatshmi. Format ushqyese të ndjeshme janë: Këto programe ushqyese plotësohen nga terapi individuale e ushtrimeve të përshtatura për mundësitë e individit (idealisht një formë e përshtatshme e durim sport) . - me kalori të reduktuar mesatarisht

  • i larmishëm
  • Sipas kërkesave
  • I përshtatshëm për përdorim të përditshëm (jo shumë kompleks në ekzekutim, pa receta të komplikuara)
  • E qëndrueshme për një kohë të gjatë
  • Përmbajnë këshilla dhe udhëzime për ndryshimin e zakoneve të ngrënies dhe mënyrave të të ngrënit dhe
  • Mos kërkoni që të hiqni dorë plotësisht nga disa ushqime dhe pjata të preferuara.