Hidrocela (Hernia e ujit): Opsionet e trajtimit

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Në rast të hidrocelës kongjenitale zakonisht vetëm vëzhgim në fillim. Në rastet e hidrocelës që nuk regresojnë ose janë veçanërisht të mëdha, zakonisht kryhet kirurgji.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Shpesh regresioni i mbajtjes së ujit deri në moshën dy vjeçare. Pas operacionit zakonisht ka pak komplikime, simptomat zhduken pas fazës së shërimit.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaku i hidrocelës kongjenitale: mbyllja jo e plotë e kanalit inguinal, shkaqet e hidrocelës së fituar: Inflamacion, lëndim, përdredhje e testisit, hernie inguinale, tumore.
 • Simptomat: Kryesisht ënjtje e njëanshme, pa dhimbje, e fryrë e testisit, në varësi të shkakut dhe madhësisë, dhimbja është gjithashtu e mundur në raste të rralla.
 • Diagnoza: Anamneza, ekzaminimi fizik, palpimi i testisit, ekzaminimet ekografike, në raste të veçanta edhe rezonanca magnetike (MRI)

Çfarë është hidrocela?

Hidrocela: Pamje të ndryshme klinike.

Zakonisht, lëngu ndodhet midis dy lëkurave që rrethojnë testisin (së bashku të quajtur tunica vaginalis testis). Nëse lëngu grumbullohet në kordonin spermatik, ai quhet hydrocele funiculi spermatici. Akumulimi i lëngjeve në epididymis quhet spermatocele.

Nëse një akumulim i lëngjeve ndodh në zonën e ijeve tek vajzat, quhet kist i Nuck. Kjo pamje klinike është e rrallë.

Si trajtohet hidrocela?

Nëse ka një testis të lindur të hidrocelës, zakonisht nuk ka trajtim kirurgjik në fillim. Në vend të kësaj, mjeku vëzhgon hidrocelën derisa fëmija të arrijë moshën dy vjeç. Në shumicën e rasteve, hidrocela tërhiqet vetë, sepse lidhja midis zgavrës së barkut dhe testisit mbyllet me kalimin e kohës.

Kur hidrocela kërkon operacion?

Nëse pacienti vuan nga një testis hidrocele i fituar (dytësor), kirurgjia e hidrocelës shpesh kryhet menjëherë. Gjatë operacionit të hidrocelës, mjeku zakonisht bën një prerje në skrotum, përmes së cilës ai heq lëngun.

Hydrocele: Opsionet e trajtimit të vjetëruara

Në të kaluarën, mjekët shponin një testis hidrocele me një gjilpërë ose shiringë për të lëshuar lëngun në këtë mënyrë. Në ditët e sotme, kjo nuk bëhet më për shkak të rritjes së rrezikut të infeksionit. E ashtuquajtura skleroterapi (“forcim”) me substanca kimike gjithashtu nuk kryhet më. Kjo për shkak se shkakton më shumë peritonit dhe ekziston një rrezik më i lartë i kthimit të hidrocelës (përsëritjes).

Hydrocele: A ndihmojnë kurat shtëpiake?

Kirurgjia e hidrocelës: sa kohë jeni të sëmurë?

Operacioni me hidrocelë në testikul zakonisht kryhet në spital. Nëse procedura vazhdon pa komplikime, pacientët zakonisht lejohen të shkojnë në shtëpi pas disa ditësh.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Prognoza e hidrocelës është e mirë. Lidhja shkakësore midis zgavrës së barkut dhe testikulit zakonisht mbyllet vetvetiu tek foshnja midis muajit të tretë dhe të katërt të jetës, pra shërohet vetë, si të thuash. Edhe pas kësaj, rreth fillimit të vitit të tretë të jetës, mbyllja ende ndodh në disa raste. Për këtë arsye, trajtimi i një hidrocele kongjenitale zakonisht nuk fillon derisa fëmija të jetë dy vjeç.

Terapia kirurgjikale ka një shkallë të lartë shërimi, megjithëse në disa raste hidrocela në testikul përsëritet (përsëritje). Përveç kësaj, si me çdo procedurë kirurgjikale, ekziston një rrezik i caktuar i gjakderdhjes, mavijosjes ose infeksionit gjatë operacionit të hidrocelës.

Nëse hidrocela mbetet e patrajtuar dhe regresioni nuk ndodh vetvetiu, ekziston rreziku për komplikime.

Këto përfshijnë:

 • Hernie inguinale indirekte: Një lak i zorrëve kalon përmes kanalit inguinal dhe ekziston rreziku që ajo të inkarcerohet.
 • Pamundësia për të mbetur shtatzënë: nëse ka një grumbullim të madh të lëngjeve në skrotum, ekziston rreziku që ai të ndërpresë rrjedhjen e gjakut në testikul.
 • Përdredhje testikulare: rreziku i përdredhjes së testikulit rreth vetes, duke ndërhyrë kështu në furnizimin e tij me gjak, rritet në prani të një hidrocele.

Cilat janë shkaqet e një hidrocele?

Hidrocela është ose e lindur ose e fituar. Varësisht se cila formë e hidrocelës është e pranishme, ekzistojnë shkaqet dhe faktorët përkatës të rrezikut.

Hidrocela: Hidrocela e lindur

Nëse hidrocela në testikul është e lindur, mjekët flasin për një hidrocele primare. Kështu, kjo formë e hidrocelës zakonisht prek foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Vetëm rrallë herë një hidrocele kongjenitale bëhet e dukshme tek fëmijët më të rritur.

Gjatë shtatzënisë, testisi zbret përmes kanalit inguinal në skrotum, duke krijuar një dalje të peritoneumit (processus vaginalis peritonei). Normalisht, kjo mbyllet gjatë shtatzënisë. Nëse kjo nuk ndodh, lëngu nga zgavra e barkut hyn në skrotum dhe tek foshnja zhvillohet një hidrocelë.

Hidrocela: Hidrocela e fituar

Një hidrocelë e fituar quhet gjithashtu një hidrocelë dytësore. Për këtë njihen shkaqe të ndryshme si:

 • inflamacioni i testikujve ose epididimiti (orkit ose epididymitis)
 • ndikim i dhunshëm (p.sh. goditje, shkelma)
 • Përdredhje testikulare (përdredhje testikulare)
 • Hernia (hernie inguinale)
 • Gung (tumor)

Çfarë simptomash shkakton hidrocela?

Gjatë shtatzënisë, testisi zbret përmes kanalit inguinal në skrotum, duke krijuar një dalje të peritoneumit (processus vaginalis peritonei). Normalisht, kjo mbyllet gjatë shtatzënisë. Nëse kjo nuk ndodh, lëngu nga zgavra e barkut hyn në skrotum dhe tek foshnja zhvillohet një hidrocelë.

Hidrocela: Hidrocela e fituar

Një hidrocelë e fituar quhet gjithashtu një hidrocelë dytësore. Për këtë njihen shkaqe të ndryshme si:

  inflamacioni i testikujve ose epididimiti (orkit ose epididymitis)

 • ndikim i dhunshëm (p.sh. goditje, shkelma)
 • Përdredhje testikulare (përdredhje testikulare)
 • Hernia (hernie inguinale)
 • Gung (tumor)

Çfarë simptomash shkakton hidrocela?

Për më tepër, zakonisht kryhet një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) i testisit. Kjo gjithashtu lejon që akumulimi i lëngjeve të vizualizohet. Kjo është e mundur edhe me rezonancë magnetike (MRI). Megjithatë, është më kompleks se ekzaminimi me ultratinguj dhe përdoret vetëm për probleme të veçanta.

Hidrocela: Diferencimi nga sëmundjet e tjera

Mjeku duhet të dallojë sëmundjet e tjera nga një hidrocelë e mundshme. Simptoma të ngjashme shfaqen, për shembull, në:

 • Hernia inguinale
 • Vena varikoze testikulare (varikocele)
 • gungë

Nëse ekzaminimi nuk jep një diagnozë përfundimtare, testiku do të ekspozohet në operacion. Kjo siguron që sëmundjet potencialisht serioze të testikujve të mos anashkalohen.