Hiperkalcemia: Çfarë do të thotë

Hiperkalcemia: Shkaqet

Në hiperkalceminë, ka aq shumë kalcium në gjak saqë disa procese metabolike mund të shqetësohen. Në shumicën e rasteve, shkaku është një sëmundje, për shembull:

  • tumoret malinje
  • Hiperparatiroidizmi (mbi-aktiviteti i gjëndrave paratiroide)
  • Hipertireoza (hipertireoza)
  • hipofunksioni i korteksit adrenal
  • çrregullime të trashëguara të sekretimit të kalciumit
  • mungesa e trashëguar e enzimës fosfatazë (hipofosfatasia)
  • teprica e proteinave në gjak (hiperproteinemia)
  • rritja e prodhimit të hormoneve të rritjes (akromegalia)
  • sarkoidosis

Disa medikamente gjithashtu mund të shkaktojnë hiperkalcemi, të tilla si litiumi (i përdorur në sëmundjet mendore, midis kushteve të tjera) dhe tiazidet (agjentët dehidratues). Një mbidozë e vitaminës A ose vitaminës D mund të shkaktojë gjithashtu një rritje të tepërt të nivelit të kalciumit.

Herë pas here, hiperkalcemia është për shkak të pushimit të zgjatur në shtrat (imobilizimi). Kjo për shkak se çon në rritjen e resorbimit të kockave, e cila çliron shumë kalcium në gjak.

Në raste të rralla, teprica kritike e kalciumit në gjak është për shkak të konsumit të tepërt të ushqimeve të pasura me kalcium.

Hiperkalcemia: simptoma

Një vlerë prej më shumë se 3.5 milimole kalciumi për litër gjak mund të çojë në një krizë hiperkalcemike. Kjo është e rrezikshme për jetën! Brenda një kohe të shkurtër, të prekurit zhvillojnë simptoma të tilla si urinim i shtuar (poliuria), një ndjenjë anormale e shtuar e etjes (polydipsia), dehidratim (eksikozë), ethe, të vjella, dëmtim të vetëdijes dhe madje edhe koma. Në rastin më të keq, ndodh arresti kardiak.

Hiperkalcemia: Terapi

Kriza hiperkalcemike është një urgjencë mjekësore dhe duhet trajtuar sa më shpejt në spital!

Në rastin e hiperkalcemisë së lehtë pa simptoma, ndonjëherë është e mjaftueshme të hani një dietë me pak kalcium dhe të pini shumë lëngje. Megjithatë, niveli i kalciumit në gjak duhet të kontrollohet rregullisht. Nëse është e nevojshme, mjeku do të përshkruajë edhe ilaçe për të luftuar hiperkalceminë. Përveç kësaj, sëmundja themelore duhet të trajtohet.