Hyperemesis Gravidarum: Lehtësim për Nauze

Emezë apo hiperemesis gravidarum?

Midis 50 dhe 80 për qind e të gjitha grave shtatzëna vuajnë nga nauze dhe të vjella (emesis gravidarum) – kryesisht në dymbëdhjetë javët e para të shtatzënisë. Disa gra madje duhet ta durojnë gjendjen përtej javës së 20-të të shtatzënisë. Megjithatë, edhe nëse efektet anësore të pakëndshme perceptohen si të bezdisshme dhe dëmtojnë rëndë cilësinë e jetës, ato nuk janë shenjë e sëmundjes.

Situata është e ndryshme me hyperemesis gravidarum, e cila shfaqet në 0.3 deri në 3 për qind të të gjitha grave shtatzëna. Në këtë rast, të përzierat shoqërohen me të vjella të forta disa herë në ditë. Për të qenë më të saktë, mjekët e përcaktojnë hyperemesis gravidarum si kur të vjellat ndodhin më shumë se dhjetë herë në ditë, kur gratë nuk janë në gjendje të mbajnë ushqimin ose pijen pak dhe të humbasin më shumë se pesë për qind të peshës së tyre trupore.

Hyperemesis gravidarum zakonisht fillon ndërmjet javës së 6-të dhe të 8-të të shtatzënisë, arrin kulmin rreth javës së 12-të të shtatzënisë dhe ulet rreth javës së 20-të të shtatzënisë. Është një nga arsyet më të zakonshme të shtrimit në spital në gjysmën e parë të shtatzënisë.

Hyperemesis gravidarum: pasoja për nënën

Pasojat e mëtejshme për nënën mund të jenë

  • Humbje peshe më shumë se pesë për qind
  • Mungesa e ujit (dehidratim)
  • Çrregullimet e elektroliteve
  • Mungesa e vitaminave, yndyrave, mineraleve, sheqerit etj.
  • Rritja e acideve në gjak (ketoza)

Si pasojë e këtyre mangësive, mund të shfaqet anemia, tromboza, sëmundjet e nervit dhe trurit (encefalopatia e Wernicke). Është i mundur edhe dëmtimi i ezofagut për shkak të të vjellave të shpeshta. Është vërtetuar gjithashtu një lidhje midis hiperemesis gravidarum nga njëra anë dhe çrregullimeve të gjumit, ankthit dhe depresionit nga ana tjetër.

Hyperemesis gravidarum: pasoja për fëmijën

Hyperemesis gravidarum gjithashtu mund të ketë pasoja të rënda për fëmijën e palindur:

  • Lindja e parakohshme (para javës së 37-të të shtatzënisë)
  • Pesha e reduktuar në lindje (më pak se 2.5 kilogramë)
  • Madhësia e reduktuar

Megjithatë, hiperemesis gravidarum nuk duket se shkakton abort spontan (lindje para javës së 20-të të shtatzënisë) ose vdekje fetale në mitër.

Faktorët e rrezikut për hyperemesis gravidarum

Një rol mund të luajë edhe bakteri Helicobacter pylori (H. pylori). Mikrobi i stomakut është dukshëm më i zakonshëm në disa gra shtatzëna me hiperemesis gravidarum sesa në nënat në pritje pa të vjella të rënda gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nuk dihet nëse bakteri është shkaku apo pasojë e hiperemesis gravidarum.

Faktorë të tjerë rreziku mund të jenë mosha e re, shtatzënia e parë ose shtatzënitë e shumëfishta. Indeksi i masës trupore, pirja e duhanit ose sfondi ekonomik i nënës së ardhshme nuk duket të jetë i rëndësishëm.

Diagnoza përmes procedurës së përjashtimit

Të përziera të rënda, të vjella të rënda ose një humbje peshe prej më shumë se pesë përqind gjatë shtatzënisë nuk tregojnë domosdoshmërisht hyperemesis gravidarum. Mjekët fillimisht përpiqen të sqarojnë nëse një sëmundje tjetër mund të jetë duke shkaktuar simptomat. Këto përfshijnë, për shembull, sëmundjet gastrointestinale (të tilla si infeksionet, gastriti, pankreatiti), shkaqet neurologjike (si migrena), sëmundjet urogjenitale (të tilla si infeksionet e traktit urinar), sëmundjet metabolike (të tilla si rritja e niveleve të kalciumit në gjak) ose psikologjike. çrregullime (të tilla si çrregullimet e të ngrënit). Një e ashtuquajtur shtatzëni molare (nishan i fshikëzës) - një keqformim i rrallë i placentës - gjithashtu mund të shkaktojë hiperemesis gravidarum.

Trajtimi i hiperemesis gravidarum

Në rastin e hiperemesis gravidarum, ndryshimet në stilin e jetës, terapitë plotësuese dhe mjekimet mund të lehtësojnë simptomat.

Ndryshimet e jetesës

Herë pas here, ajo ndihmon gratë shtatzëna të prekura të ndryshojnë zakone të caktuara në jetën e tyre. Për shembull, vaktet e vogla por të shpeshta, ngrënia e biskotave para se të zgjoheni në mëngjes dhe shumë pushim mund të lehtësojnë ndonjëherë të vjellat e rënda të mëngjesit dhe të përzierat e vazhdueshme. Shmangni ushqimet me yndyrë ose pikante dhe aromat ose situatat që shkaktojnë nauze.

Metodat plotësuese

Një sërë metodash plotësuese duket se janë efektive për hiperemezën gravidarum. Akupresura, akupunktura, elektrostimulimi, trajnimi autogjen, masazhet dhe mjetet homeopatike (Nux vomica, Pulsatilla) mund të lehtësojnë simptomat. Bimët medicinale xhenxhefili, kamomili dhe mente mund të ndihmojnë gjithashtu kundër nauzesë dhe të vjellave.

Metodat plotësuese kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek!

Mjekim

Kur të shkoni në klinikë?

Nëse vuani nga hiperemesis gravidarum, jeni të dobët dhe keni humbur një peshë të konsiderueshme, mos hezitoni të kontaktoni mjekun tuaj. Sepse përpara se ju ose fëmija juaj të rrezikoni të lëndoheni, është qartësisht më e arsyeshme të shkoni në spital. Aty mund të ndihmoheni për të parandaluar pasojat e mundshme të hiperemesis gravidarum me anë të ushqyerjes artificiale (me infuzion ose tuba ushqimi).