Hipermenorrea dhe Menorragjia: Shkaqet, Këshilla

Hipermenorrhea dhe menorragjia: përshkrim

Cikli normal menstrual

Menorragjia dhe hipermenorrea – gjakderdhje menstruale shumë e gjatë dhe shumë e rëndë.

Në menorragji dhe hipermenorre (hipermenorrhea), ka gjakderdhje të zgjatur menstruale dhe ose rritje të humbjes së gjakut. Një cikël i zgjatur kontribuon në rritjen e humbjes së gjakut, kjo është arsyeja pse hipermenorrhea dhe menorragjia shpesh çiftëzohen. Shkaqet e të dy çrregullimeve të ciklit janë gjithashtu shpesh të njëjta.

Një periudhë menstruale e rritur dhe e zgjatur është mjaft e pakëndshme për të prekurit dhe ka një ndikim vendimtar në jetën e përditshme, punën dhe jetën seksuale. Për shkak të humbjes së lartë të gjakut, shumë gra vuajnë nga lodhja, rraskapitja, problemet e qarkullimit të gjakut dhe anemia. Hekuri humbet gjithashtu me gjak - madje mund të shfaqet anemia nga mungesa e hekurit.

Hipermenorrhea dhe menorragjia: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Një periudhë menstruale e rritur dhe e zgjatur është mjaft e pakëndshme për të prekurit dhe ka një ndikim vendimtar në jetën e përditshme, punën dhe jetën seksuale. Për shkak të humbjes së lartë të gjakut, shumë gra vuajnë nga lodhja, rraskapitja, problemet e qarkullimit të gjakut dhe anemia. Hekuri humbet gjithashtu me gjak - madje mund të shfaqet anemia nga mungesa e hekurit.

Hipermenorrhea dhe menorragjia: shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Tendenca e përgjithshme e rritjes së gjakderdhjes: në gratë që kanë një tendencë të përgjithshme të shtuar për gjakderdhje, kjo është gjithashtu shkaku i gjakderdhjes së rëndë të periodave.

Polipet – rritje beninje të membranës mukoze: Polipet mund të formohen në qafën e mitrës (polipi i qafës së mitrës) ose në zonën e mitrës (polipi i mitrës). Ndryshe nga pjesa tjetër e mukozës së mitrës, polipet nuk derdhen gjatë menstruacioneve. Polipet gjithashtu mund të shkaktojnë menorragji ose hipermenorre.

Inflamacioni i tubave fallopiane (salpingiti): Edhe këtu, bakteret që dalin nga vagina shkaktojnë infeksionin. Patogjenët kalojnë nga vagina përmes qafës së mitrës në mitër dhe në tubat fallopiane. Inflamacioni i tubave fallopiane mund të shfaqet, ndër të tjera, si gjakderdhje e shtuar dhe e zgjatur.

Mosfunksionimi i tiroides: Hipertiroidizmi ose hipotiroidizmi gjithashtu mund të çojë në çrregullime të ciklit dhe kështu në një periudhë të zgjatur dhe të shtuar.

IUD: Sidomos në periudhën e parë pas vendosjes së një DIU prej bakri, shumë gra përjetojnë gjakderdhje menstruale të shtuar. Nga ana tjetër, me DIU-të hormonale, gjakderdhja mund të ulet ose edhe të ndalet.

Hipermenorrea dhe menorragjia: kur duhet të shkoni te mjeku?

Gjithmonë kushtojini vëmendje kohëzgjatjes dhe intensitetit të periodave tuaja dhe diskutoni çdo devijim të madh me gjinekologun tuaj.

Çfarë bën mjeku nëse gjakderdhja menstruale është shumë e rëndë ose zgjat shumë?

Diagnozë

Për të diagnostikuar hipermenorrenë ose menorragjinë, mjeku fillimisht do t'ju pyesë për ciklin tuaj menstrual dhe simptomat tuaja (historia mjekësore). Fokusi do të jetë në frekuencën e gjakderdhjes, intensitetin e gjakderdhjes, dhimbjen ose gjakderdhjen e mundshme të ndërprerë, ndër të tjera.

Në të njëjtën kohë, pothuajse gjithmonë kryhet një histeroskopi, në të cilën një instrument optik me një burim drite futet në brendësi të mitrës. Polipet, për shembull, mund të hiqen drejtpërdrejt përmes një kanali të veçantë dhe më pas të ekzaminohen për inde të imta.

Terapi

Ablacioni endometrial shkatërron dhe heq shtresën e brendshme të mitrës, e cila shkakton gjakderdhje të rëndë menstruale. Vetë mitra mbetet e paprekur. Procedura kryhet përmes qafës së mitrës. Më pas, simptomat duhet të eliminohen.

Menorragjia: Çfarë mund të bëni vetë

Ju nuk mund ta parandaloni vetë hipermenorrenë ose menorragjinë, por ka disa këshilla që mund t'i përdorni për të ndikuar pozitivisht në ciklin menstrual dhe mënyrën se si ndiheni. Fokusi kryesor është në një mënyrë jetese të shëndetshme:

Largoni stresin: Përvetësoni një metodë relaksimi që e përdorni rregullisht. Kjo mund të jetë joga, relaksim progresiv i muskujve sipas Jacobson ose trajnim autogjen. Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur nën kontroll stresin.

Hani siç duhet: Sigurohuni që të hani një dietë të ekuilibruar me pak yndyrë ose acide yndyrore të shëndetshme dhe me shumë fruta dhe perime të freskëta. Shmangni ushqimet e shpeshta të shpejta dhe ushqimet komode.

Shikoni peshën tuaj: Një dietë e ekuilibruar mund t'ju ndihmojë të shmangni vendosjen e shumë kilogramëve në ijet tuaja.

Flini mjaftueshëm gjumë – kjo gjithashtu ka një efekt pozitiv në mirëqenien tuaj.

Shmangni konsumin e tepërt të alkoolit dhe nikotinës – kjo është e mirë për shëndetin tuaj.