Hiperventilimi: Simptomat, Trajtimi

Sotalol gjatë shtatzënisë dhe laktacionit

  Deri më sot, nuk ka përvojë të mjaftueshme me përdorimin e sotalolit gjatë shtatzënisë dhe laktacionit. Vendimi për përdorimin e sotalolit merret nga mjekët së bashku me pacientët e tyre.

 • Për shkak se sotaloli e kalon mirë placentën, është gjithashtu i përshtatshëm për trajtimin e aritmive me rrahje të përshpejtuara të zemrës (takikardi) tek fëmija i palindur.
 • Si të merrni ilaçe me sotalol
 • Shkaqet: tension i rëndë mendor, gjendje depresive, inflamacion ose tumore të trurit, goditje në tru, trauma kraniocerebrale, helmime, infeksione, diarre të rënda, prishje metabolike.
 • Kur të shihni një mjek? Në përgjithësi, shkaku duhet të sqarohet, veçanërisht në rastin e hiperventilimit kronik.
 • Diagnoza: diskutim ndërmjet mjekut dhe pacientit, ekzaminime të mëtejshme si ekzaminimi fizik (p.sh., dëgjimi i mushkërive) ose marrja e mostrave të gjakut.

Çfarë është hiperventilimi?

Mushkëritë janë përgjegjëse për shkëmbimin jetik të gazit të gjakut. Ai furnizon gjakun me oksigjen të freskët dhe nxjerr dioksidin e karbonit (CO2) të prodhuar nga frymëmarrja qelizore.

Kur hiperventilohet, frymëmarrja përshpejtohet dhe në të njëjtën kohë frymëmarrjet thellohen. Meqenëse gjaku tashmë është pothuajse 100 për qind i ngopur me oksigjen gjatë frymëmarrjes normale, hiperventilimi nuk e furnizon trupin me asnjë oksigjen shtesë.

Në rrethana normale, CO2 i formuar shpërndahet në gjak dhe është i pranishëm atje i lidhur si acid karbonik. Siç sugjeron emri, kjo ka një efekt acidifikues në vlerën e pH në gjak. Rrjedhimisht, kur zvogëlohet përmbajtja e CO2 dhe rrjedhimisht e acidit karbonik, ndodh një alkalinizimi i gjakut: pH i gjakut rritet (në fakt duhet të jetë rreth 7.4). Kjo gjendje që rezulton quhet nga mjekët "alkalozë respiratore".

Hiperventilimi nuk ka të bëjë me përshpejtimin normal të frymëmarrjes gjatë sforcimit fizik.

Si shfaqet hiperventilimi?

Karakteristika kryesore e hiperventilimit është frymëmarrja e shpejtë dhe e thelluar. Nëse hiperventilimi ndodh në mënyrë akute, ai shpesh shoqërohet me simptoma të tjera:

 • Marramendje
 • ndjesi shpimi gjilpërash në majat e gishtave, këmbët dhe zonën e gojës
 • palpitations
 • dridhje
 • Distrregullime vizuale
 • Gulçim
 • Shtrëngimi në gjoks
 • Kollë e papritur irrituese

Tetania hiperventiluese manifestohet me spazma të muskujve:

 • në dorë ("pozicioni i putrave")
 • rreth gojës ("gojë e krapit")

Hiperventilimi kronik ndonjëherë çon në simptoma të tjera. Kjo perfshin:

 • Gëlltitja e ajrit me fryrje të mëvonshme
 • Urinim i shpeshtë
 • Probleme me zemrën dhe tendencë për ngërçe për shkak të mungesës absolute të kalciumit
 • Dhimbje koke të forta, lodhje dhe/ose vështirësi në përqendrim

Efektet e hiperventilimit në qarkullimin cerebral të gjakut.

Trupi i njeriut është i pajisur me një sërë funksionesh mbrojtëse dhe mekanizmash refleks. Sidoqoftë, në rrethana të caktuara, një mekanizëm i tillë refleks është gjithashtu i dëmshëm. Ky është rasti, për shembull, në hiperventilimin në lidhje me rrjedhën e gjakut cerebral:

Kur përqendrimi i CO2 është i lartë, truri arrin në përfundimin se përmbajtja e oksigjenit është e ulët. Prandaj bën që enët e gjakut në tru të zgjerohen. Kjo përmirëson furnizimin me gjak të trurit dhe kështu i siguron atij më shumë oksigjen.

Ky mekanizëm ka kuptim në vetvete, sepse siguron një furnizim adekuat me oksigjen në tru edhe kur ka më pak oksigjen të tretur në gjak.

Çfarë mund të bëhet në lidhje me të?

Ajo që ndihmon me hiperventilimin varet kryesisht nga shkaku.

Çfarë mund të bësh vetë?

Në rastin e hiperventilimit të shkaktuar nga faktorë psikologjikë, si frika e skenës ose situata të tjera stresuese, ka disa masa të ndihmës së parë që ndonjëherë janë të mjaftueshme për të kthyer frymëmarrjen në normalitet.

Merrni frymë në stomak

Njerëzit që hiperventilojnë më shpesh në situata të caktuara ndonjëherë e përdorin këtë ushtrim frymëmarrjeje herët për të shmangur hiperventilimin.

Merrni frymë në një qese

Megjithatë, nëse tashmë ka ndodhur hiperventilimi dhe ka mundësi që tetania me ngërçe muskulore ose ndjesi shpimi gjilpërash të shfaqet, një qese e thjeshtë plastike ose letre mund të ndihmojë në shumë raste. Nëse personi i prekur nxjerr dhe thith në qese për një kohë, dioksidi i karbonit grumbullohet në gjak.

Në mënyrë ideale, përdorni një qese letre. Një qese plastike e mbyllur shumë fort në disa raste do të shkaktojë uljen e nivelit të oksigjenit në gjak. Nëse disponohet vetëm një qese plastike, është e rëndësishme të sigurohet rregullisht ajër i pastër.

Çfarë bën mjeku?

Nuk ka medikamente specifike për trajtimin mjekësor të hiperventilimit, pasi ai bazohet gjithmonë në shkakun e hiperventilimit.

Në rastin e hiperventilimit psikogjen, mjekët fillimisht përpiqen të qetësojnë pacientin. Ata i shpjegojnë të sëmurit se problemi aktual zakonisht nuk rezulton me ndonjë pasojë të përhershme fizike. Kur frymëmarrja kthehet në normalitet, simptomat e hiperventilimit zhduken shpejt.

Masat e mëtejshme

Ndonjëherë terapia psikosomatike me një psikolog është e dobishme. Kjo ndihmon për të kuptuar më mirë ndërveprimet midis trupit dhe shpirtit. Si rrjedhim, nxitësit psikologjikë për hiperventilimin mund të identifikohen në shumë raste dhe mund të zhvillohen strategji alternative për situata të tilla.

Çfarë e shkakton hiperventilimin?

Shkaqet psikogjene

Shkaktarët e zakonshëm të hiperventilimit psikogjen përfshijnë:

 • Tension i fortë dhe/ose zemërim
 • Nervozizëm, eksitim
 • Ankthi ose sulme paniku
 • Gjendjet depresive

Shkaqet fizike

Çrregullimet në nivelin fizik që ndonjëherë shkaktojnë hiperventilim janë:

 • Inflamacioni i trurit (encefaliti): Ndër shumë simptoma të tjera si ethe, dhimbje koke, paralizë, shqetësime të shikimit, etj., ndonjëherë shkakton hiperventilim (për shkak të një shqetësimi në qendrën e frymëmarrjes).
 • Goditja në tru: Në disa raste, hiperventilimi është rezultat.
 • Trauma kraniocerebrale: Hiperventilimi ndodh gjithashtu në disa raste.
 • Helmimet
 • Infeksione të rënda ose helmim gjaku (sepsë)
 • Diarre ekstreme
 • Çekuilibër të rënda metabolike si diabeti mellitus i prishur ose sindroma metabolike

Njerëzit që shkojnë në lartësi të mëdha pa kohë të mjaftueshme për t'u përshtatur mund të fillojnë gjithashtu të hiperventilohen.

Kur të shihni një mjek?

Nëse shkaku i hiperventilimit nuk dihet ose nëse shkaqet fizike janë një shkaktar i mundshëm, rekomandohet një vizitë te mjeku. Vetëm mjeku mund të përcaktojë shkaqet. Në disa raste, sëmundje të tilla si astma ose sëmundjet e zemrës qëndrojnë pas problemit. Pika e parë e kontaktit këtu është gjithmonë mjeku i familjes.

E njëjta gjë vlen edhe për hiperventilimin psikogjen, veçanërisht nëse ndodh më shpesh. Në këtë rast, simptomat shpesh zhduken shpejt sapo personi në fjalë qetësohet pak dhe fillon të marrë përsëri frymë normalisht. Megjithatë, edhe këtu këshillohet një vizitë te mjeku, pasi hiperventilimi mund të prekë rëndë të sëmurët. Është gjithashtu e rëndësishme të sqarohen shkaktarët e saktë.

Si e diagnostikon mjeku hiperventilimin?

Nëse është e nevojshme, kryhen ekzaminime të mëtejshme, si ekzaminim fizik me dëgjim të mushkërive (auskultim) ose analizë gjaku. Kjo e fundit jep informacion, për shembull, për vlerën e pH dhe përqendrimin e oksigjenit dhe monoksidit të karbonit, si dhe të kalciumit të lirë në gjak.