Hipotiroidizmi: Ushqyerja – çfarë duhet të keni parasysh

Pse gjëndra tiroide ka nevojë për jod

Gjëndra tiroide ka nevojë për jod për prodhimin e hormoneve - në hipotiroidizëm, si dhe në një tiroide të shëndetshme. Në mungesë të jodit, gjëndra tiroide mund të zmadhohet (struma, struma me mungesë jodi) dhe të zhvillojë hipotiroidizëm.

Trupi duhet të thithë jodin përmes ushqimit. Kërkesa ditore për adoleshentët dhe të rriturit (deri në 50 vjeç) është 200 mikrogramë – një sasi e vogël që megjithatë nuk arrihet nga shumë njerëz. Kjo është për shkak se Gjermania, si shumë vende të tjera të Evropës Qendrore, është një zonë natyrore me mungesë jodi: uji i pijshëm, toka dhe kështu edhe të korrat ushqimore të kultivuara në të janë të ulëta në jod.

Në mënyrë që të mbulohet nevoja ditore për jod, duhet t'i kushtohet vëmendje e veçantë një diete të pasur me jod. Në konsultim me mjekun mund të jetë e nevojshme edhe marrja e suplementeve të jodit.

Dietë e pasur me jod për hipotiroidizmin

Në tiroiditin Hashimoto, nga ana tjetër, duhet të shmangen sasitë shumë të larta të jodit. Ato mund të përshpejtojnë rrjedhën e sëmundjes. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin "Tiroiditi i Hashimotos".

Hipotiroidizmi: Ushqyerja gjatë shtatzënisë

Gjatë shtatzënisë ka një nevojë të shtuar për jod sepse dy gjëndra tiroide (nëna dhe fetale) duhet të furnizohen me mikroelementin. Prandaj, nevoja ditore për gratë shtatzëna është 230 mikrogramë jod – pavarësisht nëse ato kanë hipotiroidizëm apo jo. Vetëm një dietë me ushqime të pasura me jod nuk mund ta plotësojë këtë kërkesë.

Në konsultim me mjekun gjinekolog, gratë shtatzëna duhet të marrin edhe tableta jodi për të parandaluar një furnizim të pamjaftueshëm. Kjo mund të çojë në formimin e strumës tek gruaja dhe zhvillimin e dëmtuar të trurit dhe sistemit nervor tek fëmija i palindur.

Kështu, rekomandimet e mëposhtme për një furnizim adekuat të jodit vlejnë për gratë shtatzëna:

  • hani peshk deti të paktën dy herë në javë (merluci, polloku, merluci, pleha)
  • pi qumësht rregullisht
  • përdorni vetëm kripë gjelle të jodizuar
  • preferoni të hani ushqime të bëra me kripë gjelle të jodizuar

Ekspertët rekomandojnë gjithashtu që gratë shtatzëna me sëmundje autoimune të tiroides (p.sh. sëmundja e Graves, tiroiditi Hashimoto) të marrin jod të mjaftueshëm.

Hipotiroidizmi: Ushqyerja gjatë ushqyerjes me gji

Kërkesa për jod rritet edhe gjatë ushqyerjes me gji, sepse mikroelementi kalon te fëmija me qumështin e nënës. Gratë që ushqehen me gji duhet të konsumojnë 260 mikrogramë jod në ditë – përmes ushqimit, si dhe në formën e tabletave të jodit. Kjo vlen si për gratë me dhe pa hipotiroidizëm. Dieta dhe marrja shtesë e jodit duhet të ndjekin të njëjtat rekomandime si për gratë shtatzëna.