Histerektomia (Heqja e mitrës): Gjithçka që duhet të dini rreth operacionit

Çfarë është histerektomia?

Në një histerektomi (nga greqishtja e lashtë hystera që do të thotë mitër dhe ektome që do të thotë prerje), mitra hiqet ose plotësisht (ekstirpim total) ose vetëm pjesërisht (ekstirpim nëntotal). Qafa e mitrës mbetet e paprekur. Nëse hiqen edhe vezoret, kjo quhet histerektomia me adnexa.

Histerektomia është një nga procedurat më të zakonshme në gjinekologji. Ekzistojnë lloje të ndryshme të histerektomisë në varësi të metodës së përdorur. Mjeku juaj do të vendosë se cilën metodë të histerektomisë do të përdorë në varësi të sëmundjes, sa e madhe dhe e lëvizshme është mitra, nëse ka sëmundje shoqëruese dhe, natyrisht, dëshirat tuaja.

Histerektomia abdominale

Histerektomia abdominale përdoret kryesisht kur mitra është shumë e madhe. Mitra hiqet përmes një prerjeje abdominale.

Histerektomia vaginale

Një histerektomi vaginale përdor vaginën për të hequr mitrën. Kjo shkurton si kohën e operacionit ashtu edhe periudhën e rikuperimit pas heqjes së mitrës.

Histerektomia laparoskopike

Heqja e mitrës përfundon në mënyrë të pakthyeshme aftësinë për të lindur fëmijë dhe gjakderdhja menstruale nuk ndodh më pas heqjes totale. Vetëm në rastin e ekstirpimit subtotal mund të ndodhë ende gjakderdhje e lehtë ciklike.

Kur kryhet histerektomia?

Një histerektomi është zakonisht e nevojshme vetëm për sëmundjet beninje:

  • Tumoret beninje si fibroidet (tumoret e muskujve)
  • Miomatosus i mitrës (zgjerimi i mitrës për shkak të fibroideve të shumta)
  • Parregullsi menstruale
  • Endometrioza (mbështjellësi i mitrës që shfaqet jashtë zgavrës së mitrës dhe mund të shkaktojë dhimbje)
  • Prolapsi i mitrës (prolapsi i mitrës)

Megjithatë, sëmundjet malinje ose operacionet urgjente janë shumë të rralla:

  • kanceri i qafës së mitrës, mitrës ose vezoreve
  • lëndime të rënda ose inflamacione
  • Gjakderdhje e pandalshme pas lindjes

Çfarë bëhet gjatë histerektomisë?

Para së gjithash, mjeku juaj do t'ju bëjë një konsultë të hollësishme personale dhe do t'ju shpjegojë rreziqet e mundshme dhe alternativat kirurgjikale. Për më tepër, kundërindikacionet si dëshira ekzistuese për të pasur fëmijë ose infeksione përjashtohen dhe kryhet një test gjaku.

Në përgatitje për operacionin, anestezisti do t'ju informojë për anestezinë e planifikuar dhe rreziqet e saj. Duhet të vini në operacion me agjërim. Kjo do të thotë që ju nuk duhet të hani ose pini për disa orë para histerektomisë. Zbrazja e fshikëzës bëhet me ndihmën e një kateteri të fshikëzës, i cili hiqet menjëherë pas histerektomisë ose disa ditë më vonë.

Histerektomia abdominale

Ndërsa kirurgu heq mitrën përmes një prerjeje abdominale, histerektomia abdominale zakonisht kërkon një anestezi të përgjithshme. Nëse zbulohen sëmundje malinje, operacioni mund të zgjatet dhe të hiqet indet shtesë. Histerektomia abdominale përdoret gjithashtu nëse mitra është shumë e madhe ose e rritur.

Histerektomia vaginale

Histerektomia vaginale mund të kryhet nën anestezi të përgjithshme ose lokale. Është procedura e zgjedhur për sëmundjet beninje. Kirurgu e heq mitrën përmes vaginës duke përdorur instrumente speciale në mënyrë që të mos ketë plagë të dukshme. Nëse vagina është shumë e ngushtë ose mitra është shumë e madhe, kirurgu gjithashtu mund ta heqë mitrën në disa pjesë (morcelacion).

Histerektomia laparoskopike

Nëse mitra hiqet nëpërmjet vaginës, kjo quhet histerektomi e asistuar në mënyrë laparoskopike. Nëse pjesë të mitrës hiqen përmes prerjeve të barkut, procedura quhet histerektomia supracervikale e asistuar laparoskopikisht.

Cilat janë rreziqet e një histerektomie?

Si me çdo operacion, histerektomia mund të shkaktojë gjakderdhje të rëndë, lëndim të organeve fqinje dhe probleme për shkak të anestezisë. Problemet e mundshme pas një histerektomie përfshijnë funksionin e përkohshëm të kufizuar të fshikëzës urinare, gjakderdhje dytësore, infeksione, dhëmbëza në rritje dhe ngjitje.

Për çfarë duhet të kem parasysh pas një histerektomie?

Lodhja e lehtë dhe dhimbjet e vogla pas histerektomisë janë normale në javët e para. Marrëdhënia seksuale duhet të bëhet vetëm pas katër deri në gjashtë javë në mënyrë që të mos tendoset mbyllja vaginale. Gjithashtu nuk duhet të rifilloni ushtrimet e rënda fizike deri në gjashtë javë pas histerektomisë.

Informacion mbi autorin dhe burimin

Ky tekst përputhet me kërkesat e literaturës mjekësore, udhëzimeve mjekësore dhe studimeve aktuale dhe është rishikuar nga profesionistë mjekësorë.