Implantimi ICD: Përkufizimi, aplikimi, procedura

Cila është vlera e pH?

Vlera e pH përcaktohet nga sasia e joneve të hidrogjenit të ngarkuar pozitivisht (jonet H+) në një tretësirë. Në mënyrë të rreptë, ajo korrespondon me logaritmin negativ dekadik të përqendrimit të joneve H+. Mund të përcaktohet për çdo zgjidhje dhe jep informacion se sa acid është.

Vlera e pH: acid apo bazë?

Thuhet se një pH acid në gjak ekziston në vlera më të vogla se 7.36. Kur gjaku ka një pH kaq të ulët, mjeku flet për hiperaciditet të gjakut (acidozë). Një vlerë pH prej 7.44 ose më shumë konsiderohet alkaline. Pastaj është e pranishme një alkalozë. Prandaj, diapazoni i referencës së vlerës së pH në gjak është shumë i ngushtë dhe lejon vetëm devijime minimale.

Kontrolli i vlerës së pH

Është e rëndësishme që pH të mbetet neutral – përndryshe do të ndodhë alkaloza ose acidoza, të cilat të dyja mund të jenë kërcënuese për jetën. Për të parandaluar këtë, trupi ka sisteme të ndryshme tampon.

Sisteme të tjera janë sistemet buferike të proteinave dhe fosfateve.

Kur e përcaktoni vlerën e pH?

Mjeku përcakton vlerën e pH në gjak kur dyshohet për një çrregullim të ekuilibrit acido-bazik. Mostra e gjakut mund të vijë ose nga një venë ose një arterie. Indikacionet e një ndryshimi të pH përfshijnë dhimbje koke, dridhje, deliri dhe turbullim të vetëdijes.

Në praktikën klinike, mjeku zakonisht përcakton pH-në e gjakut gjatë një analize të gazit të gjakut. Është e dobishme dhe e nevojshme në:

 • mosfunksionim pulmonar, çrregullime të frymëmarrjes
 • çrregullime të rënda të qarkullimit të gjakut (shok)
 • prishjet metabolike
 • humbja e acideve ose bazave endogjene (për shembull në rast të vjelljes ose diarresë)
 • helmim
 • dobësi e veshkave (insuficiencë renale)
 • temperaturë të lartë
 • sepsë ("helmim gjaku")

Vlera e pH: Tabela me vlera normale

Vlera normale

Vlera e pH: gjak

Të rriturit dhe fëmijët: 7.36 deri në 7.44

Të porsalindurit: 7.2 deri në 7.38

Vlera e pH: lëng gastrik

2,0

Vlera e pH: Urina

5.0 7.0 për

Vlera e pH: Pështymë

7.0 7.1 për

Kur vlera e pH në gjak është shumë e ulët?

Acidoza respiratore ndodh kur ka shumë dioksid karboni (CO2) në trup. Kjo ndodh, për shembull, në pacientët që vuajnë nga sëmundje kronike të mushkërive.

Në acidozën metabolike, problemi është një përqendrim i ulët i bikarbonateve. Shkaqet e mundshme janë:

 • Mungesa e insulinës në diabetin mellitus
 • Mungesa e vitaminës B1
 • Goditje
 • alkoolizëm
 • helmim
 • diarre ose abuzim me laksativët

Kur pH në gjak është shumë i lartë?

Kur pH është i ngritur, quhet alkalozë. Do të thotë që pH është alkalik. Një variacion deri në 7.5 tregon alkalozë të lehtë. Një pH prej 7.6 ose më i lartë tregon alkalozë të rëndë, kërcënuese për jetën. Përsëri, forma metabolike dallohet nga forma e frymëmarrjes:

Alkaloza metabolike rezulton nga humbja e acideve ose furnizimi me baza. Humbja e acidit mund të rezultojë, për shembull, nga të vjellat e zgjatura ose nga trajtimi me diuretikë (agjentë dehidratues). Marrja e tepërt e bazës konsiston në administrimin e tepërt të substancave bazë (alkaline) si citrat ose bikarbonat natriumi.

Çfarë duhet të bëni në rast të pH të ndryshuar të gjakut?

Terapia për ndryshimet e pH varet nga shkaku. Prandaj, së pari duhet ta përcaktojë mjeku. Për të përcaktuar mekanizmin e çrregullimit të pH, ai vlerëson vlerat e bikarbonatit dhe dioksidit të karbonit të matura në analizën e gazit në gjak. Nëse pH ndryshon shumë, dmth, nëse ka një dalje të rëndë nga shinat, mjeku duhet të kujdeset për pacientin në njësinë e kujdesit intensiv.

Vlera e pH: urinë

PH i urinës mund të përcaktohet mjaft lehtë me një shirit konvencional të testimit të urinës. Vlerat e ndryshuara mund të tregojnë një sëmundje, për shembull një infeksion të traktit urinar.

Vlera e pH-së (urinës): Acidozë

Nëse vlera e pH në urinë është më e ulët se normalja, kjo quhet acidozë ose urinë acidotike. Ndodh ndër të tjera në:

 • temperaturë të lartë
 • përdhes
 • acidoza metabolike ose respiratore
 • Një dietë shumë e pasur me mish
 • duke marrë ilaçe të caktuara

pH (urina): alkalinizimi

Vlera e pH (urinës): Shtatzënia

Gratë shtatzëna kanë një rrezik në rritje të infeksioneve të traktit urinar. Kjo është një nga arsyet pse urina testohet me një shirit provë gjatë ekzaminimeve të rregullta prenatale. Nëse pH i urinës është i dukshëm, mjeku mund të fillojë menjëherë trajtimin patogjen specifik, për shembull me antibiotikë.