ICSI: Procedura, rreziqet dhe shanset

Çfarë është ICSI?

Shkurtesa ICSI qëndron për "injeksion intracitoplazmatik të spermës". Kjo do të thotë që një spermë e vetme injektohet drejtpërdrejt në brendësi të qelizës (citoplazmës) të vezës së marrë më parë duke përdorur një pipetë të imët. Procedura imiton depërtimin natyral të spermës në vezë. Megjithatë, i gjithë procesi zhvillohet jashtë trupit (ekstrakorporal) dhe monitorohet nën një mikroskop.

Si funksionon ICSI?

Ovulacioni dhe mbledhja e vezëve

Mostra e spermës

Në ditën e mbledhjes së vezëve, sperma e freskët ose e përpunuar, e ngrirë duhet të jetë e disponueshme – për shembull nga dhurimi i spermës. Bazuar në pamjen, formën dhe lëvizshmërinë, mjeku riprodhues zgjedh një qelizë spermatozoide të përshtatshme për ICSI.

Varianti PICSI

Injektimi dhe transferimi i spermës

ICSI: Kohëzgjatja

E gjithë procedura zgjat maksimumi 20 ditë. Për testin e parë të shtatzënisë pas ICSI duhet të prisni rreth pesë javë. Nëse ICSI ishte i suksesshëm, mund të përdorni kalkulatorë të veçantë të shtatzënisë për të përcaktuar datën e lindjes. Qoftë ICSI ose IVF: data e mbledhjes së vezëve ose dita në të cilën një mostër e kriopservuar është shkrirë përdoret si bazë për llogaritjen.

Për kë është i përshtatshëm ICSI?

Arsyet për këtë mund të jenë antitrupat kundër spermës, mungesa e vas deferens, bllokimi i kanaleve seminale ose prodhimi i dëmtuar i spermës në testikuj. Nëse nuk ka qeliza sperme në ejakulat (azoospermia), ato mund të merren nga testikujt ose epididymis me operacion (TESE ose MESA). ICSI gjithashtu premton sukses pas terapisë së kancerit, kur janë në dispozicion vetëm qelizat e spermës së ngrirë (të krioprezervuara).

Shanset e suksesit të ICSI

Në parim, një vezë dhe një qelizë sperme janë të mjaftueshme për ICSI. Prandaj, edhe te burrat me pak spermë në ejakulat ose me cilësi të dobët të spermës, shkalla e suksesit të ICSI është e mirë. Fekondimi ndodh në më shumë se 70 për qind të vezëve.

Hatching Ndihmuar

Një metodë e re për të përmirësuar shanset e suksesit të ICSI (ose fertilizimi in vitro, IVF) është "çelja e asistuar". Pasi veza të jetë fekonduar artificialisht dhe embrioni të jetë krijuar nga ndarja e qelizave, ajo duhet të implantohet në mukozën e mitrës rreth ditës së pestë. Megjithatë, kjo mund të ketë sukses vetëm nëse mbështjellja që rrethon embrionin (e ashtuquajtura zona pellucida) është mjaft e hollë që embrioni të dalë prej tij.

Në disa studime, çelja e asistuar rriti shkallën e shtatzënisë. Megjithatë, ka edhe studime në të cilat asnjë avantazh i tillë i trajtimit me lazer nuk ishte i dukshëm.

Avantazhet dhe disavantazhet e ICSI

Për gruan, trajtimi ICSI fillon me stimulimin hormonal të vezoreve. Kjo mund të jetë fizikisht shumë stresuese. Në rastin më të keq, zhvillohet një sindromë e mbistimulimit, e cila mund të bëhet kërcënuese për jetën. Ekzistojnë gjithashtu rreziqe të vogla të infeksionit ose lëndimit pas shpimit të vezoreve - d.m.th heqja e vezëve për ICSI.