Ilace gjumi

Sinonime

Hipnotizues, qetësues Grupi i barnave i njohur zakonisht si pilula gjumi mbulon një gamë të gjerë përbërësish aktivë që përdoren për të trajtuar pagjumësi ose çrregullime të gjumit. Nga njëra anë, ka ilaçe bimore për të cilat thuhet se kanë një efekt qetësues, nga ana tjetër, ka edhe barna që përdoren, për shembull, si para-ilaçe për qetësim (zbutje) para induksionit të anestezisë. Gjatë këtij artikulli, ne do të diskutojmë klasat shumë të ndryshme të përbërësve aktivë dhe efektet dhe efektet anësore të tyre.

Materiale perimesh

Këto përfshijnë substanca që përmbajnë ekstrakte të sanëz, HOPS, balsam dhe lule pasioni. Efekti i substancave bimore në trajtimin e çrregullimeve të gjumit nuk është vërtetuar shkencërisht dhe ndoshta bazohet në një masë jo të konsiderueshme në efektin placebo. Efekti placebo do të thotë që fakti që një "ilaç" është marrë jep ndjesinë që gjumi duhet të përmirësohet dhe se kjo ndodh në një masë më të madhe ose më të vogël.

Kjo nuk do të thotë, megjithatë, se mjetet shëruese bimore janë përgjithësisht joefektive dhe të pakuptimta. Me disa - dhe aspak pak - njerëz ata mund të jenë ndonjëherë shumë të dobishëm. Prandaj, në rastin e çrregullimeve të gjumit - nëse opsionet e tjera të terapisë jo-ilaçe që ndikojnë në higjienën e gjumit nuk ishin të dobishme - mund të bëhet një përpjekje me një ilaç bimor për të trajtuar çrregullimi i gjumit para se të përdoret një ilaç.

Meqenëse tabletat e gjumit bimor nuk janë ilaçe në kuptimin e vërtetë të fjalës, përparësia e tyre e madhe është se ato nuk kanë ndonjë efekt anësor. Rrallë mund të vijë deri te ankesa mjaft të veçanta të tilla si dhimbje koke, përgjumje e lehtë dhe stomak ankesat e zorrëve. Në përgjithësi, efekti i ilaçeve që shkaktojnë gjumin mund të rritet kur ato merren në kombinim me alkoolin.

Kjo është mjaft më pak problematike me mjetet e perimeve, por sidoqoftë duhet mbajtur në sy. Për pacientët që vuajnë nga çrregullime të gjumit në kontekstin e depresion, Uji i Shën Gjonit ndonjëherë përdoret - shpesh si vetë-mjekim. Kjo duhet t'i raportohet gjithmonë mjekut kurues, pasi që Uji i Shën Gjonit ka ndërveprime të shumta me ilaçe të tjera - veçanërisht ilaçe psikotrope.

Pacientët shpesh nuk janë të vetëdijshëm për këtë, pasi ata i konsiderojnë ilaçet bimore të disponueshme pa recetë si plotësisht të padëmshme dhe nuk ia vlen të përmenden. Nuk ka kundërindikacione specifike për marrjen e mjeteve juridike bimore. Sidoqoftë, mjeku që merr pjesë duhet të informohet gjithmonë për përdorimin e substancave bimore, në mënyrë që ai ose ajo të shohë vetë ose ndonjë ndërveprim dhe kundërindikacion të mundshëm.

Tabletat e gjumit bimor nuk kërkojnë recetë dhe gjenden vetëm pjesërisht në barnatore, kështu që disa prej tyre mund të blihen edhe në farmaci. Si një shembull çmimi, tableta që përmbajnë sanëz ekstrakti përmenden këtu. Çmimi më i lirë për 60 tableta këtu është rreth 7 euro.

120 kapsula lule pasioni janë në dispozicion për rreth 17 Euro. Disa nga ilaçet nga grupi i antihistamines janë - ashtu si tabletat e gjumit bimor - të disponueshëm pa recetë në barnatore, por ato - në kontrast me këto - konsiderohen të jenë ilaçe në kuptimin konvencional dhe kanë një efekt të vërtetuar shkencërisht. Antihistaminet veprojnë duke bllokuar disa histamine receptorët dhe kështu shkaktojnë, ndër të tjera, qetësim (zbutje).

Fillimisht, ato u krijuan për të përmbajtur reaksione alergjike - për shembull, në sanë ethe. Qetësim ndodhi këtu si një efekt anësor i padëshirueshëm. Sidoqoftë, sidomos gjenerata e parë e antihistamines, pra ato më të vjetrat, tani përdoren kryesisht në trajtimin e çrregullimeve të gjumit.

Përbërësit aktivë të disponueshëm pa recetë përfshijnë difenhidraminë dhe doksilaminë. Të dy përbërësit aktivë përdoren gjithashtu pjesërisht për të trajtuar të përzier. Ato përdoren shumë rrallë në trajtimin e reaksioneve alergjike, si përbërës më të rinj aktivë si p.sh. cetirizinë ose loratadina janë në dispozicion sot.

Meqenëse antihistaminat e gjeneratës së parë nuk veprojnë vetëm në histamine receptorët, të ashtuquajturat efekte anësore antikolinergjike nuk janë të rralla. Këto përfshijnë të thata gojë, vështirësi në urinim (çrregullime të mitrës), kapsllëk dhe vështirësitë në reagimin e afërsisë së syve (akomodimi). Dhimbje koke, marramendje dhe përgjumje gjithashtu mund të ndodhë. Aftësia për të reaguar zvogëlohet, prandaj rekomandohet fuqimisht që të mos merrni pjesë aktive në trafikun rrugor pas gëlltitjes dhe brenda orëve të ardhshme (ngasja e makinës).

Prandaj këshillohet ta merrni atë në orët e mbrëmjes para se të flini. Kjo zakonisht vlen për të gjitha tabletat e gjumit, pavarësisht se në cilin grup bëjnë pjesë. Për shkak të rrezikut të rritjes së efektit qetësues, antihistaminikët nuk duhet të merren së bashku me alkoolin.

Një kombinim i disa ilaçeve qetësuese gjithashtu duhet të shmanget ose të merret vetëm pas konsultës me mjekun kurues. Një kombinim me ilaçe që mund të shkaktojnë efekte anësore antikolinergjike gjithashtu duhet të shqyrtohet në mënyrë kritike, pasi kjo mund të çojë në një rritje të ndjeshme të këtyre efekteve anësore. Për shkak të profilit të efektit anësor kolinergjik, pacientët me një zgjerim prostatë (hiperplazia e prostatës) dhe pacientët me glaukomë (glaukoma) duhet të shmangë marrjen e antihistaminikëve për aq sa është e mundur ose t'i marrë ato vetëm pasi të konsultohet me mjekun e tyre kurues.

Përndryshe, ekziston rreziku i një rritje të simptomave deri në akute mbajtje urinare or glaukomë sulm Ka shumë përgatitje që përmbajnë përbërësit aktivë të sipërpërmendur, vetëm disa prej të cilave përmenden këtu si shembuj. Gjumi i Vivinox përmban përbërësin aktiv difenhidraminë.

20 dragees kushtojnë rreth 6.50 euro. Përgatitja Betadorm gjithashtu përmban difenhidraminë. Këtu 20 Dragees kushtojnë rreth 7.50.

Për përgatitjet ato substanca aktive Doxylamin përmbajnë renditje midis të tjerave skedat e gjumit, këtu 20 Dragees kushtojnë rreth 4 euro. Benzodiazepine në ditët e sotme janë ndër ilaçet më të zakonshme të përshkruara si pilula gjumi ose sedatives. Sidoqoftë, kjo nuk është domosdoshmërisht e mirë për t'u thirrur, pasi ato - në kontrast me pilulat e tjera të gjumit - kanë një potencial të fortë për varësi.

Benzodiazepine janë gjithmonë në dispozicion vetëm me recetë; doza më të larta i nënshtrohen Narkotikëve Ligji (BtM). Bëhet një dallim midis veprimit të shkurtër, të mesëm dhe të gjatë benzodiazepine. Të gjithë veprojnë në të ashtuquajturin receptor GABA dhe kështu rrisin aktivitetin e një rryme jonike amortizuese.

Ata kanë një efekt zbutës (qetësues), gjumë-nxitës (hipnotik), lehtësues të ankthit (anksiolitik) dhe, në doza më të larta, relaksues të muskujve (toni i muskujve zvogëlohet). Kjo shpjegon përdorimin e tyre në zona të shumta, përfshirë trajtimin afatshkurtër të çrregullimeve të gjumit, çrregullime ankthi, shqetësim dhe si premedikim më parë anestezi. Për shkak të efektit të tyre antikonvulsiv (antikonvulsiv ose antiepileptik), ato përdoren gjithashtu në trajtimin akut të krizave.

Në rastet e pagjumësi, në veçanti përdoren benzodiazepina me veprim të shkurtër si triazolam ose nitrazepam. Në varësi të gjysmës së jetës së substancës përkatëse, mund të ketë një të ashtuquajtur hangover, dmth lodhje të nesërmen pas marrjes së ilaçit. Kjo është veçanërisht e zakonshme kur përdorni substanca me veprim më të gjatë si p.sh. diazepam ose lorazepam.

Secila prej benzodiazepinave mund t'ju bëjë përkohësisht të papërshtatshëm për të vozitur (pjesëmarrje aktive në trafik) për shkak të një rritjeje në kohën e reagimit. Në doza të larta, frymëmarrëse depresion mund të ndodhë. Sidoqoftë, dehja vetëm me benzodiazepina është shumë e rrallë dhe e vështirë për tu arritur.

Sidoqoftë, kombinimet e benzodiazepinave dhe substancave të tjera qetësuese janë të rrezikshme (shih ndërveprimet). Benzodiazepinat kanë një potencial të lartë për varësi, kështu që përdorimi i tyre normalisht nuk duhet të zgjasë më shumë se 3-6 javë. Një kombinim i benzodiazepinave me substanca të tjera qetësuese ose hipnotike, të tilla si disa ilaqet kundër depresionit (sidomos ato triciklike), pilula të tjera gjumi, disa neuroleptikët dhe veçanërisht alkooli, mund të shkaktojë efekte anësore serioze, duke përfshirë ndalimin e frymëmarrjes.

Kundërindikimet për benzodiazepinat përfshijnë varësinë aktuale ose të kaluar të benzodiazepinës dhe varësi të tjera, dehje akute me alkool, miastenia gravis (një sëmundje muskulore) dhe apnea e gjumit. Ndër benzodiazepinat me veprim të shkurtër që përdoren në trajtimin e çrregullimeve të gjumit është triazolam. Kjo është në dispozicion me emrin tregtar Halcion ®. Me një recetë parash ka një tarifë recete prej 5 Euro për 10 tableta me 25 mg përbërës aktiv secila.

10 tableta në recetë private kushtojnë 12.82 Euro. Përbërësi aktiv Nitrazepam është i disponueshëm në formën e përgatitjeve të ndryshme. Për shembull, si Nitrazepam 5 mg, 10 tableta kushtojnë 5 Euro tarifë recete në një recetë parash, 11.80 Euro në një recetë private.

Ky grup i substancave aktive ka një profil të ngjashëm me atë të benzodiazepinave, por ato janë strukturalisht të ndryshme. Ata quhen Barna Z për shkak të emrave të tyre: Zolpidem, Zopiclone dhe Zaleplon. Ende diskutohet nëse ilaçet Z kanë të njëjtin potencial varësie si benzodiazepinat.

Në çdo rast, ekziston një potencial i qartë për varësi, megjithëse ndoshta jo aq i theksuar. Barnat Z veprojnë në të njëjtin receptor si benzodiazepinat, receptorët GABA, dhe kështu amplifikojnë një rrymë jonike frenuese e cila ka një efekt qetësues dhe gjumë-nxitës. Efektet anësore përfshijnë një hangover një ditë pas gëlltitjes, një metalik ose i hidhur shijegojë, problemet gastrointestinale si të përzier dhe të vjella, Dhe të tjerët.

Ekziston një potencial i rritur ndjeshëm për varësi, prandaj aplikimi nuk duhet të përdoret për më shumë se 3-6 javë. Një kombinim i Barnave Z me substanca të tjera hipnotike qetësuese siç janë disa ilaqet kundër depresionit, disa neuroleptikët, pilulat e tjera të gjumit dhe alkooli duhet të shmangen, përndryshe efekti qetësues mund të rritet ndjeshëm në nivele të rrezikshme për jetën. Agonistët jo-benzodiazepinë gjithashtu konsiderohen shumë të varur dhe nuk duhet të përdoren në njerëz me një histori të tanishme ose të kaluar të varësisë, pasi ato janë në rrezik në rritje të zhvillimit të një varësie të re.

Kundërindikimet e tjera janë sindroma e apnesë së gjumit dhe të dëmtuar rëndë mëlçi funksioni 10 tableta me përbërës aktiv Zopiclone, secila përmban 7.5 mg Hexal, kushton 5 Euro tarifë recete në recetë parash dhe 13.23 Euro në recetë private. 10 tableta që përmbajnë përbërësin aktiv zolpidem në një sasi prej 10 mg për tabletë kushtojnë 5 Euro tarifë recete në recetë parash dhe 13.23 Euro në recetë private. Përgatitjet e listuara janë shembuj, ka shumë të tjerë që janë ekuivalente.