Imunoglobulina A (IgA): Çfarë do të thotë vlera laboratorike

Cilat janë funksionet e imunoglobulinës A?

Imunoglobulina A është kryesisht përgjegjëse për mbrojtjen kundër patogjenëve në sipërfaqen e mukozës. Pas formimit të tij, prandaj lëshohet kryesisht në sekrecione (prandaj quhet edhe "IgA sekretore"). Këto janë, për shembull, sekrecionet e traktit gastrointestinal, vaginës, hundës dhe bronkeve, si dhe lëngjet e lotëve dhe qumështi i gjirit.

Vlerat normale për imunoglobulinën A

Vlerat normale të mëposhtme zbatohen për nivelin e IgA në serumin e gjakut (IgA totale), në varësi të moshës:

 • 3 deri në 5 muaj: 10 – 34 mg/dl
 • 6 deri në 8 muaj: 8 – 60 mg/dl
 • 9 deri në 11 muaj: 11 – 80 mg/dl
 • 12 muaj deri në 1 vit: 14 – 90 mg/dl
 • 2 deri në 3 vjet: 21 – 150 mg/dl
 • 4 deri në 5 vjet: 30 – 190 mg/dl
 • 6 deri në 7 vjet: 38 – 220 mg/dl
 • 8 deri në 9 vjet: 46 – 250 mg/dl
 • 10 deri në 11 vjet: 52 – 270 mg/dl
 • 12 deri në 13 vjet: 58 – 290 mg/dl
 • 14 deri në 15 vjet: 63 – 300 mg/dl
 • 16 deri në 17 vjet: 67 – 310 mg/dl
 • 18 vjeç e lart: 70 – 400 mg/dl

Për nivelet e IgA në pështymë, diapazoni normal është 8 deri në 12 mg/dl.

Kur është e pranishme mungesa e IgA?

Mungesa selektive e IgA është imunodefiçenca kongjenitale më e zakonshme. Shkaktohet nga një zhvillim i dëmtuar i qelizave të caktuara imune. Çrregullimi ndikon në transformimin e qelizave B në qeliza plazmatike, të cilat në fakt janë përgjegjëse për lirimin e IgA.

Zvogëlohet imunoglobulina A gjithashtu:

 • si pasojë e djegieve të rënda,
 • në sindromën nefrotike (një formë e dëmtimit të veshkave),
 • te enteropatia eksudative (humbja e proteinave përmes mukozës së zorrëve).

Cilat janë simptomat e mungesës kongjenitale të IgA?

Në shumicën e rasteve, mungesa kongjenitale e imunoglobulinës A nuk shkakton simptoma. Megjithatë, në disa raste, zhvillohet një ndjeshmëri e shtuar ndaj infeksioneve. Përveç kësaj, sëmundjet e mëposhtme shfaqen më shpesh në pacientët me mungesë kongjenitale të IgA:

 • sëmundjet autoimune (të tilla si artriti reumatoid ose lupus eritematoz)
 • konjuktiviti alergjik ose inflamacioni i mukozës së hundës (konjuktiviti, sinusiti)
 • mbindjeshmëria ndaj disa ushqimeve
 • neurodermatiti
 • astma bronkiale

Kur rritet imunoglobulina A?

Një imunoglobulinë A e ngritur gjendet, për shembull, në:

 • sëmundjet kronike të mëlçisë (të tilla si cirroza, mëlçia e dëmtuar nga alkooli)
 • @ infeksione kronike si HIV
 • sëmundjet autoimune si sëmundja celiac

Në shumicën e rasteve, jo vetëm që niveli i IgA rritet në këto sëmundje. Antitrupat si IgG ose IgM gjithashtu mund të jenë të ngritura.

Në të kundërt, në gammopatinë monoklonale të tipit IgA, vetëm niveli i IgA është i ngritur. Në këtë sëmundje, ka një rritje jonormale në një klon të IgA.