Sindroma e përplasjes: Përkufizimi, format

Vështrim i shkurtër

 • Përkufizimi: bllokimi i indit në hapësirën e ngushtuar të kyçit; kufizim i përhershëm i lëvizshmërisë
 • Format: Sindromi primar i përplasjes bazuar në ndryshimin e strukturës së kockës; sindroma e goditjes dytësore e shkaktuar nga sëmundje ose lëndime të tjera
 • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi fizik, procedurat imazherike (rrezet X, MRI, ultratinguj)
 • Trajtimi: Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së goditjes, terapi konservative (fizioterapi, ilaçe kundër dhimbjeve) ose kirurgji.
 • Simptomat: Dhimbje në kyçin e prekur; në afat të gjatë, shpesh ka lëvizshmëri të kufizuar; nyja si dhe indi rrethues janë pjesërisht të dëmtuara
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Ndryshimet kockore ose lëndimet e kyçit; stresi ekstrem shpesh kontribuon gjithashtu në zhvillimin e sëmundjes
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Varet nga lloji i goditjes dhe lloji i trajtimit; dëmtime më të rënda të kyçeve të mundshme

Çfarë është sindroma e impingement?

Sindroma e përplasjes manifestohet kryesisht në nyjen e shpatullave. Prek rreth dhjetë për qind të popullsisë, burra dhe gra rreth moshës 50 vjeç, pothuajse njësoj shpesh. Sindroma e përplasjes shpesh ndodh edhe në nyjen e hipit. Më rrallë, pacientët vuajnë nga sindroma e përplasjes së kyçit të këmbës.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikujt tanë Përplasje – Shpatull dhe Mbytje – Hip.

Format e sindromës së përplasjes

Sindroma e përplasjes së shpatullës mund të ndahet në dy forma, në varësi të strukturave të ngjeshura:

Sindroma primare e përplasjes së daljes është për shkak të një ndryshimi në strukturat kockore, të tilla si një nxitje kockore ose një çati kockore e anuar tepër.

Sindroma dytësore e goditjes pa dalje është rezultat i një gjendjeje ose dëmtimi tjetër që zvogëlon hapësirën e kyçit. Kjo përfshin, për shembull, inflamacionin e bursës (bursit) dhe dëmtimin e tendinave ose muskujve.

Personi i duhur për të kontaktuar nëse dyshoni për sindromën e goditjes është një specialist në ortopedinë dhe kirurgjinë e traumës. Përshkrimi i detajuar i simptomave tuaja tashmë i ofron mjekut informacion të vlefshëm për gjendjen tuaj aktuale shëndetësore. Mjeku do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme, për shembull:

 • A ju kujtohet një tendosje ose lëndim i rëndë në kohën kur filloi dhimbja?
 • A është dhimbja e shurdhër dhe rrezaton nga kyçi?
 • A intensifikohet dhimbja gjatë natës apo kur shtriheni në anën e prekur?
 • A keni gamë të kufizuar të lëvizjes në nyjen e prekur?

Një rreze X e kyçit të prekur, një ekzaminim me ultratinguj (sonografi) dhe një imazh me rezonancë magnetike (MRI) mbështesin një diagnozë të besueshme.

Ekzaminimi me rreze X

Ekzaminimi me rreze X është mjeti diagnostikues i zgjedhjes së parë për sindromën e goditjes. Nëse ortopedi juaj mjekues nuk ka pajisjen e tij me rreze X, ai do t'ju referojë në një praktikë radiologjike dhe më pas do t'i diskutojë gjetjet me ju. Ndryshimet tipike strukturore kockore mund të zbulohen në rreze X.

Ekografia (sonografia)

Imazhe rezonancë magnetike (MRI)

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është shumë më e lartë se ekzaminimet me ultratinguj, sepse lejon imazhe shumë më të sakta të indeve të buta (muskujt, tendinat, bursa). Fryrjet e kërcit dhe kockave gjithashtu përshkruhen me shumë saktësi. Prandaj, një imazh MRI merret gjithmonë përpara çdo operacioni të planifikuar për të rindërtuar nyjen në mënyrë që të bëhet një diagnozë e besueshme.

Përveç kësaj, imazhi i mirë i përgjithshëm i indeve të buta mundëson planifikim më të saktë të ndërhyrjes kirurgjikale.

A kërkon ndërhyrje kirurgjikale?

Terapi konservatore

Në fazat e hershme, fokusi është në të ashtuquajturën terapi konservative. Nëse është e mundur, nyja e prekur kursehet dhe faktorët e stresit që rrisin dhimbjen (sporti, puna e rëndë fizike) shmangen në masë të madhe.

Ilaçet anti-inflamatore (ibuprofen ose acid acetilsalicilik) zakonisht lehtësojnë dhimbjen, por nuk ndikojnë në shkakun nxitës.

Fizioterapia zakonisht ndihmon edhe në uljen e dhimbjes. Në disa raste, këto masa (veçanërisht në goditjen e shpatullave) janë të mjaftueshme për t'i lejuar pacientët të jetojnë një jetë kryesisht pa simptoma pa kirurgji.

Terapia shkakësore

Sindroma e përplasjes – Arthroskopia

Arthroskopia është një metodë kirurgjikale minimalisht invazive në të cilën një aparat fotografik me një burim drite të integruar dhe instrumente të veçanta kirurgjikale futen në nyje përmes dy deri në tre prerje të vogla në lëkurë. Kjo metodë kirurgjikale i lejon mjekut të ekzaminojë nyjen për dëmtim dhe të marrë një pasqyrë të të gjithë kyçit.

Kjo shpesh pasohet drejtpërdrejt nga trajtimi kirurgjik, gjatë të cilit çdo nyje kockore që kufizon lirinë e lëvizjes së kyçit hiqet. Nëse dëmtimi i kërcit është tashmë i pranishëm, mjeku zakonisht e heq edhe këtë.

Në fazat e avancuara të sindromës së goditjes, tendinat ndonjëherë janë tashmë të grisura: ato mund të qepen dhe rindërtohen gjatë artroskopisë. Prerjet e lëkurës më pas qepen të mbyllura me disa qepje dhe lënë plagë shumë më të matura sesa operacioni i hapur.

Sindroma e përplasjes nuk mund të "trajnohet" domosdoshmërisht. Megjithatë, në varësi të ashpërsisë dhe llojit të goditjes, është e mundur të parandaloni dëmtimin e mëtejshëm të kyçit dhe të zvogëloni dhimbjen. Kërkoni nga një fizioterapist t'ju tregojë ushtrime për të forcuar muskujt. Forcimi i atyre muskujve që nevojiten për të rrotulluar nyjen nga jashtë (rotatorët e jashtëm) duhet patjetër të synohet për goditjen e ijeve.

Rotatorët e jashtëm ndihmojnë për të rritur në mënyrë efektive hapësirën e kyçit. Shtrirja e muskujve përkatës është gjithashtu e rëndësishme. Përveç kësaj, ushtrimet për ndërtimin e muskujve duhet të kryhen patjetër pasi të jetë kryer operacioni për të luftuar atrofinë e muskujve.

Cilat janë simptomat e sindromës së përplasjes?

Simptomat në nyjen e shpatullave

Kur shfaqet sindroma e goditjes në nyjen e shpatullave, pacientët raportojnë një fillim akut të dhimbjes në fazat e hershme që është diskrete në pushim dhe intensifikohet me sforcim (veçanërisht aktivitetet e sipërme). Pacientët shpesh specifikojnë një situatë nxitëse (sforcim, ekspozim ndaj të ftohtit, lëndim). Dhimbja përshkruhet si e thellë në nyje dhe shpesh intensifikohet gjatë natës, duke e bërë pothuajse të pamundur shtrirjen në anën e prekur.

Simptomat në nyjen e hipit

Sindroma e përplasjes shpesh tregon një fillim shumë të fshehtë të simptomave në nyjen e hipit. Fillimisht, dhimbja e nyjës së kofshës ndodh vetëm në mënyrë sporadike dhe shpesh përshkruhet nga pacienti si dhimbje në ijë. Megjithatë, dhimbja intensifikohet gjatë aktivitetit fizik dhe më pas shpesh rrezaton në kofshë. Në shumicën e rasteve, ato intensifikohen kur këmba, e përkulur në 90 gradë, kthehet nga brenda (rrotullimi i brendshëm me 90 gradë përkulje).

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sindroma e përplasjes ka disa shkaqe. Këto ndahen në ndryshime strukturore kockore si dhe dëmtime të indeve të buta (muskujt, tendinat, bursa). Rreziku i sindromës së goditjes rritet me moshën, megjithëse sindroma e goditjes së ijeve ndonjëherë shfaqet edhe te atletët e rinj për shkak të rritjes së stresit në nyjet e lëvizshme.

Sindroma e përplasjes së shpatullës: Shkaqet

Në sindromën e goditjes së shpatullës, ngushtimi i hapësirës së kyçeve rezulton ose nga ndryshimet kockore në akromion ose nga dëmtimi i indeve të buta përreth.

E ashtuquajtura sindroma e shpatullës së përplasjes së daljes rezulton nga ngushtimi i hapësirës subakromiale për shkak të ndryshimeve kockore në shpatull, siç është veshja e kyçeve (osteoartriti).

Nga ana tjetër, sindroma e shpatullës me goditje pa dalje, shkaktohet nga dëmtimi i indeve të buta përreth. Inflamacioni i bursës (bursitis subacromialis) shpesh shkakton ënjtje dhe në këtë mënyrë ngushton hapësirën e kyçeve.

Sindroma e goditjes së kofshës: Shkaqet.

Në shumicën e rasteve, sindroma e goditjes së kofshës rezulton nga një deformim i acetabulumit. Acetabulumi është pjesë e kockës së legenit dhe paraqitet si një fole në formë kupe që, së bashku me kokën e femurit, formon nyjen e ijeve.

Kur në skajin e çatisë acetabulare ose në kokën e femurit formohen spursa kockore (deformim i kafshimit), shpesh rezulton një kufizim i dhimbshëm i lëvizjes, veçanërisht kur kthehet nga brenda (rotacioni i brendshëm) dhe kur përkulet (përkulja) nyja e ijeve. Ndryshimet kockore ndodhin, për shembull, si rezultat i rritjes së sforcimit fizik, prandaj atletët e rinj më shpesh vuajnë nga sindroma e goditjes së ijeve.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Sindroma e përplasjes çon më shpesh në inflamacion dhe shenja konsumimi nëse shtrëngimi është i rëndë. Për më tepër, me ngjeshjen e vazhdueshme të nervave dhe tendinave, rritet rreziku i lotëve dhe vdekjes së indeve (nekrozë).

Si imobilizimi për një kohë të gjatë ashtu edhe operacioni mbartin rrezikun e ngurtësimit të kyçeve. Edhe pasi të jetë operuar me sukses sindroma e goditjes, pacientët duhet të kryejnë ushtrime fizioterapie më pas.

Sindroma e përplasjes nuk mund të parandalohet plotësisht, por rekomandohet palestër e përgjithshme dhe ushtrime të rregullta për të balancuar ngarkesën në nyje dhe për t'i mbajtur ato të lëvizshme.

Gjithashtu ka kuptim të rregulloni stacionin e punës në tavolinë për të lejuar qëndrim më të mirë.