Inkontinenca: shkaqet, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet: Ndryshon sipas formës, p.sh. gurët urinare, zmadhimi i prostatës, tumoret, lëndimi ose acarimi i nervave, sëmundjet neurologjike (skleroza e shumëfishtë, goditjet në tru, sëmundja e Alzheimerit, etj.).
 • Trajtimi: stërvitje për dyshemenë e legenit, stërvitje në tualet, elektroterapi, stimulues kardiak, medikamente, kirurgji, trajtimi i sëmundjes themelore.
 • Kur të shihni një mjek? Kur ndodhin ankesat, më së voni kur bëhen barrë
 • Parandalimi: mos e irritoni fshikëzën, pini sa duhet, ushtrime relaksuese, reduktoni peshën e tepërt.

Çfarë është inkontinenca?

Njerëzit me inkontinencë kanë probleme me mbajtjen e urinës ose, më rrallë, jashtëqitjes në mënyrë të kontrolluar. Kjo quhet mosmbajtje urinare ose fekale.

Mospërmbajtje urinar

Në mënyrë bisedore, kjo simptomë quhet edhe "dobësi e fshikëzës". Megjithatë, fshikëza nuk është gjithmonë shkaku. Ka manifestime të ndryshme të mosmbajtjes së urinës.

Mospërmbajtje urgjente: Në këtë formë të mosmbajtjes, dëshira për të urinuar ndodh papritur dhe shumë shpesh – ndonjëherë disa herë në orë – edhe pse fshikëza nuk është ende e mbushur. Shpesh, të prekurit nuk shkojnë më në tualet në kohë. Urina del me rrjedhje. Disa njerëz gjithashtu vuajnë nga inkontinenca e përzier. Ky është një kombinim i stresit dhe inkontinencës urgjente.

Mospërmbajtja e tejmbushjes: Kur fshikëza është plot, sasi të vogla të urinës rrjedhin vazhdimisht. Të prekurit shpesh ndjejnë gjithashtu një dëshirë të vazhdueshme për të urinuar.

Mospërmbajtja urinare ekstrauretrale: Edhe këtu urina rrjedh vazhdimisht në mënyrë të pakontrolluar. Megjithatë, kjo nuk ndodh përmes traktit urinar, por përmes hapjeve të tjera (mjekësore: ekstrauretrale), si vagina ose anusi.

Mospërmbajtje fekale

Bëhet dallimi midis mosmbajtjes së urinës dhe mosmbajtjes fekale. Kjo formë e mosmbajtjes është më pak e zakonshme. Pacientët me mosmbajtje fekale kanë vështirësi në mbajtjen e përmbajtjes së zorrëve dhe gazrave të zorrëve në rektum.

Gjithçka për shkaqet, trajtimin dhe diagnozën e kësaj forme mosmbajtjeje mund të lexoni në artikullin mbi inkontinencën fekale.

Shkaqet e mosmbajtjes

Kjo përmbush dy detyra të rëndësishme: Duhet të ruajë urinën dhe të zbrazet (sa të jetë e mundur) në kohën e dëshiruar. Gjatë ruajtjes, muskuli i fshikëzës është i relaksuar. Kjo bën që fshikëza të zgjerohet dhe të mbushet. Në të njëjtën kohë, muskuli i sfinkterit është i tensionuar në mënyrë që urina të mos rrjedhë menjëherë përsëri përmes uretrës. Për të zbrazur, muskuli i fshikëzës tkurret, ndërsa muskujt e legenit me muskujt e legenit relaksohen. Urina rrjedh jashtë përmes uretrës.

Në inkontinencën e stresit, mekanizmi i mbylljes midis qafës së fshikëzës dhe uretrës nuk është më funksional. Arsyet për këtë janë, për shembull, se indi i dyshemesë së legenit është lënduar, për shembull në një aksident ose tek burrat pas operacionit të prostatës ose lindjes vaginale tek gratë. Lëndimet dhe acarimi i nervave, si dhe një zgjatje e fshikëzës urinare gjithashtu shkaktojnë mosmbajtje nga stresi. Përveç kësaj, favorizohet nga faktorë rreziku si:

 • Kollë kronike
 • Ngritja e shpeshtë e ngarkesave të rënda
 • Mungesa e ushtrimeve (dyshemeja e legenit të trajnuar dobët!)
 • Tek femrat: organet e legenit zhyten poshtë, p.sh. varje e mitrës

Në këto pika, ekziston rreziku që indi lidhor të largohet, për shembull, për shkak të streseve të tilla si shtatzënitë dhe lindjet, një ulje e mitrës ose ndryshimet hormonale gjatë menopauzës - duke rezultuar në mosmbajtje urinare.

Mospërmbajtje urgjente:

 • Dëmtim ose acarim nervor si rezultat i operacionit.
 • Sëmundjet neurologjike si skleroza e shumëfishtë, sëmundja e Parkinsonit, sëmundja e Alzheimerit, një tumor në tru ose goditje në tru
 • Irritim i vazhdueshëm i fshikëzës, për shembull për shkak të gurëve të fshikëzës ose infeksioneve të traktit urinar (cistiti)
 • Diabeti i trajtuar në mënyrë të pamjaftueshme (diabeti mellitus): Toksinat e prodhuara nga nivelet e larta të sheqerit në gjak ndikojnë në sistemin nervor.
 • Shkaqet psikologjike

Inkontinenca reflekse:

Mospërmbajtja e tejmbushjes:

Në këtë formë, dalja e fshikëzës është e bllokuar dhe ndërhyn në rrjedhën e urinës, për shembull, te meshkujt për shkak të një prostate të zmadhuar (si në zmadhimin beninj të prostatës) ose shtrëngimit të uretrës. Kjo e fundit mund të jetë për shkak të një tumori ose gurëve urinar.

Inkontinenca ekstrauretrale:

Medikamente të ndryshme (si diuretikët, ilaqet kundër depresionit, neuroleptikët) dhe gjithashtu alkooli mund të përkeqësojnë mosmbajtjen ekzistuese të urinës.

Çfarë mund të bëhet për inkontinencën?

Ka mënyra të ndryshme për të trajtuar inkontinencën. Në raste individuale, terapia e inkontinencës përshtatet me formën dhe shkakun e inkontinencës dhe me situatën jetësore të pacientit.

Trajnimi biofeedback: Disa njerëz e kanë të vështirë të ndjejnë muskujt e legenit dhe të perceptojnë dhe kontrollojnë me vetëdije sfinkterët. Në trajnimin biofeedback, një sondë e vogël në rektum ose vaginë mat kontraktimet e dyshemesë së legenit dhe shkakton një sinjal vizual ose akustik. Në këtë mënyrë, pacienti mund të shohë nëse ai ose ajo është me të vërtetë duke tensionuar ose relaksuar muskujt e duhur gjatë ushtrimeve të dyshemesë së legenit.

Trajnimi i tualetit (trajnimi i fshikëzës): Këtu, pacienti duhet të mbajë të ashtuquajturin regjistër të miturisë për ca kohë. Në këtë regjistër, pacienti regjistron kur ai ose ajo ndjeu nevojën për të urinuar, kur urinoi, sa urinoi dhe nëse urinimi ishte i kontrolluar apo i pakontrolluar. Pacienti duhet gjithashtu të vërejë se çfarë dhe sa ka pirë gjatë ditës ose natës.

Kryeni trajnimin e tualetit vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore.

Trajtimi hormonal: Në rastin e mosmbajtjes për shkak të mungesës së estrogjenit gjatë ose pas menopauzës, mjeku u përshkruan grave të prekura një preparat lokal estrogjeni, për shembull një pomadë.

Kateteri: Me inkontinencë reflekse, fshikëza mund të duhet të zbrazet rregullisht nëpërmjet një kateteri.

Kirurgjia: Inkontinenca ekstrauretrale trajtohet gjithmonë në mënyrë kirurgjikale, për shembull duke mbyllur fistulën. Nëse inkontinenca është për shkak të një prostate të zmadhuar, zakonisht është e nevojshme edhe kirurgjia. Përndryshe, operacioni konsiderohet vetëm për mosmbajtjen e urinës nëse masat e terapisë jokirurgjikale nuk sjellin suksesin e dëshiruar.

Mospërmbajtja urinare: pirja e duhur

Veçanërisht në rastin e mosmbajtjes së urinës, pirja merr papritur një rol vendimtar për të prekurit: Nga frika e rrjedhjes së pakontrolluar të urinës, ata përpiqen të pinë sa më pak. Megjithatë, kjo nuk e përmirëson gjendjen – përkundrazi: me marrjen e pamjaftueshme të lëngjeve, urina bëhet më e përqendruar në fshikëz, gjë që shpesh rrit dëshirën për të urinuar dhe irriton mukozën e fshikëzës.

Nëse keni mosmbajtje urinare, diskutoni me mjekun tuaj se sa pini dhe në cilën orë të ditës. Në një regjistër të miturisë, ju mbani një regjistër të saktë të marrjes së lëngjeve dhe urinimit tuaj (shih më lart: Trajnimi për tualetin). Bazuar në këto të dhëna, mjeku do t'ju rekomandojë sasitë dhe kohën e duhur të pirjes.

Ndihma për mosmbajtjeje

Inkontinenca: Kur të shkoni te mjeku?

Inkontinenca: ekzaminimet dhe diagnoza

Në një intervistë, mjeku fillimisht pyet për simptomat e sakta të pacientit dhe historinë mjekësore (anamnezë). Në këtë mënyrë ai zbulon se nga çfarë forme inkontinence vuan dikush dhe ngushton më në detaje shkaqet e mundshme. Pyetjet e mundshme në bisedën e anamnezës janë:

 • Sa kohë keni pasur rrjedhje të pakontrolluar të urinës?
 • Sa shpesh urinoni?
 • A keni ndonjë dhimbje?
 • Në cilat raste ndodh rrjedhja e pavullnetshme e urinës?
 • A mund ta ndjeni nëse fshikëza juaj është e mbushur apo bosh?
 • Keni bërë një operacion? Keni lindur një fëmijë?
 • A keni ndonjë sëmundje themelore (diabet, sklerozë të shumëfishtë, Parkinson, etj.)?

Provimet

Ekzaminime të ndryshme ndihmojnë për të sqaruar inkontinencën. Cilat metoda janë të dobishme në raste individuale varet, ndër të tjera, nga lloji dhe ashpërsia e inkontinencës. Ekzaminimet më të rëndësishme janë:

 • Ekzaminimi gjinekologjik: Për shembull, prolapsi i mitrës ose prolapsi vaginal mund të përcaktohet si shkak i mosmbajtjes së urinës.
 • Testet e urinës dhe të gjakut: Ato ofrojnë dëshmi të infeksioneve ose inflamacioneve.
 • Urodinamika: Në rastin e mosmbajtjes së urinës, mjeku përdor ekzaminimet urodinamike për të vlerësuar funksionin e fshikëzës. Për shembull, uroflowmetry përdor elektroda për të matur vëllimin e urinës gjatë urinimit, kohëzgjatjen e zbrazjes së fshikëzës dhe aktivitetin e muskujve të barkut dhe legenit.
 • Cistoskopia: Në disa raste, kjo është e nevojshme për të zbuluar inflamacionin e mukozës së fshikëzës ose tumoret në fshikëz, për shembull.
 • Testi i shabllonit: Këtu, fillimisht peshohet dhe futet një shabllon i thatë. Në fund të një periudhe të caktuar, me një sasi të caktuar të pijeve dhe përpjekjeve fizike, ky shabllon peshohet përsëri dhe tregon se sa urinë ka kaluar pa dashje.

Inkontinenca: Parandalimi

Ekzistojnë disa masa për të parandaluar mosmbajtjen ose për të parandaluar përparimin e saj:

Nëse jeni mbipeshë, mund të ulni peshën. Pesha e tepërt është një faktor i rëndësishëm rreziku për mosmbajtjeje. Rrit presionin në zgavrën e barkut dhe në këtë mënyrë nxit inkontinencën ose përkeqëson mosmbajtjen ekzistuese. Prandaj ia vlen të hiqni qafe kilogramët e tepërt. Kjo gjithashtu ka një efekt pozitiv në suksesin e stërvitjes së dyshemesë së legenit.

Hani ushqim miqësor ndaj fshikëzës. Shmangni ushqimet që irritojnë fshikëzën, për shembull erëzat e nxehta ose kafe.

Pyetjet më të shpeshta

Përgjigjet për pyetjet më të shpeshta në lidhje me këtë temë mund t'i gjeni në artikullin tonë Pyetjet e bëra më të shpeshta në lidhje me mosmbajtjen.