Rritja e acidit urik: çfarë do të thotë kjo

Kur rritet acidi urik?

Nëse acidi urik është shumë i lartë, kjo është zakonisht për shkak të një çrregullimi të lindur metabolik. Kjo quhet hiperuricemia primare. Në raste të tjera, rritja e niveleve të acidit urik ka shkaktarë të tjerë, për shembull sëmundje të tjera (siç është mosfunksionimi i veshkave) ose medikamente të caktuara. Kjo quhet hiperuricemia dytësore.

Hiperuricemia primare

Rritja e përcaktuar gjenetikisht në acidin urik është pothuajse gjithmonë për shkak të ekskretimit të dëmtuar të acidit urik nga veshkat. Vetëm shumë rrallë është për shkak të prodhimit të tepërt të acidit urik, për shembull në sindromën Lesch-Nyhan.

Hiperuricemia dytësore

Në hiperuriceminë dytësore, nivelet e larta të acidit urik shkaktohen gjithashtu ose nga sekretimi i reduktuar ose nga rritja e prodhimit. Për shembull, ulja e sekretimit të acidit urik rezulton në:

  • Helmimi me plumb ose berilium
  • çrregullime metabolike me hiperaciditet të gjakut (ketoacidozë, acidozë laktike)
  • alkoolizëm
  • medikamente të caktuara si salicilatet (p.sh. ASA) dhe agjentët dehidratues (p.sh. furosemidi)

Mbiprodhimi sekondar i acidit urik mund të shkaktohet nga sa vijon, për shembull:

  • Sëmundjet tumorale, veçanërisht leuçemitë
  • Anemia hemolitike (anemia e shkaktuar nga rritja e prishjes së qelizave të kuqe të gjakut, për shembull anemia drapërocitare ose anemia sferocitare)
  • Kimioterapia ose radioterapia (për pacientët me kancer).

Nivelet e tepërta të acidit urik mund të zhvillohen edhe si rezultat i dietave strikte të agjërimit.

Rritja e acidit urik: simptoma