Infeksioni HIV

Përcaktim

Virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV) mund të transmetohet përmes gjak, nëpërmjet marrëdhënieve seksuale ose nga nëna tek fëmija. Infeksioni akut me HIV çon në grip- simptoma të ngjashme. Në rrjedhën e mëtejshme Sistemi imunitar shkatërrohet dhe mund të ndodhë sëmundje oportuniste.

Këto sëmundje janë infeksione që nuk kanë asnjë efekt te njerëzit e shëndetshëm. Sot, virusi mund të kontrollohet mirë me terapi antivirale. Edhe pse sëmundja nuk është ende e shërueshme, pacientët mund të bëjnë një jetë pa simptoma. Parashikimi është përmirësuar ndjeshëm vitet e fundit.

Epidemiologjia

Pavarësisht nga një rënie në shkallën e personave të infektuar rishtas (Roman Koch Institute, 2011), HIV dhe SIDA mbetet një temë kryesore në popullatë. Në Gjermani, rreth 70,000 njerëz janë aktualisht të infektuar, rreth dy të tretat e të cilëve janë meshkuj. Mund të supozohet një numër më i madh i rasteve të paraportuara.

Më shumë se 30 milionë njerëz në mbarë botën janë të prekur dhe rreth tre milionë vdesin çdo vit si pasojë e infeksionit. Edhe pse një pjesë e madhe e tyre – rreth 20 milionë – janë të përqendruara në kontinentin afrikan, SIDA është ende një temë e rëndësishme në Evropën Perëndimore, edhe për nga shifra. Numri i të infektuarve rishtazi këtu arriti kulmin e tij në fillim të viteve 1980, kur askush nuk dinte për virusin dhe transmetimin e tij.

Megjithatë, shkalla e personave të infektuar në popullatë (prevalenca) vazhdon të rritet, gjë që vjen edhe për mbijetesën më të mirë dhe më të gjatë të pacientëve. Ekziston një lidhje midis rrezikut të sëmundjes dhe anëtarësimit në grupe të caktuara. Prevalenca e sëmundjes tek meshkujt homoseksualë është ende veçanërisht e lartë.

Grupet e tjera të rrezikut përfshijnë përdoruesit e barnave iv, njerëzit nga vendet ku një pjesë e madhe e popullsisë është e prekur dhe pacientët që kanë nevojë për transfuzione të shpeshta, për shembull për shkak të hemofili. Kjo e fundit vështirë se është një rrezik për momentin, pasi gjak donacionet shqyrtohen dhe zgjidhen në përputhje me rrethanat në këtë vend.

HI-Virus

Virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HI virusi) është një retrovirus - virusi përbëhet nga vargje ARN dhe së pari duhet të transkriptojë ARN-në e tij në ADN gjatë replikimit. Kjo njohuri përdoret për qëllime terapeutike. Replikimi mund të frenohet nga medikamente të ndryshme dhe mund të parandalohet përparimi i sëmundjes.

Ka dy nëntipe të njohura të virusit HI. Njeriu dhe disa lloje majmunësh janë rezervuari i virusit. Ata sulmojnë Sistemi imunitar dhe çojnë në një dobësim të sistemit imunitar.

Si rezultat, mund të ndodhin infeksione oportuniste – kjo formë infeksioni shkon pa simptoma te njerëzit e shëndetshëm për shkak të tyre Sistemi imunitar mund të luftojë patogjenët përkatës. Te personat me imunitet të kompromentuar, megjithatë, riaktivizimi i urdhje viruset, pneumoni dhe shumë sëmundje të tjera mund të shfaqen. Këto janë nëntipe të virusit HI.

Të dy nëntipet mund të çojnë në mungesë imuniteti në rastin e një infeksioni dhe shkaktues SIDA në faza të avancuara. HI-Virus 1 shkakton infeksionin në shumicën e rasteve dhe përhapet në të gjithë botën. HI-Virus 2 është i kufizuar kryesisht në kontinentin afrikan dhe përbën vetëm një përqindje të vogël të infeksioneve me HIV.