Infiltrimi për dhimbjen e shpinës: Aplikimi dhe rreziqet

Çfarë është infiltrimi?

Infiltrimi (terapia e infiltrimit) përdoret për të trajtuar dhimbjen e shpinës. Kjo shpesh shkaktohet nga konsumimi në rritje i disqeve ndërvertebrale dhe nyjeve në shtyllën kurrizore. Kjo shkakton presion mbi nervat dhe rrënjët nervore, të cilat mund të çojnë në inflamacion dhe ënjtje të nervave dhe indeve përreth. Qëllimi i infiltrimit është të thyejë këtë rreth vicioz.

Në varësi të lokalizimit, mund të dallohen lloje të ndryshme të infiltrimit.

Infiltrimi i aspektit (infiltrimi i nyjeve të aspektit)

Në infiltrimin e aspektit, mjeku injekton përzierjen e substancës aktive në nyjet e vogla ku proceset kockore të harqeve vertebrale shtrihen njëra mbi tjetrën (nyjet e faqeve). Ndërsa "efekti absorbues i goditjeve" i disqeve ndërvertebrale zvogëlohet me kalimin e moshës, boshllëqet natyrore midis nyjeve vertebrale bëhen më të vogla. Kjo çon në rritjen e konsumit të nyjeve të fytyrës dhe përfundimisht në dhimbjen e shpinës.

Infiltrimi epidural

Infiltrimi periradikular

Në infiltrimin periradikular, mjeku anestezon në mënyrë specifike nervat individuale duke e injektuar atë direkt rreth rrënjëve të tyre.

Infiltrimi i ISG

Artikulacioni sakroiliac (SIJ) - lidhja midis sacrum (os sacrum) dhe ilium (os ilium) - mund të jetë gjithashtu përgjegjës për dhimbjen e shpinës. Blloqet ose inflamacionet janë zakonisht shkaku i të ashtuquajturës sindromë SIJ. Gjatë një infiltrimi SIJ, përzierja anti-inflamatore dhe qetësuese e substancave aktive injektohet në aparatin ligamentoz ose direkt në hapësirën e kyçit.

Kur kryhet një infiltrim?

Indikacionet më të zakonshme për infiltrimin e shtyllës kurrizore janë

  • Dhimbje prapa
  • Hernie diskale (prolapsi) ose diskale e fryrë (protrusion)
  • sindroma facet
  • Lumboiskialgjia
  • Stenoza e kanalit kurrizor
  • Bllokime ISG

Terapia e infiltrimit përdoret gjithashtu për qëllime diagnostikuese: Nëse dhimbja mund të reduktohet ndjeshëm me infiltrim, burimi i dhimbjes është gjetur. Nëse nuk funksionon, duhet të kërkohen shkaqe të tjera.

Çfarë bëhet gjatë infiltrimit?

Në varësi të vendndodhjes së infiltrimit, ju do të shtriheni në shpinë ose bark ose do të uleni para mjekut me pjesën e sipërme të trupit të përkulur përpara. Për ta bërë injeksionin sa më pa dhimbje, mjeku fillimisht do të anestezojë lëkurën mbi vendin e planifikuar të infiltrimit. Infiltrimi në rajone anatomike më të komplikuara shpesh kryhet nën kontrollin e CT në mënyrë që të jetë në gjendje të përcaktohet pozicioni i saktë i gjilpërës përpara se të injektohet ilaçi. Një agjent kontrasti më pas mund të injektohet fillimisht për vizualizim më të mirë. Përhapja e tij tregon nëse anestetikët dhe kortizoni do të arrinin në vendin e duhur.

Cilat janë rreziqet e infiltrimit?

Megjithëse efektet anësore dhe komplikimet janë shumë të rralla gjatë ose pas terapisë së infiltrimit, ato mund të ndodhin edhe nëse përdoret siç duhet.

Si masë paraprake, infiltrimi i shtyllës kurrizore nuk duhet të kryhet në rastin e sëmundjeve infektive ekzistuese dhe, veçanërisht, nuk duhet të kryhet në infeksionet lokale. Mjeku do të përpiqet ta përjashtojë këtë duke marrë në pyetje dhe ekzaminuar plotësisht pacientin.

Gratë shtatzëna, pacientët me diabet të kontrolluar dobët, insuficiencë kardiake ose glaukoma gjithashtu nuk duhet t'i nënshtrohen terapisë së infiltrimit.

Lëndimi i enëve të gjakut i shkaktuar nga gjilpëra e infiltrimit mund të rezultojë në një hematomë. Hematomat e mëdha mund të shtypin indin përreth dhe mund të duhet të hiqen me kirurgji.

Ashtu si me të gjitha ndërhyrjet kirurgjikale, futja e patogjenëve gjithashtu mund të çojë në infeksione që duhet të trajtohen me antibiotikë ose kirurgjik.

Nëse medikamenti hyn aksidentalisht në qarkullimin e gjakut, ai mund të çojë në reaksione të përgjithshme si rënie të presionit të gjakut, aritmi kardiake, dhimbje koke ose ngërçe të rënda (konvulsione). Mjeku përpiqet të parandalojë injeksione të tilla aksidentale "intravaskulare" duke e tërhequr (aspiruar) pak mbrapsht kutinë e shiringës në vendin e injektimit për të parë nëse gjaku futet në shiringë. Nëse është kështu, ai ndalon infiltrimin.

Çfarë duhet të kem parasysh gjatë një infiltrimi?

Në varësi të vendit të injektimit, mund të përjetoni mpirje të përkohshme dhe dobësi të muskujve pas infiltrimit, prandaj nuk duhet të ecni përreth dhe veçanërisht të mos merrni pjesë aktive në trafikun rrugor. Në vend të kësaj, shtrihuni për dy orë nëse është e mundur derisa përbërësi aktiv të përhapet dhe të arrihet efekti i dëshiruar.

Nëse ka dhimbje të vazhdueshme në vendin e injektimit ose nëse keni të përziera, të vjella, dhimbje koke, presion të lartë të gjakut ose nivele të larta të sheqerit në gjak pas infiltrimit, duhet të informoni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.