Inlay: Përkufizimi, Materialet, Përparësitë, Procedura

Çfarë janë inlays?

Si inlay ashtu edhe onlay (shih më poshtë) janë mbushje dentare të bëra me porosi. Ky lloj trajtimi i defektit quhet gjithashtu një mbushje me inlay. Ndryshe nga materialet mbushëse plastike si amalgama, ato janë modeluar për t'u përshtatur saktësisht në bazë të mbresës dentare dhe të futura në një pjesë. Në shumicën e rasteve ato janë prej qeramike ose ari.

Inlay & onlay: dallimet

Kur bëhet një injeksion?

Defektet e dhëmbëve në rajonin e pasmë (jo në rajonin e përparmë!) mund të mbyllen mirë me një inlay. Defekte të tilla shkaktohen nga konsumimi (për shembull, bluarja gjatë natës), aksidentet ose kariesi. Parakushti për mbushjen me inlay është që të ketë mbetur ende mjaft dhëmb i dëmtuar në mënyrë që dhëmbi i mbushur të përballojë presionin e përtypjes.

Si bëhet një injeksion?

Tani dentisti bën përshtypjen e dhëmbit në mënyrë që të mund të derdhet një model nga gipsi në laboratorin dentar, në bazë të të cilit inlayi i mëvonshëm bëhet nga dylli. Me ndihmën e tij, bëhet një kallëp në të cilin derdhet materiali për veshjen përfundimtare. Shtresa më pas bluhet imët dhe lëmohet.

Ndërmjet dy seancave, kaviteti mbrohet me një mbushje të përkohshme dentare (siç është çimentoja e xhamit jonomer).

Veshje qeramike në vetëm një seancë

Teknikat më të fundit tani bëjnë të mundur prodhimin e një shtrese qeramike në vetëm një seancë. Një kompjuter i veçantë (CEREC) skanon dhëmbin duke përdorur një kamerë 3D. Të dhënat e sakta të matjes i përcillen një makinerie bluarjeje, e cila bluan një shtresë nga një bllok qeramik brenda pak minutash.

Cilat janë avantazhet e një shtrese?

Inlay prej qeramike dhe ari janë shumë higjienike, përballojnë ngarkesa të mëdha përtypëse dhe kanë një jetëgjatësi shumë më të gjatë se mbushjet e tjera dentare: Qëndrueshmëria mesatare për modelet e bëra prej ari është dhjetë deri në 15 vjet dhe për modelet prej qeramike tetë deri në dhjetë vjet. Për krahasim, një mbushje me amalgamë zgjat mesatarisht shtatë deri në tetë vjet dhe një mbushje e përbërë katër deri në gjashtë vjet.

Cilat janë disavantazhet e një shtrese?

Prodhimi i një mbushjeje të brendshme kërkon shumë kohë dhe materialet e përdorura janë të shtrenjta. Futja kërkon gjithashtu më shumë kohë sesa me mbushjet e tjera dentare. Për këtë arsye, kompanitë e sigurimeve shëndetësore mbulojnë kostot e një inlay vetëm në bazë proporcionale (vetëm deri në sasinë e mbushjeve të krahasueshme me amalgamë).