Alergjia nga pickimi i insekteve: Simptomat, terapia

Alergjia ndaj helmit të insekteve: përshkrim

Kafshimet e insekteve nuk janë kurrë të këndshme. Ndërsa pickimet e mushkonjave zakonisht kruhen vetëm në mënyrë të dhunshme, pickimi i bletës dhe grerëzave shkaktojnë ënjtje dhe skuqje të dhimbshme ose kruarje në vendin e pickimit. Simptoma të tilla janë për shkak të përbërësve në pështymë të insekteve, të cilët kanë një efekt pro-inflamator ose irritues në inde, për shembull. Ato janë normale dhe zakonisht të padëmshme.

Situata është e ndryshme në rastin e një alergjie ndaj helmit të insekteve – dmth. një reagim i tepruar i sistemit imunitar ndaj helmit që hyn në trup kur pickojnë disa insekte (si bletët, grerëzat). Këtu, sistemi imunitar reagon dhunshëm kundër disa përbërësve në helmin e insekteve.

Shkaqet e zakonshme të alergjisë ndaj helmit të insekteve

Në Evropën Qendrore, alergjia ndaj helmit të insekteve shkaktohet kryesisht nga pickimet e të ashtuquajturave Hymenoptera, duke përfshirë në veçanti pickimet e disa grerëzave dhe bletëve të mjaltit. Më rrallë, alergjia është për shkak të himenopterave të tjera si grerëzat, grerëzat ose milingonat.

Megjithatë, reaksionet e kryqëzuara (alergjitë e kryqëzuara) janë shpesh të mundshme sepse helmi i disa himenopterave është i ngjashëm në përbërje. Prandaj, njerëzit me alergji ndaj helmit të grerëzave shpesh nuk e tolerojnë helmin e bletëve dhe grerëzave - për shkak të alergjenëve strukturorë të ngjashëm. Dhe një alergji ndaj helmit të bletës mund të zhvillojë një alergji të kryqëzuar ndaj grerëzave, si dhe ndaj grerëzave dhe disa përbërësve të mjaltit.

Lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Alergjia e kryqëzuar.

A mund të shkaktojnë edhe kafshimet e mushkonjave reaksione alergjike?

Në përgjithësi jo. Zakonisht një inflamacion lokal është përgjegjës, i shkaktuar nga proteinat në pështymën e mushkonjave. Ato zgjerojnë enët e gjakut dhe pengojnë mpiksjen e gjakut – kështu mushkonjat mund të thithin gjak më lehtë. Megjithatë, disa qeliza imune (mastqeliza) reagojnë ndaj këtyre proteinave të huaja duke çliruar substancën e dërguar histamine. Shkakton inflamacion dhe kruajtje lokale - një mekanizëm i përgjithshëm për mbrojtjen kundër ndërhyrësve potencialisht të rrezikshëm.

Histamina gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në reaksionet alergjike. Megjithatë, në rastin e pickimit të mushkonjave, lëshimi i saj zakonisht nuk është alergjik. Sidoqoftë, alergjia e vërtetë ndaj pickimit të mushkonjave është e mundur, por e rrallë. Nëse ndodh, në raste individuale mund të shkaktojë edhe reaksione të përgjithshme si nauze, palpitacione ose gulçim – si një alergji e rëndë ndaj helmit të insekteve.

Alergjia nga helmi i insekteve: simptomat

Jo të gjitha reagimet ndaj pickimit të insekteve janë alergjike në natyrë:

Disa njerëz zhvillojnë një reaksion lokal të shtuar (reagim i rëndë lokal). Ndoshta është alergjik, megjithëse jo domosdoshmërisht i ndërmjetësuar nga IgE, por nga mekanizma të tjerë alergjikë:

Në këtë rast, ënjtja në vendin e injektimit zgjerohet në një diametër prej më shumë se dhjetë centimetra dhe zgjat më shumë se 24 orë. Ndonjëherë enët limfatike gjithashtu inflamohen (limfangjiti). Rrallëherë ka edhe një ndjenjë sëmundjeje, dhimbje koke dhe simptoma të tjera shoqëruese.

Pavarësisht nëse reaksioni lokal është normal apo i shtuar: Nëse insekti ka kafshuar gojën ose fytin, ënjtja lokale e mukozës mund të ngushtojë apo edhe të mbyllë rrugët e frymëmarrjes!

Reaksionet e përgjithshme alergjike (reaksionet sistemike alergjike) në alergjitë ndaj helmit të insekteve mund të ndryshojnë në ashpërsi. Në rastet më të lehta, ato janë të kufizuara në lëkurë. Brenda disa minutave pas pickimit të insekteve, simptoma të tilla si:

 • që kruhet
 • Urtikarie (urtikarie)
 • Ënjtje e lëkurës/mukozës (angioedema), për shembull në fytyrë

Në rastin e një alergjie më të theksuar ndaj helmit të insekteve, simptomave të lëkurës i shtohen simptomat alergjike në traktin gastrointestinal, traktin respirator dhe sistemin kardiovaskular. Simptomat e mundshme, në varësi të ashpërsisë, janë për shembull:

 • dhimbje barku, të përzier, të vjella, rrjedhje të zorrëve ose fshikëzës
 • rrufë, ngjirurit e zërit, probleme të frymëmarrjes deri në një atak astme @ rrahje zemre, rënie e presionit të gjakut
 • rrahje të zemrës, rënie të presionit të gjakut, tronditje

Në raste ekstreme, një alergji ndaj helmit të insekteve çon në arrest të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare.

Lexoni më shumë rreth një reaksioni kaq të rëndë alergjik (anafilaktik) në artikullin Shoku anafilaktik.

Alergjia ndaj helmit të insekteve: shkaqet dhe faktorët e rrezikut.

Një alergji ndaj helmit të insekteve nuk zhvillohet në pickimin e parë. Së pari, ndodh sensibilizimi: sistemi imunitar klasifikon substanca të caktuara në helmin e insekteve (p.sh. hialuronidazat, fosfolipazat) si të rrezikshme dhe zhvillon kundër tyre antitrupa specifikë të imunoglobulinës E (IgE).

Kur pickohet përsëri, sistemi imunitar, ose më saktë trupa e antitrupave specifikë IgE, "kujton" këto substanca të huaja (të quajtura alergjenë). Si rezultat, nxitet një kaskadë mekanizmash mbrojtës: Qeliza të ndryshme imune (mastocite, granulocite) sekretojnë histaminë, leukotriene dhe prostaglandina. Këta lajmëtarë pro-inflamatorë vënë në lëvizje reaksionin alergjik, i cili mund të prekë të gjithë trupin.

Faktorët e rrezikut për alergji ndaj helmit të insekteve

Rritja e rrezikut të kontaktit me insektet (rritja e rrezikut të ekspozimit) favorizon shfaqjen e një alergjie ndaj helmit të insekteve: Ata që bien në kontakt me bletët ose grerëzat më shpesh kanë më shumë gjasa të pickohen më shpesh. Kjo vlen, për shembull, për bletarët ose anëtarët e familjes së tyre dhe fqinjët e afërt. Shitësit e frutave dhe furrave të bukës janë gjithashtu të mbushur me insekte të tilla si grerëzat falë mallrave të tyre.

Kushdo që shpenzon shumë kohë jashtë ka rrezik të vogël të pickohet nga bletët & bashkë. dhe kështu zhvillon një alergji ndaj helmit të insekteve me kalimin e kohës. Kjo vlen, për shembull, për kopshtarët, fermerët, punëtorët e pylltarisë dhe njerëzit që shpesh shkojnë në not, çiklojnë shumë ose punojnë rregullisht në kopsht.

Ekziston një rrezik i shtuar i reaksioneve të rënda në rastet e mëposhtme, për shembull:

 • mosha më e madhe (> 40 vjeç)
 • Astmë
 • Sëmundjet kardiovaskulare (të tilla si presioni i lartë i gjakut, dështimi i zemrës, sulmi në zemër, goditje në tru, etj.)
 • Mastocitoza – një sëmundje e rrallë në të cilën gjenden shumë ose të ndryshuara mastocitet në trup. Këto nxisin më tej përgjigjen e egër imune.
 • Alergji nga helmi i grerëzave

Alergjia ndaj helmit të insekteve: ekzaminime dhe diagnoza

Nëse dyshohet për një alergji ndaj helmit të insekteve (si alergjia ndaj helmit të bletës ose grerëzave), mjeku fillimisht do të marrë historinë mjekësore gjatë konsultimit fillestar (anamnezë). Ai mund të bëjë pyetjet e mëposhtme, për shembull:

 • Cili insekt ju ka pickuar?
 • Cilat simptoma u shfaqën pas pickimit? Sa shpejt u shfaqën? Si u zhvilluan ato?
 • A ju ka pickuar i njëjti insekt më parë? Çfarë simptomash keni përjetuar atëherë?
 • A vuani nga ndonjë sëmundje kronike? Nëse po, cilat?
 • Dihet se vuani nga ndonjë alergji tjetër? Nëse po, cilat?
 • A po merrni ndonjë medikament? Nëse po, cilat?

Testet e alergjisë (si testi i lëkurës, përcaktimi i antitrupave specifikë) zakonisht indikohen vetëm nëse simptomat nuk kufizohen në vendin e injektimit, por prekin edhe pjesë të tjera të trupit (reaksione sistemike) - për shembull në formën e urtikarisë në trup, vështirësi në frymëmarrje ose të përziera.

Testi i lëkurës

Në testin me shpim, mjeku aplikon alergjenë të ndryshëm (të tillë si ato të prodhuara nga helmi i bletës) në formë pikash në pjesën e brendshme të parakrahut. Më pas ai shënon lehtë lëkurën në këto pika. Më pas është e nevojshme të prisni dhe të shihni nëse ndodhin reaksione në zonat e prekura të lëkurës. Këto tregojnë një reaksion alergjik. Për shembull, në rastin e një alergjie ndaj thumbimit të grenzës ose bletës, lëkura mund të skuqet dhe të fillojë të kruhet aty ku është aplikuar helmi i insekteve në fjalë.

Përndryshe, ose nëse testi prick është negativ, mjeku mund të injektojë alergenet në lëkurë (test intradermal). Edhe në këtë rast, ai ose ajo më pas kontrollon për ndonjë reaksion mbindjeshmërie.

Dyshimi për një alergji ndaj helmit të insekteve konfirmohet nëse në gjakun e pacientit mund të zbulohen antitrupa specifikë të imunoglobulinës E kundër helmit të insekteve (gjithsej). Në raste të paqarta, mund të merren parasysh ekzaminime dhe teste të mëtejshme. Për shembull, mund të kërkohet IgE specifike kundër alergeneve të vetme të rëndësishme në helmet e insekteve.

Nëse mund të zbulohen antitrupa specifikë ndaj helmit të grerëzës dhe bletës, pacienti ose është i ndjeshëm ndaj helmeve të insekteve dhe alergjik. Ose ai ka vetëm njërën nga dy alergjitë ndaj helmit të insekteve (alergji ndaj helmit të bletës ose grenzës) dhe reagon vetëm gjatë një reaksioni të kryqëzuar (alergji të kryqëzuar) edhe ndaj helmit të insektit tjetër.

Alergjia ndaj helmit të insekteve: trajtim

Terapia akute e reaksioneve lokale

 • Nëse pickimi i helmit të insektit është ende i mbërthyer në lëkurë (më shumë gjasa te pickimi i bletës sesa i grerëzave), ai duhet të hiqet menjëherë – por me kujdes, në mënyrë që të mos futet më shumë helm në lëkurë nga qesja e helmit. Prandaj, mos e kapni me piskatore ose gishta, por gërvishtni thumbin me një thon.
 • Aplikoni krem ​​ose xhel glukokortikoid dhe mundësisht aplikoni gjithashtu një llapë të lagësht ftohëse për rreth 20 minuta.
 • Marrja e një antihistamine frenon veprimin e histaminës dhe kështu lehtëson simptomat e alergjisë. Më pas rekomandohet një vizitë te mjeku.
 • Në rast të rritjes së reaksionit lokal, mund të jetë i nevojshëm përdorimi afatshkurtër i një preparati glukokortikoid.

Ata që dinë për alergjinë e tyre ndaj helmit të insekteve, në mënyrë ideale kanë ilaçet e nevojshme në një komplet urgjence dhe e kanë diskutuar përdorimin e duhur të tyre me një mjek paraprakisht.

Në rast të pickimit të insekteve në gojë ose në fyt, mos i jepni personit asgjë për të pirë - ai mund të gëlltisë lehtësisht për shkak të ënjtjes së mukozës.

Terapia akute e reaksioneve alergjike të përgjithshme

Në kompletin e urgjencës që shpresojmë të jetë i dobishëm janë medikamente që personi i prekur mund t'i përdorë në rast urgjence përpara mbërritjes së mjekut (lajmëroni menjëherë shpëtimin!):

 • një antihistamine me veprim të shpejtë që duhet marrë për të ndaluar reaksionin alergjik të ndërmjetësuar nga histamina
 • Një glukokortikoid për t'u marrë nga goja ose si supozitor (për fëmijët e vegjël): Ka një efekt anti-inflamator dhe shtyp reaksionet imune.
 • Adrenalina në një auto-injektor: Ajo stabilizon qarkullimin dhe thjesht injektohet në një muskul nga pacienti ose një ndihmës.

Personat e prekur me simptoma të rënda alergjike duhet të shtrohen në spital dhe zakonisht qëndrojnë atje për ca kohë për monitorim, pasi reaksionet fizike mund të ndodhin akoma më vonë.

Hiposensibilizimi

Disa alergji nga helmi i insekteve mund të trajtohen në mënyrë shkakësore me të ashtuquajturin hiposensitizim (imunoterapi specifike). Gjatë disa seancave, i sëmuri nga alergjia merr sasi në rritje të nxitësit të alergjisë "të tij" të injektuar nën lëkurë. Në këtë mënyrë, sistemi imunitar supozohet të "mësohet" ngadalë me alergjenin, në mënyrë që alergjia ndaj helmit të insekteve të dobësohet ndjeshëm me kalimin e kohës.

Hiposensitizimi indikohet për alergji të rënda ndaj helmit të insekteve. Efektiviteti i tij është i dokumentuar mirë. Megjithatë, zakonisht është një proces i gjatë që mund të zgjasë vite. Përveç kësaj, nuk është i përshtatshëm ose i mundur për të gjithë të prekurit.

Mund të lexoni më shumë rreth kohëzgjatjes, procedurës dhe rreziqeve të imunoterapisë specifike në artikullin Hyposensitization.

Në shumicën e rasteve, reagimet e mbindjeshmërisë ndaj helmit të insekteve nuk lënë ndonjë dëmtim të përhershëm. Megjithatë, vdekjet për shkak të reaksioneve të rënda alergjike ndaj pickimeve të insekteve ndodhin herë pas here. Numri i rasteve të paraportuara është ndoshta më i lartë, pasi anafilaksia shpesh nuk njihet si shkaku i vdekjes.

Hiposensitizimi shpesh ofron mbrojtje kundër reaksioneve sistemike në rastin e alergjisë ndaj helmit të insekteve: studimet kanë treguar se është më shumë se 95 për qind efektiv në rastin e alergjisë ndaj helmit të grerëzave dhe ndërmjet 80 dhe 85 për qind në rastin e alergjisë ndaj helmit të bletës.

Alergjia ndaj helmit të insekteve: parandalimi i pickimit të insekteve

Personat që vuajnë nga alergjitë duhet të shmangin bletët, grerëzat, grerëzat, grerëzat dhe mushkonjat sa herë që është e mundur. Masa të ndryshme mund të ndihmojnë në mbajtjen larg insekteve, veçanërisht gjatë stinës së ngrohtë. Më të rëndësishmet janë:

 • Shmangni ngrënien e ushqimeve dhe pijeve të ëmbla jashtë nëse është e mundur.
 • Qëndroni larg koshave të plehrave, shportave të plehrave, ambienteve të kafshëve dhe frutave të rënë – si dhe koshereve të bletëve dhe foleve të grerëzave.
 • Mos ecni zbathur jashtë, veçanërisht nëpër livadhe. Këpucët me majë të mbyllura janë më të mira.
 • Vishni veshje me mëngë të gjata kur jeni jashtë. Veshjet më të ngushta dhe me ngjyrë të hapur janë të favorshme. Veshjet e lirshme dhe të errëta janë të pafavorshme. Shmangni veshjet me ngjyra (bletët veçanërisht e duan ngjyrën e verdhë).
 • Shmangni parfumet dhe kozmetikën e tjerë me aroma (mund të tërheqin insektet).
 • Mos bëni lëvizje të furishme pranë insekteve thumbuese (sidomos grerëzave). Mos i largoni ato edhe nëse tashmë janë vendosur në strudelin e tyre me mollë ose gotën e pijes.
 • Mbani dritaret e apartamenteve të mbyllura gjatë ditës ose instaloni një ekran të insekteve.
 • Mos e ndizni dritën në mbrëmje ose natën kur dritarja është e hapur (grerëzat janë të natës).