Lëngu amniotik i pamjaftueshëm: çfarë do të thotë

Qesja amniotike: habitat i rëndësishëm

Fëmija i palindur i gjen të gjitha kushtet për zhvillim të shëndetshëm në habitatin e tij, qesen amniotike. Këtu përfshihet mbi të gjitha lëngu amniotik, nga i cili mund të marrë substanca të rëndësishme për zhvillimin e tij. Përveç kësaj, lëngu amniotik i mundëson fëmijës të lëvizë lirshëm. Kjo i lejon atij të ndërtojë muskujt dhe të rritet në mënyrë të barabartë.

Gjatë shtatzënisë, si nëna ashtu edhe fëmija prodhojnë lëng amniotik dhe thithin lëngun amniotik të përdorur. Këto shkëmbime rregullohen nga një sërë mekanizmash. Për shembull, placenta e nënës, si dhe veshkat, mushkëritë, goja ose hunda e fetusit janë të përfshira. Prandaj, shqetësimet e vogla shkaktojnë shpejt një çekuilibër, i cili manifestohet si shumë lëng amniotik (polihidramnios) ose shumë pak lëng amniotik (oligohydramnios).

Shkaktarë për shumë pak lëng amniotik

Nëse qesja amniotike e një gruaje shtatzënë përmban shumë pak lëng amniotik, shkaqet e mëposhtme janë të mundshme:

  • Dobësia funksionale e placentës (pamjaftueshmëria e placentës)
  • Sëmundjet e sistemit renal të fetusit
  • Presioni i lartë i gjakut tek nëna ose fëmija
  • çarje e parakohshme e membranave
  • rritja e pamjaftueshme e fëmijës
  • defekte gjenetike kongjenitale
  • Sindroma e transfuzionit në shtatzënitë binjake, kur fëmijët ndajnë të njëjtën placentë, por secili ka qesen e vet amniotike: Shkëmbimi i pabarabartë i gjakut midis fëmijëve mund të rezultojë në furnizimin e pamjaftueshëm të një binjaku dhe "not" në shumë pak lëng amniotik.

Si e zbulon mjeku shumë pak lëng amniotik?

Mjeku mund të përcaktojë nëse ka shumë pak lëng amniotik gjatë ekzaminimeve rutinë me ultratinguj. Zakonisht për këtë mjafton syri i tij i stërvitur. Dyshimi i tij mund të nënvizohet nga vlerat e mëposhtme nga matje të ndryshme:

  • Indeksi i lëngut amniotik (vlerat nën pesë centimetra)
  • Depo uji frutdhënës me dy diametër (vlera më pak se 15 centimetra katrorë).

Shumë pak lëng amniotik: Rreziqet

Nëse qesja amniotike përmban shumë pak lëng amniotik, kjo mund të rrezikojë fëmijën e palindur. Kjo është për shkak se një sasi e reduktuar e lëngut amniotik mund të bëjë që fëmija të jetë jashtëzakonisht i vogël në lindje. Nëse mosfunksionimi i placentës është përgjegjës për sasinë e reduktuar të lëngut amniotik, skenari më i keq mund të jetë vdekja e foshnjës rreth kohës së lindjes.

Për më tepër, shumë pak lëng amniotik rrit gjasat që kordoni i kërthizës të futet në kurth. Atëherë foshnja do të furnizohet me shumë pak oksigjen dhe substanca të tjera jetike. Prandaj, shtrydhja e kordonit të kërthizës para ose gjatë lindjes mbart rreziqe të mëdha. Është më e zakonshme që fëmija i palindur të nxjerrë jashtëqitje dhe të thithë jashtëqitje (= mekonium) ndërsa është ende në mitër ose gjatë lindjes (= aspirimi i mekoniumit). Kjo dëmton frymëmarrjen e tij dhe mund të ketë pasoja të mëtejshme serioze.

Nuk ka arsye për panik

Pavarësisht nga rreziqet e mundshme të përshkruara, zakonisht nuk ka arsye që gratë shtatzëna me shumë pak lëng amniotik të shqetësohen. Shpesh mjafton një infuzion i një solucioni të ngjashëm me lëngun amniotik në qeskën amniotike. Nëse shtatzënia është tashmë e avancuar ose data e lindjes ka kaluar, mund të merret në konsideratë induksioni i kontrollit mjekësor i lindjes - me prerje cezariane nëse është e nevojshme.

Pra, përfundimi është: shumë pak lëng amniotik paraqet rreziqe të caktuara, por mjekësia moderne tani mund të bëjë shumë për të parandaluar dëmtimin e nënës dhe fëmijës.