Intubimi: Përkufizimi, Arsyet, Procedura

Çfarë është intubimi?

Qëllimi i intubimit është të sigurojë funksionin e mushkërive te pacientët që nuk mund të marrin frymë vetë. Intubimi është gjithashtu një masë e rëndësishme për të siguruar që përmbajtja e stomakut, pështyma ose trupat e huaj të mos hyjnë në trake. Ai gjithashtu i lejon mjekët të dërgojnë në mënyrë të sigurt gazrat anestezike dhe medikamentet në mushkëri. Në varësi të përvojës së personit që kryen procedurën dhe rrethanave mjekësore, ekzistojnë procedura të ndryshme:

 • Intubimi me maskë laringeale
 • Intubimi me tub laring
 • Intubimi fiberoptik

Në mjedisin spitalor, më së shpeshti përdoret intubimi endotrakeal. Në këtë procedurë, një tub plastik, i quajtur tub, futet në trakenë e pacientit. Kjo bëhet ose përmes gojës ose hundës. Pasi pacienti është në gjendje të marrë frymë vetë përsëri, tubi hiqet në një procedurë të quajtur ekstubim.

Kur kryhet intubimi?

 • Operacione nën anestezi të përgjithshme
 • Dështimi i frymëmarrjes (insuficiencë e rëndë respiratore)
 • Komë
 • Arrestimi kardiovaskular me reanimim (ringjallje)
 • lëndime të rënda ose ënjtje të fytyrës ose fytit me pengim (të kërcënuar) të rrugëve të frymëmarrjes
 • ventilimi i pacientëve që kanë ngrënë ose pirë kohët e fundit.
 • ndërhyrje në zonën e barkut, gjoksit, fytyrës dhe qafës
 • intubimi gjatë shtatzënisë
 • ringjallja e një pacienti

Çfarë bëni gjatë intubimit?

Në të njëjtën kohë, anesteziologu i injekton pacientit një qetësues, një pilulë gjumi dhe një ilaç për të relaksuar muskujt. Pasi kjo përzierje të hyjë në fuqi, mund të fillojë intubimi aktual.

Intubation endotracheal

Intubimi nëpërmjet gojës

Për intubimin nëpërmjet zgavrës me gojë (intubimi orotrakeal), tubi tani futet direkt në gojë. Tubi shtyhet me kujdes përgjatë shpatullës metalike midis kordave vokale disa centimetra thellë në trake.

Intubimi nëpërmjet hundës

Një tjetër mundësi është futja e tubit të frymëmarrjes përmes hundës (intubimi nasotrakeal). Pas administrimit të pikave dekongjestive të hundës, një tub i veshur me lubrifikant kalon me kujdes përmes njërës vrimë të hundës derisa të shtrihet në fyt. Nëse është e nevojshme, një pincë speciale mund të përdoret për të drejtuar tubin më tej në trake.

Korrigjimi i pozicionit të duhur

Nëse asgjë nuk dëgjohet dhe pacienti mund të ajroset me çantën pa shumë presion, gjoksi tani duhet të ngrihet dhe të bjerë në mënyrë sinkrone. Edhe me stetoskopin, një tingull i qëndrueshëm i frymëmarrjes duhet të dëgjohet në të dy anët e gjoksit.

Kjo është e rëndësishme për të siguruar që tubi nuk është avancuar përtej bifurkacionit të trakesë në një nga bronket kryesore. Kjo ndodh sepse atëherë vetëm njëra anë e mushkërive, zakonisht e djathta, do të ajrosej.

Shpatula metalike hiqet dhe fundi i jashtëm i tubit është i lidhur në faqe, gojë dhe hundë me, për shembull, shirita suvaje për të parandaluar rrëshqitjen e saj. Personi i intubuar tani është i lidhur me një ventilator nëpërmjet tubave.

Ekstubim

Intubimi me maskë laringeale dhe tub laring

Veçanërisht në raste urgjente ose në rast të lëndimeve të caktuara, mjeku nuk ka domosdoshmërisht mundësinë të hiperekstensionojë shtyllën cervikale dhe të hyjë në trake me tubin e intubimit. Maska laringale është zhvilluar për raste të tilla.

Intubimi me një tub laringeal funksionon në një parim të ngjashëm. Edhe këtu ezofagu është i bllokuar, por me një fund tubi të verbër dhe të rrumbullakosur. Më tej, një hapje sipër laringut siguron shkëmbimin e gazit.

Intubimi fiberoptik

 • ka vetëm një hapje të vogël të gojës
 • ka lëvizshmëri të kufizuar të shtyllës cervikale
 • vuan nga inflamacioni i nofullës ose dhëmbët e liruar
 • ka një gjuhë të madhe, të palëvizshme

Dallimi midis këtij intubimi dhe intubimit normal është se këtu mjeku që merr pjesë së pari bën rrugën e duhur përmes vrimës së hundës me një të ashtuquajtur bronkoskop. Ky instrument i hollë dhe fleksibël mbart një optikë të lëvizshme dhe një burim drite.

Cilat janë rreziqet e intubimit?

Komplikime të ndryshme mund të ndodhin gjatë intubimit, veçanërisht në situata emergjente. Për shembull:

 • Dëmtimi i dhëmbëve
 • Lëndimet e mukozës në hundë, gojë, fyt dhe trake, të cilat mund të çojnë në gjakderdhje
 • Mavijosje ose çarje të fytit ose buzëve
 • Lëndimet e laringut, veçanërisht të kordave vokale
 • Mbi fryrje e mushkërive
 • Thithja e përmbajtjes së stomakut
 • Pozicionimi i gabuar i tubit në ezofag
 • Kollë
 • Të vjella
 • Tensioni i muskujve të laringut
 • rritje ose ulje të presionit të gjakut
 • Aritmi kardiake
 • Arrestimi i frymëmarrjes

Veçanërisht në rastin e intubimit të zgjatur, mund të ndodhë acarim dhe dëmtim i mukozës së trakesë, gojës ose hundës.

Çfarë duhet të kem parasysh pas intubimit?