Tableta Jodi

Cilat janë tabletat e jodit?

Tabletat e jodit janë ilaçe vetëm në farmaci që duhet t'i merrni vetëm pasi të konsultoheni me një mjek. Tabletat e jodit përmbajnë kryesisht kripën jodur të kaliumit në doza të ndryshme. Bëhet një dallim i përafërt midis:

Tableta me dozë të ulët të jodit: Si një shtesë, ato kompensojnë mungesën e jodit në trup (zakonisht rreth 200 mikrogram dozë). Një mungesë e tillë mund të zhvillohet nëse merrni shumë pak jod përmes ushqimit për një periudhë të gjatë kohore. Tabletat e jodit më pas mund të parandalojnë formimin e gushës (profilaksia e strumës).

Përveç kësaj, tabletat e jodit mund të mbulojnë një rritje të përkohshme të kërkesës për jod, për shembull gjatë shtatzënisë - por vetëm sipas nevojës dhe pas konsultimit me një mjek.

Asnjëherë mos i merrni këto tableta jodi me doza të larta me iniciativën tuaj! Lexoni më shumë rreth kësaj më poshtë në seksionin "Bllokada e jodit në rast të rrezikut bërthamor".

Efektet anësore në rast të mbidozimit

Tabletat e jodit mund të irritojnë mukozën e stomakut – veçanërisht nëse i merrni me stomakun bosh. Një sasi e tepërt e jodidit të kaliumit mund të shkaktojë gjithashtu acarim të lëkurës dhe mukozës dhe dhimbje stomaku.

Në raste individuale, mund të ndodhë edhe mbiaktivitet i përkohshëm i tiroides (hipertiroidizëm). Më pas, ankesat tipike manifestohen nga:

  • pulsi i rritur
  • pagjumësi
  • @ djersitje
  • @ humbje peshe
  • parehati gastrointestinale

Në raste të rralla, me mbidozë ndodhin komplikime kardiovaskulare kërcënuese për jetën. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni nyje të patrajtuara në gjëndrën tiroide, për shembull sepse ato nuk janë zbuluar ende.

Nëse jeni duke marrë barna antitiroide për shkak të hipertiroidizmit, administrimi shtesë i jodit mund të dëmtojë efektin e këtyre të ashtuquajturave barna tireostatike.

Efektet anësore përmirësohen shpejt

Për shkak se jodidi i kaliumit ekskretohet shpejt nga veshkat, simptomat tipike të mbidozës së jodit zgjasin vetëm një kohë të shkurtër. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore ose edhe përkeqësohen, duhet patjetër të kërkoni kujdes mjekësor.

contraindications

Nuk guxoni të merrni tableta jodi me doza të larta nëse vuani nga sëmundje të caktuara (për shembull: sëmundja e rrallë e lëkurës dermatiti herpetiformis Duhring ose sëmundja e rrallë vaskulare vaskuliti hipokomplementemik).

Gjithashtu vini re se terapia me jod radio për trajtimin e tiroides mund të humbasë efektin e saj nëse tabletat e jodit merren në të njëjtën kohë. Gjithashtu, disa procedura të ekzaminimit të tiroides mund të ndikohen negativisht (scintigramet e tiroides, testi TRH).

Jodi është një përbërës thelbësor i hormoneve tiroide. Marrja e jodit zakonisht ndodh përmes dietës. Disa rajone janë natyrisht të ulëta në jod. Kjo më pas vlen edhe për ushqimin e rritur atje dhe ujin e pijshëm. Tabletat e jodit më pas mund të parandalojnë pasojat e mungesës së jodit - për shembull, formimin e gushës.

Për të mësuar se si funksionojnë tabletat e jodit me dozë të lartë për bllokimin e jodit në një incident bërthamor, lexoni seksionin vijues.

Bllokada e jodit nga tabletat e jodit në një incident bërthamor

Në një incident bërthamor, si ai i shkaktuar nga një central bërthamor i dëmtuar, sasi të mëdha të jodit radioaktiv mund të lëshohen në mjedis, i cili më pas absorbohet nga trupi.

Trupi nuk bën dallimin midis jodit radioaktiv dhe jodit "normal" dhe e grumbullon atë në gjëndrën tiroide. Izotopet radioaktive mund të dëmtojnë indet e gjëndrës tiroide përmes rrezatimit dhe kështu rrisin rrezikun e kancerit të tiroides.

Tabletat e jodit me dozë të lartë janë të destinuara ekskluzivisht për situata të fatkeqësive akute. Asnjëherë nuk duhet t'i merrni ato me iniciativën tuaj si masë paraprake!

Koha e marrjes është vendimtare

Koha e marrjes është vendimtare për efektin mbrojtës optimal të tabletave të jodit me dozë të lartë. Në mënyrë ideale, duhet të merret rreth tre deri në gjashtë orë përpara ekspozimit të pritshëm radioaktiv lokal.

Marrja e tabletave shumë herët: nëse i merrni ato shumë herët, trupi juaj do të ketë nxjerrë jashtë jodur të tepërt të kaliumit përpara se të hyjë në fuqi. Përveç kësaj, ju po stresoni trupin tuaj me dozën e lartë pa asnjë përfitim.

Marrja shumë vonë: Nëse merret shumë vonë, efekti gjithashtu zvogëlohet shumë. Bllokada e jodit atëherë nuk është më efektive.

Si rregull, një dozë e vetme është e mjaftueshme për bllokimin e jodit, pasi izotopet e jodit radioaktiv prishen vetëm pas disa ditësh. Megjithatë, në raste individuale, autoriteti kompetent mund të rekomandojë një marrje të mëtejshme të tabletave.

Tabletat e jodit me dozë të lartë janë të destinuara ekskluzivisht për situata të fatkeqësive akute. Asnjëherë nuk duhet t'i merrni ato me iniciativën tuaj si masë paraprake!

Koha e marrjes është vendimtare

Koha e marrjes është vendimtare për efektin mbrojtës optimal të tabletave të jodit me dozë të lartë. Në mënyrë ideale, duhet të merret rreth tre deri në gjashtë orë përpara ekspozimit të pritshëm radioaktiv lokal.

Marrja e tabletave shumë herët: nëse i merrni ato shumë herët, trupi juaj do të ketë nxjerrë jashtë jodur të tepërt të kaliumit përpara se të hyjë në fuqi. Përveç kësaj, ju po stresoni trupin tuaj me dozën e lartë pa asnjë përfitim.

Marrja shumë vonë: Nëse merret shumë vonë, efekti gjithashtu zvogëlohet shumë. Bllokada e jodit atëherë nuk është më efektive.

Si rregull, një dozë e vetme është e mjaftueshme për bllokimin e jodit, pasi izotopet e jodit radioaktiv prishen vetëm pas disa ditësh. Megjithatë, në raste individuale, autoriteti kompetent mund të rekomandojë një marrje të mëtejshme të tabletave.

Për kë është e dobishme bllokada e jodit?

Rreziku i zhvillimit të kancerit të tiroides pas ekspozimit ndaj jodit radioaktiv është më i lartë për fëmijët dhe adoleshentët sesa për të rriturit.

Ekspertët vlerësojnë se rreziku për personat mbi 45 vjeç është i ulët. Periudha latente midis ekspozimit ndaj izotopeve të jodit radioaktiv dhe kancerit pasues është rreth 30 deri në 40 vjet.

A ofrojnë tabletat e jodit me doza të larta mbrojtje gjithëpërfshirëse nga rrezatimi?

Jo. Marrja e tabletave me doza të larta të jodit mbron vetëm nga jodi radioaktiv. Ato nuk ofrojnë mbrojtje nga rrezatimi radioaktiv ose nga produkte të tjera të rrezikshme të ndarjes radioaktive që mund të lëshohen në mjedis gjatë një incidenti bërthamor. Këto përfshijnë, për shembull, ceziumin radioaktiv, stronciumin dhe metale të tjera të rënda rrezatuese.