Jodi: Efektet dhe kërkesat ditore

Çfarë është jodi?

Jodi është një element gjurmë jetik që nevojitet urgjentisht për funksionimin e gjëndrës tiroide të njeriut. Është një komponent qendror i hormoneve tiroide, të cilat kryesisht rregullojnë metabolizmin e energjisë.

Përveç kësaj, ata janë të përfshirë në proceset e formimit të kockave, rritjes dhe zhvillimit të trurit. Nëse ka mungesë të zgjatur (kronike) të jodit, gjëndra tiroide zmadhohet (struma).

Si funksionon jodi?

Jodi absorbohet përmes ushqimit dhe metabolizohet në gjëndrën tiroide. Me jodin e ofruar, gjëndra tiroide formon si tiroksinën (T3) dhe triiodothyronine (T4) - dy hormonet e rëndësishme të tiroides.

Ndërveprimi i rregulluar mirë i të dy hormoneve kontrollon ndjeshëm metabolizmin e energjisë së trupit.

Nëse trupi prodhon shumë pak hormone tiroide, ekziston një tiroide joaktive (hipotiroidizëm). Kjo mund të ketë shumë shkaqe. Për shembull, mund të jetë rezultat i një reaksioni autoimun kundër gjëndrës tiroide (p.sh.: tiroiditi i Hashimotos), një heqje kirurgjikale e gjëndrës tiroide ose një mungesë (kronike) e theksuar e jodit.

Në varësi të shkakut, hipotiroidizmi mund të zhvillohet edhe në mënyrë tinëzare dhe shfaqet, ndër të tjera, me probleme përqendrimi ose ka një efekt negativ në psikikë.

Sa jod ju nevojitet në ditë?

Mesatarisht, trupi ka nevojë për rreth 150 – 200 mikrogramë jod në ditë për të formuar një sasi të mjaftueshme të hormoneve tiroide – megjithatë, sasia aktuale varet nga mosha.

Gratë që janë shtatzënë ose që ushqejnë fëmijën me gji mund të kenë një kërkesë të shtuar për jod. Megjithatë, studimet mbi temën e jodit në shtatzëni nuk janë ende të qarta - sqaroni paraprakisht me mjekun tuaj çdo pyetje në lidhje me një shtesë të mundshme të jodit gjatë shtatzënisë.

Shoqata Gjermane e Ushqimit ofron orientimin e mëposhtëm për marrjen e rekomanduar ditore të jodit:

  • Foshnjat dhe të vegjlit deri në 12 muaj: 40 – 80 mikrogramë
  • Fëmijët deri në 10 vjeç: 100 – 140 mikrogramë
  • Fëmijët deri në 15 vjeç: 180 – 200 mikrogramë
  • Adoleshentët dhe të rriturit nga 15 deri në 51 vjeç: 200 mikrogramë
  • Të rriturit nga 51 vjeç: 180 mikrogramë
  • Gratë shtatzëna: 230 mikrogramë
  • Gratë që ushqehen me gji: 260 mikrogramë

Cilat ushqime përmbajnë jod?

Në Gjermani, megjithatë, përmbajtja e jodit në tokë është e ulët. Rrjedhimisht, ushqimi i prodhuar në të është gjithashtu përgjithësisht i ulët në jod. Në varësi të llojit të plehërimit të tokës, sasisë së jodit të shtuar në ushqimin e kafshëve ose shtimit të kripës së ushqimit të jodizuar në ushqimet e përpunuara, përmbajtja mund të ndryshojë shumë.

Si rregull, kërkesa ditore për jod në ditët e sotme mund të mbulohet në mënyrë adekuate nga një dietë e ekuilibruar dhe e ndërgjegjshme. Edhe përdorimi i kursyer dhe i moderuar i kripës së tavolinës së jodizuar zakonisht mund të parandalojë në mënyrë efektive një mungesë. Megjithatë, asnjëherë nuk duhet të merrni tableta jodi (me dozë të ulët) të disponueshme nga farmacitë vetë pa u konsultuar me mjekun! Nëse dyshoni se mund të keni mungesë jodi, duhet ta sqaroni patjetër një mjek.

Çfarë ndodh në rast të mungesës së jodit?

Megjithatë, nëse mungesa e jodit vazhdon për një kohë të gjatë, ajo bëhet kronike. Trupi reagon duke avancuar rritjen e tiroides (struma). Në këtë mënyrë, ajo përpiqet të prodhojë një sasi më të madhe të hormoneve të tiroides. Megjithatë, kjo nuk ka sukses në rastin e mungesës së vazhdueshme të jodit.

Mund të gjeni më shumë informacion rreth mungesës së jodit këtu.

Si shfaqet shumë jod në trup?

Marrja e tepërt e jodit mund të jetë e rrezikshme për disa njerëz. Në veçanti, të moshuarit ose pacientët me nyje të pazbuluar të tiroides mund të zhvillojnë hipertiroidizëm kërcënues për jetën nëse marrin shumë jod.

Aplikime të tjera dhe roli i jodit në mjekësi

Në mjekësi, jodi ka edhe aplikime të tjera të rëndësishme: Për shembull, përdoret në terapinë me jod radio për kancerin e tiroides. Kjo përfshin rrezatim lokal të synuar të gjëndrës tiroide nga molekulat e jodit radioaktiv të administruara qëllimisht.

Mjekët përdorin edhe vetitë e molekulave të jodit në diagnostikim: meqenëse ato mund të ndikojnë në rrezet X, mjetet e kontrastit që përmbajnë jod (p.sh.: acidi jodobenzoik) përdoren në disa procedura të ekzaminimit mjekësor bërthamor (shintigrafia).

Përveç kësaj, jodi elementar ka një efekt dezinfektues. Prandaj, është përbërësi kryesor i Betaisodona - një antiseptik germicidal që mbështet shërimin e plagëve.