Fshikëza e irrituar: Simptomat, Trajtimi, Prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Nxitje e shpeshtë dhe shumë e papritur për të urinuar, ndonjëherë gjatë natës, ndonjëherë me rrjedhje të urinës ose dhimbje në fund të urinimit
 • Trajtimi: Për t'u individualizuar, opsionet përfshijnë stërvitjen e fshikëzës ose dyshemesë së legenit, biofeedback, metoda të stimulimit nervor, medikamente dhe ndërhyrje kirurgjikale, qasje alternative të homeopatisë ose ilaçe shtëpiake.
 • Shkaqet: Shkaqet e sakta ende të paqarta, pasoja e shtatzënisë, lindjes dhe moshës, si dhe mungesa e estrogjenit, mundësisht transmetimi i gabuar i impulseve nga nervat e përfshirë në kontrollin e mbushjes së fshikëzës, trauma seksuale ose psikologjike.
 • Diagnoza: Intervistë mjekësore (anamnezë) dhe ekzaminim fizik të traktit urogjenital, si ekzaminimi me ultratinguj dhe përcaktimi i përmbajtjes së estrogjenit tek femrat, regjistrimi i zbrazjes së fshikëzës (protokolli i micitjes), përjashtimi i sëmundjeve të tjera si gurët në fshikëz.

Çfarë është fshikëza e irrituar?

Në fshikëzën e irrituar (fshikëza tepër aktive, sindroma uretral), funksioni i fshikëzës urinare është i shqetësuar.

Fshikëza funksionon si një legen grumbullues për urinën e filtruar nga veshkat. Meqenëse është i zgjerueshëm, mund të mbajë deri në 500 mililitra urinë. Megjithatë, në rreth 300 mililitra, fshikëza i sinjalizon trurit se dëshiron të zbrazet së shpejti. Kur dikush urinon, muri muskulor i fshikëzës tkurret dhe kështu transporton urinën jashtë trupit.

Fshikëza e irrituar konsiderohet si një diagnozë e përjashtimit nga disa mjekë. Nëse ata nuk gjejnë ndonjë shkak tjetër për simptomat, ata diagnostikojnë fshikëzën e irrituar. Në të kaluarën, ajo konsiderohej kryesisht një sëmundje psikosomatike.

Fshikëza e irrituar mund të ulë ndjeshëm cilësinë e jetës së të prekurve. Megjithatë, shumë të sëmurë shmangin kërkimin e ndihmës mjekësore për arsye të ndryshme. Shumë sigurisht nga turpi, të tjerë kanë pritshmëri të ulëta nga terapia ose besojnë se fshikëza e irrituar është një simptomë normale e pleqërisë. Fshikëza e irrituar nuk varet nga mosha, edhe nëse bëhet më e shpeshtë me rritjen e moshës.

Gratë janë veçanërisht të prekura, veçanërisht midis moshës 30 dhe 50 vjeç. Në përgjithësi, tabloja klinike është e përhapur: Një studim i kryer në pesë vende zbuloi se rreth 13 për qind e grave dhe dhjetë për qind e burrave vuajnë nga fshikëza e irrituar.

Cilat janë simptomat?

Në thelb, simptomat e fshikëzës së irrituar janë të ngjashme me ato të një infeksioni të traktit urinar. Njerëzit me fshikëz të irrituar vuajnë nga urinimi i shpeshtë (pollakiuria). Kjo do të thotë që dikush duhet të urinojë të paktën tetë herë brenda 24 orëve. Shumë të sëmurë e shohin dëshirën e lidhur shumë të papritur për të urinuar, e cila shpesh fillon pa paralajmërim, shumë shqetësuese. Ndonjëherë rezulton në rrjedhje të pavullnetshme të urinës – duke filluar nga disa pika në sasi më të mëdha. Presioni i madh i detyrimit për të shkuar në tualet, i shoqëruar me humbjen e pavullnetshme të urinës, njihet edhe si mosmbajtje urgjente.

Një tjetër simptomë e mundshme e irrituar e fshikëzës urinare quhet dizuria terminale - të sëmurët përjetojnë dhimbje në fund të urinimit sepse fshikëza shtrëngohet me dhimbje gjatë zbrazjes. Një ndjesi djegieje, e cila është e zakonshme me një infeksion të traktit urinar, zakonisht nuk ndodh me një fshikëz klasike të irrituar pa një shkak të njohur.

Simptomat e fshikëzës së irrituar çojnë në një nivel të lartë vuajtjeje dhe dëmtojnë cilësinë e jetës. Personat e prekur janë gjithmonë në ankth për të qenë pranë një tualeti. Humbja e kontrollit mbi kontinencën e fshikëzës ndonjëherë nënkupton një prerje të rëndë në stilin e jetës. Ankthi mund të përkeqësojë më tej simptomat.

Si trajtohet fshikëza e irrituar?

Nuk ka asnjë terapi të vetme të fshikëzës së irrituar. Përkundrazi, mjeku do ta hartojë atë në koordinim me pacientin dhe qëllimet e tij ose të saj individuale. Opsionet bazë të terapisë për fshikëzën e irrituar përfshijnë stërvitjen e fshikëzës, stërvitjen e dyshemesë së legenit, biofeedback, metodat e stimulimit nervor, medikamentet dhe kirurgjinë. Përveç kësaj, ka edukim të duhur dhe këshilla të përgjithshme nga mjeku.

Edukim dhe këshilla të përgjithshme

Mjeku duhet gjithashtu të edukojë pacientin për masa të thjeshta por të rëndësishme për të përmirësuar cilësinë e jetës së tij. Këto përfshijnë informacione për higjienën e duhur intime dhe parandalimin e infeksioneve të traktit urinar. Këto të fundit herë pas here përkeqësojnë simptomat e irritimit të fshikëzës.

Shpesh, edhe ndryshimet e vogla në zakone ndihmojnë në përmirësimin e simptomave. Për shembull, pacientët me fshikëz nervoz duhet të shmangin pijet diuretike pak para se të flenë. Megjithatë, gjatë gjithë ditës është shumë e rëndësishme të pini mjaftueshëm – kjo nuk duhet të reduktohet nga frika e simptomave edhe më të rënda.

Trajnimi i fshikëzës, trajnimi i dyshemesë së legenit, biofeedback

Trajnimi i fshikëzës, trajnimi i dyshemesë së legenit dhe biofeedback-u janë trajtime efektive për fshikëzën e irrituar, të kryera vetëm ose në kombinim me ilaçe. Ato synojnë të përmirësojnë kontrollin aktiv të urgjencës urinare.

Përveç kësaj, kapaciteti individual i fshikëzës mund të përcaktohet duke përdorur një protokoll miturimi. Oraret fikse të tualetit janë vendosur në përputhje me këtë në mënyrë që të mos ndodhë mosmbajtje urgjente. Fillimisht, intervalet kohore përcaktohen sipas orës për vizitat në tualet, të cilat më pas rriten me kalimin e kohës.

Trajnimi i rregullt i dyshemesë së legenit është gjithashtu i përshtatshëm për trajtimin e fshikëzës së irrituar. Ai forcon muskujt e dyshemesë së legenit, të cilët mbështesin sfinkterin uretral në funksionin e tij. Një kombinim i stërvitjes së dyshemesë së legenit dhe elektrostimulimit (elektroterapia, terapia aktuale stimuluese) konsiderohet veçanërisht efektive për fshikëzën e irrituar.

Biofeedback mund të ndihmojë gjithashtu me fshikëzën e irrituar. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj metode terapie këtu.

Ilaçe për fshikëzën e irrituar

Mund të lexoni më shumë se si fshikëza e irrituar mund të trajtohet me ilaçe në artikullin Fshikëza e irrituar – mjekim.

Stimulimi i nervave

Një tjetër mundësi terapie ose zgjatje e terapisë me ilaçe është terapia aktuale stimuluese: Gjatë tre deri në gjashtë muaj, muskujt e dyshemesë së legenit aktivizohen në mënyrë specifike me rrymë të dobët stimulimi. Kjo është e dobishme, për shembull, nëse terapia me ilaçe nuk ka qenë e suksesshme ose nëse mbizotërojnë efektet anësore, veçanërisht goja e thatë ose shqetësimet vizuale.

Ndërhyrjet kirurgjikale

Nëse metodat terapeutike të sipërpërmendura nuk ofrojnë ndonjë lehtësim dhe simptomat janë shumë të rënda, procedurat kirurgjikale mund të konsiderohen si mjeti i fundit. Për shembull, është e mundur që në mënyrë kirurgjikale të zmadhohet fshikëza urinare (zmadhimi i fshikëzës), ndoshta me një pjesë të zorrës së hollë. Një tjetër mundësi është heqja e fshikëzës (cistektomia) me krijimin e një fshikëze zëvendësuese (neofshikëz) nga pjesët e zorrëve.

Terapia alternative e fshikëzës së irrituar

Disa të sëmurë mbështeten në terapi alternative për fshikëzën e irrituar, përveç mjekësisë konvencionale - homeopatia, për shembull (si preparatet homeopatike që përmbajnë Nux vomica). Jasemini i verdhë, xhelsemi, mendohet gjithashtu se ndihmon me fshikëzën tepër aktive. Ka dëshmi se kjo bimë ka efekte antispazmatike dhe anti-inflamatore.

Disa pacientë me fshikëz nervoz raportojnë përvoja pozitive me akupunkturën.

Nuk ka asnjë provë shkencore për efektivitetin e këtyre metodave alternative dhe ilaçeve shtëpiake deri më tani. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, këshillohet një vizitë te mjeku.

Mund të lexoni më shumë se cilat medikamente të tjera bimore mund të merren parasysh për fshikëzën e irrituar në artikullin Fshikëza e irrituar – Medikamente.

Cilat janë shkaqet e fshikëzës së irrituar?

Një fshikëz e irrituar shfaqet shpesh si pasojë e shtatzënisë dhe lindjes, dhe veçanërisht me kalimin e moshës. Shkaqet e një fshikëze të irrituar ende nuk janë kuptuar plotësisht shkencërisht.

Rrallëherë, trauma seksuale ose psikologjike është shkas për një fshikëz të irrituar.

Mungesa e estrogjenit, hormoni seksual femëror, i cili zakonisht ndodh pas menopauzës, ndonjëherë shkakton mosmbajtjeje urgjente.

Infeksioni fungal nuk konsiderohet shkaktar i fshikëzës së irrituar. Në të kundërt, ndonjëherë është e mundur që urinimi i shpeshtë të zbusë lëkurën (i quajtur maceracion). Macerimi favorizon infeksionin sepse mikrobet e mundshme mund të depërtojnë më lehtë në lëkurën e zbutur në mikroklimën e lagësht që është e favorshme për ta.

Zvogëlimi i fshikëzës, regjionit vaginal ose prolapsi i mitrës mund të shkaktojë mosmbajtje, veçanërisht gjatë sforcimit (siç është kollitja). Përveç urinimit të dhimbshëm, ndonjëherë këtu ndodhin dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose shtyllës kurrizore dhe një ndjenjë presioni në vaginë. Ekspertët nuk e konsiderojnë këtë si fshikëz tepër aktive, pasi nuk përfshihet mosmbajtja e shkaktuar nga sëmundje të tjera.

Fshikëza e irrituar shpesh konsiderohet si një problem "i turpshëm" nga të prekurit. Megjithatë, kjo nuk duhet të pengojë askënd që të diskutojë hapur gjendjen e tij me një mjek. Nëse dyshohet për një fshikëz tepër aktive, këshillohet që fillimisht të kontaktoni mjekun e familjes. Nëse diagnoza konfirmohet, mjeku do ta referojë pacientin te një urolog ose, në rastin e grave, te një gjinekolog.

Para së gjithash, mjeku kryen një intervistë për të kuptuar më mirë problemet (anamnezë). Ai mund të bëjë pyetje të tilla si:

 • A duhet të urinoni më shpesh se zakonisht?
 • A është dëshira për të urinuar shpesh urgjente dhe e papritur?
 • Ndonjëherë nuk arrini në tualet në kohë?
 • A duhet të shkoni shpesh në tualet gjatë natës?
 • Keni dhimbje gjatë urinimit?
 • A po merrni ndonjë medikament?
 • Sa pini gjatë ditës?

Shpesh është e dobishme të mbani një regjistër të miturit edhe përpara se të shkoni te mjeku. Në të, çdo ditë regjistrohet sasia e pijeve dhe udhëtimet në tualet. Këto të dhëna ndihmojnë mjekun të gjejë shkaqet e fshikëzës “nervozore”.

Ekzaminime të mëtejshme

Intervista pasohet nga një ekzaminim fizik për të përjashtuar shkaqet organike si arsye për simptomat e fshikëzës së irrituar. Kjo bazohet në një inspektim të traktit urogjenital. Me këtë rast tek meshkujt bëhet ekzaminimi i prostatës dhe tek femrat mitra. Këto dy organe ndonjëherë shkaktojnë simptoma të ngjashme.

Diagnoza alternative e rëndësishme ndaj fshikëzës së irrituar është infeksioni i traktit urinar. Për ta përjashtuar atë, merret një mostër e urinës dhe ekzaminohet për mikrobe patogjene. Në rastin e një fshikëze të irrituar, zbulimi i patogjenit mbetet negativ.

Përndryshe, urologët kryejnë të ashtuquajturin ekzaminim urodinamik. Me ndihmën e sondave të presionit dhe elektrodave kontrollohet funksioni i fshikëzës dhe i traktit urinar. Kjo lejon që të përcaktohet kapaciteti i fshikëzës dhe të testohen mekanizmat e mbylljes (veçanërisht sfinkterët e fshikëzës).

Një shtupë nga trakti urinar i poshtëm mund të tregojë nëse mungesa lokale e estrogjenit po shkakton simptomat e fshikëzës së irrituar. Në të vërtetë, një mungesë e tillë e hormoneve çon në ndryshime në qelizat sipërfaqësore, të cilat mund të zbulohen nga i ashtuquajturi indeksi kariopiknotik.

Është e mundur të fillohet tentativa e terapisë me një medikament nga grupi i të ashtuquajturve antikolinergjikë tashmë në rast të dyshimit për një fshikëz të irrituar. Nëse kjo është efektive, diagnoza konfirmohet.

Nëse mjeku dyshon për trauma psikologjike ose seksuale si një shkaktar për simptomat e fshikëzës së irrituar, ai ose ajo do ta trajtojë çështjen në mënyrë sa më të ndjeshme që të jetë e mundur dhe, nëse është e nevojshme, do të përfshijë aspektet psikosomatike të sëmundjes në trajtim.

Cila është ecuria e sëmundjes dhe prognoza?

Ndonjëherë një fshikëz hiperaktive mund të trajtohet mirë me mjete të thjeshta, por një ilaç i menjëhershëm për të qetësuar fshikëzën e irrituar ende nuk ekziston. Ndonjëherë terapia është e vështirë dhe e zgjatur. Megjithatë, në shumicën e rasteve, trajtimi të paktën lehtëson ndjeshëm simptomat e fshikëzës së irrituar, edhe nëse jo gjithmonë i eliminon ato plotësisht.

Monitorimi mjekësor i fshikëzës së irrituar është shumë i rëndësishëm. Mjeku mjek duhet gjithmonë të peshojë efektet dhe efektet anësore të terapisë. Përveç kësaj, këshillohet që rregullisht të kontrollohet funksioni i traktit urogjenital për të zbuluar dhe trajtuar në një fazë të hershme dëmtimin e shkaktuar nga fshikëza e irrituar.